Şimdi Ara

GENEL WINDOWS Problemlerinin Çözümü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
4.696
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • aşağıdaki dökümanları iyi değerlendirin sorunlarınızın çoğuna hitap etmektedir.

1) Bilgisayarım açılırken, eksik DLL dosyası olduğunu belirten bir hata ile
    karşılaşıyorum. Sorunumu nasıl çözebilirim?
    DLL dosyaları Windows ve yüklediğiniz yazılımlarla ortak olarak kullanılan dinamik
    kütüphane dosyalarıdır. Sistemden bir yazılım kaldırıldığında, DLL dosyalarından bir ya da
    birkaçı silinebilir. Bu durumda, hata mesajında belirtilen DLL dosyasınıwww.drd.
    dyndns.org/search.html adresinde aratarak indirin. Bu dosyayı Windows altındaki System
    klasörüne kopyalamanız sorunu çözecektir.

2) Sabit diskimde tek bir bölüm var. Varolan verilerimi kaybetmeden nasıl yeni
    bölüm oluşturabilirim?
    FDISK kullanarak bunu yapmak olanaksız. Sabit disk bölüm yöneticisi yazılımına
    ihtiyacınız var. Bu gibi yazılımlar arasında kullanımı en kolay olanı Partition Magic Pro'dur.
    Bu yazılımıwww.powerquest.com adresinden temin edebilirsiniz.

3) Windows XP kullanıyorum ve sistemimde bolca RAM var. Bu belleğin bir
    kısmını sabit disk gibi kullanabilir miyim?
    Yeterli miktarda RAM olduğu sürece yeni bir sabit disk sahibi olmanın en ucuz yolu, bir
    sanal sürücü yazılımıdır. Bu işi yapabilen araçlar arasında en iyi örneklerden biri

RamDisk'tir. Ramdisk, Windows XP Home/Professional, Windows 2000 ve NT
    sürümlerinde çalışabiliyor. Bu yazılımıwww.superspeed.com adresinden indirebilirsiniz.

4) USB portuna bağladığım bazı donanımlar, sürücüleri hatasız olmalarına
    rağmen çalışmıyor ya da keyfine göre çalışmayı reddediyor.
    USB yeterliliğine sahip cihazlar çalışmalarını sağlayacak elektrik enerjisini de USB
    portundan sağlarlar. İşletim sistemi ve sürücülerde bir sorun olmadığı halde bazı USB
    cihazların çalışmaması ya da belirli USB cihazların çalışmamalarının nedeni güç eksikliği
    olabilir.

5) Bir dosyayı geri dönüşüm kutusuna göndermeden yanlışlıkla silsem ya da
    yanlış dosyayı aynı isimle kaydetsem, nasıl geri çağırırım?
    Windows altında normal yollarla bu gibi kayıpları gidermek mümkün değil. Bir veri
    kurtarma yazılımı kullanmanız gerekir. En iyi veri kurtarma yazılımlarından Media Tools
    (www.atldatarecovery.com) ya da Easy Recovery Proffessional'ı (www.ontrack.com)
    kullanabilirsiniz. Bu iki yazılımdan birini çalıştırdığınızda kurtarabileceğiniz yüzlerce dosya
    göreceksiniz. Dosyanın ismini bilmeniz, kurtarma işleminin süresini oldukça kısaltacaktır.

6) Windows 95/98/Me altında sorun çıkarmayan harici modemimi Windows
    XP'de kullanıyorum. Sistemi yeniden başlattığımda modem ortadan
    kayboluyor.
    Bunun sebebi, Windows XP sürücülerinin yüklenmemesi ya da yüklenen sürücülerin
    problemli olmasıdır. Sistemi yeniden başlattığınızda modemi düğme ya da anahtarından
    açıp kapatın. Sistem altında Donanım yöneticisine girip Bilgisayarım üzerinde sağ tıklayıp
    'Donanım değişikliklerini tara'ya girin. Windows XP modemi tanıyacaktır. Yaramazsa, bir
    de modemin kablosunu çıkartıp takmayı deneyebilirsiniz.
    12

7)Windows XP kurulum sırasında bileşen seçimine izin vermiyor ve kurduktan
    sonra Program Ekle/Kaldır altında kaldırılacak doğru düzgün bir Windows
    bileşeni göremiyorum. En azından yüklü bileşenlerin hepsini görmenin yolu var
    mı?
    Evet bunun bir yolu var. Windows XP'yi kurduğunuz klasöre (C:Windows gibi) girerek
    INF klasörünü açın. Sysoc.inf dosyasını bulun ve sağ tuşla tıklayarak Notepad ile açın.
    CTRL+H tuşuyla Bul/Değiştir kutusunu açın. Değiştirilecek kelime kutusuna 'hide' girin.
    Diğer kutuyu boş bırakarak tüm 'hide' kelimelerini kaldırın. Sistemi yeniden başlatınca
    Program Ekle/Kaldır altında daha fazla bileşen olacaktır. Dikkat! Bilmediğiniz bileşenleri
    kaldırmayın, sonradan çok üzülebilirsiniz.

8 ) Sistemi açtığımda BIOS sıfırlanıyor.
    Anakart üzerinde BlOS'un üzerine yazılan bilgilerin saklanması amaçlı bir pil bulunur.
    Diğer şarj edilebilen piller gibi BIOS pilinin de belirli bir ömrü olmasına ek olarak, güç
    kaynağına uzun süre elektrik gelmezse pil şarj edilemediği için BIOS sıfırlanır. Elektrik
    kesintisi gibi kısa süreli güç kaybı BIOS'u sıfırlıyorsa, pil sorunludur ve değişmesi gerekir.
    Eğer güç kaybı olmadan sistem açılışında BIOS sıfırlanıyorsa, anakart kullanım kılavuzuna
    başvurarak BIOS sıfırlamak için kullanılan jumper ayarlarını kontrol edin.

9) İkiye bölünmüş, üzerinde Windows 98 kurulu bir sabit diskim ve bolca bos
    alanım var. Bu sabit disk üzerinde 98'e ek olarak Windows XP ve Süse Linux de
    kullanmak istiyorum.
    Varolan işletim sistemini de kullanmaya devam ederek Windows XP ve Linux kurmak için
    ilk olarak yeni bir bölüm yaratmanız gerekir. FDISK ile mevcut bölümü silmeden yeni
    bölüm açmayacağınız için, ilk olarak sabit disk bölümlendirme yazılımı kullanarak diski
    üçe ayırın. Windows XP'yi ikinci bölüme kurduğunuzda açılışta işletim sistemi seçenekleri
    çıkacaktır. Son bölüm üzerine Linux kurduğunuzda ise Lilo'yu MBR'ye yazdırın. Açılışta ilk
    olarak Lilo yüklenecek ve Linux/Windows geçiş seçeneği sunulacaktır.

10) Outlook Express kullanıyorum. Elektronik posta mesajlarımda | bolca yazım
    hatası var. Bunu nasıl engellerim?
    Eğer sisteminizde Türkçe Microsoft Office yüklüyse, elektronik postaları yazım hatalarına
    karşı denetleyebilirsiniz. Bunun için Tools>Options>Spelling altından Always Check
    Spelling kutusunu işaretleyin. Daha sonra da alt kısımda bulunan Dictionary
    kutucuğundan Türkçe'yi seçin. Bu işlemden sonra Outlook Express her elektronik posta
    yolladığınızda otomatik olarak yazım hatalarını kontrol etmeye başlayacaktır.

