Şimdi Ara

Gravitasyonal Dalgalar (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
0
Favori
1.365
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Fikir çalınırsa hepiniz şahidimsiniz deneyi bulan kişi benim,

Bakın deney şu şekilde,

Amaç: havasız ortamda serbest düşme yapan bir cisim üzerinde ki yer çekimi kalkarsa hız kazanmaya belli bir süre daha devam eder mi yoksa sabit hızla harekete devam mı eder anlamak.

Yöntem, Yer çekimini birden kaldırmak mümkün olmayacağı için, cismin ivmesiyle, hızıyla ve hem ivmesi hem hızı ile (3 koşul denenecek), aynı doğrultu ve yönde , cismi çeken gravitasyon kaynağı ile özdeş başka bir gravitasyon kaynağı gönderilecek.

Böylece cisim üzerinde ki gravitasyon o andan itibaren sıfırlanacak, ve hassas ölçüm, gözlem cihazlarıyla , cismin davranışı gözlemlenecek. İkinci kaynak devreye girer girmez hızı sabitlenecek mi yoksa kısa bir süre ivmesini koruyacak mı bunu anlayacağız.

Şimdi gelelim deneyin yapılışına.

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
    =====================================

e- e- e-

=====================================
    -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --

Bakın üstteki gibi elektrik yüklü iki levha, içinde (-) yüklü elektron taneciği var.

tanecikler uçyorlar. denge halindeler. Yani manyetik alan içinde askıdalar.

İlk başta bir e- yi sabitliyoruz. Başka manyetik yöntemlerle. Sonra bunu sabitlemekte kullandığımız kuvvetleride hesaplayarak, e- yi toplam kaç küte çektiğini, diğer etmenler kalktığında ise çeken tek elektronun etkisini hesaplayıp, bunlara göre e- yi biraz gözlemledikten sonra , yine hesaplamaları dikkate alarak, 2. gravitasyon kaynağımızı, gözlenen e- nin arkasından , 1- aynı ivme
    2- aynı hız
    3- ilk hız + ivme

koşullarında deneyerek e nin davranışını gözlemliyoruz.

Dip not: eksi yükler bir birini iteceğinden, e- boyutunda bu itmenin önemsiz kalacağı uzunluklarda,
    Yada mıknatıs bir tünel içinde , mıknatıslarla, yada hava dolu bir tünel içinde, asılı kalan (yüksekliğini koruyan) aerodinamik şekilli baloncuklarla, tabi ki hesaplanabilecek bir şekile sahip olucaklarki sürtünmeyi hesaplayacağız. Vsvs. Deney çeşitli yöntemlerle yapılabilir.

ne dersiniz?

(bence : )

• Yeni Türkü yapılabilir dediğin şeyi biraz inceledem fakat tam anlayamadım.. Merak ettiğim nokta şu ki 2. bir gravitasyon kaynağını nasıl yaratacaksın..? Ayrıca yüklerin birbirini itip çekmesi gravitasyonel bir olay değil.. sanırım sen 2. gravitasyon kaynağını yük etkileşimiyle yapmaya çalıştın..?? dediğim gibi olayını tam kavrayamadım ama yine de gravitasyon konusunda bir karışıklık yaşadığını düşündüm bir an..

Orjinalden alıntı: [cins]

Yeni Türkü yapılabilir dediğin şeyi biraz inceledem fakat tam anlayamadım.. Merak ettiğim nokta şu ki 2. bir gravitasyon kaynağını nasıl yaratacaksın..? Ayrıca yüklerin birbirini itip çekmesi gravitasyonel bir olay değil.. sanırım sen 2. gravitasyon kaynağını yük etkileşimiyle yapmaya çalıştın..?? dediğim gibi olayını tam kavrayamadım ama yine de gravitasyon konusunda bir karışıklık yaşadığını düşündüm bir an..

Sanırım kozmonot eğitimi amacıyla yerçekimsiz ortam oluşturulan uçaklarda böyle bir deney yapılabilir.

Yeni Türkü yapılabilir dediğin şeyi biraz inceledem fakat tam anlayamadım.. Merak ettiğim nokta şu ki 2. bir gravitasyon kaynağını nasıl yaratacaksın..? Ayrıca yüklerin birbirini itip çekmesi gravitasyonel bir olay değil.. sanırım sen 2. gravitasyon kaynağını yük etkileşimiyle yapmaya çalıştın..?? dediğim gibi olayını tam kavrayamadım ama yine de gravitasyon konusunda bir karışıklık yaşadığını düşündüm bir an..

Hocam graviton zaten yer çekimini sağladığı düşünülen kuvvet. O kuvvetin oluşması içinse sadece kütle gerekiyor. O yüzden 3 mıknatıs, 3 e-, yada 3 balon hepsi graviton kaynakları. ama e- ile deneyi yaparken - ler birbirini iteceğinden sağlıklı sonuçlar alınamaz deniyorsa, o zaman ya deneme mesafesini çok uzun tutarız, yada mıknatıs balon,vsvs kullanırız. Deneyi tam anlatabildim mi acaba?

Jerry Seinfeld

Hocam uçağa gerek yok, zaten yerçekimini ortadan kaldırmak için uzun + , - platformlar, tünel şeklinde mıknatıslar , yada havada asılı kalon balonlar kullanıyoruz

• Yeni Türkü son mesajından sonra bir karışıklık yaşadığına iyice inanmaya başladım Sen birbirini çeken cisimler arasında mutlaka graviton etkileşimi oluyor diyorsun.. Halbuki çekim kuvvetini fotonlarla yani elektromanyetik kuvvetle de sağlayabiliriz.. Sen bu elektromanyetik kuvvet tekniğini kullandığın için orada gerçek gravitasyon kuvvetinin sıfırlandığını düşünüyorsun. Sıfırlanan kuvvet sadece cisim üzerindeki toplam kuvvet. Gravitasyonel kuvveti ne düşüşe geçen uçakla ne de mıknatıslar yardımıyla sıfırlayabiliriz.. Dolayısıyla gravitasyon kuvvetinin yayılım hızını da bu yöntemlerle tayin edemeyiz diye düşünüyorum.. Bunu tayin edebilmek için gravitasyon kuvvetini gerçek anlamda kesmemiz gerekir, dengelememiz değil... Biz bu deneyde gravitonu fotonla dengelemeye uğraşıyoruz...

• quote:

Yeni Türkü son mesajından sonra bir karışıklık yaşadığına iyice inanmaya başladım Sen birbirini çeken cisimler arasında mutlaka graviton etkileşimi oluyor diyorsun.. Halbuki çekim kuvvetini fotonlarla yani elektromanyetik kuvvetle de sağlayabiliriz.. Sen bu elektromanyetik kuvvet tekniğini kullandığın için orada gerçek gravitasyon kuvvetinin sıfırlandığını düşünüyorsun. Sıfırlanan kuvvet sadece cisim üzerindeki toplam kuvvet. Gravitasyonel kuvveti ne düşüşe geçen uçakla ne de mıknatıslar yardımıyla sıfırlayabiliriz.. Dolayısıyla gravitasyon kuvvetinin yayılım hızını da bu yöntemlerle tayin edemeyiz diye düşünüyorum.. Bunu tayin edebilmek için gravitasyon kuvvetini gerçek anlamda kesmemiz gerekir, dengelememiz değil... Biz bu deneyde gravitonu fotonla dengelemeye uğraşıyoruz...

Onbaşı oldun diye dilin fazla uzadı.

• Bu mevkiye gelebilmek için harcanmış bir ömür var.. Bunu anlamanızı beklerdim.
  • cins zaten anında bir sıfırlama yapılamayacağı için 2. bir kaynak koyuyoruz. Evet cisim üzerinde Fnet = 0'ı sağladıktan sonra sını gözlemleyeceğiz. Ben mi anlatamadım yoksa snimi anlayamıyorum onuda anlamadım bu arada.

Neyse bakalım başka insanlarda yorum yapsın , ona göre devam ederiz,
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.