Şimdi Ara

Gimp Katman Destekli Grafik Hazırlama, Düzünleme, Filtre desteği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
2.467
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Bölüm 1 Gimp

    Gimp'i uzun süredir kullanıyorum ve çok şey öğrendim. Bu programın Özellikleri

    -- Katman desteği
    -- Filtre desteği
    -- Düzenleme,
    -- Oluşturma özelliklerine sahip.
    Az gibi görünebilir fakat Photoshop gibi dolu filtreli profösyonel bir resim düzenleme programıdır.

    GIMP sözcüğünün İng. açılımı:

    GNU Image Manipulation Program

    GIMP sözcüğünün Türkçe açlımı:

    GNU Görüntü İşleme Programı

    Buradan indirin.





    Bölüm 2 Filtreler

    Gimp ile bir şeyler tasarlamak istiyorsanız filtreleri yakından tanımanız gerekir. Filtreler, üzerinde çalıştığımız resmin tamamına ya da sadece bir bölümüne çeşitli efektleri başarıyla uygulamamızı sağlayan araçlardır. Çoğu filtre uygulamalarımızı gerçek zamanlı gösteren önizleme özelliğine sahiptir. Bu, filtreyi çalışmamıza uygulamadan önce görünümü hakkında fikir sahibi olmamıza imkan verir. Gimp’i açtığımızda filtreler sekmesi altında, çeşitli ana başlıklarda toplanan çok sayıda filtre bulunmaktadır.

    Bu yazı iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde “Bulanıklaştır” ana başlığı altındaki filtreleri ele alacağız. Bu sekmede Blur, Gaussian Blur, Motion Blur, Pixelize, Selective Gaussian Blur ve Tileable Blur olmak üzere altı adet filtre bulunmaktadır. İkinci bölümde de “Gürültü” başlığı altındaki, HSV Noise, Hurl, Pick, RGB Noise, Slur ve Spread filtrelerini inceleyeceğiz.
    Bölüm 1: Bulanıklaştırma Filtreleri

    1. Blur: Resminizi kendi öntanımlı değerleriyle bulanıklaştırır.

    2. Gaussian Blur: Üzerinde çalışma yaptığınız resmi istediğiniz oranda bulanıklaştırmanıza imkân verir. Bu filtreyi seçtiğinizde aşağıda gördüğünüz pencere açılır.

    gimp-filtreler-bulanık5.pngBu pencerede yatay (horizontal) ve düşey (vertical) bulanıklık değerlerini girerek istediğiniz bulanık görüntüyü elde edebilirsiniz. Önizleme seçili halde ise yaptığınız her değişikliğin sonucunu görebilirsiniz. Yandaki resimde de görüldüğü gibi bulanıklık çapı için horizontal ve vertical (yatay ve düşey) sayı değerlerinin yanında bir zincir resmi vardır. Eğer zincir birleşik şekilde ise yatay için girdiğiniz değer düşey içinde aynen kabul edilecektir. İsterseniz fareyle üstüne tıklayarak zinciri ayırabilir ve yatay/düşey değerlerini ayrı ayrı girebilirsiniz. Ayrıca bu filtrenin uygulanmasında IIR ve RLE şeklinde iki yöntem vardır. IIR, çok büyük çap değerlerinde olan çalışmalarda ya da fotoğraf makinesi ile çektiğimiz resimlerde kullanılır. RLE, kendi tasarladığımız çalışmalarda kullanılır.

    3. Motion Blur: Bizlere hareket hissi verecek şekilde resimdeki her noktayı sanki bir tarafa hareket ediyormuş gibi doğrusal, dairesel ya da zoom yapmış şekilde bulanıklaştırır.

    Her bir hareketin uzunluk ve açı değerini ayarlayabilirsiniz. Yaptığınız değişikleri önizleme ile görebilirsiniz. Bulanıklaştırma çeşitlerini inceleyelim :

    * Linear (doğrusal) : Tek doğrultuda (örneğin yatay) hareket bulanıklığı verir.
    * Radial (dairesel ) : Dairesel bir bulanıklık oluşturur. Burada uzunluk önemli değildir. Açı değerinin büyütülmesi dairesel doğrultudaki bulanıklığın artmasını sağlar.
    * Zoom: Resmin merkezinden dışarı doğru bulanıklaşan bir görüntü oluşturur. Böylece resmin merkezine doğru bir hareket algılanmasını sağlar. Uzunluk ana değişkendir. Uzunluğun artması daha hızlı bir hareket yapıyormuş görüntüsü verir. Bu filtrelerde uzunluk 0-256 ve açı da 0-360 değer aralığındadır.




    4. Pixelize: Resmi büyük renk piksellerine dönüştürür.

    Renk piksellerinin genişlik (width) ve yüksekliğini (height) istediğiniz değerleri girerek ayarlayabilirsiniz. Zincir bağlı iken genişlik için girdiğiniz değer yükseklik içinde aynı kabul edilecektir. İsterseniz zincir resmine tıklayarak zinciri ayırabilir ve böylece genişlik ve yükseklik için farklı değerler kullanabilirsiniz.

    5. Selective Gaussian Blur: Gaussian blur filtresinden farkı bulanıklaştırma işlemini sadece belirtilen delta değerinden daha düşük olan piksellere uygulamasıdır. Genelde resimlerin arka planına uygulanır, böylece ön planda bulunan nesne daha belirgin hale getirilir ve resme bir derinlik katılmış olur. Blur radius (bulanıklaştırma çap) değeri piksellerdeki bulanıklık yoğunluğunu ayarlamamıza yardımcı olur. Delta değeri 0-255 aralığındadır. Piksel değeri ile çevredeki piksel değerleri arasındaki en büyük farkın alabileceği değeri belirtir. Bu değerin üstünde fark bulunan piksellere filtre uygulanmaz.

