Şimdi Ara

GPON'da abonelik yokken ONT çalışıyor mu ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
1.016
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Şimdi aklıma garip bir soru geldi, DSL internet kullanıyorken aboneliğimizi kapattığımızda DSL sinyal kesildiği için internetimiz kökten kapanmış oluyor.

    Fakat GPON sistemde elektriksel bir sinyal olmadığı için sinyali kökten kesemiyorlar. Peki bu durumda ben aboneliği kapattığım zaman ONT ne tepki veriyor ? PON ışığı yanmıyor mu ?

    Bunu neden sordun diyebilirsiniz, hemen anlatayım. Şimdi benim Türkiyenin her konumunda çalışan farklı bir TürkNet PPPoE kullanıcı adım var. Bu kullanıcı adını internet aboneliği olmayan ama ONT cihazının bağlı olduğu bir adreste girsem, acaba internet çalışır mı ? Bunu DSL'de yapamıyoruz çünkü abonelik olmayan yerde DSL sinyal olmaz, ama GPON'da sinyal apartman ile ortak olduğu için kesilmiyor. Aboneliği kapalıyken ONT'yi fişe takan oldu mu hiç ?




  • Hocam DSL de mevcut port başkasına tahsis edilmediği sürece takılı kalmaya devam ediyor, TT kullanılmıyor ise, diğer servis sağlayıcılar da (Aktif abonelik olmalı, abonelik iptalinde mevcut pppoe id pw kullanıma kapatılıyor) her hangi birinin id pw kullanarak internete çıkabiliyoruz. Taaki bedavaya kullandığımız port başkasına geçip, sinyal kesilene kadar.


    Fiber için ise, istanbuldaki evimiz de kiracı çıktı, evde Türknet fiber vardı, denedik belki çalışır diye ama pon ışığı yanmadı, ya kablo da hasar var, yada bina girişinden çıkarılmış olabilir veya abonelik iptalinde fiziksel müdahale olmaksızın sinyal kesilebiliyor.



    Edit: fiber kabloya biri asılıp koparmış, ondan pon ışığı yanmıyor olabilir.


    GPON'da abonelik yokken ONT çalışıyor mu ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sacrific3 -- 20 Ağustos 2023; 17:11:58 >




  • Sacrific3 S kullanıcısına yanıt

    Ama DSL'de abonelik kapatıldığı zaman DSL sinyali kesildiği için başka pppoe girip kullanmamız mümkün değil.

    Ben de Fiber'deki durumu merak ediyorum, eğer abonelik kapandığı zaman sadece kapattığımız hattın pppoe devredışı kalıyorsa, yani ONT'deki PON yanıyorsa bir şansımız olabilir, aktif olan başka bir evimizdeki pppoe'yi girerek kullanmamız mümkün olabilir.

    Yok mu koskoca Forum'da Fiber hattını kapattırmış olan ve ONT'nın durumunu söyleyecek GPON'da abonelik yokken ONT çalışıyor mu ? 


    Edit: 10 gün sonra şu an bağlı olan Türk Telekom FTTH hattımı iptal ettireceğim. Evden ayrılmadan kapattırıp denemeyi düşünüyorum, elimde her lokasyonda çalışan başka bir TürkNet pppoe mevcut. Eğer bu evdeki abonelik kapalıyken PON yanarsa, TürkNet kullanıcı adımı girerek bedavaya interneti kullanmaya devam edebilirim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 20 Ağustos 2023; 20:59:5 >




  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    DSL de kendi evimde denedim hocam, eski türknet kablosunda sinyal vardı internete çıkabildim. Aklıma şey geldi, bina girişinde bulunan fiber panosu açıksa eğer, dairenize gelen kabloyu farklı bir yere takın bir deneyin.

  • Sacrific3 S kullanıcısına yanıt

    Sizin onu başarmış olmanızın sebebi portunuzun daha kapatılmamış olmasıydı. TürkNet sizin portunuzun kapatılması için Türk Telekom'a kayıt bırakmamış. Normalde hattınızı kapattırdığınız anda port kapanır, ben Türk Telekom ADSL hattımı kapattırdığımda 10 saniye içinde DSL sinyal kesilmişti bile.


