Şimdi Ara

Göz kalitesine ne zaman ulaşacaklar??? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
0
Favori
1.578
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: zalimferi

Bin yıl önce ezan okuyan saati gören birisi heralde aklından olurdu (bide çinlilerin kaça mal ettiğini bilse...üüü )

Bu güzel olmuş....

hımm, ne alakası var...evet. Şöyle söylim o zaman. Yapılabileceğine inanıyorum. Ama hayli aman alacağı kesin.
    Bide projektörü ne olarak biliyorsun bilmiyorum ama, çok büyük ışık kaynağı demektir. Hani şu batman'i çağırdıkları alet var ya , ha işte o.

arkadasım bana teknik acıklama yapma ben makine mühendisiyim neyin ne oldugunu senden cok daha iyi bilirim konu dısında polemik yaratıp topigi kirletme işe yarayacak seyler yaz google dan projectör diye arat grafiklere tıkla karsına projektör fotografları cıkacaktır ne olduklarınıda oradan ögrenirsin bize senin burada cizgi film tecrübelerin lazım degil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Prusias_ -- 2 Temmuz 2006; 4:03:59 >

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Berbat Ferhat -- 1 Temmuz 2006; 14:32:51 >
  • Aynı şekilde.. Saygılar.

Bende eskiden kibirliydim ama şimdi mükemmelim çok şükür. Evet topicde bölündü..Ne diyorduk?
  • bence insan gözünün kalitesine ulaşmak imkansız.

düşünsenize beynimizin kaçta kaçını kullanıyoruz..

göz görür ama, beynimizi tam kullanamadığımız için yeterince detaylı göremiyoz heralde.
  • Panasonic yeni bi teknoloji tanıtmıştı (gerçi yeniliği kalmadı pek epey oldu) 3CCD diye bişey. Temel 3 renk için 3 farklı CCD sensör kullanıyolar. Yani her renk için bi sensör olduğu için algılanan renkler daha gerçekçi oluyo. Ayrıca yeni yapılan CCD sensörlerin tayf karakteristikleri gitgide gözün görme karakteristiğine yaklaşıyor. Yani bu gelişmelere bakarsak belki de yakın bi gelecekte süper kaliteli sensörler yapılabilecek ama insan gözü ve insanın görüntü işleme algoritmasına bellek kapasitesine yaklaşılacağına pek ihtimal vermiyorum. En azından şimdilik...
  • çok güzel bilgiler vermişsiniz, sağolunda benim anlayamadığım bir nokta var, biz cyborg müyüz, bir objeye baktığımızda piksellerden oluşmuş şekilde mi görüyoruz? biz cisimleri oldukları gibi görüyoruz, cisimlerde piksellerden oluşmadığına göre gözün algılama yeteneğini pikselle kıyaslamak bence çok yanlış, maddeler atomlardan oluşmaktadır mercek sistemleri sayesinde bu atomları görebiliriz ama genede algıladığımız görüntü piksellerden oluşan bir görüntü olmayacaktır yada bir manzaraya baktığımızda uzaktaki cisimlerin detaylarını algılayamayabiliriz ama genede onları piksel yetersizliğinden kaynaklanan bir şekilde kırık çizgili görmeyiz...
    "Gözümüzle gördüğümüz" gibiden kasıt pikselsiz bir görüntü ise şu an Canon eos 1D 16 MP DSLR ile çekilen bir fotoğrafın orjinal halinde zoomlamazsanız piksel göremezsiniz ve bu anlamda canon bu işi başardı denebilir (daha iyileri de olabilir hatta vardır mutlaka)

• quote:

Orjinalden alıntı: arkitrom

çok güzel bilgiler vermişsiniz, sağolunda benim anlayamadığım bir nokta var, biz cyborg müyüz, bir objeye baktığımızda piksellerden oluşmuş şekilde mi görüyoruz? biz cisimleri oldukları gibi görüyoruz, cisimlerde piksellerden oluşmadığına göre gözün algılama yeteneğini pikselle kıyaslamak bence çok yanlış, maddeler atomlardan oluşmaktadır mercek sistemleri sayesinde bu atomları görebiliriz ama genede algıladığımız görüntü piksellerden oluşan bir görüntü olmayacaktır yada bir manzaraya baktığımızda uzaktaki cisimlerin detaylarını algılayamayabiliriz ama genede onları piksel yetersizliğinden kaynaklanan bir şekilde kırık çizgili görmeyiz...
    "Gözümüzle gördüğümüz" gibiden kasıt pikselsiz bir görüntü ise şu an Canon eos 1D 16 MP DSLR ile çekilen bir fotoğrafın orjinal halinde zoomlamazsanız piksel göremezsiniz ve bu anlamda canon bu işi başardı denebilir (daha iyileri de olabilir hatta vardır mutlaka)

insan gözü görüntüyü analog olarak çözümler ve beyine iletir.
    Digital olarak yaklaşık eşdeğeri bulunabilir. Aynı analog filmli bir makinenin Mp eşdeğerini bulmak gibi.
    Digital fotograf makinesinin çektiği fotografları ister 16MP olsun ister 1MP makinenin çektiği o fotografı yorumlayan aracının
    bize gösterdiği şeyi görürüz. 10x15 baskı alınmış 2MP bir fotografın pixelini merceklede baksanız hatta mikroskoplada baksanız göremezsiniz.
    pixeller görünemeyecek kadar birbirine kaynaşmış renk geçişleri yumuşatılmıştır.
    16MP fotografın orjinal haline digital monitörde dikkatlice bakarsanız pixelleri pek ala görebilirsiniz.
    16MP olunca zaten orginal hali monitöre sığmayacak kadar büyük olacaktır.

