Şimdi Ara

GİGABYTE 3080 GAMİNG OC Düşük GPU Hızı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
1
Favori
1.721
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

RAM hızı yükselince hash değerinin düşmesinin sebebi, yeni tip GPU RAM'larında ECC kullanılması kaynaklıdır.

Neden ECC RAM kullanıyorlar derseniz artık üreticiler GPGPU uygulamalarında yani ekran kartında mining gibi ve benzeri "işlem" yaptırırken yanlış sonuç çıkmasın diye ECC önem arz ediyor. Bana kalsa sistem RAM'ı da ECC li olmalı ya, ayrı konu.

Eski ekran kartlarında (mesela rx580 gibi Polaris serileri) bu özellik yok. RAM hızı arttıkça hız da artar ama "yanlış" shareler de artar. Yeni kartlarda yanlış share çıkmıyordur ECC yüzünden kolay kolay. çünkü ekran kartı RAM ların hatasını düzeltiyor. MEM hızını arttıkça RAM lar daha çok hata yapıyor, daha çok düzeltme olduğundan daha çok yavaşlıyor. Optimumu hızı deneye yanıla bulacaksınız ama bir miktar hata payı bırakın derim. 2950 de stabil oldu ise 2925 iyi rakamdır benim düşünceme göre. O 25mhz sizi fakir etmez ama RAMlar için güzel bir koruma bandı bırakır. Yoksa oda sıcaklıklığı artınca ( Sistem sınırlarda ise kart minik minik throtlinge girip çıkabilir) yada güneş radyasyonu vurunca o tip dalgalanmalara daha çok maruz kalacaktır diye düşünüyorum.

Bir de ethash kazarken EPOCH dediğimiz bloklar var. Blok numarası arttıkça yada değişitikçe de hız onla beraber artar azalır bir miktar. Sunucudan gelen bloğun zorluğuna göre. NiceHash için kazıyorsanız bu olabiliyor en azından.

Her kart da aynı değil. 20 tanesini yan yana koydum, kimi 32 kimi 27 yapıyordu zamanında. Hepsi de spesifikasyonunu sağlıyor ama... çip lotosu diye bir şey de var...

İlk posta baktım, eee ne var ki bunda dedim. 2. kartın GPU hızı çok daha yavaş. Daha yavaş kazacak tabi. İkisi de aynı GPU hızında olsa idi o zaman bu fark neden oluşuyor diye araştırmaya başla da... Birinci kart 1650 de ikincisi 900 mhz ise bu hız farkı çok doğal. İkisini de aynı GPU hızına getir öyle benchmark et. Yoksa sadece VRAM hızı ile olacak iş değil. Esas kazma işi GPUda yapılıyor.

Ha elinizdeki OC programı ikinci ekran kartının GPU yu tam kontrol edemiyor galiba.

• @_EUA_ @JeaLeusy @St@mP

sorunun kaynağını bulmuş olabilirim arkadaşlar...asus. evga ve msı ın programlarıyla ekran görüntüsü aldım.. yavaş olduğunu düşündüğüm Casper kartında işlemci hızı ve voltajda sürekli iniş çıkışlar olurken diğer hızlı olan kartta herhangi bi dalgalanma olmadan stabil çalışıyor ve her iki kartında VRAM hızları stabil.. sorun sanırım yavaş karttaki voltaj dalgalanması buda GPU nın hızını etkiliyor benim tahminim tabi farklı bi sorunda olabilir...

hızlı kart asus (grafikteki dikey çizgiler monitörle alakalı bi sorun)

GİGABYTE 3080 GAMİNG OC Düşük GPU Hızı

hızlı kart evga

yavaş kart asus (grafikteki dikey çizgiler monitörle alakalı bi sorun)

yavaş kart evga

bu resimelerde her ikisi çalışırken aldığım ekran görüntüleri

• quote:

Orijinalden alıntı: StamP0fRadiation

Uzun yazıyı görünce direk okudum dayanamadım  

Arkadaş gayet güzel ve doğru noktalardan açıklamış durumu.

Bu tür çipleri üretirken yaptığımız işkenceleri görseniz mining bunun yanında yeni doğmuş bebek kalır.

