Şimdi Ara

Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
2
Favori
1.398
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bayadır istediğim özelliklerde Z87 çipli anakart arıyordum. Malum, tüm modeller yok piyasada, beklentime en yakın olan ve abartı pahalı olmayan Gigabyte Z87X UD5H geçen hafta satışa çıkınca, daha fazla beklemeden, alıp sistemi kurdum (tabi iyi bir işlemci soğutucu eksikliği hissediyorum, noctua gelene kadar).

Genel olarak biraz fotoğraf çekimi yaptım ve dikkatimi çeken noktalarda bir kaç bilgi vermek istiyorum ilgilenenlere.

Şu parçalar bulunuyor sistemde :

Gigabyte Z87X UD5H anakart
    Intel 4770K işlemci
    Gskill 16 GB bellek
    Samsung SSD
    Dahili kart okuyucu (usb 3.0)
    ve uzun zamandır kullandığım 4 sabit disk, 550ti ekran kartı, DVD yazıcı, 850w psu, kasa ve fanlar

Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme

Tüm donanımı takıp sorunsuz çalıştırabildim ama yazılım kısmında ufak tefek sorunlar var. Windows 8 içinde yazılımların bazılarını bir kaç kez kurup kaldırmak zorunda kaldım. Easy Tune içinde toplanan yazılımlardan bahsediyorum. @bios yazılımını ise hiç açamadım, program kuruluyormuş gibi yapıyor ama ne simgesi ne başka birşey ortada yok, ulaşılamıyor. :)

Kaspersky Internet Security 2013 ilk 1-2 gün hiç kurulmadı, hata verdi. Daha sonra windows update ve bios güncellemesi sonrasında kurabildim. En son çıkan f6j beta biosu yükledim. Yazılım olarak dikkatimi çeken başka bir hata yok şu an.

Donanımsal olarak tek sıkıntım ise Akasa kart okuyucunun CF kart yuvası çalışmıyor, bir türlü fotoğraf makinemdeki kartları okutamadım, microsd ve sd çalışıyor. Belki kart okuyucu arızalıdır bilemiyorum.

Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme

Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme

İşlemci soğutucusundaki macunu silince, soğutucunun bakır tabanının çizik olduğunu gördüm, tamamen pürüzsüz değildi. Ayrıca işlemciye sürdüğüm macunun son halini fotoğraflamayı unutmuşum. :)

Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme

Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme

Not : Stok fandaki termal macunu çıkarıp tg3 sürdüm, fotodaki uyum marketin ufak kartı bunda çok işe yaradı. Tüm işlemci yüzeyine düzgünce yaydım. Macunu en başta biraz fazla sürmüş olabilirim çünkü kart üzerinde de bir miktarı kaldı.
    Stock fan ile pek test olmaz ama (zaten çok da anlamam bu işlerden, uzak kaldım baya) bir iki test yapmıştım. Intel Extreme Tuning Utility ile denemelerimde oldukça yüksek ısılara çıktı. Haliyle şu an tekrar test yapmayacam, iyi bir soğutucu alana kadar. Aşağıya yazdığım linke tıklayarak sonuçları inceleyebilirsiniz. İşlemci boşta iken 40-45 derece arası, anakart ise 45-50 derece arası çalışıyor. Ortam ise tahminen 26-30 derecedir.

Yorumları bekliyorum, sorun olabilecek bir durum varsa öğrenmek isterim.

Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme

Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi talbotlago -- 19 Temmuz 2013; 8:09:14 >

• Güzel anakart. Asus almadan once bundan almaya niyetlenmistim. Kısmet Asus almakmış.

Güle güle kullanın. Oc degerleri bekliyoruz. Ayrıca chipset boşta ve yükte kac derece??
    Teşekkür ederim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme

Anakart 45-50 derecelerdeydi yanlış hatırlamıyorsam.