    6. Tileable Blur: Arkaplanında döşeme kullanılmış resimlere uygulanır. Bulanıklaştırma uygulaması döşemenin görünümüne zarar vermez.
    Bölüm 2: Gürültü Filtreleri

    Resimlerdeki küçük kusurları gidermek için bir bölgeye ya da katmanın tamamına uygulanabilecek filtreler Gürültü ana başlığı altında yeralmaktadır. Bunlar HSV Noise, Hurl, Pick, RGB Noise, Slur ve Spread filtreleridir.

    1. HSV Noise: Katmanın tamamına ya da seçili bir bölgesine renk tonu, doygunluk ve parlaklık değerlerini kullanarak gürültü ekler. Filtreyi seçtiğimizde açılan pencerede resimde görüldüğü gibi dört farklı ayar vardır. Bunları kısa inceleyecek olursak;

    * Holdness: Ne kadar yeni piksel renginin mevcut renge uygulanacağını ayarlamamızı sağlar. 1-8 aralığında değer alır. Düşük değerler daha çok renk tonu değişkeni sağlarken büyük değerler de renk tonu değişkenini azalmasına neden olur.
    * Hue: Renk tonu ayarıdır. 0 – 180 değer aralığındadır.
    * Saturation: Resimdeki dağınık piksellerin doygunluk değerini artırır.
    * Value: Piksellerin parlaklık değerini artırır. Önizleme seçeneğini kullanarak yaptığımız değişikleri eşzamanlı olarak resim üstünde görebiliriz.


    2. Hurl: Resimdeki her bir pikseli rasgele bir renge dönüştürür, böylece alfa kanalı içerenler dahil bütün renk kanalları gelişigüzel olacak şekilde farklı renklere değiştirilmiş olur. Olası bütün değerler aynı olasılıkta atanır ve bu işlem esnasında gerçek değerler hesaba katılmaz. Hurl filtresindeki ayarları kısaca inceleyecek olursak;

    * Random seed : Gürültünün rasgelelliğini ayarlar. Bu değeri biz belirleyebileceğimiz gibi randomize seçeneğini işaretli tutarak bu işi programa da bırakabiliriz.
    * Randomization (%): Filtreyi uygulayacağımız katman ya da seçili bölgedeki pikseller belirlediğimiz rastgelelik yüzdesi (Randomization) oranınca etkilenir. Yüksek değerler daha fazla pikselin gürültüden etkilenmesini sağlar.
    * Tekrarlama: Filtrenin kaç kere uygulanacağını belirlememizi sağlar. Tekrar yerine Randomization (%) değerini arttırmak bazen daha çok işe yarar.


    3. Pick: Uygulandığı her bir pikseli, merkezinde kendisin bulunduğu bir piksel ve çevresindeki sekiz komşu pikselden seçilen gelişigüzel bir pikselle yer değiştirir. Piksellerin tamamına ya da bir kısmına etki edebilir. Filtreden etkilenecek piksellerin yüzdesini, rastgelelik yüzdesi (Randomization) seçeneği ile belirleyebiliriz. Hurl filtresinde olduğu gibi tekrarlama değeri filtrenin kaç kere uygulanacağını belirlememizi sağlar. Random seed ise gürültünün rastgeleliğini ayarlar. Bu değeri biz belirleyebileceğimiz gibi randomize seçeneğini işaretli tutarak bu işi programa da bırakabiliriz.

    4. RGB Noise: Filtre, katmana ya da seçili bölgeye yayılmış gürültü uygular. RGB renk modelini kullanarak kırmızı, mavi ve yeşil değerindeki her bir piksel için gürültü oluşturur. Filtre indisli resimlerde etki göstermez.


    Resimde de görüldüğü gibi önizleme ile yaptığınız değişikleri eşzamanlı olarak görebilirsiniz. Correlated noise seçeneği seçildiğinde bütün kanal değerleri normal yayma değerleri ile çoğaltılır. Böylece uygulayacağımız gürültü kanal değerlerine bağlı hale gelir. Yani küçük değerler koyu renkleri değiştirmezken büyük kanal değerleri resimdeki gürültüyü artırır. Kırmızı, mavi ve yeşil renk değerlerini değiştirebilmek için Independent RGB seçeneği işaretlenmiş olmalıdır. RGB harfleri üç ana rengin İngilizce baş harflerinden oluşmaktadır (Kırmızı: Red, Yeşil: Green, Mavi: Blue). RGB seçeneği işaretli değilse bütün piksellere aynı gürültü uygulanır böylece piksellerin renk tonlarını çok fazla değişmemiş olur. Bu arada şunu da belirtelim, alfa seçeneği sadece resminize alfa kanalı ekli ise çalışır.


    5. Slur: Bu filtre resme aşağıya doğru eriyormuş görünümü verir. Filtre uygulandığında bir piksel genelde altındaki bazen de yanındaki pikselle yer değiştirir.

    Filtreyi uygulayacağımız katman ya da seçili bölgedeki pikseller belirlediğimiz rastgelelik yüzdesi (Randomization) oranınca etkilenirler. Random seed ise gürültünün rastgeleliğini ayarlar. Bu değeri biz belirleyebileceğimiz gibi randomize seçeneğini işaretli tutarak bu işi programa da bırakabiliriz. Tekrarlama ise filtrenin katmana kaç kere uygulanacağını belirlememizi sağlar. Büyük değerler piksellerin yer değiştirme mesafesini artırarak daha fazla aşağı doğru erime hissi verir.

    6. Spread: Katman ya da seçili bölgedeki her bir pikseli, bizim rastgele seçerek özelleştirdiğimiz pikselle değiş-tokuş yapar. Sadece renk geçişlerinde işe yarar. Düz renkli bölgelerde uygulanmaz. Yeni bir renk oluşmaz. Filtreyi seçtiğinizde açılan pencerede yatay (horizontal) ve düşey (vertical) gürültü değerlerini girerek piksellerin gideceği uzaklığı belirleyebilirsiniz. Önizleme seçili haldeyse yaptığınız her değişikliğin sonucunu eş zamanlı olarak görebilirsiniz. Sayı değerlerinin yanında bir zincir resmi vardır. Eğer zincir birleşik şekilde ise yatay için girdiğiniz değer düşey içinde aynen kabul edilecektir. İsterseniz fareyle üstüne tıklayarak zinciri ayırabilir ve yatay/düşey değerlerini ayrı ayrı girebilirsiniz

    Bu bölümde “Difference of Gaussians”, “Edge”, “Laplace”, “Neon” ve “Sobel” filtreleri bulunmaktadır. Bu filtreler, bir resimdeki farklı renkler arasındaki sınırları bularak resimde yer alan nesnelerin dış hatlarını belirlememizi sağlar. Şimdi bu filtreleri teker teker inceleyelim.