Miningciler zaten kartlarını mümkün oldukça uzun süre kullanmak istedikleri için çok iyi bakmak zorunladar. ( Acemi olarak hariç)

Özellikle benim gibi Gamer tayfası daha çok eziyet etmekte kartlara.

Yarı iletkenler absürt hatalar dışında çok uzun ömürleri boyunca hatasız çalışmaları için tasarlanmaktadır.

Ramların ömür boyu garanti verilmesi de bu sebeptendir. He sen gider dayarsan voltajı atomik yapıyı bozarsan o zaman sorunlar baş göstermeye başlar.

Dip Not: Fizik Mühendisi, Radyasyon Fiziği (YL), Nükleer Fizik(Dr) nanopartiküler yapıda radyasyon etkileri üzerine çalışmaktayım ^^

@St@mp hocam sizi de alıntılamaya çalıştım ama olmadı

@Onurmsq

• carloska kullanıcısına yanıt

Şöyle bir şey yapabilirsiniz hocam. Yavaş olan kartın öncelikle dediğim gibi dual biosta performans modda olduğundan emin olun.

Sonra UV/OC işlemi yaparak diğer kartla aynı gpu hızlarını yakalamaya çalışın. MSI afterburner ile bunu yapabilirsiniz.

Gpu hızı ve voltajını diğeriyle aynı seviyelere getirebilirseniz daha iyi sonuçlar verebilir diye düşünüyorum.

Sonrasında her iki kart içinde SuperPosition veya 3dmark Timespy benchmarklarını deneyin birbirine yakın değer vermeleri gerekir. ( Tabi yavaş olanı diğerine yakın seviyeye OC ile çekebilirseniz)

• GİGABYTE 3080 GAMİNG OC Düşük GPU Hızı

dediğinizi yaptım hocam oc moddan slient moda aldım kazım hızı düştü ve dalgalanma yine devam etti.. ilginç kısmı gigabyte ın kendi uygulamasıyla bios yüklemek istediğim zaman hata verdi...

2 kartta oc modda kalsın hocam.

MSI after burner ile oc/uv yapmayı biliyor musunuz?

• overclock yaparım hocam da undervolt denemedim hiç

Benzer mantık, aynı işe ters yapmak gibi internette bir çok videolu anlatımda mevcut , oralardan bakabilirsiniz.

• Gigabyte kartlar için önceki mesajda arkadaşında yazdığı şeyi tekarlıyorum. GIGABYTE kartlar Mining için en leş kartlar. Ama çözümü var. Detaylı olarak yazıyorum. Olay bios ıvır zıvır davası değil. Enerjinin dalgalanmasınıda açıklamaya çalışacağım.

Olay tamamen kartın VRAM lerinin ısınmasından kaynaklı kartın kendini korumaya alması ile alakalı. Kart ramlerini soğutmayı sağlamak için sürekli olarak voltaj değerlerini değiştiriyor. Neden sonuç ilişkisi ile gidecek olursak.

Sorun : Kartın kazım hızı ilk başta 85 mh/s iken sonra kademeli olarak neden 70mh/s lere düşmesi.

Neden : Kart ilk çalışma zamanında sıcaklıkları düşük olduğu için VRAM ler ısınana kadar tam güçte çalışıyor (Üst Limit 110C dir). Sonrasında VRAM ler soğutulması için kart kendini gücünü kısarak performansını düşürüyor.

Çözüm : Kartın VRAM lerinin soğutulması gerekli ki bu hava vererek yapabileceğiniz bir durum değil. Kartın kazım işlemini bitirdiğiniz anda zaten sıcaklığı çok hızlı şekilde düşüyor. Örnek olarak canlanması için kartın VRAM sıcaklıkları 110C den 80 dereceye 2 3 sn gibi bir sürede düşüyor. En basit ve pratik çözümü ısıl iletkenliği yüksek termal padler kullanmanız. Piyasada paranıza kıyıp alabileceğiniz en iyisi 17W/mK ısıl iletkenliğe sahip pedlerdir. Ama normal yüksek olanlar 8 - 12W/mK arası değişir. (Thermal Grizzly 8w/mK - Gelid 12w/mK gibi). Kartınız için gidip piyasadaki dandik 2 4 W/mK padlerden boşuna para verip almayın. Daha iyisini alana kadar çözüm olabilirler ama mutlaka daha iyileri ile değiştirin.