11) Windows XP'nin CD yazma işlemini nasıl hızlandırabilirim?
    Windows XP yazılacak verileri belirli bir klasöre kopyaladıktan sonra CD'ye yazar. Eğer
    CD'ye kopyalayacağınız dosya ve klasörler Windows XP'nin kurulu olduğu bölümdeyse,
    sözkonusu veriyi kesip (CTRL+X), C:Documents and Settings(Kullanıcı Adı)Local
    SettingsVApplication DataMicrosoftCD Burning klasörü altına yapıştırın (CTRL+V).
    Dikkat! CD yazma işlemi bitince XP size bu dosyaları ne yapacağınızı soracaktır, işletim
    sisteminin bu dosyaları saklamasını istemezseniz, silineceklerdir.

12) IE 6.0 kurdum. IE, sayfadan daha büyük bir resim görüntülemek istediğimde
    otomatik olarak pencereye sığdırıyor. Bunu nasıl engellerim?
    Resim tam olarak yüklenip sayfaya sığdırılacak boyutlara indirildiğinde fareyi resmin
    üzerinde kısa bir süre bekletin. Fare imlecinin yanında beliren buton ile resmi orijinal
    boyutlarına getirebildiğiniz gibi, aynı butonu kullanarak IE 6.0'ın 'Enable Automatic Image
    Resizing' özelliğini kapatabilirsiniz.

13) Aynı evde ya da apartmanda bulunan iki bilgisayarı birbirine bağlayarak
    üreticiliği artıran uygulamalar (Quake 3 gibi) çalıştırmak istiyorum. Bunu ne
    şekilde ve hangi parçalarla yapabilirim?
    Bunun en kolay yolu, ilk olarak ağ yapılandırması daha basit olan Windows XP
    Professional kurmaktan geçer. Daha sonra ise iki adet Ethernet kartı ve hub'sız bağlantı
    için Category 5 Crossover kablosuna ihtiyacınız olacak. Bu malzemeleri bir bilgisayar
    mağazasından bulabilirsiniz. Accesories-Communications-Setup Small Office Home
    Networking sihirbazını çalıştırın. Ayrıntılarını vermeye gerek olmayan birkaç basit
    adımdan sonra, yaratılan disketi diğer bilgisayarda çalıştırarak kısa bir süre içinde iki
    sistemi birbirini görebilir hale getirebilirsiniz.

14) İki bilgisayarı Ethernet ve Icablo ile birbirine bağladım. Sistemlerin birinde
    modem yok. Her iki PC'den de İnternet'e girilebilmesi için ne yapmam
    gerekiyor?Önceki çözümde (13) bulunan açıklama bu soru için de geçerlidir. Tek fark, sözkonusu
    disketin modem bulunan sistemde hazırlanması zorunluluğu olacaktır. Yarattığınız bu
    disketi Windows XP, Windows ME ve Windows 98 SE çalıştıran sistemlerde
    kullanabilirsiniz.

15) Linux için sürücü aramaktan yoruldum. Bu sürücülerin ya da en azından
    linklerinin bulunduğu bir site var mı?
    Evet, bu hizmeti veren birçok site mevcut. İşte en meşhurlarından biri:
    www.linuxbasis.com/drivers.html Yine de, her donanım sürücüsünü üretici firmanın
    sitesinden indirmek en iyi yoldur. Farklı bir siteden indirdiğiniz dosyaların içinde donanım
    sürücülerinden daha fazlasının olmadığı garantisini kimse vermez.

16 ) Windows 95/98/Me ve kablo modem kullanıyorum. Bazen bağlantı kısa bir
    süreden sonra kopuyor. Modem tekrar online olduğunda ise veri transferi
    yapmamaya başlıyor. Bilgisayarı yeniden başlatınca bile sorun çözülmüyor.
    Temel sorun bilgisayarınızın İP alıp almamasıdır. İşletim sisteminiz NT ya da üstü olsaydı
    DHPC sunucusundan kolaylıkla bir İP alabilirdi, ancak Windows 95/98/Me'de bu sorunla
    karşılaşmak bazen kaçınılmazdır. Modemin fişini çekin ve bilgisayarınızı kapattıktan sonra
    modemi açın. Modemin online olmasını bekleyin ve Activity lambasında bir hareket
    gördüğünüzde bilgisayarınızı açın. Bağlantınız yenilenmiş ve geçerli bir İP aldığınızı
    göreceksiniz. İşletim sisteminizi Windows XP ya da 2000 Professional'e yükseltmeniz ise
    kökten çözümdür.

17) Windows XP kurduğumdan bu yana bir çok IE güncellemesi yapmıştım.
    XP'yi yeniden kurduğumda, IE için bu güncellemeleri yüklemek için daha kolay
    bir yol var mı?
    Microsoft 15 Mayıs'ta internet Explorer için şu güne kadar çıkartılan tüm güncellemeleri
    tek bir dosya olarak toplayarak yayınladı. 5.0 dan 6.0'a kadar eksiksiz güncelleme yapan
    bu dosyayı tek başına indirmeniz ve kurmanız yeterli. Dosyayı aşağıdaki adreste
    bulabilirsiniz:
    www.microsoft.com
    We are sorry, the page you requested cannot be found
    http://www.microsoft.com/windows/ie...232/default.asp

18 ) Windows ME üzerinde lE'yi her açtığımda 'An Error Occurs in Mshtml.dll in
    internet Explorer 6' mesajı alıyorum. Bu sorunu nasıl çözebilirim?
    Bu sorun tek bir dosyadan kaynaklanan basit bir hata ancak internet Explorer'ı
    kullanmanızı tümüyle etkiliyor. Sorun şu; IE 6.0 mshtml.dll dosyasının 6.0.2600.0 sürüm
    numaralı derlemesine ihtiyaç duyuyor fakat sizin yüklediğiniz 6.0 paketi biraz eski bir
    derleme. Bu durumda sürümü daha yeni bir internet Explorer paketi ile güncellerseniz,
    sorun giderilecektir.

19) Windows 98 SE çalıştıran sistemimdeki bir yazılımı kaldırdıktan sonra
    yeniden başlattım. Sistem açılırken bir VXD hatası veriyor ve kilitleniyor.
    Bilgisayarın öncelikle neden kilitlendiğini bulmalıyız. Bunun için Windows'u F8 ile
    başlatarak listede Adım Adım Onayla seçeneğini seçip devam ederek, hepsine Evet
    diyerek sistemin hangi işlemden sonra kilitlendiğini bulmalısınız. Sistemi kilitleyen işlemi
    belirledikten sonra Windows'u Güvenli Kip ile başlatın. 'Başlat'tan 'Çalıştır'ı seçin ve
    kutucuğa 'msconfig' girin. Açılacak pencerenin en sağdaki tabında başlangıçta çalıştırılan
    yazılımların listesini göreceksiniz. Sorunlu yazılımla ilgili satırdaki işareti kaldırın ve
    Tamam diyerek çıkın. Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda problem çözülecektir.

20) Windows 2000 Professional kullanıyorum. DVD seyretmek istediğimde
    winDVD 'Create Overlay failed. Please lower screen resolution ör color depth
    and try again' hatası verdi
    Problem büyük ölçüde yazılımda bulunan bir Windows 2000 Pro hatasından
    kaynaklanıyor. Öncelikle başka bir kullanıcı hesabı ile sisteme girmeyi ve WinDVD'yi
    çalıştırmayı deneyin. Yazılım çalışırsa, bilgisayarı yeniden başlatarak eski kullanıcı adınızla
    giriş yaptığınızda sorun çözülecektir. Bu işe yaramazsa, bir önceki problemdeki adımları
    izleyin. Böylece 3D oyunları oynayamasanız bile, DVD izleyebilirsiniz.

21) Windows 98 altında ne zaman Dreamweaver yüklesem, bilgisayar donuyor
    ve sistemi yeniden başlatmak gerekiyor. Program başka bilgisayarlarda
    sorunsuz çalışıyor. Bunu nasıl hallederiz?İlk olarak ekran kartı sürücünüzü güncelleyin. Sorun çözülmezse, 'Bilgisayarım' simgesi
    üstüne sağ tuşa tıklayın, 'Özellikler'! seçin ve açılan pencereden Performans sekmesine
    geçin. Dört kademeli hızlandırıcı barını öncelikle bir kademe düşürüp sisteminizi yeniden
    başlatın. Bu işe yaramazsa daha düşük kademeleri deneyin. Unutmayın, bu ayafl
    düşürmek ya da kapatmak ekran kartınızın birçok özelliğinden yararlanmanızı
    engelleyecektir.

22) Windows 98 ve IE 5.5 kullanıyorum. Bazı sayfaları açmaya çalıştığımda 'A
    Runtime Error has occurred. Do you wish to DEBUG Line=0 Error = Object
    Expected' hatasını alıyorum.
    Bu sorun çoğunlukla popup reklamları engelleyen programlar kullanıldığında oluşan bir
    hatadır. Yapmanız gereken, IE Araçlar mönüsü içinden internet seçeneklerine girmek ve
    Gelişmiş sekmesindeki listeden 'Komut dizini hata ayıklamasını devreden çıkart1
    seçeneğini işaretlemek. Tüm açık tarayıcı pencerelerini kapatıp yeniden çalıştırdığınızda
    sorun çözülecektir.

23) Bu Messenger programının açılışta başlamasından sıkıldım. Bundan
    kurtulmanın bir yolu var mı?
    Messanger'ı kaldırmak için Başlat'tan Çalıştır'ı tıklayın ve aşağıdaki satırı aynen
    kopyalayın. Tamam tuşuna basın. Yazılım kaldırılacaktır. Bilgisayarınızı yeniden başlatıp
    başarılı olup olmadığını test edebilirsiniz. Diğer yandan bu karışık komutu girerken hata
    yapmaktan korkuyorsanız bu işi sizin yerine yapabilecek olan Tweaking Toolbox XP
    yazılımını kullanabilirsiniz:www.windowshelp.net/ttwxp
    RunDlBl advpack.dll,LaunchINFSection %windir%INFmsmsgs.inf, BLC.Remove

24) Sabit disklerim FAT32 formatlı ve Windows 98 kurulu. |Windows XP
    yüklesem, ama Çbunu sadece birinci bölümde lyapsam, yani sadece orayı
    NTFS'e dönüştürsem, XP açılınca Win32 dizinleri de görür mü?
    Sadece ilk dizini formatlayıp, buraya XP kurmanız ve diğer dizinleri taramanız mümkün.
    Windows XP FAT16 ve FAT32'yi destekliyor. Ama, eğer düşünceniz NTFS'in daha güvenli
    olduğu ise, evet haklısınız; tümüyle NTFS'e geçmenizi öneririz.

25) Sörf yaparken girdiğim bir sitedeki web sayfasında ya da pencerede sabit
    diskimin içindeki dosyalar görünüyor. Bu dosyaların kopyalanmaları ya da
    silinmeleri mümkün mü?
    Sabit diskinizi kopyaladık demeleri tamamen yalan. Bu sitedeki düğmelere tıkladığınızda
    tek yapılan şey, tarayıcı penceresinde sabit diskinizin gösterilmesi, ancak bunu sadece siz
    görebilirsiniz. O siteyi hazırlayan kişi ya da başkabiri göremez. Yine de içinizin rahat
    etmesini istiyorsanız, ZoneAlarnm Pro (www.zonelabs.com) gibi bir kişisel güvenlik duvarı
    yazılımı kullanmanızı öneririz.

26) Windows 98 üzerinde Creative Soundblaster Live! Value kullanıyorum.
    Açılışta 'error: Memory manager not detected. Creative SB16 emulation driver
    requires EMM386 or similar Creative SB16 emulation driver not loading' hatası
    ile karşılaşıyorum.
    Ses kartınızın Sound Blaster 16 emülasyonu yapabilmesi için gerekli dosyaların
    yüklenmesinde hata var. Aslında çok eski DOS oyunları oynamadığınız sürece buna gerek
    yoktur. Denetim Masası altından donanımlar arasında Creative Miscellaneous Devices'ı
    genişletin, Creative SB16 emulation'ı seçin. Üzerine çift tıklayarak Properties (Özellikler)
    sayfasını açın. Disable in this hardware profile (bu aygıtı kullanma) seçeneğini seçin ve
    OK'e (Tamam) tıklayın. Bunu yaptıktan sonra Autoexec.bat ve Config.sys dosyalarından
    SB 16 emülasyonuyla ilgili satırları silebilirsiniz.

27) Proxy sunucusu ne işe yarar ve kullanmam gerekli midir?
    Proxy, web tarayıcısı gibi istemci uygulamalar ile gerçek bir sunucu arasında duran bir
    sunucudur ve yazılım ve/veya donanım tabanlı olabilir. Genellikle, işyeri ağlarında ya da
    servis sağlayıcılar tarafından kullanılır. Gerçek sunucuya yapılan talepleri proxy
    değerlendirir ve bu talepleri yerine getirmeye çalışır. Talebi kendisi karşılayamazsa,
    gerçek sunucuya iletir. Proxy sunucuların iki temel işlevinden ilki talep edilen dosyaları
    önbelleğe (cache) alarak sayfa indirilmesindeki performansı artırmaktır. Diğeri ise bazı
    web sitelerine erişimi engellemektir. Kısacası, Proxy sunucular performans artışı
    sağlarken erişim kısıtlaması getirebileceği için karar size kalıyor.

28 ) Ben ses kayıt edebilen ve çalabilen bir program arıyorum.
    Size dbpoweramp isimli programı rahatça önerebiliriz (www.dbpoweramp.com/dmc.htm).
    Bu program, pek çok ses formatını birbirine dönüştürebiliyor ve çeşitli ses kaynaklarından
    (line in, mikrofon, vs.) kayıt yapabiliyor. Bu sitedeki Auxiliary Input addon'unu da
    indirmeyi unutmayın. Müzik dosyalarını çalmak için, dBpowerAMP Audio Player'ını (www.
    dbpoweramp.com/dbpoweramp.htm) ya da WinAMP'ı (www.winamp.com)
    kullanabilirsiniz.

29) Tüm masaüstümün ya da sadece bazı pencereleri Mpeg/Avi formatında
    kaydetmek istiyorum.
    Monitörden AVI formatında görüntü kaydetmek için HyperCam isimli programı
    kullanabilirsiniz. Bu programıwww.hyperionics.com adresinde bulabilirsiniz. Program
    shareware'dir; böylece bir süre deneyebilirsiniz.

30) Bilgisayanmdaki farklı MpegAvi uzantılı filmleri birleştirmek istiyorum.
    Bunun için hangi yazılımı kullanabilirim?
    Mpeg dosyalarını birleştirmek için Camel MPegJoin isimli programı kullanabilirsiniz. Bu
    programı çekebileceğiniz adres şu: member.newsguy.com /theprof

31) Web sitemde menü düğmelerinin üzerine gidildiğinde rengin değişmesini
    İstiyorum. Bunu nasıl yaparım?
    Bunun için JavaScript, Flash, DHTML gibi pek çok farklı teknik kullanılabilir:,
    www.webteknikleri.com adresinde bu konuyla ilgili yazılar bulabilirsiniz. Daha kolay bir
    yol, gereken kodu görsel olarak üretebileceğiniz araçları kullanmaktır. Bu araçlar arasında
    JavaScript kullanarak renk değiştiren düğmeler hazırlayabileceğiniz ve ücretsiz olan
    Mouseover Button Wizard (www.mobw.net) sayılabilir. Dreamweaver, FrontPage ya da
    Fireworks gibi web geliştirme araçlarında da bu özellik yerleşik olarak bulunmaktadır.