    1. Difference of Gaussians: Resimdeki nesnelerin kenarlarını belirlemede en çok kullanılan filtrelerden biridir. Resme ya da seçili bölgeye iki farklı yarıçap değerine sahip bulanıklık filtresini (gaussian blur) uygulayarak bir sonuç elde eder. Önemli olan bulanıklık yarıçaplarını belirlemektir. Önizleme seçeneği bu konuda bize yardımcı olur. Küçük yarıçap değerlerini arttırmak kalın görünümlü kenarlar verirken; büyük çap değerlerini azaltmak, kenar için tanımladığımız eşik değerinin artmasına neden olur. Güzel bir netice için yarıçap-2 değerinin yarıçap-1 değerinden küçük olmasını tercih edin. (Radius 1 > Radius 2). Ayrıca yarıçap değerlerinin yanında bir zincir simgesi vardır. Eğer zincir birleşik şekilde ise, yarıçap-1 için girdiğiniz değerle orantılı olarak yarıçap-2 değeri de değişecektir. İsterseniz fare ile üstüne tıklayarak zinciri ayırabilir ve yarıçap değerlerini ayrı ayrı girebilirsiniz.



    “Normalize” ifadesinin seçili olması resimdeki parlaklığı arttırır.



    “Invert” seçimi ise sınırların beyaz arkaplan üstünde görünmesini sağlar, aksi halde resmin arkaplanı siyah olur.


    2. Edge: Bu filtre bize farklı kenar belirtme yöntemleri sunar.

    Bu yöntemler:

    * Sobel: Asıl Sobel filtresi kadar seçeneği olmadığı için özel bir yanı yoktur. Arkaplanı koyulaştırarak sınırları farklı renkle belirgin hale getirir.
    * Prewitt: Sobel’den farklı bir görünümü yoktur.
    * Gradient: Kenarlar daha ince, renk karşıtlığı (kontrast) az ve sobel’den daha bulanık olur.
    * Roberts: Sobel’den belirgin bir farkı yoktur.
    * Differential: Kenar parlaklığı daha azdır.
    * Laplace: Kendi özel filtresinden farklı bir yanı yoktur.Filtre penceresinde yer alan “amount” küçük değerlerde ince siyah kenarlı yüksek kontraslı resimler; büyük değerlerde ise kenarların yoğun olduğu düşük kontrastlı, koyu bölgelerin çok renkle gösterildiği resimler ortaya çıkarır. Wrap, Smear, Black seçeneklerinin ise bir işlevi yoktur.

    3. Laplace: Bu filtre, ince, geniş kenarlı pikseller üreten laplacian yöntemini kullanarak resimdeki kenarları belirginleştirir. Resmin arkaplanı siyah olur.


    4. Neon: Resimdeki kenarlara parlak neon efektini uygulayarak kenarları ortaya çıkarır. Yarıçap (Radius) değeri kenarların hangi genişlikte belirginleşeceğin ayarlamamızı sağlar. Miktar değeri ise fitrenin hangi oranda uygulanacağını ayarlar. Örrnek olarak verilen resimde yarıçap değeri: 5 ve miktar : 0,40 için alınan sonuç görülmektedir.


    5. Sobel: Resim üstünde ayrı ayrı yatay ve düşey kenarları belirginleştirir. Sobel horizontal (yatay): yakın yatay sınırlara uygular Sobel vertically (düşey): yakın düşey sınırlara uygular Keep sign of result: Bu özellik sadece yönlerden biri seçili olduğunda çalışır. Girinti ve çıkıntılarla resme kabartma görünümü verir.
    Bölüm 4: Birleştirme Filtreleri

    İki ya da daha fazla resmi tek resim olarak birleştiren filtrelerdir. “Depth Merge” ve “Film” olmak üzere iki adettirler.

    1. Depth Merge: İki resim ya da katmanı birleştirmek için kullanılır. Her resmin hangi bölümlerinin görüneceğini belirleyebilirsiniz. Resimlerin her biri maske olarak çalışan bir haritayla eşleştirilir. Resme uygulandığı zaman, maskenin koyu kısımları alttaki resmi gösterir ve parlak kısımlar da resmi maskeler. Bu filtre ile çalışmak için resim ve haritalar aynı büyüklükte olmalıdır. Çok katmanlı bir resme de bu filtreyi uygulayabilirsiniz. Bu durumda seçim yapabilmek için bütün katmanlar bir listede sunulur.
    birlestir_1.png

    * Source 1, Source 2: Birleşmede kullanılacak kaynak resimleri tanımlar.
    * Depth Map: Kaynaklar için dönüşüm haritası olarak kullanılacak resimleri tanımlar.
    * Overlap: Resimler arasındaki yumuşak geçişi sağlar.
    * Offset: Bu özellik resimlerin birleşme oranını ayarlar. Resimlerden birinin diğerine
    * göre daha çok ya da daha az ön planda olmasını sağlar.
    * Scale 1, Scale 2: Offset özelliğine benzer. Farkı daha hassas olması ve her bir haritayı ayrı ayrı işlemesidir. Ölçeği daha düşük değere getirdiğinizde resmi daha koyu yapacak, böylece birleştirmede siyah renk ön plana çıkarak resmin daha fazla kısmının görünmesini sağlayacaktır.



    2. Film: Birçok resmi bir fotoğraf filmi içinde birleştirir. Resimlerde renk ya da herhangi başka bir özelliği değiştirmez. Filtreyi seçtiğimizde açılan menünün “Selection” bölümünde yer alan ifadeleri incelersek;



    * Fit Height to Images: Elde edilecek film şeridinin yüksekliğini ana resimlerin yüksekliğine uydurur.
    o Yükseklik: Elde edilecek resmin yüksekliğini ayarlamamızı sağlar. Eğer ana resimlerin yükseklikleri farklı ise belirtilen değere uygun hale getirir.
    o Renk: Resimlerin çevresinde kullanılacak rengi belirler.
    * Start Index: Resimler için kullanılacak başlangıç numarasını belirler.
    * Yazı Tipi: Sayıların yazı tipini belirler.
    * Renk: Sayılar için kullanılacak rengi belirler.
    * At Top, At Bottom: Sayıların film şeridi üzerindeki yerini belirler. (at top: üstte, at bottom: altta)
    * Available Images: Birleştirme için kullanılabilecek resimleri gösterir.
    * On Film: Birleştirmek için kullanılan resimleri gösterir.
    * Ekle: Birleştirilmesini istediğimiz resimleri film şeridine ekler.
    * Kaldır: Film şeridinde kullanmak istemediğimiz resimleri kaldırmak için kullanılır.

    “Advanced” bölümünde yer alan ifadeleri incelersek;


    * Image Height: Film şeridinde yer alan her bir resmin yüksekliğini ayarlar.
    * Image Spacing: Film şeridinde yer alan resimler arası boşluğu ayarlar.
    * Hole Offset: Film şeridinde yer alan deliklerin yerini ayarlar.
    * Hole Width: Film şeridinde yer alan deliklerin enini ayarlar.
    * Hole Height: Film şeridinde yer alan delikler arası boşluğun yüksekliğini ayarlar.
    * Hole Spacing: Film şeridinde yer alan delikler arası mesafeyi ayarlar.
    * Number Height: Sayıların yüksekliklerini, resmin yüksekliğiyle orantılı olarak ayarlar.


    Bölüm 5: Generic Filtreleri

    1. Convolution Matrix: Basit bir filtre oluşturmanıza yardımcı olur. 5x5 piksel kutu içinde bulunan renk değerlerini, matristen aldığı değere uygun olarak çevredeki bütün piksellere ekler. Böylece matrise ekleyeceğiniz sayısal değerlerle çok değişik filtre efektleri elde etmeniz mümkün olur. Eksi sayı değerlerini de kullanabilirsiniz. Açılan filtre penceresindeki ifadeleri incelersek;


    * Matrix: İstediğimiz değerleri kutulara gireceğimiz 5x5 matrisdir.
    * Divisor: İlk hesaplamadan elde edilecek sonuç bu değere bölünecektir.Genelde “1” kullanılır böylece sonucu etkilemez.
    * Offset: Bölme sonucuna eklenecek değerdir. Olumsuz sonuçları önlemek için kullanışlıdır. Negatif değer kullanılabilir.
    * Border: İlk piksel kenara geldiğinde resimden atılır. Bu durumda hangi filtrenin seçileceği önemlidir :
    o Extend: Bahsedilen bölüm hesaba katılmaz.
    o Wrap: Bahsedilen bölüm karşı taraftaki piksellere geçer, böylece pikseller bir taraftan kaybolur ve öteki tarafa taşınır.
    o Crop: Bahsedilen taraftaki piksellere herhangi bir şey yapılmadan resimden kesilip atılır.
    * Kanallar: Bir ya da daha fazla kanal seçilebilir.
    * Alpha Weighting: Bu özellik seçili değilse filtre uygulanırken şeffaflık hesaba katılmaz.

    Filtrenin işleyişi aslında bir dizi matematiksel işlemdir. Bu uygulamayı, biri resime ait olan, diğerini bizim belirlediğimiz iki matrisin çarpımı ve elde edilen sonucun resime uygulanması şeklinde özetleyebiliriz.


    2. Dilate: Resimdeki koyu bölgeleri resme yayar, böylece resimdeki parlaklık azalırken koyuluk artar.





    3. Erode: Resimdeki parlak bölgeleri resme yayar, böylece resimdeki parlaklık artarken koyuluk azalır.


    Gimp filtreleri üzerine yazılarımız devam edecek...



    BÖLÜM 6 : BOZULMA FİLTRELERİ

    . Blinds: Resim üzerinde yatay ya da düşey olarak çizgiler oluşturur. Bu çizgilerin sayı ve genişliğini ayarlayabiliriz. Açılan penceredeki seçeneklerde bulunanlar:

    * Önizleme: Uygulama sonucunu eş zamanlı görmemizi sağlar.
    * Horizontal: Yatay çizgiler oluşturur.
    * Vertical: Düşey çizgiler oluşturur.
    * Displacement: Çizgilerin genişliğini ayarlar.
    * Number of Segments: Çizgilerin sayısını belirler.
    * Arkaplan: Çizgilerin rengi içindir. “Şeffaf” seçeneğinin aktif olması için resmin alfa kanalına sahip olması gerekir.