Gigabyte Gaming OC ve Eagle kartlar için insanlar sadece backplate ile PCB arasına termal pad koyarak sorunu bir nebze aşıyorlar ama Gigabyte kartında o kadar kötü bir termal pad seçimi yapmış ki kartınızı 2 hafta mininge bırakmanız durumunda kartın her yerinden yağ akıyor. Önerilen bütün padlerin değiştirilmesi. Pad ölçülerinizi de kartı açıp veya internetteki bu işi yapmış olan insanların seçtiği padleri seçerek çözebilirsiniz.

Gigabyte kartlar için Soğutucu blok VRAM arasındaki Padler 2mm, PCB Backplate arasındaki pedler ise 3mm. Kart üzerindeki diğer padleri öğrenmeniz veya söküp bakmanız lazım.

Kazım hızı düşük sorununu bende yaşadım. Kendimde AORUS kart var. Kartı açtım ve padlerini değiştirdim. Önceden kart 72mh/s lere kadar düşüyordu ve kart Thermal Throttling e giriyordu. Kartın Thermal Throttling e girdiğini nasıl görebilirsiniz. HW info uygulamasını yükleyerek ekran kartı bilgilerinin olduğu bölüme gidip orada (resimde 1 numaralı gösterdiğim yer) görebilirsiniz. HW info indirmekle uğraşmayıp GPU-Z de ise resimde 2 numaralı gösterdiğim yer eğer pembe renkli ise kartınız Thermal Throttling e giriyordur.

Kartınızın Thermal Throttling e girmesi için VRAM sıcaklıklarınızın 110C olması gerekli. Resimde 3 ve 4 numara

Kartınıza Termal Pad uygulaması kartınızı garantiden çıkartır mı bilgim yok. Yapacağınız işlem tamamen sizin sorumluluğunuzda.

VRAM ler için olması gereken sıcaklık kaç diye soracak olursanız araştırmalarım sonucunda 100C altında kalması kart sağlığı için iyi deniyor.

Benim kartım şu anda 97 - 95 mh/s arasında kazıyor. Fikir vermesi için OC ayarlarımı da resimde gösteriyorum. Bir EVGA değil ama hiç yoktan iyi...

• Merhaba,

Bende de Gigabyte RTX 3080 Gaming OC vardı.

Bu kartlar da malesef thermal throttling oluyor. Bu da şu demek VRAM modulleri 110 derecenin üzerine çıktığında kart kendini korumaya alıyor ve karta giren gücü senin kullandığın ayarların yarısına indiriyor ta ki 110 dereceyi aşşa düşürene kadar.

Bu problem gigabyte gpu mainboard ile gpu soğutucu bloğunun arasında kullanılan dandik thermal padlerle alakalı. Onları değiştirirsen hiç bir problem kalmıyor.

Aşağıdaki gibi video ramlerin üzerinde yağ vardı. Hatta gpu fanlarının arasından bile gelmişti bu yağ. nası dandik bişey kullandılarsa.

Bu thermal padleri değiştirdim. En iyi markalardan birini kullandım.

Sonuç:

6 tane gpu ya da yaptım bunu. Bu olay sadece gigabyte a özel değil asus tuf, msi gaming trio gibi kartlarda da oluyor. ( daha az seviyede ama oluyor)

Önemli olan memory i overclockladığınızda 100 mh alırken. GPU fanlarının %65-70 leri geçmemesi. Eğer gpu fanlarını otomatiğe bıraktığınızda %100 e dayanıyorsa, o kart ısınıyor demektir ve alet kendini soğutmaya calisiyor demektir. (siz hwinfodan görmeseniz bile, çünkü kartın heryerinde sensor yok.) bu şekilde uzun süre mine yaparsanız o kart 6. ayın sonunu zor görür.

Ben çok fazla thermal pad sipariş vermiştim elimde kalanlar var. Thermaltake ve Gelid Solutions 1.0mm ve 2.0mm. Türkiyede stockta bulmak imkansız biliyorum, ilgilenen varsa özelden yazabilir

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.