    Fiber soketi başka yere takmak işe yaramaz çünkü başka bir yer diye bir kavram yok. Bina içindeki tüm çıkışları aynı Fiber kablosundaki ışığın prizma ile dağıtılmış hali, aynı orada bir çoklayıcı var sadece.


    Eğer ben aboneliğimi kapattığımda benim sahip olduğum ONT'nin içindeki MAC adresi OLT tarafından engellenirse PON ışığı sabitlenmez ve internete erişmem imkansız olur. Ama Türk Telekom sadece PPPoE bilgimi kapatıp, ONT'min MAC adresini listeden silmezse işte o zaman ONT çalışır ve başka bir PPPoE ile girebilirim.

  • Sonucu merak ettim beklemedeyim. Birde lokasyonda çalışan sağlayıcı olayını nasıl aldınız

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • mertsut M kullanıcısına yanıt

    Lokasyonda çalışan sağlayıcı derken ? anlamadım ne dediğinizi

  • miskindvd kullanıcısına yanıt
    Her lokasyonda çalışan yazacaktım. Atlamışım hocam.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • mertsut M kullanıcısına yanıt

    TürkNet PPPoE bilgileri her lokasyonda çalışıyorlar ,şu an ülkedeki tüm ADSL, VDSL, Fiber olan herhangi bir eve gidip pppoe bilgimi girsem internete TürkNet ip adresim ile çıkış yapabilirim.

    Ama Türk Telekom PPPoE bilgileri sadece aboneliğinin olduğu evde çalışır. Türk Telekom PPPoE'sini başka evde kullanmaya çalışırsanız şu sayfa gelir karşınıza ve internete çıkmanıza izin verilmez.

    GPON'da abonelik yokken ONT çalışıyor mu ?




  • gpon sisteminin yapısı gereği(1 kıl fibere birden fazla kullanıcının bağlanması) fiberden ışık alırsınız fakat pppoe'de patlar muhtemelen iş.

  • pcislocked kullanıcısına yanıt

    Şimdi ben şunu keşfettim, Fiber bağlantıda ONT'ye bir profil atanıyor, bizim hızımızı ONT üzerindeki profil belirliyor. Bunu nereden anladın derseniz benim aboneliğim 200 MBit iken denediğim tüm PPPoE'lerde hızım hep 200 çıkıyordu. Hızımı 1000'e yükselttim, şimdi aynı pppoe'leri deniyorum hızım hepsinde 1000 çıkıyor. Yani ONT biziim aboneliğimiz süresince abonelik hızımıza göre bir profil ile çalışıyor.

    Ben aboneliği kapattığımda muhtemelen ONT'ye atanmış olan bu profil silinecek, ve ONT GPON sistemine bağlanmayı başaramayacak diye düşünüyorum. E haliyle ONT bağlanamazsa pppoe'lerim de çalışamaz.

  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    ontlere "profil" atanmaz bildiğim kadarıyla. zira gpon'da dsl'deki gibi bir "santralle buluşma hızı", "maksimum ulaşılabilir hız" veya "bağlantı hızı belirleme" durumu söz konusu değil, daha çok ethernete yakın bir teknoloji. gponda 2.5 gbps gbi bir hız bütün bağlananlar tarafından paylaştırılır. telekom burada pppoe kısmından sanırım kısıyor olabiilri hızı, veya artık sonraki aşama ne ise oradan.


    bir ara benim vdsl aboneligim 50mbps olduğu halde telekom hattıma 75 tanımlamıştı santralde hattım biraz kesiliyor falan diye şikayet ettigim için. download yapmaya başlayınca 65e fırlıyor, download bufferbloat +10-12ms oluyor, kısa bir süre sonra ise download hızı paket hızım olan 50ye düşüyor, download bufferbloat da +1-2ms ye düşüyordu(yani bir tür shaping devreye giriyordu.) sanırım benzer mekanizma söz konusu gponda hız yönetimi için de.


    teorim bu şekilde kesin detayını bilmiyorum.


