Hocam üretimsel işlerde zaten belli bir yıldan sonra mühendis adam yönetici-idareci oluyor. Bilgi ve bakış açısıyla üretimi ve üretimde çalışan insanları yönetiyor. Kara, zarara, tasarrufa yoğunlaşıyor. Mühendis arkadaş sadece cam programı üzerine çalışmış ise ayrı bir konu, lakin farklı talaşlı imalat süreçlerinin olduğu bir metal işletmesinde çalışmış ise 50 sene sonrada o tesiste yöneticilik yapabilir fikrindeyim. Yöneticiliklerde de mesele sorun çözmek, insan ilişkileri, bağlantılar oluyor. Ara işler, program kullanımı, raporlamalar v.s. elbette daha otomatik hale gelecek, lakin yönlendirme, idare ve karar almalar gene insanlar kalacak. Türk sanayisinde zaten "mühendislik" yapan mühendis % kaç ki ? SS ve ana otomotiv ar-ge ekiplerini çıkaralım, büyük çoğunluğu idarecilik, teknik yöneticilik yapıyor. Lakin bu teknik yöneticiliklerde işi bilmeden pek iyi olmuyor. Üretim tesislerindeki kalite-planlama-bakım v.s. ayrı. Yıllık 10 k mezundan % kaçı CAE yapmanın anlamlı olduğu bir firmaya girebilecek ? Türk orta-alt sanayisininde ihtiyacı zaten bu, var olan sermayeyi en iyi şekilde işletecek, sermayeyi doğru yönlendirebilecek donanımlı insanlar. Üst seviyede ise teknoloji üretecek, mühendislik yapabilecek insanlar. İki seviyeden hangisi olacağını mühendisin hedefleri, donanımı ve ne yazıkki şansı belirliyor. Tek kıstas maaş ta olmamalı, yoğurt kovası-boya kovası üretimi yapıp ss de çalışan mühendislerden fazla kazanan mühendiste tanıyorum ki bu arkadaşın alternatifi SS çalışanlarına göre daha fazla. Neden daha fazla ? ankara ss de çalışan arkadaşlar spesifik pozisyon ise ss dışına çıkmama eğiliminde oluyor, özel sektörde güzel bir branş ve uzmanlık yakalamış adam ise şehir-sektör farketmeksizin o işi yapabiliyor ve seviye atlaması, gelir artış fırsatları çok daha çeşitli olabiliyor. Mesleki tatmin, çalışma huzurları ise bambaşka konular. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xreleave -- 21 Ekim 2023; 14:15:55 > |
GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2025 (150. sayfa)

-
-
4 üstü c1 diye biliyorum
-
Arkadaşlar merhaba,
Ben 4 yıl yarı zamanlı ar-ge'de ve 6 yıl kadar üretimde çalıştım. Bu arada makine mühendisiyim. Çok iyi derecede ingilizce biliyorum, orta derecede bir üniversiteden mezunum ve çalıştığım alanlarda birkaç patent aldım yaptığım tasarımlar ile. Gaz armatürleri tasarımı ve doğalgaz sektöründe çalıştım. Daha sonra kendi işimi kurmuştum, mesleğim ile alakasız bir iş.
Bu aralar, acaba mesleğime dönsem mi diye düşünüyorum. Sizlere sormak istediğim birkaç konu var. Vakit ayırıp cevaplarsanınz çok memnun olurum.
- Aynı dönem mezun olduğum arkadaşlarım 30-35 bin TL aldıklarını söylüyorlar İzmir için, sizce bu maaş nasıl?
-Orta-üst bir firmada müdür olan arkadaşım ile konuştum. Son yıllarda mühendisten çok usta ve işçiye ihtiyacımız oluyor, usta bulamıyoruz ama 2 mühendis için ilaç açtık 180 mühendis başvurdu, mühendislik bitiyor herhalde artık, dedi.
Bu piyasalardan uzak kaldığım için, sizlerden bu konularda bilgi almak isterim. Cevap yazanlara şimdiden teşekkür ederim.
-
Hocam 10 yıllık mühendisler mi 30 35 alıyor
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam 4 yıl yarı zamanlı, üniversitede okurken çalıştığım zamanlar. Mezun olalı yaklaşık 10 seneye yaklaştı, 6 yıllık tecrübeli arkadaşlarım 35 civarı aldıklarını söylediler ama aralarında 80 bin TL alanda var. Bende şu anki durumu bilemediğim için sormuştum aslında.
-
Herşey sabredip kendini geliştirmeye ve çevre edinmeye bağlı
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
hocam bu durum bence biraz kendini gelistirmekle ilgili. 6 sene kendini gelistirmemis bi adam siradan paralar alirken atiyorum kontrolde ya da yapisal analizde ozellesmis, hatta uzmanlasmis bi muhendis cok daha iyi paralar alabilir diye dusunuyorum.
Hangi universiteden mezundunuz hocam?
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
10 yillik muhendis icin Izmir piyasasinda 30-35 düşük, kurumsalda en kotu 45 civari bu tecrubedeki muhendis icin ki 32-33 yasimda olsam suan 60in altina calismak istemezdim
Mühendislik yapmıyorum ama yine de faydalı bir konu olduğu için yorum yazmak istedim.