32) Bazı AVI dosyalarını Media Player ile açmaya çalıştığımda, codec
    sunucusuna bağlanmaya çalışıyor ve bağlansa bile dosya türünün
    desteklenmediği mesajını veriyor. Filmi arkadaşımın sisteminde
    izleyebilmiştim. Sorun nedir ve nasıl çözebilirim?
    Windows Media Player bazı açık kaynak kodlu, özellikle de Mpeg4 varyantı codec
    bileşenlerini desteklememe eğilimi gösterdiğinden, sözkonusu AVI dosyalarını çalıştırmaz.
    Bunu yapmak için ilk olarak AVI dosyası üzerine sağ tuşla tıklayarak özelliklerine gözatın
    ve hangi codec bileşeni ile kodlandığını öğrenin. Daha sonra bir arama motorunda codec
    ismini aratabilir ve sisteminize kurabilirsiniz.

33) İnternet'e nasıl daha hızlı bağlanabilirim?
    Su anda birçoğumuzun kullandığı 56K modemler dışında, Türkiye'de İnternet'e daha hızlı
    bağlanmanızı sağlayan seçenekler var. Kiralık hat, maliyetleri nedeniyle ev kullanıcısına
    uygun olmadığını belirtelim. Kablo TV , ADSL, uydu ve ISDN üzerinden hızlı İnternet'e
    sahip olmak mümkün.

34) ADSL üzerinden İnternet'e bağlanmak için ne yapmalıyım?
    ADSL teknolojisiyle İnternet'e bağlanmak için abone.ttnet.net.tr /adsl adresinden,
    bulunduğunuz yerde Türk Telekom'un ADSL hizmeti verip vermediğini kontrol edin.
    Bulunduğunuz yerde ADSL hizmeti veriliyorsa bile, 'port'lar dolu olduğu için Türk
    Telekom'dan beklemeniz gerektiği cevabını alacaksınız. Kısacası bos port bulmak çölde
    kutup ayısı avlaya benziyor. 2002 yılı başında, Türk Telekom'dan 2 milyon ADSL port'u
    açılacağı duyurulmasına rağmen, henüz bu konuda bir gelişme yok. (Şu anda (2003) yeni
    portlar gelmiş durumda, bağlı olduğunuz Telekom müdürlüğüne bizzat başvurun.)

35) ISDN nedir?
    ISDN, Integrated Services Digital Network kelimelerin baş harflerinden oluşmuş bir
    kısaltmadır. ISDN ile ses, görüntü ve veriler sayısal olarak birleştirilip aynı hat üzerinde
    taşınması sağlanır. Tasıma işlemi sayısal olarak yapıldığı için hata oranı düşük, ama
    kaliteli bir iletişim yöntemi olarak tanımlayabiliriz. Türk Telekom'un ISDNBRI ve ISDN PA
    olmak üzere iki farklı ISDN hizmeti var. ISDN Basic Rate Interface, 2 adet 64 Kbit'lik bilgi
    kanalı içerir. ISDN Primary Access'deyse, her biri 64 Kbit'lik olan 30 bilgi kanalı
    bulunuyor. ISDNBA, evlerin ve küçük ofislerin İnternet'e hızlı ve sorunsuz bağlanması için
    kullanılabilir. Ama öncelikle,www.telekom.gov.tr/lsdn/isdnprefix.html adresinden bağlı
    bulunduğunuz telefon santralinin ISDN desteğinin olup olmadığını kontrol etmeniz
    gerekiyor.

36) Uydu ile İnternet'e bağlanmak iyi bir çözüm mü?
    1998 yılında, Türkiye'ye ilk defa getirilen uydu sistemlerini test etmiştik. Testlerimizde bu
    sistemle saniyede 400 Kbit'lik hıza ulaşmıştık. Uydu sistemi, dosya indirmede çok işe
    yaramasına karşın, yasal düzenleme gereği PC'nizden İnternet'e giden bilgiyi 56K
    modemle iletmeniz gerekiyor. Bu da, sizin modem ve telefon hattından kurtulmanızı
    engelliyor. Birkaç ay içinde, yasaların değişmesiyle İnternet'e giden ve İnternet'ten gelen
    bilgiyi uyduyla taşımak mümkün olabilecek. Bu tür sistemlerin, ADSL ve KabloNet
    olmayan her yerde kullanılması da hızlı internet isteyenleri memnun edecek bir gelişme.

37) Yüklediğim bir yazılımı kaldırırken hata veriyor ve ne yapsam Program
    Ekle/Kaldır listesinden silemiyorum.
    Yazılımları kaldırılırken bu gibi hataların oluşmasının nedeni kayıt defterindeki yanlış
    girişler, yazılımın kurulum kayıt dosyasının okunamaması ya da veri kaybı olabilir.
    Registry ayarlarından bu yazılıma ait girişi kaldırmak mümkün olsa da, System Mechanic
    (www.iolo.com) gibi bu işi yapabilecek yazılımları kullanmak daha güvenli bir seçenektir,
    ilk olarak yazılımın bulunduğu klasörü silin. Sonra da System Mechanic'in System
    sekmesi altındaki Remove Invalid Uninstall Information ile geçersiz girişleri
    kaldırabilirsiniz.

38 ) Arşivimde farklı codec bileşenleri ile kodlanmış Avı dosyalarım var.
    Hepsinin aynı formata çevirmek istiyorum. FlaskMpeg ile bunu yapabilir
    miyim?
    FlaskMpeg, adından de belli olduğu gibi MpegAvi kodlaması için tasarlandığından, AVI
    dosyalarını yeniden kodlama konusunda çok işinize yaramayacaktır. Farklı codec
    kodlamasına sahip AVI dosyalarını yeniden kodlamak için birçok yazılım bulunsa da,
    VirtualDub isimli aracı kullanmanızı tavsiye ederim.www.virtualdub.org adresinden en
    son sürümünü indirebileceğiniz bu yazılım, AVI formatının yanında Mpeg1 (.mpeg; .dat;
    .mpv gibi) dosyalarını da işleyebilir. FileOpen video file altından filmi seçtikten sonra
    Video ve Audio sekmeleri altından sıkıştırmada kullanılacak codec seçimi ve gerekli
    ayarları yapmalısınız. Sou olarak yine File sekmesi altından save as AVI ile kodlamaya
    başlayabilirsiniz.

39) Web sitemi arama motorlarına kaydetmek istiyorum. Her birine ayrı kayıt
    yaptırmak ömür törpüsü. Bu işi en kolay nasıl yapabilirim?
    Bu işi profesyonel olarak yapan firmalar olsa da, genelde ücret talep ederler, işe web
    siteniziwww.altavista.com'a kaydetmekle başlayın. Kayıt işleminin sonunda, sayfada
    Featured Sponsor başlığının alt bölümünde '25+ Search Fngines FREE!' isimli bir buton
    göreceksiniz. Bu linki kullanarakwww.ineedhits.com sitesinden web sitenizi belli başlı
    tüm arama motorlarına ücretsiz kayıt ettirebilirsiniz.