    2. Curve Bend : Resmi eğip bükmek için kullanılır. Filtre seçeneklerinde bulunanlar:

    * Önizleme: Uygulama sonucunu eşzamanlı görmemizi sağlar.
    * Preview Once: Resim üstünde yaptığınız her bir değişikliği istediğiniz takdirde gösterir.
    * Automatic Preview: Önizleme eşzamanlı gösterilir. Daha çok “Çevir” seçeneği ile birlikte kullanılır.
    * Çevir: Filtre uygulama açısını belirler. Öntanımlı değer olan 0 derecede eğrilik üst kenardan alt kenara doğru uygulanır. 90 derecede sol kenardan sağ kenara doğru uygulanır.
    * Smoothing ve Antialiasing: Filtre resmin kenar görünümünü de bozabilir.Bunun düzeltimi için bu ifadeler seçili olmalıdır.
    * Work On Copy: Temel resim üzerinde değişiklik yapmadan bir kopyası üzerinde çalışmalarımızı gerçekleştirmemizi sağlar.
    * Modify Curve: Klavuz çizgilerle (ızgara) çalışmamızda bize yardım eder. Bu çizgilerin tam ortasında iki ucunda siyah nokta bulunan yatay bir çizgi vardır. Bu çizgi üzerine fare ile tıklayarak sayısız nokta oluşturabilir ve bu noktaları fare ile sürükleyerek resminize yeni görünümler kazandırabilirsiniz.
    * Curve for Border: Dönme yönüne göre sağ ya da sol kenara uygulanır.
    * Curve Type:
    o Smooth: Bir noktayı sürüklediğinizde otomatik olarak bir eğri oluşturur.
    o Serbest: Eğri çizme işini size bırakır.
    * Copy: Aktif eğriyi diğer kenara kopyalar.
    * Mirror: Aktif eğriyi diğer kenara yansıtır.
    * Swap: Sol ve sağ eğrileri yer değiştirir.
    * Reset: Aktif eğriyi sıfırlar, resim ilk haline döner.
    * Open: Başka bir belgeden eğrilik kopyalar.
    * Save: Eğriliği bir dosyaya kaydeder.

    3. Emboss: Resme girinti çıkıntı ekleyerek bir kabartma görünümü verir. Parlak bölgeler kabartma şeklini alırken koyu bölgelerde oyuk görünümlü olur. Bu filtre sadece RGB resimlerde kullanılabilir. Filtre seçeneklerinde yer alanlar:

    * Bumpmap: Kabartma düz, pürüzsüzdür. Ayrıca renkler de korunur.
    * Emboss: Resmi gri ölçekli hale dönüştürür ve kabartma görüntüsü daha belirginleşir.
    * Azimuth: Açıya bağlı olarak uygulanacak ışıklandırma ile ilgilidir.
    * Elevation: Ufuktan (0 derece) zirveye (90 derece) olan yükseklik. Yalnız filtrede 180 dereceye kadar yükseltme yapılabilir.
    * Derinlik: Işık kaynağına olan uzaklık değeridir.Değerin artması resimdeki ışığı arttırır.

    4. Engrave: Bu filtre, resme kabartma görünümü verir. Resim siyah-beyaza dönüşür ve üstüne çeşitli büyüklükteki yatay çizgiler çizilir. Görünüm, eski para ve kitaplarda yer alan kabartmaları andırır. Bu arada bir hatırlatma; filtrenin aktif olabilmesi için üzerinde çalıştığınız resmin alfa kanalına sahip olması gerekir. Şimdi filtre seçeneklerini inceleyelim:

    * Yükseklik: Çizgilerin kalınlıklarını ayarlar. 2-16 değer aralığındadır.
    * Limit line width: Eğer seçili ise yakın renk bölgeleri üstüne ince çizgiler çizilmez.



    5. Erase Every Other Row: Resimdeki tekli ya da çiftli ardışık satır ya da sütunları siler. İsterseniz silinen bölümleri arkaplan rengine dönüştürebilirsiniz. Filtre seçeneklerine bakalım:

    * Rows/Cols: Satırların mı yoksa sütunların mı silineceğini belirtir.
    * Even/odd: Tek mi çift mi seçeneğidir.
    * Erase/fill: Silinecek yerlerin arkaplan rengine çevrilmesini sağlayabilirsiniz. Eğer resimde alfa kanalı varsa silinen bölümler şeffaf hale gelir.


    6. Warp: Bu filtre, resmin bazı bölümlerinin şeklini bozar. Filtrenin en güzel tarafı ise canlandırma özelliği sayesinde asıl resimle, deforme olmuş resim arasındaki geçişi .gif uzantılı animasyon olarak elde edebilir ve bunu web sayfalarında kullanabilirsiniz. Kullanım için “deform mode”lardan birini seçtikten sonra fare ile resim üstünde istediğiniz yere işaret koyup sonra onu sürükleyin. Filtre seçeneklerinde bulunanlar:

    * Move: Resmin parçalarının çekilip uzamasına izin verir.
    * Remove: Bozulmayı fare sürüklemesiyle taşımanıza izin verir. Canlandırma yaptığınızda bu bir kareye (frame) denk gelir.
    * Genişle: Fare ile işaretlenmiş bölgeyi genişletir.
    * Daralt: Fare ile işaretlenmiş bölgeyi daraltır.
    * Swirl CCW: Saatin tersi yönde dönen bir girdap oluşturur.
    * Swirl CW: Saat yönünde dönen bir girdap oluşturur.
    * Deform radius: Fare ile işaretlenen noktanın çevresindeki filtreden etkilenecek dairesel bölgenin yarıçapını ayarlar.
    * Deform Amount: Bozulma miktarını ayarlar.
    * Bilinear: Filtre etkisini pürüzsüz hale getirir.

    7. Lens Distortion: Resme mercekle bakıyormuş hissi verir. Filtre seçeneklerindeki tüm ayarlar -100 ile +100 değer aralığındadır. Bu seçeneklerde yer alanlar:


    * Main: Resimde meydana gelecek küreselleştirme miktarıdır. Artı değerler resmi dışbükey yaparken eksi değerler içbükey görünüm verir.
    * Edge: Resmin sınırlarında meydana gelecek küreselleştirme miktarıdır.
    * Zoom: Varsayılan merceğin resimde meydana getireceği genişleme veya daralma miktarını belirler.
    * Brighten: Mercek eğriliğine göre resmin çevresinde oluşacak parlaklığı/karanlığı ayarlar.
    * X shift; Y shift: Ortalanmamış mercek çiftleri tarafından resimde oluşacak kayma miktarını belirler. Görünür bir sonuç elde edebilmek için Main ve Edge seçeneklerinin sıfır olmaması gerekmektedir.