Doğrusu hiç hız aşırtma yapmadım şimdiye kadar ve hangi test yazılımları kullanılır pek bilemiyorum. Önceki bilgisayarımı 7 sene önce toplamıştım. Aradan yıllar geçmiş. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi talbotlago -- 15 Temmuz 2013; 22:02:25 >

Hız aşırtmayı şu an için pek bilmediğimden Auto Tuning kısmından yaptım işlemleri. Ayarların etkin olması için restarttan sonra Auto Tuning butonuna bastım ve adım adım frekans ve diğer değerleri yükselterek en tepe noktayı belirledi (tabi stok soğutucuya göre).
    Bu işlemlerin, aida64 açıkken, sıcaklık ve frekans değerleri olarak ekran görüntüsünü adım adım kaydettim.

Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme

Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme  Gigabyte Z87X UD5H anakart, yeni bir sistem ve ufak bir inceleme

Easy Tune ekran görüntüleri de aşağıda.

Son olarak Auto Tuning işlemi sonrasında sistem kendini bu sonuca uyarladı. Doğal olarak sürekli böyle hız aşırtmalı olmasını istemediğimden tekrar orjinaline dönmeye çalıştım ama acemiliğimden uygun butonu bulamadım ve reset butonundan sıfırlamak zorunda kaldım program içinde. Bu da Bios içinden xmp profili seçerek ayarladığım ddr3 2400 mhz bellek hızını standart hız olan 1333 mhz 'e düşürdü. Yazılımdan tekrar yükseltemedim, Bios'a girip oradan tekrar xmp profilini açtım ama windows içinde hala 1333 mhz görünüyor, daha doğrusu 667 mhz * 2 şeklinde. Önceden hız aşırtma yokken bile 1200 mhz * 2 (2400 mhz) idi. Bios da ise 2400 mhz olarak görünüyor. Anlayamadım bu işi. Yeni soğutucu gelince tekrar bu işlemleri yapacam, olmadı biosu fabrika ayarlarına döndürüp, yazılımları kaldırıp tekrar kurmam gerekecek, herhalde düzelir böyle yapınca.

Bu arada CPU soğutucusu fan hızını aida64 yanlış ölçüyor, kasa içindeki sessiz 12 cm lik fanı yazıyor sağ üstteki pencerede. Ayrıca sistemde 6 fan olmasına rağmen yalnızca üçünü gösteriyor (2 tane 20 cm ve 2 tane 12 cm kasa fanları, stok işlemci fanı + ekran kartı fanı (asus 550ti)).

Easy Tune içindeki fan hızı değerleri ise gerçek fan değerleri ve fanların takılı olduğu soketleri de gösteriyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi talbotlago -- 20 Temmuz 2013; 21:00:45 >

• Güzel anakart gerçekten Gigabyte Z87 serisi ile canlandı diyebilirim o saçma maviden vazgeçtiler mükemmel oldu ama gel görelim ki software işini hala halledememişler rezil yazılımlarla yola devam Easy Tune'da bütün herşeyi tek tek kuruyorsun sonrasında Control Center gibi bir yere toplaması vs çok uyuzca olmuş ama yinede alınabilir özellikle OC serisinin renkleri büyülüyor

Hayırlı olsun dostum

Bundan önceki anakartım Gigabyte 965P DQ6 idi. Gayet güzel sorunsuzca 6-7 yıl kullandım. Üstelik yeni anakartımda "açamadığım" @Bios yazılımı da sorunsuzca çalışıyordu. Tam emin olamamakla birlikte yazılım sorunlarının Windows 8 'den kaynaklandığını tahmin ediyorum. Tabi iş yine Gigabyte'ın düzgün yazılım üretmesine bağlı.

App Center yazılımı içine doluyor tüm ıvır zıvır yazılımlar. Bazılarını hiç kullanmayacam belki ama işe yarayanların da düzgün çalışması lazım. @Bios ve Easy Tune (yine de idare eder) bunların başında geliyor. Artık düzgün yazılım güncellemesi çıkmasını bekleyecez, ne yapalım.
    Güzel tarafı ise donanım konusunda hiç sıkıntı çıkarmadan tüm parçaların çalışması oldu. Özellikle bazı anakartların ram seçmesi vs sorunlarını görmüştük.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi talbotlago -- 21 Temmuz 2013; 20:05:26 >

Orijinalden alıntı: talbotlago

Teşekkür ederim.

