Peki bu ön inceleme yaklaşık olarak ne kadar sürer 1 haftayı geçer mi? < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2025 (280. sayfa)

-
-
2-3 ay sürüyor o da
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Hayat ne garip be... Sürü zekasına sahip insanların çoğu seçimlerinden dolayı pişmanlık yaşıyor.
3 sene öncesine kadar bilgisayar mühendisleri kraldı. Yeni mezun bir yazılımcı, bir prastisyen doktor kadar maaş alıyordu. Tıp puanları birden düştü, tüm gençler bilgisayar mühendisliğini tercih etmeye başladı.
Sonra alaylı yazılımcı arttı, chatGPT abi çıktı, Devin AI dayı çıktı. Şimdi çoğu tecrübeli yazılımcı, bilgisayar mühendisliği yazarken iyi düşünün diyor. İlerleyen yıllarda bu daha da iyi anlaşılacak.
Peki ya doktorluk? Bu ülkede çok güçlü bir doktorluk lobisi var. Doktorlara hiçbir şey olmaz. Pratisyen 100 bin alıyor. Uzmanı söylemiyorum bile.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bir bilgisayar mühendisi olarak %100 katılıyorum hocam. Rekabet o kadar arttı, yapay zeka da o kadar ivmelendi ki 3 yıl önce bilgisayar mühendisliğini överken artık bu bölümü yazmayın diyorum.
-
Dedikleriniz arasında bağlantı kuramıyorum , yapay zekadan en pozitif etkilenecek meslek bilgisayar mühendisliği zaten bu devrimi yapan bilgisayar mühendisleri . Yapay zekanın etkileyeceği web development vb. rutin işlerde çalışanların da mühendis olmaları gerekmiyor zaten çokça alaylı , mühendis temeli olmayan yazılımcı görüyoruz .
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Üç gündür Twitter'ı takip etmiyorsun sanırım. Her doktor neredeyse mobbing yaşıyormuş. Maddi olarak iyi olsa bile o şartlarda çalışmak her yiğidin harcı değil. Hocan gelip sana ana avrat küfür ediyor. Sen de beni ameliyatına almaz diye sineye çekiyorsun. Korkunç.
-
Ben olayın rekabetten olduğunu sanmıyorum. YTÜ'de şu an iş bulamayan yok gibi. Herkes iş buldu ama öyle hayal ettiğiniz 100 binler 200 binler yok. Benim gibi 40 bin ile başlıyor çoğu kişi. Hayal kırıklığının sebebi de aşırı yüksek gelir beklentisi. 10 bin $ kazanmayı Google'a kapak atmayı hayal etti insanlar. Ama sonuç doktordan az maaş. Bu da normal çünkü tıpa girebiliyordu neticesinde. Keşke doktor olsaydım demeye başladılar. Ama işletme gözünden bakarsan bir endüstri mühendisi ile bilgisayar mühendisi arasında çok ciddi maaş farkları olmaması lazım zaten. Biri üretimi optimize ederken diğer dijital altyapı sağlıyor. Sonuçta deterjan satmak için çalışıyoruz hepimiz.
Bilgisayar seçecek arkadaşların daha gerçek beklenti ile gelmesi lazım:
- Devlet memurundan az maaş da alabilirsiniz ABD'de yılda 300 bin dolar da. Bunların dağılımına bakarsanız ABD'de kariyer için çok iyi okula girip çok iyi derece ile bitirip işinizde çok iyi ama çok iyi olmanız lazım. Okulda automata theory ne işime yarayacak ya CC ile geçsem yeter dersen biraz zor yaşırsın o dreamy şirketlerde.
- En az 50 tane alt alan varsa uzmanlaşabileceğin. Okul da sana bunu sağlamıyor. Biraz ilgine biraz da staj gibi imkanlarla belli oluyor bu. Yani bol bol self-study yapman gerekiyor okul sonrası. Okul sana computer network dersini verir ama Cisco ile alakalı bir şey öğretmen. Ama işe girdiğinde Cisco bilgisi gerekir. Senin daha öncesinden Cisco çalışman gerekebilir. Bu Kubernetes, Docker olur bazen de framework olur.
- Tıp tıptır. Van'a da gitsen Cerrahpaşa'ya herkes tıp öğrencisi der sana. Doktor gözüyle bakar. Boğaziçi BM ile Sütçü İmam BM bir değil. Alacağım eğitim de hiç aynı değil. Üniversite çok ama çok önemli.
- Son olarak da kendini sürekli geliştirmen gerekiyor. Reddit'te gördüğüm kadarıyla insanları en çok strese sokan bu. Flutter öğreniyorsun hop seneye çöp oluyor. Yeni framework çalışman gerekiyor. Ama temelin iyiyse bu da problem olmaz.
Kısaca bu işte çok para, milyoner olacağım gözüyle gelmeyin. Bu gözle bakanların sadece şöyle bir haklılık yanı var. İş kurmak ve proje çıkarmanın ilk maliyeti çok düşük. Kendi projenizi geliştirip milyoner de olabilirsiniz ama başta dediğim gibi alanınıza çok iyi ama çok iyi çalışmanız lazım. Girişimci gözüyle bakmanız lazım olaya. Ama işçi olarak zengin olamazsınız kolay kolay.
