Son soru Açıortayın kollarına indirilen dikmeler birbirine eşit uzunluktadır. D'den AC'ye de bir dikme çekelim, dikmenin AC'ye değdiği nokta K olsun.
|DH| = 2 cm ise, ilk cümlemde söylediğim kurala göre |DK| = 2 cm olur.
m(DHC) = m(BAC) = 90 derece olduğu için AB ve DK birbirine paraleldir. Yani burada tabanları birbirine paralel iç içe iki üçgen var. Thales Teoremi uygulayalım.
|DK|/|AB| = |DC|/|BC|
2/6 = x/|BC| = 1/3
|BC| = 3x cm olur.
|DC| = x cm'di zaten. O hâlde |BD| = 2x cm olur. |BH| = 2x-2 cm olur.
3. soru Üçgenin iç açılar toplamının 180 derece olmasından m(BCD) = 120 derece olur. Şimdi BCD üçgeninde sinüs teoremini uygulayalım. Çünkü 45 derece ve karşısındaki kenarın uzunluğu belli, buradan yola çıkarak 120 derecenin karşısındaki kenarın uzunluğunu da bulabiliriz.
4√3 / sin45 = |BD| / sin120
4√3 / √2/2 = |BD| / √3/2
4√3 / √2 = |BD| / √3
12 = |BD|.√2
|BD| = 6√2 cm olur.
Üstteki ABD üçgenine geçelim. m(BAD) = 135 derece olur. Bu üçgende de 135 derece ve bunun karşısındaki kenar (|BD| = 6√2 cm) uzunluğu belli, buradan yola çıkarak 30 derecenin karşısındaki kenar uzunluğunu (x'i) sinüs teoremiyle bulabiliriz.
6√2 / sin135 = x / sin30
6√2 / √2/2 = x / 1/2
6√2 / √2 = x
x = 6 cm olur.
2. soru A'dan C'ye çizgi çekelim. ACB üçgeni oluştu. Bu oluşturduğumuz üçgenin |AC| kenarını bulalım.
İki kenar (8 cm ve 5 cm) ve iki kenar arasındaki açı (60 derece) belli. Bu açının karşısındaki kenarın (AC) uzunluğunu kosinüs teoreminden yola çıkarak bulabiliriz.
Şimdi de C'nin solundan çıkan dik kenarı uzatalım, A'dan da aşağıya dik inelim. Bu iki uzatım H noktasında buluşsun, dolayısıyla da AHC dik üçgeni oluşur.
AHC dik üçgeninde hipotenüs olan AC kenarının uzunluğunu 7 cm bulmuştuk. AH dik kenarının uzunluğu da D'den inen küçük dikmenin tam karşısında olduğu için 1 cm olur. HC dik kenarı da 2√3 + x cm olur. Kenar uzunluklarıyla ilgili veriler belli, Pisagor bağıntısını kullanalım.
4. soruda muhteşem üçlü oluyor ya, ADC üçgeni de ikizkenar oluyor o yüzden. Bir kural vardı hatırlarsan. İkiz kenarlara çizilen dikmelerin toplamı(5 + 3) o kenarlardan birinin yüksekliği oluyordu hani. Anlatamadım sanırım ama neyse. İşte A'dan indirilen dikme 8 oluyor o yüzden. O dikme ile BH uzunluğu benzerlikten eşit çıkıyor(8). Harf yazıp benzerlik yapınca devamını buluyorsun.
quote:
Orijinalden alıntı: linksiz
Bu Sorular Lys mi Ygs mi ? (Ygs ise yandım ben )
Üçgenlerin YGS'si LYS'si olmaz merak etme.Ki FEM cidden kazık soru bankası hazırlıyor.Heleki üçgenler filan olunca daha da bir coşturuyor.Malum geometrinin temeli.
quote:
Orijinalden alıntı: FadeToßlack
quote:
Orijinalden alıntı: linksiz
Bu Sorular Lys mi Ygs mi ? (Ygs ise yandım ben )
Üçgenlerin YGS'si LYS'si olmaz merak etme.Ki FEM cidden kazık soru bankası hazırlıyor.Heleki üçgenler filan olunca daha da bir coşturuyor.Malum geometrinin temeli.
Pek geometri sorusu çözmediğim için kuralları anlıyorum ama soruda göremiyorum.Çok çalışmam lazım
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme