Arkadaşlar 2 TB yeni HDD aldım. Bilgisayara taktım ve bu diski kullanmam için Diski başlat penceresi altından benden diski GPT ya da MBR olarak biçimlendirmemi istiyor.
2.2 TB üstü disklerin kullanılabilmesi için GPT bölümlemesinin seçilmesi gerektiğini biliyorum.
MBR nin 4 adet birincil partition desteklediğini de biliyorum.
Şimdi sormak istediğim soru şu:
Anakartım da UEFI desteği yok. P45 anakart.
Bu diski tek partition(parça) olarak sadece depolama amaçlı kullanmak istiyorum. HDD nin yeni nesil 4 KB küme boyutu desteği de varmış. Ben bu diski MBR yerine GPT olarak biçimlendirirsem performans anlamında herhangi bir getiri elde eder miyim? Ayrıca 4 KB küme boyutu desteği için ekstra birşey yapmama gereken bir şey var mıdır? (son versiyon AHCI driver kurmak dışında)
Dediğiniz gibi P45 lerde UEFI desteği yok bence en sağlıklısı GPT olarak bicimlendirmeniz
quote:
Orijinalden alıntı: Mentalite
Arkadaşlar 2 TB yeni HDD aldım. Bilgisayara taktım ve bu diski kullanmam için Diski başlat penceresi altından benden diski GPT ya da MBR olarak biçimlendirmemi istiyor.
2.2 TB üstü disklerin kullanılabilmesi için GPT bölümlemesinin seçilmesi gerektiğini biliyorum.
MBR nin 4 adet birincil partition desteklediğini de biliyorum.
Şimdi sormak istediğim soru şu:
Anakartım da UEFI desteği yok. P45 anakart.
Bu diski tek partition(parça) olarak sadece depolama amaçlı kullanmak istiyorum. HDD nin yeni nesil 4 KB küme boyutu desteği de varmış. Ben bu diski MBR yerine GPT olarak biçimlendirirsem performans anlamında herhangi bir getiri elde eder miyim? Ayrıca 4 KB küme boyutu desteği için ekstra birşey yapmama gereken bir şey var mıdır? (son versiyon AHCI driver kurmak dışında)
Diskiniz 2.1 TB (2150 GB) ve altı (piyasada 2 TB=1862 GB) olduğundan 32 bit adres sınırına takılmaz. Bu nedenle NTFS sistemini rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Anakartınız UEFI destekli olmadığından GPT ile sorun yaratma ihtimali var.
Ayrıca WinXP ve üstü 4 KB büyük blok diskleri (max 16 TB) destekler. XP bunlardan boot edemez ama depolama diski olarak kullanabilir. Win7 ise sorunsuz kullanır.
Mentalite
kullanıcısına yanıt
Şimdilik NTFS olarak kullanın 3-4 TB HDD'ler yaygınlaşınca GPT yaparsınız belki o zamana kadar anakartıda yenilersiniz daha sorunsuz olur.