    8. Mosaic: Resmi onlarca parçaya bölerek mozaik görünümü verir. Filtre özelliklerinde:

    * Tiling Primitives: Oluşacak mozaik parçaların şekillerini buradan belirliyoruz. Squares (kare), Hexagons (altıgen), Octagons and Squares (sekizgen ve kare) ve Triangles (üçgen)


    Options;

    * Antialiasing: Mozaik parçalarının kenar kalınlıklarını azaltır.
    * Color Averaging: Seçili olduğunda her bir mozaik parçasının rengi ortalama bir renge çevrilir yani aralığındadır. Bu seçeneklerde yer alanlar: Parça içinde baskın olan renk ön plana çıkar.
    * Allows Tile Splitting: Çok renkli bölgelerde mozaik parçalarını bölerek daha
    * iyi bir renk gradyeni oluşmasını ve daha fazla ayrıntının görülmesini sağlar.
    * Pitted Surfaces: Seçili olduğunda pürüzlü bir görünüm verir.
    * FG/BG Lighting: Seçili olduğunda mozaik döşemeleri ön plan rengi ile parlaklaştırılırken döşemeler arasındaki koyu görünümlü bölgeler arkaplan rengi ile boyanır.

    Parameter setting;

    * Tile Size: Mozaik parçalarının boyutunu ayarlar
    * Tile Height: Mozaiklerin parlak kenarlarındaki piksellerin genişlik değerlerini
    * ayarlar.
    * Tile Spacing: Mozaik parçaları arasındaki boşluğun genişliğini ayarlar.
    * Tile Neatness: Değer olarak bir yapıldığında çoğu mozaik aynı boyutta olur. Sıfır olduğunda ise mozaik boyutları farklı ve gelişi güzeldir.
    * Light Direction: Işığın resim üzerine düşme doğrultusunu ayarlar. Işığın öntanımlı geliş doğrultusu 135 derece ile sol üst köşedendir. 0 ile 360 arasında bu değeri değiştirebilirsiniz.
    * Color Variation: Her parça tek renktir. Asıl resimle karşılaştırdığımızda resimdeki renk sayısı daha azdır. Bu seçenekteki ayarla renk sayısını biraz daha artırabilirsiniz.

    9. Newsprint: Bu filtre nesneleri geniş pikselli hafif noktalarla gösterir. Çözünürlük çok düşük olur. Resmin üstüne siyah ya da renkli ızgaralar yerleştirilmiş görünümü verir. Filtre seçeneklerinde yer alanlar:

    * Önizleme: Yaptığınız değişikleri eş zamanlı gözlemleyebilirsiniz.
    * Resolution: Buradaki ayarlar hücre boyutlarını değiştirir.
    * İnput SPI: Kullandığımız resmin çözünürlüğüdür.
    * Output LPI: Elde edilecek çözünürlüktür.
    * Cell size: Oluşacak resim hücrelerinin boyutunu ayarlar.

    Ekran başlığı altında bulunan seçenekler:

    * Separate To RGB, CMYK, Intensity: Hangi renk uzayında çalışacağınızı buradan seçiyorsunuz. RGB kipinde renk uzayı aktif olmaz. CMYK seçildiğinde önce resim CMYK kipine çevirilir ardından bütün renk kanalları hafif noktalarla ayrı ayrı gösterilir. Intensity kipinde ise resim gri ölçekli, hafif noktalı ve alfa kanalı eklenmiş duruma getirilir. Böylece isterseniz özel efektler de ekleyebilirsiniz. Tabi bu noktada güzel bir sonuç almak biraz deneyim gerektirir. Tavsiyem başlangıç olarak CMYK kipini denemeniz.
    * Black Pullout (%): RGB kipinden CMYK kipine dönüşümde ne kadar siyah kullanılacağını ayarlar.
    * Lock Channels: Değişiklikleri bütün renk kanallarına uygular.
    * Factory Defaults: Öntanımlı değerleri uygular.
    * Angle: Her renk kanalı için kılavuz hücre açısıdır.
    * Spot Function: Renk beneklerinin şeklini belirler.
    * Antialiasing (Oversample): Kullanım amacı renk derinliğini ayarlamaktır. Eğer İyi bir tonlama yaptıysanız bu seçeneği kullanmanıza gerek yok, değeri 1 yaparak sonucu etkilememesini sağlarsınız. Yazıcıdan çıktı alınacağı durumlarda kağıt üstünde mürekkep lekesi görünümü vermekte kullanabilirsiniz.

    10. Page Curl : Resmin bir kenarını katlar. Bunun için yeni şeffaf bir katman oluşturur, böylece katlanmış köşenin altındaki katman da görülebilir. Açılan penceredeki seçeneklerde yer alanlar:

    * Curl Location: Resmin dört köşesinden katlanmasını istediğiniz bölgeyi buradan seçiyorsunuz.
    * Curl Orientation: Katlamanın yatay ya da dikey kenara doğru olmasını buradan ayarlıyoruz.
    * Shade Under Curl: Kıvrım içinde gölge olup olmayacağını seçiyoruz.
    * Opacity: Kıvrımın altındaki katmanın görünürlüğünü ayarlıyoruz.

    11. Polar Coordinates: Resme, daire ya da dörtgen görünümü verir.


    * Önizleme:Yaptığımız değişiklerin sonucunu eş zamanlı görmemizi sağlar.
    * Circle Depth in Percent: Resmin daireselliğini bu seçenekten ayarlarız. % 0 dörtgen görünümü verirken açının %100’e yaklaşması daireselliği arttırır.
    * Offset Angle: Bu özellik resmi 0 ile 359 derece aralığındaki bir açı değeriyle dairesel olarak döndürür.
    * Map Backwards: Bu özellik seçildiğinde döndürme işlemi sol yerine sağ taraftan başlar.
    * Map from Top: Seçili değilse, haritalama dıştan içeri doğru yapılır. Seçili ise içten dışarı doğru olur.
    * To Polar: Eğer seçili değilse filtre efekti resme dairesel olarak bir dörtgen içinde uygulanır. Seçili ise resim bir daire içinde haritalanır.