Bundan önceki anakartım Gigabyte 965P DQ6 idi. Gayet güzel sorunsuzca 6-7 yıl kullandım. Üstelik yeni anakartımda "açamadığım" @Bios yazılımı da sorunsuzca çalışıyordu. Tam emin olamamakla birlikte yazılım sorunlarının Windows 8 'den kaynaklandığını tahmin ediyorum. Tabi iş yine Gigabyte'ın düzgün yazılım üretmesine bağlı.

App Center yazılımı içine doluyor tüm ıvır zıvır yazılımlar. Bazılarını hiç kullanmayacam belki ama işe yarayanların da düzgün çalışması lazım. @Bios ve Easy Tune (yine de idare eder) bunların başında geliyor. Artık düzgün yazılım güncellemesi çıkmasını bekleyecez, ne yapalım.
    Güzel tarafı ise donanım konusunda hiç sıkıntı çıkarmadan tüm parçaların çalışması oldu. Özellikle bazı anakartların ram seçmesi vs sorunlarını görmüştük.

Hocam aynı anakarttan almayı düşünüyorum yeni sistemime 3-4 güne kadar. Kafamda birkaç soru var .

size sormak istiyorum tecrübe etmiş birisi olarak.

1- UEFİ bios ta Fare desteği varmı ?
    2-Windows 8 için fast boot varmı ?
    3-anakartın genel olarak performansı ,sağlamlığı ,malzeme kalitesi nasıl ?

Şurada detaylı bir inceleme yapmışlar ve marvell in sata 3 kontrolcüsü yanlış anlamadıysam intel in sata kontrolcüsüne göre kimi yerlerde 2 kat fazla performans vermiş. açıkçası tam anlamadım. Bu grafiğin açıklaması nedir acaba ?

http://www.hardocp.com/article/2013/07/01/gigabyte_z87xud5h_lga_1150_motherboard_review/4#.UfLZSdLIZn0
    | Asus ROG X570 Crosshair VIII Hero (Wi-Fi) | AMD Ryzen 9 5900X | Asus ROG Strix RTX 3080 O10G | G.Skill Trident Z Neo 2x16GB B-die 3600 CL16.16.16.36 | Samsung 970 Evo Plus 1TB + Samsung 970 Evo Plus 500GB | Corsair AX850 80 Plus Titanium | EK-AIO 360 D-RGB | Phanteks P600S White | Corsair ML140 PRO RGB 3x | Corsair RGB LED Lighting PRO | Corsair K70 RGB MK.2 Low Profile Rapidfire | Razer DeathAdder Elite | Razer Destiny 2 Goliathus Mousepad | LG 27GL850-B 2K Nano IPS 1MS GSYNC | HP Color Laser Jet Pro M477FNW | ASUS DSL-AC55U | Edifier S530DW High-end 2.1 | Brillo 1277R Chair |

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Sorunsuz bir x99 anakart
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ufuk_XT

quote:

Teşekkür ederim.

Hocam aynı anakarttan almayı düşünüyorum yeni sistemime 3-4 güne kadar. Kafamda birkaç soru var .

size sormak istiyorum tecrübe etmiş birisi olarak.

1- UEFİ bios ta Fare desteği varmı ?
    2-Windows 8 için fast boot varmı ?
    3-anakartın genel olarak performansı ,sağlamlığı ,malzeme kalitesi nasıl ?

Şurada detaylı bir inceleme yapmışlar ve marvell in sata 3 kontrolcüsü yanlış anlamadıysam intel in sata kontrolcüsüne göre kimi yerlerde 2 kat fazla performans vermiş. açıkçası tam anlamadım. Bu grafiğin açıklaması nedir acaba ?

http://www.hardocp.com/article/2013/07/01/gigabyte_z87xud5h_lga_1150_motherboard_review/4#.UfLZSdLIZn0

Evet, uefi de mause desteği var, gayet güzel.

Biosta win8 ile ilgili ayaralar var ama ben pek anlamadığımdan fazla kurcalamadım. Bu konuları öğrenmem lazım.

Daha önce kurduğum FM2 Amd işlemcili sistemde win 8 gayet hızlı açılırken benim sistemde o kadar hızlı değil, hatta yavaş bile denilebilir ssd olduğu halde. Yaklaşık 30-35 sn gibi bir sürede açılıyor.