40) Mpeg dosyalarım AVI'ye çevirmek İstiyorum. Ne gibi araçlara ihtiyacım var?
    Bu işlem için en yaygın kullanılan ve en uygun yazılım FlaskMpeg'dir.
    http://go,to/flaskmpeg adresinden indirebileceğiniz bu kodlama aracı ile Mpeg dosyalarını
    AVI formatına çevirebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey Öpen sekmesi altından
    kodlamak istediğiniz Mpeg dosyasını seçip, Select Output Format altından AVI Output
    seçeneğini işaretleyin. Bu seçeneğin hemen altında bulunan Select Output Modüle ile
    codec bileşenini seçebilir ve ses kodlama ayarlarını değiştirebilirsiniz. FalskMpeg,
    sisteminizde yüklü olan tüm codec bileşenlerini kullanarak kodlama yapabileceği için,
    seçenek yelpazesi oldukça genişleyebilir.

41) Warez sitelerindeki popup'ları yüzünden bayılmak üzereyim. Bu sayfaların
    açılmasını nasıl engellerim?
    Bunun iki yolu var. tiki bu küçük reklam canavarlarını açmamak ya da otomatik olarak
    kapatmak için kullanılan yazılımlar. Bunlar arasında Popup Killer AdsGone
    (www.adsonegone.com), PopupDummy!, (www.dummysoftware.com) ve AdDelete
    (www.addeleie.com) sayılabilir, ikincisi de lE'nin internet ayarları üzerinden engellenecek
    sitelerin adreslerini elle girmek. Bunun içinse Araçlar-İnternet Seçenekleri allından
    Sınırlanmış Siteler'e girin. Burada popup sitelerinin adreslerini girdiğinizde bir daha sizi
    rahatsız edemeyeceklerdir.

42) Türkçe ses sentezi yapabilen, bir başka deyişle Türkçe okuyan bir yazılım
    arıyorum. Nereye bakmalıyım?
    Bu işi yapabilen bazı yazılımlar olsa da, her zaman mükemmel diksiyon beklemek hayal
    kırıklığı yaratabilir. Diksiyonu bozuk ama sayıları mükemmel okuyan Voice isimli küçük
    bir yazılımı ************ adresinden indirebilirsiniz. Türkçe ses sentezleme üzerine
    daha profesyonel örneklerden biri olan Geveze isewww.gvz.com.tr adresindedir. Geveze
    ücretsiz olmasa da, sitede bir deneme sürüşü yapmak mümkün.

43) Windows 98 kurulum CD'sinin içeriğini sabit diske kopyalayarak kurulum
    yapabiliyorum. Windows XP'yi sabit disk üzerinden kurmam mümkün mü?
    Evet bunu yapmak olasılık dahilinde, ilk olarak Windows XP kurulum CD'si içindeki İ386
    klasörünü sabit diske kopyalamakla işe başlayın. Daha sonra sistemi Windows 98
    başlangıç menüsünden DOS komut satırına düşecek şekilde açın. I386 klasörüne geçerek
    winnt32.exe yazın ve enter'a basın. Windows XP Setup başladığında, sizden sistem
    dosyalarının bulunduğu klasör ismini isteyecektir. Bu satırda I386 klasörünün yerini
    (C:i386 gibi) belirtip devam ettiğinizde, kurulum başlayacaktır. Sabit disk üzerinden
    yapılan kurulumların bir diğer avantajı da daha kısa sürmeleridir.

44) İkiye bölünmüş sabit diskimdeki C: sürücüsünde Windows 98 kuruluydu.
    Daha sonra Windows XP'yi D: sürücüsüne kurdum sonradan 98'i elle sildim.
    Sistemi başlattığımda benden olmayan Windows 98 ile XP arasında seçim
    yapmam isteniyor. Bundan nasıl kurtulurum?
    Bu oldukça kolay. Bilgisayarım simgesi üzerine sağ tuşla tıklayın ve Özellikler'e girin.
    Gelişmiş sekmesi altındaki Açılış ve Kurtarma butonunu tıklayın. Açılan pencerede Sistem
    Açılışı altında Düzenle seçeneğini göreceksiniz. Bu butonu tıkladığınızda Notepad ile
    boot.ini dosyası açılacaktır. Burada Windows 98 ile ilgili satırı silerseniz, sistemi
    başlattığınızda işletim sistemi seçimi yapma ekranının belirmediğini göreceksiniz. Dikkat!
    Boot.ini dosyasını bozarsanız, sisteminiz açılmayabilir.

45) Sistemimde Windows 98 ve Süse Linux kullanıyorum. Linux'u kurarken
    LlLO'yu MBR'ye yazdırmıştım. Linux'u kaldıracak olsam MBR'yi eski haline
    nasıl getirebilirim?
    Sistemi Windows 98'den açarak F8 ile başlangıç seçeneklerine girin ve DOS komut
    satırına geçin. Fdisk /mbr yazarak Enter'a bastığınızda MBR eski haline gelecek ve sistem
    eskiden olduğu gibi Windows 98 ile açılmaya başlayacaktır.

46) Bir CD'ye dosyalarımı yedeklemistim. CD yazdıktan sonra hala bos yer
    olduğundan, daha sonra üzerine başka dosyalar da kopyaladım. Fakat CDROM
    | sadece ikinci partide yazdığım dosyaları görüyor. Eski dosyalara ulaşmak için
    ne yapmalıyım?
    Görünüşe göre CD üzerinde birden fazla ya da farklı formatta 'track'ler oluştuğu için
    CDROM sadece son yazılanı görüyor. Windows Explorer altından ilk yazılan dosyalara
    ulaşmak imkansızdır. Bu dosyaları görmek ve kopyalamak için üçtincü parti bir yazılıma
    ihtiyacınız var. Bu yazılımlar arasında (www.isobuster.com) ISOBuster'ı tavsiye edebiliriz.
    Hatalı ya da yanlış formatta yazılmış multisession CD'lerin içindeki tüm veriye erişim
    sağlayan bu küçük yazılımıwww.isobuster.com adresinden indirebilirsiniz.

47) Web sitemde kullanmak için hareketli gif dosyaları yaratmak istiyorum.
    Bunu nasıl yapabilirim?
    Hareketli gif hazırlamak için en kullanışlı yazılımlardan biri Ulead Gif Animator 5.0'dır.
    www.ulead.com adresinden indirebileceğiniz bu yazılım, sadece hareketli gif hazırlamakla
    sınırlı değil. Bu araçla düzenlenebilecek ve web sayfalarında kullanılabilecek animasyonlar
    için desteklenen biçimler arasında exe dosyaları, avi ve Flash da bulunuyor.

48 ) MP3 dosyalarımı düzenlemek (Kesmek, yapıştırmak ve islemek) istiyorum.
    Bunu MP3 dosyalarını wav ya da başka formata çevirmeden nasıl yapabilirim?
    MP3 kodlama ve çalma yeterliliği olan bir ses işleme yazılımına ihtiyacınız var. Bu
    yazılımlara en güzel örneklerden biri Sonic Foundry Soundforge 5.0 olacaktır. Soundforge
    5.0 ile açtığınız ve düzenlediğiniz MP3 dosyalarını istediğiniz hemen her formatta (.mov,
    .iff, .pca, .wav, .rm, .asf, .pca gibi) kaydetmeniz mümkün olacaktır. Yazılımı
    www.sonicfoundry.com adresinden indirebilirsiniz.

49) Windows XP'nin hata raporlama özelliğinden bezdim. Hemen her program
    hatasında acılan bu pencereyi nasıl sayısal cennete yollarım?
    Microsoft'un bu çok tartışılan aracı, Internet'e her zaman bağlı olmayan sistemlerde çok
    işe yaramadığı gibi, sıkıcı olabiliyor. Hata raporlamayı kapatmak için Bilgisayarım simgesi
    üzerine sağ tıklayarak Properties'e girin. Buradaki seçenekler arasında Advanced'i
    seçtiğinizde geçilen pencerenin sağ alt bölümünde Error Reporting butonunu
    göreceksiniz. Butonu tıkladığınızda karşınıza çıkacak seçeneklerden 'Disable error
    reporting'i seçerek Apply'ı tıkladığınızda sorun kalmayacaktır.

