mrb arkadaşkar.. ethereum mining için ikinci el kutulu GİGABYTE 3080 GAMİNG OC almıştım kazma hızı 100mh a kadar çıkınca bu sefer yine aynı kartın Casper hazır sistemden çıkmış olanını aldım fakat kartın kazım hızı ilk aldığım kartın hızına göre düşük çıkınca Windows kurup kartların teknik özelliklerinin görüntüsünü aldım. iki kart fark arasında hız farkı yada başka bişi var mı yoksa aradaki fark normal mi.. BIOS sürümü 33 le biten Casper hazır sistemden çıkan yavaş olan kart.. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi carloska -- 9 Nisan 2021; 16:35:15 > |
GİGABYTE 3080 GAMİNG OC Düşük GPU Hızı

-
-
Çift bios varsa onları kontrol edin.
Mining ayarlarınızda windows a dokunmadan test için yaptıysanız sorun yok. Ama bu şekilde kullanıyorsanız yazık o kartlara.
UV/OC ile birbirine eşitleyebilirsiniz kartları gibi duruyor.
-
quote:
Orijinalden alıntı: StamP0fRadiationÇift bios varsa onları kontrol edin.
Mining ayarlarınızda windows a dokunmadan test için yaptıysanız sorun yok. Ama bu şekilde kullanıyorsanız yazık o kartlara.
UV/OC ile birbirine eşitleyebilirsiniz kartları gibi duruyor.
3080 kazım performansı 90-100 arası dendiği için çokta önemsemedim ilk başta ama yinede merak edip özelliklerine bakmak istedim hem afterburner de hem GPU-Z d e GPU hızı bariz şekilde düşük çıkınca (900 e 1650) Casper kartta kırpma mı var diye merak etmedim değil.. çift bios yada bios yüklemeyle alakalı çok bilgim yok açıkçası daha doğrusu 6-7 mh için kartta zarar gelir yada garanti dışı kalır diye de çok uğraşmak istemiyorum.. OC içinse hiveos ve windows üzerinden frekans artırmama rağmen Casper olan gram oynamıyor fazlada zorlamak istemedim bende...
-
Çift bios için birşey yapmanıza gerek yok. Genelde kartların pci-e girişlerinin yakınında bir switch olur. Eğer çift bios varsa. Onunla bioslar arası geçiş yapabilirsiniz. Birisi kısaca performance birisi silent moduna göre ayarlıdır. Ondan kaynaklı olabilir sorununuz.
UV/OC için ise forumda bir çok ayar mevcut. Msi afterburner ile rahatça yapabilirsiniz. Birazcık araştırırsanız kartınıza uygun ayarları bulabilirsiniz.
-
Aldığınız ikinci el karta termal Pad işlemi yapılmış. Orjinal olanda ise dandik termal padler olduğu için Vramler 110 C ye dayanıyor ve kart darboğaza giriyor kendini korumak için işlem gücünü düşüyor. Kazımı düşük olan kartın termal padlerini değiştirmeniz gerekli. İnternette Gigabyte kartların zibilyon tane termal pad değiştirme videosu var. Ölçü olarak Vramlerin olduğu yerler 2 mm backplate vram arasına da 3mm termal pad koymanız gerekli. Olay bios gibi bir durum değil.
Termal padleri en az 8W/mK olanlardan almanız gerekli.
Resimde de gözüküyor zaten. Memory temp 110 diye. onları sağlıklı kullanım için 100 derece altına düşürmeniz gerekli.
GPU Z de biraz aşağıda grafik var zaten. Pembe oluyordur o. Orada yazar Thermal Throttling diye.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shindorei -- 9 Nisan 2021; 17:47:39 > -
110 derece de hızlar yavaşlar. Sende epey ısınıyor.
Fan hızını yüzde 50 üzerine çıkar. 60 Derece den sonra %60 olsun mesela. Sonra 80 derece de %100 olsun. Bunlar olmaz ise thermal pad değiştirmen lazım ama bunu yaparsan garanti gider.
-
quote:
Orijinalden alıntı: shindoreiAldığınız ikinci el karta termal Pad işlemi yapılmış. Orjinal olanda ise dandik termal padler olduğu için Vramler 110 C ye dayanıyor ve kart darboğaza giriyor kendini korumak için işlem gücünü düşüyor. Kazımı düşük olan kartın termal padlerini değiştirmeniz gerekli. İnternette Gigabyte kartların zibilyon tane termal pad değiştirme videosu var. Ölçü olarak Vramlerin olduğu yerler 2 mm backplate vram arasına da 3mm termal pad koymanız gerekli. Olay bios gibi bir durum değil.
Termal padleri en az 8W/mK olanlardan almanız gerekli.