Yalnız bunun sebebi kurduğum programlar ve bazı ayarlar olabilir, incelemedim henüz.

Anakarttaki malzemeler gayet iyi, zaten en dayanıklı kati kapasitörleri kullandığını söylüyor Gigabyte.

Okuduğum kadarıyla anakartlar arası performans farkı bu yeni chipsetler ile yok denecek kadar azmış. Farkı yaratan ek özellikler. İhtiyacınız neyse ona bakmanız daha iyi olur.

• quote:

talbotlago

Kasanız hakkında konuda bilgi bulamadım haf 912 modeline benziyor doğru mu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: orhan

Kasanız hakkında konuda bilgi bulamadım haf 912 modeline benziyor doğru mu?

Doğrudur.

Bugün yeni işlemci soğutucusunu da taktım ve basit birkaç test yaptım. Isı ciddi oranda düştü ama olması gereken değerler nedir bilmediğimden karşılaştıramayacam. İşlemci fanından kaynaklanan ses bitti ama kasadaki 20 cm lik fanlar, özellikle tavandaki beni asıl rahatsız eden sesi üretiyormuş, bunu öğrendim. Yüksek hızlı da dönmedikleri halde rahatsız edici bir uğultu yapıyor üstteki 20 cm lik fan. Fan ile ızgara arasına bir plastik parça sıkıştırmıştım önceki uğultu için oldukça azaltmıştı ama kesmemişti. Şimdi başka bir çözüm bulmam lazım. Izgara baya büyük ve esniyor biraz. 20 lik fan da metal vidayla sabitlenmiş ama çok sağlıktı bir bağlantı gibi görünmedi bana. Muhtemelen bu sebepten uğulduyor.

Fırsatını bulduğumda yeni testlerin de sonuçlarını yollayacam buraya.

• Sicaklik degerlerin berbat oda sogutucudan degisirse guzel olur ssd varken nasil 30-35 saniyede aciliyor nerdeyse bendeki sisdtemle birebir windows haric tas catlasin 5 saniye bilemedin yedi saniye kapanmasina zaten goz ilismez tabi bide benim anakart z87-x oc modeli ...saygilar gulu gule kullanin...
    IN WIN 805 KASA//ZALMAN 1000 WATT +80 PLUS Platinum Güç Kaynağı// İ7 9700 K 4.6 GHZ // COOLER MASTER MASTERLIQUID ML120R 120MM RGB LED SIVI SOĞUTMA // ASUS ROG MAXIMUS XI HERO Intel Z390 // EVGA GeForce RTX2060 SUPER XC GAMING 8GB GDDR6 256Bit Nvidia RGB Ekran Kartı // CORSAIR 480GB Force MP510 NVMe M.2 SSD // GSKILL 16GB (2x8GB) TRIDENT Z NEO DDR4 3600MHz CL16 // MONSTER PUSAT RGB MAKANİK KLAVYE // CORSAİR M65 PRO MAUS // EDIFIER R 1700 BT SES SİSTEMİ
  • H90 ile 4770 k bosta 25 30 derece arasi tam yukte 55-65 arasi ....
    IN WIN 805 KASA//ZALMAN 1000 WATT +80 PLUS Platinum Güç Kaynağı// İ7 9700 K 4.6 GHZ // COOLER MASTER MASTERLIQUID ML120R 120MM RGB LED SIVI SOĞUTMA // ASUS ROG MAXIMUS XI HERO Intel Z390 // EVGA GeForce RTX2060 SUPER XC GAMING 8GB GDDR6 256Bit Nvidia RGB Ekran Kartı // CORSAIR 480GB Force MP510 NVMe M.2 SSD // GSKILL 16GB (2x8GB) TRIDENT Z NEO DDR4 3600MHz CL16 // MONSTER PUSAT RGB MAKANİK KLAVYE // CORSAİR M65 PRO MAUS // EDIFIER R 1700 BT SES SİSTEMİ
  • quote:

Orijinalden alıntı: imam003

Sicaklik degerlerin berbat oda sogutucudan degisirse guzel olur ssd varken nasil 30-35 saniyede aciliyor nerdeyse bendeki sisdtemle birebir windows haric tas catlasin 5 saniye bilemedin yedi saniye kapanmasina zaten goz ilismez tabi bide benim anakart z87-x oc modeli ...saygilar gulu gule kullanin...

