Şimdi Ara

Gözlerini kapat. Ne görüyorsun?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
0
Favori
10.292
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • İki gözümüzü de kapattığımızda bazen karanlık bir fonda ne idüğü belirsiz şekiller oluşur. Bunlar kimi zaman son bakmakta olduğumuz nesnenin bir siluetidir, kimi zaman hareket ederler, fakat şu kesin ki, gözümüz açıkken asla böyle şeyle göremeyiz. Bunların kaynağı nedir? Neden oluşurlar?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Really -- 27 Temmuz 2007; 21:32:22 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Gözlerini Kapatınca NEDEN Değişik ŞEYLER Görürsün?

Gözlerini kapattığında, "fosfenler" adı verilen ışık desenleri veya şekiller görürsün. Bu şekiller, göz kapaklarının göz kürenize baskı yapması sonucu oluşur.

Gözlerinizi kapattığınızda, ışığın retinanıza ulaşması engellenir. Retinanız, gözünüzün arkasındaki ışığa duyarlı bir dokudur. Işık olmadığında, retinadaki hücreler rastgele elektriksel sinyaller gönderir. Bu sinyaller, beyniniz tarafından şekiller veya desenler olarak yorumlanır.

Fosfenlerin rengi, şekli ve parlaklığı kişiden kişiye değişebilir. Bazı insanlar canlı renkler ve net şekiller görürken, diğerleri yalnızca bulanık ışık lekeleri görebilir. Bu farklılıklar, göz kapaklarının kalınlığı, göz küresinin şekli ve beynin görsel bilgiyi işleme şekli gibi faktörlerden kaynaklanabilir.

Gözlerinizi kapattığınızda gördüğünüz şekiller genellikle zararsızdır ve birkaç saniye içinde kaybolur. Ancak, kalıcı veya tekrarlayan fosfenler görüyorsanız, altta yatan bir tıbbi durumun belirtisi olabilir. Bu durumda bir göz doktoruna başvurmanız önerilir.

Gözlerinizi Kapattığınızda Gördüğünüz Şekillerin Türleri

Gözlerinizi kapattığınızda görebileceğiniz fosfenlerin birkaç farklı türü vardır:

• Basınç fosfenleri: Göz kapaklarınızın göz kürenize baskı yapması sonucu oluşan şekillerdir.
    • Hareket fosfenleri: Gözlerinizi hareket ettirdiğinizde görünen şekillerdir.
    • Elektriksel fosfenler: Gözünüze elektrik akımı verildiğinde görünen şekillerdir.
    • Kimyasal fosfenler: Gözünüze kimyasal bir madde girdiğinde görünen şekillerdir.

Gözlerinizi Kapattığınızda Renk Görmek

Bazı insanlar, gözlerini kapattıklarında renkler de görebilir. Bu fenomen "renkli fosfenler" olarak bilinir. Renkli fosfenler, beynin görsel bilgiyi işleme şeklinden kaynaklanır. Gözlerinizi kapattığınızda, beyniniz gözlerinizden gelen ışık olmadığı halde hala renkleri işlemeye devam edebilir. Bu, beyninizin geçmiş deneyimlere ve anılara dayanarak o anda görmeniz gereken renkleri tahmin etmesinden kaynaklanabilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • quote:

Orjinalden alıntı: Really

İki gözümüzü de kapattığımızda bazen karanlık bir fonda ne idüğü belirsiz şekiller oluşur. Bunlar kimi zaman son bakmakta olduğumuz nesnenin bir siluetidir, kimi zaman hareket ederler, fakat şu kesin ki, gözümüz açıkken asla böyle şeyle göremeyiz. Bunların kaynağı nedir? Neden oluşurlar?

Hiç dokunulmamış dümdüz bir alimünyum folyoya bir yumruk at, nasıl ki izi kalıyorsa gözde de sürekli gelen ışınların oluşturduğu küme son gördüğünü tekrar tekrar karanlıkta görüyormuşsun gibi gösterir ve bu silüet oluşur.
  • quote:

Orjinalden alıntı: TİLKİ ANDREİ

Hiç dokunulmamış dümdüz bir alimünyum folyoya bir yumruk at, nasıl ki izi kalıyorsa gözde de sürekli gelen ışınların oluşturduğu küme son gördüğünü tekrar tekrar karanlıkta görüyormuşsun gibi gösterir ve bu silüet oluşur.