Resimde de gözüküyor zaten. Memory temp 110 diye. onları sağlıklı kullanım için 100 derece altına düşürmeniz gerekli.
GPU Z de biraz aşağıda grafik var zaten. Pembe oluyordur o. Orada yazar Thermal Throttling diye.
en alttaki resimde iki kartın VRam sıcaklığı 110 derece hocam hatta kazım hızı fazla olan ilk kartın (el altta sağda) diğer sıcaklık değerleri daha yüksek fakat kazım hızı daha yüksek...iki kartında bi süre çalıştırıp bekledim her ikisininde VRam sıcaklığı 110 da olmasına rağmen biri diğerinden daha yavaş.. fanlar %96 da sabit bu arada ve GPU sıcaklıkları hiveos ta yüksek kazım yapan 39 düşük kazım yapan 29 olarak görünüyor fakat yanılmıyorsam hiveos VRam sıcaklığını gösteremiyor fakat windowsta stok ayarda bi süre denediğimde ikiside 110 derecede sabit kaldı..windows üzerinde yapmam gereken bişi varsa deneme amaçlı yapabilirim termal pad değiştirme kısmı ise bilmiyorum garanti kapsamına çıkarmaya değecek kadar karşılığı olacak mı..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi carloska -- 9 Nisan 2021; 18:16:52 >
-
İşçiliğine bağlı.
İkisinin de 110 olup birinin hızlı olmasının nedeni sıcaklığı çabuk atabilmesi. O da termal padlerin iletkenliği ile alaklı. Bitanesi 110 a örnek olarak 10 sn de çıkıyorsa diğeri 1 dk da çıkıyordur. Bundan ötürü kart thermal throttling e girmeden güç sınırına daynıyor zaten.
Vram leri soğutmada fan hızının çok bir önemi yok. Mining i durduğun anda zaten 5 sn de 40 derecelere düşüyorlar
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
quote:
Orijinalden alıntı: shindorei
İşçiliğine bağlı.
İkisinin de 110 olup birinin hızlı olmasının nedeni sıcaklığı çabuk atabilmesi. O da termal padlerin iletkenliği ile alaklı. Bitanesi 110 a örnek olarak 10 sn de çıkıyorsa diğeri 1 dk da çıkıyordur. Bundan ötürü kart thermal throttling e girmeden güç sınırına daynıyor zaten.
Vram leri soğutmada fan hızının çok bir önemi yok. Mining i durduğun anda zaten 5 sn de 40 derecelere düşüyorlar
-
Temas var. Isı iletimini iyileştirmek için termal pad kullanılıyor. Basit bi işlem. Sadece termal pad alıp kesip değiştiricen. Youtubede bak. Çoğu video senin kart zaten. Bi ton kişi şikayetçi gigabyte tan bu konuda
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Bugün uzaktan bağlandığım arkadaş siz misiniz bilmiyorum ama gene de yazayım.
Gigabyte 3080 ve 3090 Gaming OC modellerinin %90'ı sorunludur VRAM soğutamaz mining için alınacak son karttır. Bu yüzden 2. elde sahibindene bakarsanız 10 karttan 7'si bu karttır. Bırakın Memory yükseltip 100 hasrate kasmayı 0 Memory'de 85 kasarken bile 110 derece VRAM sıcaklığına çıkıp %100 fan açar.
Ayrıca aynı marka model RTX 3080 alsanız dahi değerleri çok farklı olacaktır. Örneğin İtopya'dan aldığım 2 tane RTX 3080 TUF ekran kartının biri 102 hasrate kasıp %50 fan açarken diğeri 95 hasrate kasıp %80 fan açıyordu çünkü vram'i kötüydü. Yani kartın stabil ayarlarını bulmak size kalmış internetteki yazılar ve videolar işinize yaramayacaktır. Kart kaç Watt çekerken hasrate düşürmüyor kaç Memory'den sonra hata veriyor veya kaç Memory'den sonra hasrate düşmeye başlıyor hepsini denemelisiniz.
Örneğin benim kartlarım bunlar; (Hive OS'de Memory Windows'a göre 2 katı gözükür)
-
Bende Aorus 3080 var. Termal pad lerini değiştirdim. GPU sıcaklığı 50 derece VRAM ler 106 derecede takılıyor ve 97 ile kazıyor. Olay VRAM kalitesinden daha çok Gigabyte ın kartlarında dandik bir thermal pad koyup bir çok soğutma çözümünü göz ardı etmesi. EVGA FTW3 ile arasında kalmıştım tipini daha çok beğendiğim için bunu almıştım ama işte ... Bir daha Gigabyte almam muhtemelen. Bu arada şu anda bu kartlarda yaşadığımız sorun sadece gigabyte özgü değil. Tamam Gigabtye ın tüm kartlarında bu sorun var. En sorunsuz olanları ASUS, EVGA ve ilginç bir şekilde PNY. Yanlış okumadıysam MSI ın bazı kartlarında bu sorun varmış. Termal padleri insanlar değiştirip çözüyorlar. Gigabyte kartların bu konudaki en büyük avantajı diğerlerine göre çok daha kolay sökülebilmeleri.
-
Hocam durum biraz daha farklı Mining'in kralı Palit gamerock 3080'dir 165W'de 38 derecelerde çalışır VRAM'leri de genelde 80 derece olur başka hiçbir kartta bu değeri yakalayamazsınız 220W altı yemez hiçbir RTX 3080. VRAM olarak diğerlerinden daha iyi VRAM midir hayır fakat bu kadar düşük Watt yemesinden dolayı kartın sadece kendi derecesi değil VRAM derecesi de ciddi düşüyor.
Elimden geçen 3080 STRIX'ler ve 3080 FTW'ler arasında sağlam VRAM'li çıkan 1-2 adet oldu. ASUS STRIX'ten iyi VRAM çıkma ihtimaliyle MSI Ventus'tan iyi bir VRAM çıkma ihtimali aynı. Bundan sonraki kısım VRAM soğutmaya kalıyor bunu en az 50 adet RTX 3080 denemiş biri olarak söylüyorum. RTX 3070 de durum biraz daha farklıdır GDDR6 olduğundan neredeyse hepsi 1250 Memory de stabil kalıp 62 kasmaktadır. Hatta RTX 3070'lerde daha yüksek Memory'ler de rahat kalıyor fakat etheryum paylaşımı ve bulma olasılığı ciddi düşüyor. Kağıt üstünde bakarsanız 64 hasrate gözüküyor ama işin detayı öyle olmuyor.
Şöyle söyleyeyim 10 Gigabyte Aorus aldığınızı varsayıyorum bunların hepsinde aynı termal pad aynı soğutma kullanılmasına rağmen 102 kazarken birinde 95 kazabilirsiniz. Bazı VRAM'ler soğutma iyi olsa dahi aşırı ısınıyor mesela ilk seriden aldığım ASUS TUF OC kartların hepsi %95 fan açıyordu ve 96 civarında zor stabil kalıyorlardı. Sonraki aldığım ASUS TUF'lar 102'yi ısınmadan görebiliyor aynı marka aynı kart aynı revizyon.
Yani o size Aorus modelinde denk gelen VRAM'i EVGA FTW'ye de koysanız ASUS STRIX'e de koysanız o değerde çalışacaktır. Ek olarak iş sadece sıcaklıkta da bitmiyor VRAM çok ısınmasa dahi atıyorum +1250 Memory verdiniz 97 kasıyor + 1400 Memory verirseniz 95'e düşer. Bu VRAM'ın ısınmasından ziyade limitinin o olmasıyla alakalı. Yani her ısısı 110 dereceye fırmalayan VRAM 100 üzeri hasrate vermiyor.
Çok fazla detay olduğunun farkındayım karışıkta bir durum ama ezber olarak bilinen çoğu şey miningde doğru olmuyor maalesef. ASUS STRIX ve EVGA FTW gibi oyunda en iyi kartlar denilecek kartlar miningde berbat çıkabiliyor. Gigabyte'nin konu sahibi arkadaştaki modelini kimde denesem berbat durumdaydı Gigabyte'nin o modelinde VRAM soğutmayı pek umursamamışlar. Bugün uzaktan bir arkadaşın RTX 3080 birine uzaktan bağlandım aynı kart olduğundan konu sahibi arkadaş mı bilmiyorumama 0 Memory de VRAM 5 saniye içinde 86 kasarken 110 derece oluyordu. Ona 102 kastırmayı denesek yanardı herhalde
-
Miningde vramler çok önemli. Vram hızı arttıkça kazım değeri artar. Ayrıca VRAM hızı arttırmak çok fazla watti etkilemiyor.
Gpu hızını arttirinca watt ciddi derecede artar.
En iyi VRAMler samsungda diye biliyorum.
Ayrıca sizin VRAMler 110 dereceyi görüyor. Uzun süre bu sıcaklıklarda çalıştırmak VRAMi yakabilir. Ya da ciddi sorunlara yol açabilir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
zaman ayırıp konuya cevap yazan arkadaşlara teşekkür ederim..
@JeaLeusy ben değildim hocam..bu arada dediğiniz gibi stok ayarda bile VRAM 110 derece gösteriyor..