Stok fan ile ancak o kadar oluyor.

Noctua U12S soğutucu aldım. İlk testlerde boşta 30-35 derecelerde, tam yükte de yanlış hatırlamıyorsam 65 derecelerde çalışıyor. Ancak soğutucuyu takarken biraz zorlandım. Blok sağa sola hareket etti ve macun tam istedigim gibi eşit oranda dağılmamış olabilir.

Yine auto tuning ile 4.6 ya kadar çıktı işlemci hızı, bu sefer 95 dereceler civarındayken.

Açılışı yavaşlatan şeylerden biri bios ekranına gelirken ve logo görünürken ki zaman kaybı (biraz uzun sürüyor, logo ekranına kadar ilk düğmeye bastıktan sonra geçen zaman yaklaşık 15 sn), bir diğeri de win 8 açılışında ki kullanıcı resmi olan ve adı yazan açılıyor ekranı baya baya uzun sürüyor (şimdi ölçtüm 12 sn civarı), en büyük sebep bu.

FM2 li Amd sistemde (onda da ssd var), bu kullanıcı adı ekranı oldukça hızlı bir şekilde geçiyordu.

Tabi bende win 8 doğrudan masaüstüne çıkıyor, start8 kurulu. Bir miktar etkisi vardır herhalde.

Bu arada Aida64 ve SpeedFan değerleri yanlış gösteriyor olabilir. Çünkü anakartın Easy Tune programı tüm fanları vs doğru olarak gösteriyor ve ısı daha az görünüyor (boşta aida64 ile 35 derece iken easy tune da 27 derece).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi talbotlago -- 29 Temmuz 2013; 10:39:18 >

• Ekran görüntülerini yolluyorum. Yorumlara açığım.

Önce soğutucu kurulumu:

Söktüğüm stok soğutucu ve işlemciye temas alanı:

Anakart arkasındaki plaka takılacak yer ve anakarta montaj:

Soğutucu fan takılı haldeyken belleklere temas etmiyor, gayet ince yapılı.

• Easy Tune içinden Auto Tuning ile hız aşırtma (yine yorumlara açığım):

Aida64 ile Easy Tune içindeki işlemci ısı değerlerine dikkat.

Adım adım otomatik frekans artırımı:
    (Buradaki işlemci ısıları tamamen sabit değildi, aceleyle ekran görüntüsü yakalama sırasında hangi değer varsa onu görüyorsunuz. Biraz aşağı biraz yukarı olabiliyor)

Intel Extreme Tuning Utility ile:
    Yine Easy Tune ile ısı farkı görünüyor. Ayrıca stok soğutucuya göre puan yükselmiş.

Daha sonra bilinen test yazılımlarını öğrenip (şu an yabancıyım yazılımlara) onlarla da bir kaç test yapıp yollarım. Amacım sürekli hız aşırtma yapmak değil, sadece deneme amaçlı bir kaç test yapmak, sonrasında pek uğraşacağımı sanmıyorum uzun süre. Stabil bir sistem kullanmak daha önemli benim için.

• Daha önce açılışın yavaş olduğundan bahsetmiştim. Tahmin ettiğim gibi yazılımsal bir durummuş sanırım, win8 güncellemeleri ve samsung ssd performans optimizasyonu sonucunda oldukça hızlandı (fast boot özelliğini kullanmıyorum). Hem boot ekranı hem de win 8 kullanıcı adı ekranı çok hızlıca geçiyor artık.

Yine de, açılışta yüklenen büyük boyutlu birkaç program sebebiyle boş bir win 8 sisteme göre yavaş gelebilir kimilerine göre.
    Evet.
    Kart üzerindeki tüm fan bağlantıları 4 pinli.

Evet.
    Kart üzerindeki tüm fan bağlantıları 4 pinli.

smart programindan kontrol edebiliyorsunuz su anda servise verdim bios güncelleme sirasinda biosu uctu halen serviste bekliyorsunuz zalman lq 315 kullaniliyoruMDA sicaklik degerleri 35/34 derece

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tamerpiyade -- 7 Eylül 2013; 18:56:10 >
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.