50) Şu anda bir CD yazıcım yok. Elimdeki CD'leri daha sonra yine CD'ye
    kopyalamak üzere sabit diskimde saklamak istiyorum. Fakat kopyaladığım
    onca dosya ve klasörle uğraşmak istemiyor, hatta isin içinden çıkamaz hale
    gelmekten çekiniyorum. Ne yapmalıyım?
    Elinizde bir CD yazıcı olmasa bile, Ahead Nero (www.ahead.com) ya da Easy CD Creator
    gibi yazılımlar bu konuda çok işinize yarayacaktır. Bu yazılımlarda CD kopyalamayı
    seçtiğinizde, CD'yi sabit diske tek parça bir 'image' dosyası olarak kopyalayabilirsiniz. Bu
    yolla hem dosya sayısı azalacak, hem de image dosyalarını istediğiniz bir zaman
    kolaylıkla CD'ye aktarabileceksiniz. Eğer bu image dosyalarının içeriğini değiştirmek ya da
    içinden bir dosya almak isterseniz, 46. çözümde adı geçen IsoBuster yazılımını
    kullanabilirsiniz.

51) Üç ayrı USB cihazı aynı anda Sallanmak istiyorum ama anakaramda sadece
    iki port var. Ne yapabilirim?
    Anakartlarm çoğunda, harici port ya da çoğaltıcı ile USB port sayısını 127'ye kadar
    çıkarabilirsiniz. Eğer anakartınızla beraber kasaya monte edebileceğiniz portlar
    gelmediyse, satın almak zorundasınız. Kart üzerinde genelde USB genişlemesi için
    belirlenmiş 'pin'ler, yanında küçük bir ibare ile bulunur. Yine de herhangi bir hata
    olasılığına karşı, anakart kullanma kılavuzunda bulunan pin haritasından
    yararlanmalısınız. Doğru pin'lere bağladığınız harici USB portları, güç kaynağının da izin
    verdiği sayıda donanımı destekleyecektir. USB portu bulunan monitör gibi cihazlar ise
    kendi güç kaynaklarını kullandıkları için sisteme yük bindirmez.

52) Anakart BlOS'u üzerinde pynama yapılabildiğini (EPA logosunu değiştirmek
    gibi) biliyorum. Aynı şey GeForce ekran kartım için de geçerli midir?
    Anakart BlOS'ları gibi, ekran kartlarının da BlOS'ları üzerinde oynama yapmak
    mümkündür. Bunu için
    Guru3D.com
    Guru3D.com
    http://guru3d.com/xbios
    adresinden son sürümünü
    indirebileceğiniz NVIDIA BIOS Editör isimli aracı kullanabir lirsiniz (Nvidia üretimi BlOS'lar
    için geçerli). Dikkat! BIOS editörü yazılımları kullanırken bilmediğiniz ayarlara
    dokunmayın. Ekran kartının BlOS'unu bozmak istemiyorsanız tabii.

53) Windows XP kullanıyorum. Birkaç yazılımı sıkıştırılmış bir dosyada toplayıp,
    gerektiğinde tek tıkla kurmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?
    Başlat altından Çalıştır'a gelin ve satıra 'iexpress.exe' yazın. Enter'a bastığınızda açılan
    IExpress 2.0 ile kendi kurulum dosyanızı yaratabilirsiniz. Sihirbazdaki adımları izleyip,
    size uygun olanlarını seçerek işlemi bitirdiğinizde bir .exe dosyası yaratılacaktır.
    Çalıştırmak içinse dosyayı çift tıklamak yeterlidir.

54) AMD işlemci ve Windows XP kullanıyorum. Genelde gündüz saatlerinde
    bilgisayarım hiç neden yokken kapanıyor. Sorunun herhangi bir yazılım ve
    işletim sistemi ile ilgisini kuramadım.
    Anakart BlOS'unda işlemci ısısı ile ilgili bölüme göz atmanızı öneririz. Bu bölümde işlemci
    belirli bir sıcaklığı geçtiğinde uyarı ve sistemi kapatmayla ilgili seçenekler göreceksiniz.
    Eğer bu ısı değerleri düşükse (55 derece gibi), özellikle sıcak günlerde işlemci yeterince
    soğutulamadığı için sistem kendini kapatacaktır. Isı değerlerini artırırsanız bu sorununuz
    geçici olarak çözülebilir. Kökten çözüm içinse kasayı ve işlemciyi daha iyi soğutmak için
    daha güçlü ya da ek fanlar kullanmanız gerekir. Yine de işlemcinizi 70 derece ısıda
    çalıştırmanızı tavsiye etmeyiz.

55) Eski ekran kartımla birlikte gelen WinFast DVD oynatıcı yazılım
    kullanıyorum. Yeni DVD sürücüm OEM olduğu ve paketten DVD oynatıcı
    çıkmadığı için WinFast kullanmaya devam ediyorum. Fakat seste sürekli bir
    hışırtı sözkonusu. Sürücü güncellemesi ve kablo değişimi sonrası sonuç fark
    etmiyor. Yeni ekran kartımın markası ve yonga seti eskisiyle aynı. Problem ne
    olabilir?
    Muhtemelen ekran kartınız MX100 serisinden. Yeni ekran kartınızın dahil olduğu seride
    (MX200 gibi) sorunu yaratan bu küçük 'bug'ın sürücü güncellemesi ya da kablo değişimi
    ile çözülmesi mümkün değil. Bu tür ekran kartları için farklı bir ANSI yükseltmesi ve DVD
    oynatıcıya ihtiyacınız var. Diğer bir deyişle, daha yeni bir yazılım kullanmalısınız.

56)Yaklaşık bir ay önce belgelerim klasörü içerisinde bulunan bir başka klasörü
    farenin sağ tuşu ile tıklayıp özellikler bölümünden gizli kutusunu aktif hale
    getirmiştim. Bu klasör ve içindeki belgelere şu anda ulaşamıyorum.
    Bunun için Windows'un gizli klasörleri gösterme seçeneğini aktif hale getirmeniz gerekli.
    Bu işlemi yapmak için de herhangi bir klasör penceresini açın. TOOLS menüsünden
    FOLDER OPTIONS komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun VIEW
    bölümüne gelin. Bu bölümdeki listeden aşağı doğru kayın ve SHOW HIDDEN FILES AND
    FOLDERS seçeneğini aktif hale getirin.OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın.
    Artık gizli dosyalarınız görünür hale gelecektir.

57)3 gün önce bilgisayarıma format atmam gerekti. Ondan sonra ise her şeyi
    yeniden yükledim. Ancak Başlat menüsünün eskisinden çok daha yavaş
    açıldığını fark ettim. Arkadaşlarım Registry'den bir şeyler yapmamı söylediler,
    Acaba bu yavaşlığın formatla bir ilgisi var mıdır?
    Windows baştan kurulunca menüleri hızlı açma seçeneği kapanmış olabilir. Bu problemi
    gidermek ve menülerin hızlı açılmasını sağlamak için aşağıdaki adımları takipediniz:
    1. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
    2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde REGEDIT yazıp ENTER tuşuna basın.
    3. Sol taraftaki klasör yapısını takip ederek HKEY_CURRENT_USERControl
    PanelDesktop bölümüne gelin.
    4. Sağ panelde MenuShowDelay seçeneğini göreceksiniz. Üzerine çift tıklayın ve
    değerini 0 yapın.
    5. Tamam'a tıklayın ve Registry editörünü kapatın. Windows 98'i açıp kapadığınızda
    alt menülerin açılması için gereken zamanın kısaldığını göreceksiniz.