çok uzatmadan ilk kartla kazım yapmaya başladığımda hiveos ta stok ayarda 94 le kazmaya başlamıştı... önerilen ayarlar kısmından 2600mhz ram ayarını seçip kademe kademe artırarak 2950mhz de 102.5 de 1 hafta boyunca 7/24 stabil kazım yaptım (3000mhz i geçince değer düşüyordu o yüzden 2950 ye sabitlemiştim)fakat sonra mh değeri düşmeye başlayınca bu sefer 101.7 de bi süre stabil kazdım fakat sonra o değerde de çok tutunamadı.. sonra internet sitelerinde ikinci bi 3080 ararken letgo da bi arkadaşla pazarlık muhabbeti mining muhabbetine dönünce ona 102.5 la kazdığımı söyleyince bana değerin çok fazla olduğunu en fazla 99 da kazmamı tavsiye etti bende fazla kasmadan 97,5 da sabit kazmaya başladım.. bu karttan (gigabyte 3080 gaming oc) memnun kalınca aynı kartın -kart sahibinin hiç kullanmadığım dediği- 1 aylık Casper hazır sistemden çıkma kart daha aldım fakat sonrası malum mh değerlerini en fazla 95 e kadar çıkardım orda fazla durmayıp 90mh a kadar düştü bi türlü artmayınca geçen gün laptop taki yedek hdd ye windows 10 kurup kart değerlerine ve windows performansını merak ettim ama değişen bişi olmadı..
asıl kafama takılan kartın GPU hızı.. hem GPU-Z de hem After Burner da ilk kartın GPU hızı 1600-1800 civarı gösterirken Casper kasadan çıkma ikinci aldığım kartın GPUZ hızı 900 mhz gösteriyor ve değeri artırmama rağmen GPU nun mhz değeri artmıyor.. ya Casper bu kartı alırken ucuz olsun diye kırpılmış/sorunlu kartı aldı yada BIOS sürümüyle alakalı GPU değeri artmıyor yada bilmediğim başka bi durum var.. benim tahminin GPU hızı düşük olduğu için kazım hızı düşük çünkü hiveos gpu hızını -200 den -300 -400 lere düşürünce kazım hızı düşmeye başlıyordu ki Casper kartın GPU hızı daha da düşük..
@Onurmsq hocam Vram ısısı konusunda kafam rahat biraz neden derseniz 'mining yapılmış kart alınır mı' diye aratırken @_EUA_ hocamın uzun ve teknik detay dolu yazısını okuyunca (2 tanesini paylaştım biraz uzun ama öğretici) içim rahatladı biraz kaldıki voltaj vermediğimiz sürece 7/24 çalışsa bile kartın kullanıcı hatası yüzünden bozulması bana mantıksız geliyor..
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
@_EUA_ adlı kullanıcının, alıntılanan mesajı:
Abbbooowwwww, cehalet akıyor resmen...
Ben bilgisayar yük. müh. elektronik parçalarınız bozulduğunda geldiğiniz bilirkişi olarak söylüyorum.
Lö lö yapanı üzerim. Mantıklı bir soru soracaklar sorabilir ...
Arkadaşlar, yarı iletken nedir, mosfet nedir IC lerin ömrü öyle 5-10 yıl sürekli çalışsa bile biter mi gibi bir sürü konuyu araştırmadan, kulaktan duyma bilgiler ile bir şeyler söylemişsiniz... Hatta hurda veya rent a car benzetmesi yapan bile varmış. Okudum YUH dedim resmen. Yani cehaletin bu kadarına da yuh kere yuh artık diyorum...
Örnek vereyin. Bir işlemcim var. Phenom II x3 2.6 Ghz. Ben bu işlemciyi + voltaj vererek, x4 (core unlock) ve 3.3 Ghz de BABALAR GİBİ 5-6 yıldır kullanıyorum ki %70 OC anlamına gelir bu veriler. Sadece saat hızı deseniz o da +%25 OC demektir. Günde 12 saatten az çalışmaz, hatta geceleri de kapatmam çoğu zaman... Hiç bir sorunu sıkıntısı problemi yoktur.
Ama Ryzen 1700 aldım. 11. ayda bozuldu. Verdim. Değişti. Üzerinde ne O.C. ne bişi.
Buyrun burdaki Allah'tan korkmaz ateistler bunu da açıklasın o zaman!
Arkadaşlar. Yarı iletkenlerin, çiplerin ömürleri "çalışarak bitmez". Yada illaki biter de "sizin, çocuklarınızın hatta torunlarınızın ömrü" bunu görmeye vefa etmez.
Sistemde bir sorun, sıkıntı, problem var ise mesela iyi tasarlanmamış VRM yüzünden stabil olmayan voltaj, yada geri besleme yada kozmik radyasyon sebebiyle vs... anca bu durumlarda bozabilirsiniz çipleri.