İTÜ İnşaat Mühendisliği mezunuyum. Mesleğimi hiç yapmadım. Mezun olduktan sonra veri analitiği alanında yüksek lisans yaptım. Bölüm 3.sü olarak 3.9 GPA ile mezun oldum.
Sektör: Global bir FMCG firması
Pozisyon: Veri Analisti/Veri Bilimci
Bölge: Remote - Ayda bir ofis buluşmamız oluyor İstanbuldayız ekipçe
Tecrübe: Yaklaşık 3 sene
Net Maaş: Brüt kazanıyoruz falan Net olarak ortalama 52-53k civarına denk geliyor. Yaklaşık bir sene önce iş değiştirdiğim ve hemen terfi aldığım için arkadaşlarımla kıyasladığımda maaşım piyasanın biraz üstünde. Ama araç kredisi ödediğim için cebime hiç bişey kalmıyor gibi bişey maalesef Türkiye şartları.
Sorunuz vs. varsa cevaplayabilirim.
-
Hocam 10 yıllık değiller. Üretimde çalışanda var ama çoğu periyodik kontrol işinde, biraz rahat ama maaşı düşük bir iş.
Şu an tekstil işi yapıyorum. Tedarikçi firmalarda çalışan birisi tekstil mühendisi, en az 25 yıllık tecrübelidir. Piyasada aranan biri üstelik. O anca 60-70 civarı alıyor.
Bir arkadaşım memur, 30-35 alıyor. Diğeri büyük bir maden şirketinde 35 alıyor. Doğalgaz ve tesisat firmalarında çalışanlar, 4-5 yıllık tecrübeli olanlar 25 civarı alıyor. Benimde artık para algım şaştı, 100 bin bile iyi mi kötü mü bilemiyorum gün geçtikçe.
-
Çevremde dikkat ettiğim kadarıyla, kendini geliştirmemiş ve geliştirmek istemeyen, rahat bir iş isteyenler genellikle periyodik kontrol işinde oluyor. O sektörde arkadaşlarım 35 bile alamıyor. Stresli bir iş değil ama kendini geliştirebileceğin bir işte değil.
Ben şu an çok farklı bir iş yapıyorum. Tekstil ürünleri üretim ve ihracatı yapıyorum. Kazancımı aylık değilde yıllık olarak hesaplayabiliyorum. Burdaki çoğu maaşa bakınca, çektiğim strese, kazandığım para değmiyor gibi geliyor :D tekstil üretimi çok stresli.
-
kontrol derken kontrol sistemleri muhendisliginden bahsettim hocam ona mi dediniz bilmiyorum ama. Kendini gelistirmek konusunda oldukca iyi noktalara gelen insanlari gordum. Mesela lisans derecesiyle is yapamamis ama yuksek lisans yapip direkt savunma sanayine gecmis cok kisi gordum.
Hocam benim bahsettiğim ile sizinki farklı sanırım. Periyodik kontrol, aylık ya da yıllık kontrolleri yapılması gereken makineler, asansörler gibi. Çevremde dediğiniz gibi yüksek lisans yapıp iyi maaş alan2 kişi var.
Bir arkadaşım, orta-üst bir firmada müdür oldu. Mühendis ilanı verdik, 180 kişi başvurdu 2 kişi aldık diyor. Maaşlarıda tahmin ediyorum 25-30 civarı. Asıl usta ve işçi bulamıyoruz demişti.
-
evet hocam farkli dedigimiz seyler. Dediginiz durumda haklisiniz artik arge yapmayan firmalar muhendise ihtiyac duymuyor aksine cirak usta yetismedigi icin bu elemanlara ihtiyac duyuyorlar. Bu durumun aksi sadece savunma sanayide mevcut bi genisleme doneminde olduklarindan, buyuk bir arge faaliyeti mevcut cunku.
2 yil tecrübeli bir yazılımcı için net maaş aralığı ne kadardır söyleyebilir misiniz?
-
Net bir aralık yok ama karşılaştıklarımdan 2 yıl civarı tecrübede en düşük 35k en yüksek 120k idi tabi kurumsal şirketlerde çalışıyorlar.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
iyi alıyomuşsun hocam bende 1 yıllık veri analistiyim 30k alıyorum. YL yok lisans bitmedi daha alttan ders var. iş ve sektör değiştirmeyi düşünüyorum bakalım (Oyun sektörüne geçmeyi istiyorum analist olarak)
Edit : İstatistik mezunuyum mühendis değilim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .Statistics. -- 23 Ekim 2023; 13:46:46 > -
Gercekten Türkiye'de mühendislik çok az. Mühendislikle alâkalı alâkasız her türlü pozisyonun ismine mühendislik koyuyorlar. Bence buradan sorunun kaynağını temelde aramak lazım. Sorun üniversitelerin yüksek kontenjanlara sahip olması. Herkes mühendis olunca her işe de mühendislik deniyor. Keşke kontenjanları az olsa, belki ben de mühendis olamazdım ama en azından ülke için iyi olurdu.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
arkadaşlar şunu söyleyeyim mühendis olarak şu anda 50k ve altı maaş alıyorsanız bence iş değiştirme zamanınız gelmiş demektir. iyi kurumsal firmalarda en az 10 yıllık tecrübeli mühendis maaşları bu civarda. ama bakın iyi kurumsal firmalardan bahsediyorum kendine kurumsal diyen çakma firmalar değil
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X