evet bende de bunu soyleyecektim, eger gozlerinizi kapatmadan once bir isik kaynagina bakarsaniz 1 kac saniye, siluet daha belirgin oluyor.
  • ilginç bunu ben de hep merak etmişimdir

peki bir soru daha

gökyüzüne bakın masva iken o sırada gözünüzün solunda veya sağında ufak bir nokta göreceksiniz.bu nokta nedir?
    kör nokta mı?
  • sadece karanlık
  • ısık kaynagına bakarsam o şekilde şekiller goruyorum ama dusundukleirim dogrultusunda bu değişiyo.
    karanlıkta gordugumse yogunlastıgım ana hiç gormedigim yuzdeki kadınlara..bazen bi canavara, hayvana ,bi anıya nesne.boyle gidiyo gozlerimi acana kadar..

ama senin sordugun farklı tabi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Auratune -- 28 Temmuz 2007; 1:19:31 >
  • ışığı takip edin,karanlığı değil
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • göremiyorum heryer karanlık
  • quote:

Orjinalden alıntı: OğuzhanAhan

ilginç bunu ben de hep merak etmişimdir

peki bir soru daha

gökyüzüne bakın masva iken o sırada gözünüzün solunda veya sağında ufak bir nokta göreceksiniz.bu nokta nedir?
    kör nokta mı?

evet bende de oluyo değişik şeyler görüyorum cin olabilir
  • quote:

peki bir soru daha

kör nokta mı?

Monitöre bakarken gözlerinizi parmaklarınızla birbirine doğru ya da zıt yönlere doğru hafifçe bastırın. Siyah noktaları görebilirsiniz. Ben yıllardır oynar dururum sanırım kör nokta bu evet...
  • quote:

Orjinalden alıntı: [cins]

quote:

peki bir soru daha

kör nokta mı?

Monitöre bakarken gözlerinizi parmaklarınızla birbirine doğru ya da zıt yönlere doğru hafifçe bastırın. Siyah noktaları görebilirsiniz. Ben yıllardır oynar dururum sanırım kör nokta bu evet...

Bu kör nokta bende yok galiba. Tarifine uyarak gözümü biraz haşat etim ama bulamadım.

• O zaman benim gözler yalama olmuş olabilir. Özellikle göz pınarından şakaklara doğru hafifçe bastırdığında dışlarda siyah-koyu mor karışımı, çevresi tam belirgin olmayan bir daire görmeni beklerdim. Çok ayıp ettiğini düşünüyorum
  • bende bişi sorcam benim gözüm açıkkende böyle belli belirsiz şeyler görüyom sıyah ve saydam çubuğumsu bunlar nedir???? ( Güneşe alerjim var onla alakası olabilir mi?)
  • Kapuçino'nunkine benzer ben de hayatımda ilk defa bu saydam ya da karaltı şeklindeki çubuklardan görmeye başladım 4-5 gündür. Perşembe günü doktora gidicem hatta.. Aslında tam düz çubuk da değil; porselen üzerindeki çatlağa benzer, kan damarı gibi düzensiz bi çizgicik...