Bunlar dışında da electrolitic kapasitörler vardır. Bunlar 5-6 yılda ömrünü doldurur. (İçindeki sıvının kurumasından) Çalışmasa bile. Değişmesi gerekir ki ekran kartları ve anakartlarda bunlar kullanılmıyor artık. (ReCapping diye geçer bu işlem de) Bir de NAND flash çipler vardır. Flash USB diye bilirsiniz siz. Bunlar yazılıp silindikçe ömürleri biter. (O şekilde tasarlanmıştır, fiziksel bir durum.) Bunlar dışında "ömrü biten" yarı iletken parça ben ne bildim, ne duydum, ne gördüm...
Sıcak bile bir faktör değil artık çünkü vrm lerde olsun başka çiplerde olsun fazla sıcaklık korumaları var...
Yani mining yapıpmış kartın ömrü bitmiş, yok elde patlamış, bilmem ne... Hepsi büyük bir CEHALETİN eseridir. Kimi çakallar da bunu bilir ama pazarlık etme, ölücülük yapmak için aaa mining mi çöp o çöp çöp diye ağlar...
Ayrıca mining işlemlerinde GPU OC yapılmaz. DownClock yapılır ki az elektrik tüketsin. Memler OC yapılır ki Mem hücreleri dram olduğu için OC ile bo-zul-maz. Ramlara ömür boyu garanti ondan verilir zaten. Şarj deşarj olan ufak kapasitörlerdir. Kullanımla bozulbinilen bir aygıt değildir "usb flash bellekler" gibi.
Yani yüksek teknoloji ürünü cihazları "mekanik" sistemlerle, arabalarla vs. karşılaştırmayın. Bu o oluyorsa şu da oluyordur diye ilkel mantık sistemlerinizi sergileyerek ne kadar cahil olduğunuzu göstermeyin. Bir konu hakkında konuşmadan önce bir araştırın edin...
Ha ben mining kart almayacağım. İyi git sıfır al. Tutan kim? Ama ikinci el, ikinci eldir kardeş. Mining yapılmışı, yapılmamışı, zorlanmışı, zorlanmamışı olmaz. Sıfırından farkı, üzerindeki tozdur. Bir de fanının ömürüdür (ki onların ömürleri de "epey" uzundur yeni seramik tip bal bearingler ile)...
Hala bu argümanı öne sürenlere, miningde ekran kartının "zorlanması" ile normal bir oyundaki zorlanması arasında ne kadarlık bir fark olduğunu, hangisinin daha zorladığını sorarım, apışır kalır...
Hukuk önlisansım da var. O konuda da konuşayım. Garanti bakımından soracak olursanız mining kart BABALAR GİBİ garanti içidir. Hiç bir elektronik ürün 7/24 kullanıldı diye garanti kapsamı dışına çıkmaz. Tüketici hakem heyetine şikayet ettiğinizde dosya ben veya benim gibi bilirkişilerin önüne geliyor, biz bakıyoruz kardeş. Bu konuda daha diyeceğiniz bir şey var mı?
O yüzden bilgi kirliliği yapmayın derim.
Almıyorsanız almayın. Gidin sıfır alın. Ama ikinci elde "mining" diye bir kategori YOK kardeşim. YOK. Araştır, et. Ondan sonra gel konuşalım..
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
@_EUA_ adlı kullanıcının, alıntılanan mesajı:
Selam! Bende RX570 var hemde minik olanlardan ITX. Tek fanlı. RX580 de kullandım. "Benim bildiğim", en azından bu kartlarda (ki eski kartlarda da bu teknoloji var, AMD sağolsun) Thermal Throttling olduğu. Benim kartın fan girişini kapattığımda, GPU 70 lere tırmanınca yavaşlamaya başlıyor kart yükteyken. O yüzden isterseniz de, evdeki fırının içine de koyup çalıştırsanız bu kartlara sıcak sebebi ile de kolay kolay ZARAR veremezsiniz. Çünkü kart izin verilen değerlerin üzerine çıkamıyor. Madenci de o kadar salak değildir ya. Isınan kart stabilitesini kaybeder zaten, kapanır, yada az üretim yapar throtlinge gireceğinden. O yüzden soğutmayı da ülkemizde "seve seve" yapmak zorundalar. Öteki türlü ona madenci değil, süzme salak denir.
Peki en kötü ne olur? Thermal ped/macun dediğimiz, GPU'yu üzerindeki soğutucuya bağlayan ısı iletken macun kuruyabilir, o kadar.