    12. Ripple: Resme ya da seçili bölgeye su yüzeyinde yansıma yapmış, dalgalanmış görünümü verir. Filtre seçeneklerinde:

    * Antialiasing: Resmin kenarlarını düzeltir.
    * Retain Tileability: Eğer resimde döşeme kullanılmışsa resmin görüntü özelliklerini korur.
    * Orientation: Dalgaların doğrultusunu yatay (Horizonta ya da dikey (Vertical) olarak belirler .
    * Edges: Dalga görünümünden dolayı bazı pikseller yer değiştirirken bazıları da kaybolabilir. Bu durumda;
    * Wrap : Kayıp pikseller karşı kenarda görülecek şekilde yer değiştirir.
    * Smear: komşu pikseller kayıp piksellerin yerini alacak şekilde yayılır.
    * Black : Kayıp piksellerini yeri siyaha boyanır.
    * Wave Type:
    o Sawtooth: Dalga görüntüsü testere dişi şeklinde olur.
    o Sine: Sinüzoidal görünümlü (ovtepeli) dalgalar oluşturur.
    * Period: Dalga boyu ile ilgilidir. (0-200 piksel)
    * Amplitude: Dalga yüksekliği ile ilgilidir . (0-200 piksel)

    13. Shift: Bütün piksel dizilerini gelişi güzel bir aralıkla yatay ya da düşey olarak öteler. Açılan penceredeki seçeneklere göre:

    * Yatay öteleme için Shift Horizontally,
    * Düşey öteleme için Shift Vertically,
    * Öteleme miktarını belirlemek içinde Shift Amount değişkeni kullanılır.

    14. Value Propagate: Belirtilen eşik değerleri arasında kalan renk piksellerini seçilen yönlerde resme yayar.

    Propagate mode

    * More White: Resimdeki parlak bölgeleri seçili yönlere doğru yayarak arttırır.
    * More Black: Resimdeki koyu bölgeleri seçili yönlere doğru yayarak arttırır.
    * Middle Value to Peaks: Seçili eşik değerleri arasındaki bölgede iki değerin ortalaması bölgeye yayılır.
    * Foreground to Peaks: Yayılmış bölgeler ön plan rengi ile doldurulur.
    * Only Foreground: Sadece önplan rengine sahip bölgeler resim üzerine yayılır.
    * Only Background: Sadece arkaplan rengine sahip bölgeler resim üzerine yayılır.
    * More Opaque ve More Transparent: Bu seçenekler sadece alfa kanalı olan resimlerde çalışır. Zıt komutlardır. More Transparent seçiliyse resimdeki saydam bölgeler daha az saydam olan bölgeler üzerine doğru yayılır. More Opaque ise bunun tersine çalışır.

    Parameters settings

    * Lower Threshold ve Upper Threshold: Resme yayılacak piksel değer aralığını ayarlar.
    * Propagating Rate: Yayma miktarıdır. Büyük değerler daha fazla rengin yayılmasını sağlar.
    * Propagating Direction: Yayılma yönünü belirler. Birden fazla yön seçebilirsiniz; to left (sola), to right (sağa), to top (üste), to bottom (alta).

    15. Video : Bu filtre resimdeki belli bölgelere düşük noktasal RGB uygulamaları yapar. Filtre seçeneklerine göre:

    * Önizlemede bizim resmimizi kullanmaz, kendi ön tanımlı kurt resmi üzerinden resme uygulanacak filtreyi gösterir.
    * Video pattern başlığı altında yer alan şablonları tanımlaması biraz güçtür, en iyisi hepsini tek tek incelemeniz.
    * Additive seçimi resme parlak bir görünüm katar.
    * Rotated seçimi ise filtrenin resme 90 derece döndürülmüş olarak uygulanmasını sağlar.


    16. Waves: Resme eşmerkezli dalgalardan oluşan bir görünüm verir.

    * Smear: Dalgaların dairesel olmasından dolayı resim üstünde bazı boşluklar oluşur. Seçili olması durumunda komşu bölgeler bu boş bölgelerin üstüne yayılır.
    * Blacken:Yukarıda bahsedilen boş bölgeleri siyaha boyar.
    * Reflective: Dalgalardan bir girişim deseni oluşturur.
    * Amplitude: Dalga genişliğini ayarlar.
    * Phase: Dalgalar arasındaki fazı ayarlayarak dalga tepelerinin yerini değiştirir.
    * Wavelength: Dalga boyunu (iki dalga tepesi arası uzaklığı) ayarlar.

    17. Whirl and Pinch: Resim üstünde bir noktayı merkez kabul edip etrafında girdap görüntüsü oluşacak şekilde resmi eğip büker.

    * Whirl Angle, saat yönünde ya da saatin tersi yönde döndürme yapar. Değer aralığı -360 ile +360 arasındadır.
    * Pinch Amount, 0 ile +1 arasındaki değerler resme içe çökme görünümü verirken, 0 ile -1 aralığındaki değerler resmin merkezinden dışarı doğru taşma görünümü verir.
    * Radius oluşan girdabın yarıçap değeridir. Ayrıca resmin ne kadarının filtreden etkileneceğini belirtir. Sıfır değerinde resim hiç etkilenmezken, bir değerinde resmin yarısı, iki değerinde ise resmin tamamı filtreden etkilenir. (filtre etkisi yarıçap vektörünün taradığı alanda gerçekleşir)


    18. Wind: Motion Blur (bulanıklık) filtresinin bir benzeridir. Resimdeki nesnelerin sınırlarıyla oynayarak hareket halinde çekilmiş bir fotoğraf görünümü verir. Filtre seçeneklerinde yer alanlar:


    * Style başlığı altında bulunan Wind, hareket ediyormuş görünümü verirken; Blast patlama görünümü verir.
    * Direction ise hareketin yönünü sol (left) veya sağ (right) olarak belirlememizi sağlar.
    * Edge Affected başlığı altında bulunan Leading,hareket izini öndenarkaya doğru; Trailing ise arkadan öne doğru verir. Both seçilirse iki efekti resimde birleştirir.
    * Threshold, nesnelerin kenarını belirler. Değer büyüdükçe kenar noktaları da belirginleşir.
    * Strength değerinin artması ise filtrenin daha kuvvetli uygulanmasını sağlar.