58 )Windows 98 ve Internet Explorer 5.5 kullanıyorum. Bağlantı penceresinde
    "parolayı kaydet" kutucuğu kapalı olduğu için, her bağlanışta parolayı yeniden
    yazmak zorunda kalıyorum. Parolayı kaydedebilmem ve Windows 98'in bu
    parolayı aklında tutabilmesi için ne yapmalıyım?
    Bu seçeneğin aktif olabilmesi için Windows 98'in ağ ayarlarında ufak bir değişiklik
    yapmalısınız. önce Windows 98 CD'nizin elinizin altında bulunduğundan emin olun, çünkü
    gerekecek. Daha sonra BAŞLAT menüsünden AYARLAR * DENETİM MASASI komutunu
    çalıştırın. Ekrana gelecek olan pencerede AĞ simgesine çift tıklayın. Ekrana Windows
    98'in ağ ayarlarını yapabileceğiniz bir diyalog kutusu gelecektir. Bu diyalog kutusu
    içerisinde YAPILANDIRMA bölümüne gelin. Buradaki listenin altındaki EKLE düğmesine
    basın. Açılacak olan diyalog kutusu içerisindeki listeden İSTEMCİ seçeneğinin üzerine çift
    tıklayın ve MICROSOFT AĞLARI İÇİN İSTEMCİ seçeneğini Windows 98'e ekleyin. Bu
    aşamada sizde Windows 98 CD-ROM'unu CD-ROM sürücüye takmanız istenebilir. Bu
    seçeneği Windows 98'e ekledikten sonra AĞ seçenekleri diyalog kutusu içerisindeki
    listeye MICROSOFT AĞLARI İÇİN İSTEMCİ seçeneği eklenmiş olacaktır. TAMAM
    düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. Gerekli ayarlar yapıldıktan sonra Windows
    98'i yeniden başlatın. Artık Internet'e bağlantı sağladığınız diyalog kutusu içerisinde
    PAROLAYI KAYDET seçeneğinin seçilebilir olduğunu göreceksiniz.

59)Windows 98 yüklü bilgisayarım hata mesajları vermeye başladı. Format atıp
    yeniden yüklemek istiyorum ama Cd key'in yazılı olduğu kutu kayıp!
    Bilgisayarımda yüklü olan bilgilerden bu cd-key'e ulaşmam mümkün müdür?
    Elbette, bu bilgiyi Registry kayıtlarından bulup çıkartabilir ve bir kenara not edebilirsiniz.
    Bunun için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir.
    1. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
    2. REGEDIT yazın ve ENTER tuşuna basın. REGISTRY editörü ekrana gelecektir.
    3. Sol taraftaki ağaç yapısını kullanarak
    HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurr entVersion
    anahtarına gelin.
    4. Sağ taraftaki listede ürün numaranızı göreceksiniz. Örnek için aşağıdaki resme
    bakabilirsiniz.
    Artık bu ürün numarasını bir kenara not alabilir ve bu bilgiyi bir sonraki Windows
    kurulumunuzda kullanabilirsiniz.

60) Bir klasörün içeriği değiştiğinde Windows 98 bunu hemen anlayamıyor ve
    klasör penceresini F5 ile tazelemek gerekiyor. Bu tazeleme işini Windows 98'e
    daha sık ve daha hızlı yaptırtmak, böylece değişikliklerinizin anında klasör
    penceresine yansımasını istiyor olabilirsiniz.
    Bunu yapmak için basit bir REGISTRY ayarı var. Başlat menüsünden Çalıştır komutunu
    çalıştırın. REGEDIT yazıp Enter tuşuna basın.
    HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurrentControlSet/control/Update bölümüne gelin. Sağ
    taraftaki pencere içerisinde UpdateMode anahtarına gelin, sağ fare düğmesine basın ve
    açılacak olan menüden Değiştir komutunu çalıştırın. Açılacak olan pencerede 01 değerini
    00 olacak şekilde değiştirin. Regedit uygulamasını kapatın, Windows 98'i kapatıp açın.
    Artık klasör pencereleriniz daha hızlı güncellenecektir.

61) YETERSİZ DİSK ALANI Uyarısı alıyorum devamlı ?
    Sabit disk(ler)inizi son MB'ına kadar doldurmayı sevenlerdenseniz "Yetersiz Disk Alanı"
    uyarısı canınızı iyiden iyiye sıkıyordur. Bu uyarıyı kaldırmanın yolunu PC MAGAZINE
    ayrıcalığı ile aşağıda bulabilirsiniz. İlk önce bazı temel bilgileri verelim. Windows'un şart
    koştuğu boş disk alanları aşağıdaki gibidir. (Tablo 1)
    Bu uyarı mesajını tekrar almak istemiyorsanız:
    1. BAŞLAT*ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
    2. Ekrana gelecek diyalog kutusuna REDEDIT yazıp ENTER a basın.
    3. HKEY_LOCAL_MACHINE System CurrentControlSet Control FileSystem
    yolunu izleyin.
    4. Sağ bölümde boş bir yere sağ tuşla tıklayın ve çıkan menüden YENİ*DWORD
    Değeri ne tıklayın.
    5. Bu yeni DWORD değerine DisableLowDiskSpaceBroadcast adını verin
    6. Daha sonra bu değere çift tıklayıp aşağıdaki tabloya göre gerekli sayıyı girin.
    (Tablo 2)
    Yukarıdaki tabloda her harf sabit diskin adını simgelemektedir. Örneğin C sürücüsü için
    bu uyarı mesajını kaldırmak isterseniz DisableLowDiskSpaceBroadcast değerine çift
    tıklayıp çıkan metin kutusuna 4 değerini girip ENTER a basın. Eğer iki tane sürücü için bu
    uyarı mesajlarını kaldırmak istiyorsanız tek yapmanız gereken iki değeri toplamaktır.
    Örneğin C ve F sürücüleri için 4 + 32= 36 değerini girmelisiniz.

62) Sistem Çubuğunu Sabitlemek
    Windows ile hayatımıza giren ve bundan sonraki Windows sürümlerinde hayatımızdan hiç
    çıkmayan sistem çubuğunu hepiniz biliyorsunuz. Hani şu ekranın en altında duran ve
    BAŞLAT menüsünü içeren çubuktan bahsediyoruz. Pek çok Windows kullanıcısı oldukça
    kullanışlı olan bu çubuğa alıştı. Ancak itiraf edin, bir kısmımız hala yanlışlıkla bu çubuğu
    fare ile boyutlandırıyor, ekranın sağına soluna taşıyor veya boyutunu sıfır yapıp ekranda
    görünmez hale getirmeyi başarıyoruz. Eğer Windows ME kullanıyorsanız bu küçük keyfe
    keder hataları engellemek mümkün. BAŞLAT çubuğunu sabitleme seçeneğiniz bulunuyor
    artık. Bütün yapacağınız bu çubukta boş bir alana gelip sağ fare düğmesine basmak ve
    ekrana gelecek olan menüden PROPERTIES komutunu çalıştırmak. Ekrana gelecek olan
    diyalog kutusu içerisinde ADVANCED bölümüne gelin. Burada alt taraftaki listede aşağı
    doğru kayın ve "ENABLE MOVING AND RESIZING" seçeneğini pasif hale getirin. OK
    düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. Artık sistem çubuğu ekrandaki yerine
    kazık kakacak, yerinden kımıldamayacaktır.