Edit: Aşağıdaki iş ilanına bakın. OpenAI 360 bin $ maaş teklif ediyor ama sıkıntı o kalibrede adam olabilecek misiniz 4 yıl içinde?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scientia -- 14 Temmuz 2024; 0:31:48 >
-
Mobbing her yerde var. Özel sektörde yok mu sanıyorsun. Mühendis olduğunda amirin olmayacak mı? Amirin sana azar çekse ne diyebileceksin? Sorunlu bir takım arkadaşın da olabilir.
Ben mesela iş hayatında çok kişi ile tartıştım, mobbinge uğradım. adli sicil korkum olmasa tekme tokat kavga bile edebilirdim.
Erkek adam dediğin çıt kırıldım olmaz. Hayat zaten mobbingle, ast üst ilişkileri ile geçiyor. Geçen gün bir şey satacaktım bir fiyatta anlaştık malı almaya geldiler 3 kişi, kapı önünde anlaştığımız fiyatın yarısını verdiler. 3 kişi zorla bunu alacaksın dedi. Atar gider yaptım gerekirse kavga edecektim. Sonunda istediğim parayı aldım. Yani bu da mobbingti aslında.
Ameliyata almıyorsa mobbingden dava açar. Bir de bunun intihar eden tipleri var. Geçen asistan doktor intihar etmiş mobbinten. Cerrahi asistan. Ya intihar edeceğine sana mmobbing yapanı yumruklasana kardeş...
16 senelik özel sektör tecrübem var. Hiçbir şekilde mobbing'e uğramadım. Küfür edeni de görmedim. Ama dediğiniz gibi olabilir de gayet. Fakat bunlar münferit oluyor. Hastanelerde ise resmen kültürleşmiş bu. Tonla doktor me too hareketinde olduğu gibi kendi tecrübeleri aktarıyorlar. Anlattıkları şeyler hiç normal şeyler değil.
Bu arada tıp kötüdür, tıp yazmayın demiyorum. Demek istediğim her mesleğin bir zorluğu var. Tercih yaparken farkında olmak lazım bunların.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scientia -- 14 Temmuz 2024; 0:39:35 > -
Aynen knk, nvidia da openai da çalışıyoruz hepimiz bilg mühleri olarak. Yapay zeka devrimini yapıyoz kafamız rahat
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Bu dediğin bilgisayar mühendislerinin işine gelmiş olmuyor ki? Düşün 1000 bilgisayar mühendisi varsa 900 kişi developer olarak çalışıyor. Eğer yapay zeka gelecekte tüm developerları ortadan kaldırırsa bu 900 developer boş durmayacak o 100 kişinin girmeye çalıştığı developer dışı pozisyonlara girmeye çalışacak bu yüzden de rekabet daha fazla olacak bundan dolayı da iş bulmak zorlaşacak ve maaşlar azalacak.
-
burayı her okuduğumda moralim bozuluyor. Pc öğrencisi olarak.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Ben de ytü bilgisayar mezunuyum ama mezun olduğumda asgari ücretin 3.5 katıyla işe başlamıştım. Bence 2024 yılında ytü mezunu olup 40bin alan kişi daha fazla yerle görüşmek yerine hemen işe girmek için iş arama sürecini kısa tutmuştur. Çünkü ytü'deki çoğu arkadaşım da benim gibi asgari ücretin 3 katı ve üstüne başladı. Çoğunluğu zaten tübitak'a giriyor orada da asgari x 3'den fazla veriyorlar zaten
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SporcuPc -- 14 Temmuz 2024; 11:30:15 > -
Kendi adıma öyle oldu. Zaten işe de başvurmadım. Teklif geldi. Software Defined Networking alanı olduğu için kabul ettim çünkü kolay kolay bu alanda iş bulabilmem mümkün değil. Görüşmede de maaş kısmını biraz es geçtim maddi gücüme güvenerek. Belki ondandır.
-
Arçelik'te 2 yıl deneyimli mühendis maaşı ortalama hangi seviyede bilen var mı ?
-
PC öğrencisi olarak moralin ne kadar erken bozulursa senin için o kadar iyi.
-
Backend’in geleceğini nasıl görüyorsunuz. 2. Sınıf öğrencisi olarak bu alana yoğunlaşacağım
Hocam selamlar Devops alanı için önerileniniz var mı ?
Daha yeni mezun oldum YBS bölümünden kendimi bir anda devops firmasının içinde buldum
Sektör çok durgun üzerine yeni mezun ve ortalama bir vakıf üniversitesi mezunuyum o yüzden bu fırsatı kaçırmayayım diyorum firmanın işleri bayağı yoğun gece gündüz çalışıyorlar bu biraz gözümü korkutsa bile öğrenmek içinde daha iyi ortam bulamam gibi geliyor sizce gelecek anlamında devops tarafı ne durumdadır
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Maaş, gelecek trendler kısmında çok bilgim yok fakat işler ve sorumluluklar gittikçe ayrıştığı için ben herhangi bir risk altında olduğunu düşünmüyorum. NetDevOps çıktı şimdi de. AI gelirse onun ürünlerine de birinin manage etmesi lazım. İş yine DevOps ekibine kalıyor. Bol bol iş vermeleri güzel. Zaten o şekilde öğreniliyor iş.
Tek tavsiyem kullandığın teknolojilerin internal'lerine bakıp hakim olman. Kubernetes, Docker'dan sertifika alabilirsiniz. İngilizceni geliştir. ITSM için de eğitim alırsan mis gibi yönetici adayısın.
Maaş konusunda da bilgi verebilir misin?
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X