Alır vidalarını söker yeni termal macun basarsınız ( ki para değildir, rica etseniz hemen her bilgisayarcı verir size, ki bulamayınca eskiden diş macunu bile sürüyorduk, o da iş görüyordu epey) biter gider. Arzu eden egzotik, sıvı metal macun bile sürer ki 3-5 derece daha da soğutuyor bazı cihazları... Yani bunun için gidip sıfır ekran kartı alınır mı? Aynısı laptoplarda da, normal kullanılan bilgisayarlar da da olan bir şey. Standart "BAKIM" prosedürünün içinde bir olay bu. O sizin "dalga" da büyük ihtimalle bundandır. Isınır, thermal throttlinge girer, soğur, devam eder. Basarsın macunu, miiiis! Ayrıca zaten kontrol edip alıyorsun. Baktın çalışıyor, ne sakıncası var yani? Alınca elinde mi patlıyor? :D
Bunlar dışında overclock bile değil, overvolt vererek aşırı voltaj ile işkence edilmedi ise o karta, işlemciye hiç-bir-şey-ol-maz.
Overvoltu da madenciler değil 3 FPS daha yüksek değer almaya çalışan GAMER takılanlar yapar. Verir voltaji, OC yi, pişirir silikonu, kart o zaman zarar görür.
Madenciler ise voltajı "düşürür" ki GPU daha az elektrik tüketsin ve daha serin çalışsın. Sonuçta elektrik de maliyet ülkemizde. RAM'ları oveclock ederler ama onlara da yüksek voltaj veremiyorlar tasarım gereği. Zaten RAM'ları yakmak da zordur. Onlardaki sorun da testte kendini hemen artefact olarak gösterir zaten. Ama henüz bozulmamış bir RAM'ı normal değerlerde kullanırken de bozamazsınız. Bu RAM erpilmiş, tüm gücü gitmiş de tam ben aldım bozuldu tüh diye bir durum yok ortada. RAMlar kapasitör bazlıdır zaten. O yüzden ömür boyu garantilidir çoğu.
Bir de şu var. Bazı ekran kartları fabrika çıkışında "kötüdür". Bunlarda ufak defolar vardır ama testleri geçerler. Diğerleri kadar iyi değillerdir. Sıkıntılıdırlar. Daha çok ısınırlar mesela. MOSFETleri kaçırır, VRMleri fazla ısınır vs... Aynı marka, model olmasına rağmen her kart aynı yaratılmaz çünkü. CPU'lardaki binning denilen olay gibi. Her CPU aynı derecede overclock oluyor mu? Madenciler bunları iyice inceledikleri için kartları tanıyanlar bunları sıraya dizebilir. En iyi kart bu, en kötü kart bu diye. Satarken de size en iyileden satmaya başlamayacaklardır. Bazen kötü olanları elden çıkartmaya çalışabilirler. Bu "maden yapılan kart kötüdür" demek değildir. Standart değerlerini verir sonuç olarak. Elektronik de biraz da şans işi sonuçta.
Şimdi aklıma bir madenci anısı geldi. Taaa 2002 senesinde mi ne BTC ekran kartlarla mine edilirken, ben de olur mu öyle şey ne BTC si bunlar manyak diye düşünürken (keşke düşünmeseymişim) bilgisayarcıya bir tane maden çıkması kart gelmişti. Garanti bitmeden. Kart çalışıyor ama bir acayip çalışıyor diyordu bilgisayarcım. Yurt dışına gitti geldi kart. MOSFETleri değiştirmişler. Adam çok sevinçliymiş, kart canavar gibi, eskisinden bile iyi oldu diyormuş. (Andromeda bilgisayar sahibi Ercan abi anlatmıştı bu hikayeyi zamanında.) Ve o MOSFET denen o parçaları ısıtmayla, çok kullanma ile yada overclock vs... bozamazsınız arkadaşlar. Bunların çalışma sıcaklıkları 120 dereceleri geçer. Peki nasıl bozulur? "Bir şey olmaz" diye kartlara statik elektrik yüklü ellerinizle saldırırsanız bozulur mesela. Yükte iken elektrik aniden giderse bozulabilirler mesela tasarımlarında gerekli ayarlamalar yapılmadıysa vs... Ama başka şekilde bozamazsınız. İyi hatırladım valla ha bu hikayeyi de....
Durum bundan ibaret. Hala "sürü aklıyla" hareket etmeye çalışan kişileri görünce sinirleniyor işte insan.
Yani buyrun, iddiası olan, beni yanlış çıkartabilecek bir arkadaş gelsin.
Yukarda onca atıp tutan kardeş var, sözlerinin arkasında durabilecek 1 (bir) tane adam yok mu aralarında?
Gelsin, $10'ı olana $10, $100'ı olana $100, $1000 olana $1000 iddaya girelim ya.
Ben dediklerimin arkasındayım. Yanılıyorsam yeni bir şey öğrenmiş olurum ki bu güzel bir şey. Parasını öderim.
Yanılmıyorsam da iyi para kazanmış olurum, o da güzel bir şey. İki durumda da ben kârdayım...
son olarak ayarlarım bu şekilde @JeaLeusy hocam....gördüğünüz gibi kazım hızı düşük kart hem daha soğuk hem daha az voltaj yiyor fakat daha da yukarı çıkmıyor VRAM, kazım hızı düşmeye başlıyor diğer kartın ise 2600mhz ve 100mh a kadar yolu var her 100mhz artırmada ortalama 0,5mh artıyor stabil olarak ama ikinci kart biraz kafasına göre takılıyor 100mhz artırınca bi iniyor bi artıyor çokta bulaşmıyorum artık 92 yi görmek bile başarı bu kartla biraz daha artırsam (20mhz yada 40mhz) birden düşmeye başlayacak daha öncede böyle oldu çünkü.. hedefim her iki kartla toplam 195mh kazmaktı 7 mh için çokta uğraşmak istemiyorum pirince giderken evdeki bulgurdan olmak var çünkü... bu arada işlemci miningi de yapıyorum (Monero/XMR) 3950x ve corsair h100x ile acaba işlemci tam yükte olduğu için mi kartın performansı düşüyor diye düşünüp işlemciyle kazımı durdurdum bi süre ama değişen bişi olmadı..(bu arada Monera kazımı tavsiye etmem işlemci ve soğutucuya verdiğim paranın biraz üstüne koyup ekran kartı alsam daha çok kazanırdım ama girdik bi kere bu işe belki değeri artar)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi carloska -- 9 Nisan 2021; 22:58:25 >
-
Hocam bu yazıyı kimse okumaz benden demesi :)
-
Uzun yazıyı görünce direk okudum dayanamadım
Arkadaş gayet güzel ve doğru noktalardan açıklamış durumu.
Bu tür çipleri üretirken yaptığımız işkenceleri görseniz mining bunun yanında yeni doğmuş bebek kalır.
Miningciler zaten kartlarını mümkün oldukça uzun süre kullanmak istedikleri için çok iyi bakmak zorunladar. ( Acemi olarak hariç)
Özellikle benim gibi Gamer tayfası daha çok eziyet etmekte kartlara.
Yarı iletkenler absürt hatalar dışında çok uzun ömürleri boyunca hatasız çalışmaları için tasarlanmaktadır.
Ramların ömür boyu garanti verilmesi de bu sebeptendir. He sen gider dayarsan voltajı atomik yapıyı bozarsan o zaman sorunlar baş göstermeye başlar.
Dip Not: Fizik Mühendisi, Radyasyon Fiziği (YL), Nükleer Fizik(Dr) nanopartiküler yapıda radyasyon etkileri üzerine çalışmaktayım ^^
-
quote:
Orijinalden alıntı: StamP0fRadiationUzun yazıyı görünce direk okudum dayanamadım
Arkadaş gayet güzel ve doğru noktalardan açıklamış durumu.
Bu tür çipleri üretirken yaptığımız işkenceleri görseniz mining bunun yanında yeni doğmuş bebek kalır.
Miningciler zaten kartlarını mümkün oldukça uzun süre kullanmak istedikleri için çok iyi bakmak zorunladar. ( Acemi olarak hariç)
Özellikle benim gibi Gamer tayfası daha çok eziyet etmekte kartlara.
Yarı iletkenler absürt hatalar dışında çok uzun ömürleri boyunca hatasız çalışmaları için tasarlanmaktadır.
Ramların ömür boyu garanti verilmesi de bu sebeptendir. He sen gider dayarsan voltajı atomik yapıyı bozarsan o zaman sorunlar baş göstermeye başlar.
Dip Not: Fizik Mühendisi, Radyasyon Fiziği (YL), Nükleer Fizik(Dr) nanopartiküler yapıda radyasyon etkileri üzerine çalışmaktayım ^^
Bende okudum da hocam pek okunacağını düşünmüyorum mesaj uzun olunca insan bi kaçıyor. maşallah sizinde çalışma alanınız iyiymiş
@carloska Bende bir tanıdığıma Casper'dan 2 adet Gigabyte RTX 3070'li hazır kasa aldım. Montajladı Hive OS'den mining ayarlarını falan yaptım işte kart güzel falan dedi bende hiç sormadım kart ne geldi diye. Geçen bir gittim 2 tane Aorus duruyor yan yana bunlar ne dedim Casper'dan gelen bunlar dedi bayağı şaşırdım. Casper'dan almanın dezavantajı kutusuz gönderiyorlar toplama kategorisinde olmuyor kasayı satayım kart bende kalsın mantığı olunca da garanti süreci tutmayacaktır.