Biz insanlar malesef atomları göremeyiz, zaten doğada bulunan maddeler (soygazlar hariç) moleküllerden oluşur,
    Cisimlerin gözümüze yansıttığı fotonları ve/veya ışık kaynaklarından direkt gelen fotonları gözümüzün elverdiği bir dalga boyu sınırında
    algılayabiliriz.

Yorumunuzdan anlaşıldığı kadarıyla Bu pixel, görüntü, kamera olaylarını tam anlayamamış / çözümleyememişsiniz.
    kendinizce bazı hatalı varsayımlarınız olayı idrak edemediğinizin göstergesi.

• Vallahi insanoğlu kendisini nekadar zorlarsa zorlasın ama hiç bir zaman göz kalitesine ulaşamazlar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: tugaytugay

sen bir gözün kaç milyon megapiksel olduğunu biliyormusun?
    ve göz kalitesine hiç bir zaman ulaşılamaz.

Kaç milyon megapikselmiş?

<<<biraz yukarıyı OKU>>>

burada 13 yaş altı insanlarda var galibaa

sen benim babamın gözü kaç milyon trilyon mega pixel bilionnu .....
    ilk yazdığın mesajda gayet güzel ve faydalı bilgiler vermişsin, ama benim mesajıma verdiğin cevabı anlayabilmiş değilim, ben düşüncelerimi tam olarak ifade edememiş olabilirim hatta bu konuda birtakım şeyleri de idrak edememiş olabilirim ama sen okuduğunu tam olarak idrak edebiliyormusun acaba? benim yorumumda insan gözü atomları görür gibi bir ifade varmı? yada aşağıda verdiğin örneğin konuyla ne alakası var?
    quote:

Orjinalden alıntı:MrKutlu
    10x15 baskı alınmış 2MP bir fotografın pixelini merceklede baksanız hatta mikroskoplada baksanız göremezsiniz.

piksel dijital görüntünün en küçük birimini tanımlamak için kullanılır, iş baskıya döndüğü zaman temel birim dots per inch (dpi) dır, yani 10x15 baskıda piksel olmaz, basılan fotoğraf taki noktaları (dpi) mikroskopla görmemizin ise konuyla hiç ilgisi yok...
    quote:

Orjinalden alıntı:MrKutlu
    insan gözü görüntüyü analog olarak çözümler ve beyine iletir. Digital olarak yaklaşık eşdeğeri bulunabilir.

bu değeri zaten yukarıda açıklamışsın benim anlatmak istediğim ise göz yapımız teorik olarak 324-576 mp e denk gelse bile etrafımıza baktığımızda piksellerden oluşmuş bir görüntü algılamayız, 300 mp lik bir fotoğrafa yeterince zoom yaparsanız pikselleri görürsünüz ama gözle algıladığımız bir görüntüyü dondurup zoom yapıp pikselleri görme şansımız yok, ya da 10m den bir ağaca baktığımızı sonrada 324mp sensöre sahip bir makine ile fotoğrafını çektiğimizi düşünelim, fotoğrafa baktığımızda yaprakların üzerindeki böcekleri görebiliriz ama gözümüzle bu böcekleri göremeyiz, peki bu durumda insan gözü 324 mp e denk görüntü algılar diyebilirmiyiz?
    ben bunları düşünerek göz beyin ikilisinin algılama yeteneğini mp ile ifade etmek yanlış olur diye fikrimi beyan ettim, bu yazdıklarım da daha önce yazdıklarım da kısmen ya da tamamen yanlış olabilir veya sen daha iyi biliyor olabilirsin ama bu sana karşındaki insanı rencide etmeye çabalama hakkı vermez, bilgilerimizi daha yapıcı bir şekilde paylaşırsak forum daha faydalı olur diye düşünüyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arkitrom -- 4 Temmuz 2006; 17:36:14 >

• Ben de katılıyorum. İnsan gözünü görme yeteneğini MP ile ifade edemeyiz. Zaten eğer şimdi kabul edilen boyutlardaki piksellerden bahsediyosak insan gözü 576MP lik bir boyutta görmemiz mümkün olmaz. İnsan gözüne yakın bi görüş kalitesi elde etmek istiyosak objelerden gelen ışıkları insan gözünde olduğu gibi algılamamız gerekir herşeyden önce. Yani ışık dalga boyları olduğu gibi algılanmalı. Yani CCD sensörün (ya da her ne kullanılırsa) ışık karakteristiği gözünkine eşdeğer olmalıdır. Bunun bir tek şekilde yapılabileceği kanısındayım. Yapısı göz gibi esnek olan ve çalışma şekli göze benzeyen (bunu tıp okuyan arkadaşlar daha iyi bilir tabi) bir organik sensör göz kalitesinde görüş sağlayabilir. Ayrıca bunu yanına işlem kapasitesi oldukça yüksek ve hızlı bir işlemci gereklidir. Göz kalitesinde fotoğraf çekebilen bir makinenin boyutlarının da çok büyük olacağı kanısındayım.

• arkitrom

Ha bu arada benim imzam 5 satırdan fazla mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi @sL@N -- 4 Temmuz 2006; 17:45:57 >

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi @sL@N -- 7 Temmuz 2006; 20:41:37 >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.