    BÖLÜM 7: ENHANCE FİLTRELERİ

    Enhance filtreleri resimlerdeki titreme, bulanıklık, leke ve yetersiz netlik gibi bazı kusurları gidermek için kullanılır. Filtrelerin genelinde bulunan ön izleme özelliği sayesinde yaptığınız değişiklikleri eş zamanlı olarak görebilirsiniz.

    1. Antialising: Bu filtre resimdeki keskin sınırları yumuşatır. Bir resim, piksellerin toplamından meydana gelir. Pikseller kare biçimli en küçük resim elemanlarıdır. Bitmap programlar, bunları yan yana mozaik döşer gibi getirip görüntüyü oluşturur. Düz alanlarda sorun yoktur ama yuvarlak dönmesi gereken yerlerde tırtıklı bir görüntü ortaya çıkar. Bunu çözmenin yolu, rengin kenarına kırıklı görüntüyü biraz azaltacak daha açık pikseller yerleştirmektir. Antialiasing filtresi işte bu işi yapar, resimlerin kırıklı görünmesini engeller. Resmimizdeki köşeleri basitleştirerek detayını azaltır, köşeler ve çizgilerde yumuşak hatlar oluşturur. Yüksek çözünürlüğe sahip grafiklerde iyi sonuç verir.

    2. Deinterlace: Hareket halindeki cisimlerin resimlerini çektiğimizde resimlerde bulanıklık görülür. Bunun nedeni tek karede üst üste binmiş iki resim olmasıdır. İkinci resmin ilk çizgisi ilk resmin ilk çizgisini takip eder şekilde sıralanırlar ve böylece eğer iki resim arasında önemli bir hareketlenme varsa, resimdeki nesneler bulanık ve değişmiş bir görünümde olur. Deinterlace filtresi, iki resimden sadece birini seçerek resimde eksik kalan yerleri bir gradyenle önceki ve sonraki çizgilere uygun olarak doldurur. Sonuçta biraz bulanık bir görüntü elde edilse de bu durum diğer Enhance filtreleri ile düzeltilebilir. Bu filtreye ait seçenekleri incelersek;

    * Keep odd lines ve Keep even lines: Biri diğerinden daha iyi sonuç verebilir. Bunun için ikisini de denemelisiniz.

    3. Despeckle: Taranmış resimlerdeki çizik, toz gibi küçük kusurları gidermek için kullanılır. Filtreyi uygulamadan önce kusurlu bölgeleri seçmeniz gerekir aksi durumda resminizin diğer bölümlerinde istenmeyen değişiklikler olabilir. Bu filtreye ait seçenekleri incelersek;

    * Adaptive: Yarıçapı resim ya da seçili bölgenin içeriğine uydurur. Seçili olursa Radius seçeneğinin etkisi azalır. Radius değerinin tek başına yapacağı etkiye göre daha pürüzsüz bir sonuç elde eder.
    * Özyineli: Filtreyi daha kuvvetli olacak şekilde tekrarlar.
    * Radius: uygulama penceresinin boyutunu 1’den (3x3 piksel) 20’ye (41x41 piksel) ayarlar. Bu pencere resim üzerinde hareket eder ve içinde kalan bölgedeki renkleri pürüzsüzleştirerek kusurları yokeder.
    * Black level: (0-255) aralığında belirtilen değerden daha koyu olan pikselleri kaldırır.
    * White level: (0-255) aralığında belirtilen değerden daha beyaz olan pikselleri kaldırır.

    4. NL Filter: NL, “non linear” yani doğrusal olmayan demektir. Seçili bir bölüme değil bütün resme uygulanır. Resmi hem pürüzsüzleştirir hem de resme keskinlik (netlik) katar. Bu filtrenin üç farklı işlem kipi vardır. Bütün kiplerde resimde bulunan her bir piksel tek tek elden geçirilir ve kendisi ile çevresindeki piksel değerlerine göre işlenir. Filtreye ait seçenekleri incelersek;

    * Alpha trimmed mean: Merkezdeki pikselin değeri, kendi ve komşusu olan toplam yedi pikselin ortalama değeriyle değiştirilir. Yalnız bu yedi değer boyut olarak sınıflandırılarak, ortalama hesaplanırken alt ve üst bölümde bulunan alfa değeri hariç tutulur. Hoş bir görünüm için alpha = 0.0, radius = 0.55 değerleri uygundur. Daha belirgin bir efekt için alpha 0.0 ve radius 1.0 değerlerini deneyebilirsiniz. Alpha için orta değerler pürüzsüzlük ve gürültüde azalma sağlar.
    * Optimal estimation: Resim uygun şekilde düzleştirir. Her piksel için çevresindeki değerleri de hesaplayarak ortalama bir düzlük değerini resme uygular. Alpha gürültünün eşik değerini ayarlar.
    * Edge enhancement: Optimal estimation özelliğinin tersidir. Sınırları belirginleştirir. Alpha değişkeni sınır belirginliğini ayarlar. Radius değeri 0.5 ve 0.9 aralığında kendini hissettirir.
    Şimdilik bu kadar ancak daha fazla filtre var. Fazla zaman yok hoşçakalın.









  • Teşekkürler. Keşke bu tür ortak kullanım programların kullanımı artsa da korsan Photoshop kullanımı azalsa. Open office de Microsoft Office ' e göre çok kullanışlı ve bu iki ortal kullanım programı Türkiye'deki kullanıcıların %90 ının ihtiyacını karşılar.
  • Haklısın üstelik Photoshop Lisansı olmadan giremiyorsun kısıtlı oluyor. Ancak GIMP tamamen ücretsiz bir yazılım.
  • ya beyler bana bi yardım edin gimp ile 360 derece dönen resim yapmaya çalışıyorum katmanı filtrelere girip map objectten değeri değiştirip tamama basınca yeni pencerede resim çıkıo kapata basınca kaydet kaydetme diyor. deli etti beni bi ayarlayamadım. ayrıca create new image seceneğide aktif değil....
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.