Bu konuda bilgisi olan lütfen paylaşsın...
  • alıntı
    ------------Bazen görme alaninizda küçük uçusan noktalar veya karanlik alanlar görürsünüz. Bunlar genellikle bos bir duvar veya mavi gökyüzü gibi düz bir zemine bakarken belli olurlar. Uçusan cisimler aslinda, gözünüzün içini dolduran ve vitre ismi verilen saydam jel seklindeki sivida bulunan hücrelerin küçük birikintileridir. Bu nesneler sanki gözün önünde uçusuyormus gibi görünmesine ragmen aslinda gözün içindedirler. Sizin gördükleriniz onlarin gözün sinir tabakasi üzerine düsen gölgeleridir.Uçusan cisimler farkli sekillerde olabilirler: Küçük noktalar, çemberler, çizgiler, bulutsu veya ag sekiller veya tespih taneleri gibi. Uçusan cisimlerin sebepleri nelerdir? Insanlar orta yaslara ulastiginda vitre kalinlasmaya ve büzüsmeye baslar ve gözün içinde kümelesmeler veya lifler olusur. Vitre jeli gözün arka duvarindan ayrilir. Böylece arka vitre dekolmani olusur. Bu durum, uçusan cisimlerin sik görülen bir nedenidir. Arka vitre dekolmani asagidaki durumlarda daha siktir: · Miyopi; · Göz yaralanmasi; · Katarakt cerrahisi geçirilmis olmasi; · YAG lazer cerrahisi yapilmis olmasi; · Göz içinde iltihap olmasi; Uçusan cisimler ani gelisirse uyarici bir belirti olabilir. 8-10 yasindan itibaren pek çok insanda görülebilir. 45 yasin üzerindeyseniz ve aniden uçusan cisimler görmeye baslamissaniz hemen göz doktoruna müracaat etmelisiniz. Uçusan cisimler ciddi bir durum olabilir mi? Büzüsmekte olan vitre retinayi çekerse yirtik meydana gelebilir. O zaman göz içinde hafif bir kanama olur ve kan, yeni olusan uçusan cisimler olarak görünebilir. Retina yirtilmasi daima ciddi bir problemdir, çünkü retina dekolmanina yol açabilir. · Ani bir uçusan cisim olustugunda; · Ani isik çakmalari oldugunda hemen göz doktoruna müracaat ediniz. Çevresel görme kaybi gibi ek belirtiler oldugunda da mutlaka göz doktoruna görünmelisiniz. Uçusan cisimler için ne yapilabilir? Retinada yirtik olusup olusmadigini bilmeniz gerektigi için aniden uçusan cisimler gördügünüzde dotorunuza müracaat etmelisiniz. Okumaya çalisirken göz önünde görünen cisimler oldukça rahatsiz edicidir. Bu cisimleri gözün önünden uzaklastirmak için yukari asagi bakabilirsiniz. Bir kisim uçusan cismin sebat edebilmesine ragmen çogu zamanla kaybolur veya verdigi rahatsizlik azalir. Yillardir uçusan cisimler görüyorsaniz fakat aniden yenileri olusmussa yine hemen göz doktoruna müracaat etmeniz gerekir. Isik çakmalarina ne sebep olur? Vitre jeli retinaya sürtündügü veya onu çektigi zaman simsek çakar gibi isiklar görürsünüz. Göze darbe alindiginda da yildizlarin uçusmasi tarzinda isiklar görülür. Isik çakmalari bes-on hafta veya ay boyunca tekrar tekrar olup kaybolabilir. Yasiniz ilerledikçe isik çakmalari daha da artar. Ani isik çakmalari gördügünüzde retina yirtigi olabilecegi için derhal göz doktoruna görünmeniz gerekir. Migren Bazi kimseler, isik çakmalarini siklikla 10-20 dakika kadar süren zigzagli veya dalgali çizgiler halinde görebilirler. Bu tip isik çakmalari genellikle beyindeki kan damarlarinin spazmina baglidir ve migren denir. Isik çakmalarini basagrisi izlerse buna migren basagrisi denir. Fakat basagrisi olmadan da zigzagli veya dalgali çizgiler görülebilir. Bu durumda isik çakmalarina göz migreni veya basagrisiz migren denilir. Gözleriniz nasil muayene edilir? Önce damlalarla göz bebekleriniz genisletilir. Retina ve vitre dikkatle izlenir. Gözleriniz genisletildigi için bulanik görme meydana gelir. Ilaçla gözbebeginizin büyümesi geçicidir. 10-12 saat sonra gözbebeginiz eski halini alir ve gözünüzde kalici bir zarar meydana gelmez. Bulanik görme nedeniyle arabaniz varsa yaninizda onu sürecek birini getirmeniz gerekir. Yaslandikça uçusan cisimler ve isik çakmalari artmaya baslar. Tüm uçusan cisimler ve isik çakmalari ciddi olmamakla birlikte retinanizda bir hasar olup olmadigini anlamak için iyi bir göz muayenesinden geçirilmeniz sarttir.
    ----------------------
    okuması biraz zor olacak ama

• normalde karanlık ama parmaklarımla bastırınca yeni yeni şekiller geliyo
  • Cevap için teşekkürler C4..
  • Gözlerimi kapatınca sizin gördüklerinizi görürüm ama bazende ölümü... Son göreceğimiz kesin gerçeği. O zaman hayat daha bir anlam kazanır gözümde. Açılır gözüm ;-)
  • Feedback , yani geribesleme durumları oluyo.Gözden beyne değil , beyinden göze ileti gidiyo.Zaten beyin ve göz sinirleri bir bütün halinde olarak düşünmek lazım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.