Hocam sizin kartlara gelince ilk etapta sıfır kart olduğu için VRAM yüksek MHları görmüş olabilir daha önce benim de başıma geldi. Bu işi pek anlamazken ASUS TUF OC 101 mh kasıyor ama %85 fan acıyor en azından mh iyi diyordum. Sonra o TUF düştü ve 97 üzerinde stabil kalmamaya başladı yani ilk etapta yüksek kassa da VRAM aşırı ısınınca bir süre sonra o değerde kalamıyor. Bugün uzaktan bağlandığım arkadaşta bana bu kart 101 102 kasıyordu birden böyle oldu dedi ve kart şu ana kadar gördüğüm en kötü RTX 3080 idi. 0 Memory 86 Mh'da mining açtıktan 5 saniye sonra fan %50 - %80 ardından %100 oldu.
İşlemci miningi mh düşürmez zaten mining yapanların çoğu 12 girişli BIOSTAR ya da ASRock anakart ve Pentium işlemci kombiniyle yapıyor. İşlemci Mining'i bir ara bende baktım ama getirisine değer görmedim. Amd Ryzen 9 5900X sahibiyim güya oyun oynayacaktık işlemci boş yatıyor 2 GHz'ye sabitledim ısınmıyor öyle takılıyorum
Ayrıca 97 kasan kart ile 102 kasan kart bile birbirine bayağı yakın buluyor bunu hiç dert etmeyin. Sadece bunun bir takıntı boyutu var ki bu bende de mevcut bunu engelleyemedim. 5x 3080 rigimdeki Total hasrate 498'de kalıyordu 500 üstü yapacağım diye kaç kez kart sattım tekrar aldım tabi ki satarken ve alırken ufak karlar ederek :) şu anki 5 lim güzel SS atmıştım ısı ve fan değerlerine göre harika hasrate alıyorum 5 kart 505 hasrate takılıyorum.
Bu işi adım adım öğrenmiş biri olarak birkaç tavsiye vereyim. Akım korumalı priz kullanın ve S-Link'in Wi-Fi prizlerinden alın bazen evde değilken gücü kesmek ve tekrar açmak gerekiyor Hive OS de olsa Windows'ta olsa. Bilgisayarda güç geldiği an açılma modunu ayarların Windows ise başlangıç'a mining programınızı ekleyin siz dışarıda gücü kapa aç yaptığınızda bilgisayar açılır Mining'e devam eder. RTX 3000 serisi kartlarda Trex miner en iyisidir trexten şaşmayın. Bu işi yazında devam ettirmeyi düşünüyorsanız klimaya ihtiyacınız olacak fiyatlar uçmadan alın. Riser ile kart bağladığınızda SATA kablosundan güç veriyorsunuz bir SATA kablosundan asla 3 riser beslemeyin bir süre sonra yanıyor. PCI kablolarında Y kablo çoklayıcı kullanmayın onlarda ortalama 1 2 ayda gidiyor. %100 fan açmayın fanları yıpratıyor ve yağ akıtıyor uzun vadede sağlıklı bir şey değil. Psu atıyorum 750W ise 750W çekecek kadar abanmayın o sistem maksimum 650W görsün prizden. Aklıma gelen şuanlık bunlar.
Az önce 4.5 saat yaladık yuttuk dediğim Hive OS ile uğraştım PCI çoklayıcı arkadaşın sistemde sorunsuz çalışırken bende olmadı. Aslında olurdu herhalde ama artık kafam kaldırmadı hive os devamlı internet yok gibi çevrimdışıda kaldı defalarca BIOS sıfırlamam ve tekrar tekrar denemem gerekti ve en son PCI çoklayıcı'dan vazgeçtim. Dışarıdan basit gibi gözükse de çok fazla detayı olan bir iş. Kaç kişi gördüm kartın gücünü bile düşürmeden açmış %100 fan girmiş Hive OS yüksek Memory kasıyor. Dün aldığım Inno3D RTX 3080 iCHILL elimdeki en başarılı kart mesela. Fırsatınız varsa Palit gamerock modelinden şaşmayın şu ana kadar 12 adet montajladım hepsi birbirinden iyiydi. Arkadaşta 5 adet var 3 aydır en ufak sorun yaşamadı bir kez bile. Adamlar nasıl yaptıysa 3080 serisindeki tek düşük woltaj ile hasrate düşürmeden çalışan kart gamerock.
Benzer içerikler
- intel iris xe graphics
- intel arc b580 alınır mı
- g sync nasıl açılır
- ssao nedir
- düşey senkronizasyon nedir
- ekran kartı sıcaklığı kaç olmalı
- 5060 laptop
- rtx 5050
- dlss 4 hangi ekran kartlarında var
- ekran kartı öğrenme
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X