    edit: dediğin şeyi tersten anlamışım. ben aynı pppoe'yi farklı ontlerde deneyince hız aynı çıkıyor dedin sandım. üstte yazdığım teori iptal. ama yine de benzer bişey olabiliir örneğin ont'ye bu hız kısıtını ayrı bir ayarla koyuyor olabilirler, fakat dediğim gibi teknolojinin çalışma mantığı gereği dsl'deki gibi değişken hızlar söz konusu değil fiziksel katmanda. 1000 hız yapılan ont'de 200mbps tanımlı pppoe ile test yapınca hız bir süre sonra 200e düşüyorsa dedigim yine bir yere kadar mantıklı olabiliir. ama emin degilim tam olarak


    edit2: dediğin konuya gelirsek, durum dediğin gibi ise olabilir. ama fiziksel olarak yapı gereği o kablo ışık almaya devam edeceği için kesilmez diye düşündüm başta. sonraki aşamalarda veya dediğin profil aşamalarında zortluyordur öyleyse.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pcislocked -- 22 Ağustos 2023; 21:20:33 >




  • pcislocked kullanıcısına yanıt

    Süperonline Fiberlerde hız testleri çok yüksek değerlerden başlayıp düşüyor, ama Türk Telekom Fiberlerde hız testleri yüksekten başlamıyor, aynı DSL gibi düşükten başlayıp yükseliyor. Bu da bize ONT'ye hız kısıtlaması ayarlandığını gösteriyor bence.


    Eğer ONT'de hiçbir kısıtlama olmasaydı TürkNet pppoe girdiğimizde 1000 hız gelirdi direkt, ama gelmiyor, hız takılıp kalıyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 22 Ağustos 2023; 23:58:44 >
  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    comnet 500mbps kullanırken netspeed 35mbps pppoe bilgileriyle aynı ont üzerinden 500+ hız alabilmiştim. muhtemelen turknet vb diğer aboneliklerin pppoe user/pass ile de yüksek hız tanımlı ont üzerinden yüksek hızlı internet kullanılabiliyordur.


    yalnız telekom aboneliğin ont’sinde diğer firmaların pppoe si çalışmıyor sanırım.


    ekimde açtırdığım yeni telekom ftth 500mbps aboneliğimde haziran ayına kadar hız testi zınk diye 495’te duruyordu. artık 800lerden 530lara iniyor. eskiden bufferbloat yokken artık testlerde ping fazla yükseliyor.




    GPON'da abonelik yokken ONT çalışıyor mu ?
    GPON'da abonelik yokken ONT çalışıyor mu ?


    GPON'da abonelik yokken ONT çalışıyor mu ?
    GPON'da abonelik yokken ONT çalışıyor mu ?


    GPON'da abonelik yokken ONT çalışıyor mu ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emre1393 -- 25 Ağustos 2023; 21:29:47 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • emre1393 kullanıcısına yanıt

    Benim Türk Telekom ONT'sinde TürkNEt pppoe çalışıyor, 1000 Mbit hız veriyor.

  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    Bende comnet’i kapattırmadan önce denediğimde çalışmamıştı. Kardeşimde netspeed var, bi ara yine denerim.


    edit: netspeed çalıştı bu sefer. Daha önce çalışmamıştı.



    GPON'da abonelik yokken ONT çalışıyor mu ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emre1393 -- 25 Ağustos 2023; 21:50:5 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • imate kullanıcısına yanıt

    Girdiğim TürkNet kullanıcı adı da bana ait bir aboneliğin,başkasının pppoe'sini kullanmıyorum, ortada yasadışı bir durum yok yani. 2-3 senedir kullanıyorum ben bu şekilde bir şey olmuyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 26 Ağustos 2023; 18:11:57 >
  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    benim telekom gponda yüksekten başlayıp düşüyor. dslde de hiç düşükten başlayıp yükseldiğine denk gelmedim. düşükten başlasa bile max 1sn içinde hat hızına geliyordu. dediğime benzer şekilde paket hızı üstü buluştuğu zaman da buluştuğu hıza yükseliyordu sonra pakete düşüyordu.


    ayrıca türknet telekom altyapısında 1000 satıyor mu ki

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.