63)Benim sorunum bir dosyanın üzerine sağ tıklayınca sildiğim bazı
    programların hala çıkması. Norton Anti Virüs ve Powerdesk gibi. Bunlardan
    nasıl kurtulabilirim?
    Programlar tam olarak silinmezse bu tür problemler çıkabiliyor. Siz siz olun bu tür
    programları silerken Program/Ekle Kaldır seçeneğini kullanın. Ama sizin durumunuzda
    biraz geç kalmışsınız, program büyük ihtimalle silinip gitmiştir, bunun için arkasnda
    bıraktığı bu menü izini temizleme işlemini Registry editörünü kullanarak yapacaksınız.
    Aşağıdaki adımları takip edin.
    1. Silmek istediğiniz komutu harfiyen not alın.
    2. Registry editörünü çalıştırın.
    3. CTRL + F tuşlarına basın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisine not almış
    olduğunuz komutu yazın ve FIND NEXT düğmesine basın.
    4. Registry kayıtları aranacak ve komutu içeren Registry anahtarı bulunacaktır. Bu
    anahtarı silin.
    5. REGISTRY editörünü kapatın.
    İşte bu kadar. Bundan böyle o komut sağ fare düğmesinde görüntülenmeyecektir.

64) DİSKET PROBLEMLERİ Yaşıyorsanız.
    Eğer Windows 98 altında CD sürücünüz veya disket sürücünüz ile problemler
    yaşıyorsanız, Bilgisayarım simgesine çift tıkladığınızda CD ve disket sürücülerinin içeriği
    kontrol ediliyor ve bu yüzden de pencerenin ekrana gelmesi gecikiyorsa, hatta
    bilgisayarınız takılıyor gibi oluyorsa küçük bir püf noktası deneyebilirsiniz.
    Aşağıdaki adımları takip edin:
    1. Masaüstündeki MY COMPUTER simgesine sağ fare düğmesi ile tıklayın. Açılacak
    olan menüden PROPERTIES komutunu ça lıştırın.
    2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun PERFORMANCE bölümüne gelin. Burada
    FILE SYSTEM düğmesine basın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun FLOPPY
    DISK bölümüne gelin. Burada "Search for New Floppy Drives Each Time Your
    Computer Starts" seçeneğini kapatın ve OK düğmesine basın. Örnek için aşağıdaki
    resme bakabilirsiniz.
    3. Bu ayarı yaptıktan sonra aynı diyalog kutusunun REMOVABLE DISK bölümüne
    gelin. Burada "write back caching" seçeneğinin kapatılmış olduğundan emin olun.
    4. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın.
    Bu püf noktası Zip sürücüleri, teyp yedekleme üniteleri ve CD-ROM, DVD-ROM sürücüler
    ile problem yaşayan kullanıcılara da yardımcı olabilir.

65)Ofisimizdeki bütün bilgisayarlarda Windows 98 işletim sistemi kullanılıyor.
    Ancak benim bilgisayarımda bir sorun var. START düğmesinin yanındaki araç
    çubuğundaki "Show desktop" simgesi kayboldu. Bu simgeye bastığımda
    ekrandaki bütün pencereler küçültülüyordu. Çok pencere açtığımı için bu
    seçenek oldukça yararlıydı. Bu seçeneği nasıl getirebilirim?
    Bunun için önce BİLGİSAYARIM simgesine çift tıklayın. Daha sonra buradaki C:
    sürücüsünün simgesini kullanarak C:WINDOWSApplication DataMicrosoftInternet
    Explorer[kullanıcı adı] klasörüne gelin (burada kullanıcı adı yerinde sizin isminiz
    görünmeli). Bu klasör açtıktan sonra klasörün DOSYA menüsünden YENİ * METİN
    BELGESİ komutunu çalıştırın. Yeni oluşturulacak olan metin belgesinin adını SHOW
    DESKTOP.SCF yapın. Daha sonra NOTEPAD uygulaması yardımı ile bu dosyayı açın.
    Açılacak olan dosyanın içine aşağıdaki satırları aynen girin.
    [Shell]
    Command=2
    IconFile=explorer.exe,3
    [Taskbar]
    Command=ToggleDesktop
    Dosyayı kaydedin ve kapatın. Kısa bir süre sonra araç çubuğunda masaüstünü gösterme
    simgesi tekrar bitecektir.

66) Windows 98 ekranında sağ alt köşede ses ayarları için olan hoparlör
    simgesi vardı. Ancak geçenlerde bilgisayarı açtığımda yok olmuştu. Şimdi o
    simgeyi nasıl geri getirebilirim?
    Bu sorunun cevabını daha önce dergimizde birkaç kere vermiştik ancak bir kere daha
    belirtelim. Eğer ses kartınızın sürücülerinde bir problem yoksa mikser ayarlarından ses
    kapatılmış olabilir. Minik sarı hoparlör simgesini tekrar ortaya çıkartmak için BAŞLAT
    menüsünden AYARLAR*DENETİM MASASI komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan
    Denetim Masası penceresi içerisinde ÇOKLU ORTAM (MULTIMEDIA) simgesine çift tıklayın.
    Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde SES (SOUND) bölümüne gelin. Burada SES
    DENETİMİNİ GÖREV ÇUBUĞUNDA GÖSTER (ENABLE INDICATOR ON TASKBAR)
    seçeneğini aktif hale getirin ve TAMAM düğmesine basarak diyalog kutusunu kapatın.
    Bundan sonra Windows 98 görev çubuğunda ses simgesini göreceksiniz. Üzerine çift
    tıklayın ve mikser ayarlarından sesin kapalı olup olmadığını kontrol edin. Eğer kapalıysa
    sesi açın veya seviyesini yükseltip kontrol edin. Eğer bu çözüm probleminizi çözmezse ses
    kartı sürücülerinizi tekrar kaldırıp yüklemeniz gerekecek.

67) Windows Açılış Şifresi
    Windows şifrelemeyle ilgili bulduğum bu püf noktasını tüm PC Magazine Türkiye
    okuyucularıyla paylaşmak istedim. Birçok kullanıcı Windows'a açılış şifresi koydukları
    halde "İptal" tuşuna basılarak şifrenin aşılmasından yakınır. Bir gün ekran
    koruyucularımla uğraşırken bu fıkır aklıma geldi ve PC Magazine Türkiye ile bunu
    paylaşmak istedim. Önce istediğiniz bir ekran koruyucusunu seçiyorsunuz ve seçtiğiniz
    ekran koruyucusunun parola korumalı kısmını onaylayarak parolanızı giriyorsunuz.
    Böylece, ekran koruyucunuz şifre koruması altına alınmış oluyor. Daha sonra seçtiğimiz
    ekran koruyucusunun .scr uzantılı dosyasını bulup (örneğin ekrana borular döşeyen yazan
    ekran koruyucusunun ismi 3D PIPES.SCR şeklindedir) BAŞLAT menüsününün
    PROGRAMLAR * BAŞLANGIÇ bölümüne kısayolunu kopyalıyorsunuz. Böylece ne oluyor?
    Bilgisayarınız her açıldığında ekran koruyucusu devreye giriyor; kapatmak istediğinizde
    sizden şifre istiyor. Şifreyi bilmeyen kişi de bilgisayarınızın masaüstüne giriş hakkına
    sahip olamıyor.

68 ) Windows'ta Kapanma Problemlerinize Çareler
    Haber sunucularında "Windows 98 düzgün kapanmıyor. Ne yapabilirim?" biçiminde birçok
    soru dikkatimizi çekiyor. Bunun için size iki tane önerimiz olacak.
    1. Bazı donanımlar Windows'un hızlı oturum kapatma seçeneği ile uyum sağlamaz.
    Buda Windows'ta kapatma problemlerine neden olabiliyor. Hızlı oturum kapatma
    özelliğini kapatmak için şu yolu izleyin. BAŞLAT*ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
    Karşınıza çıkacak metin kutusuna MSCONFIG yazıp ENTER a basın. Sistem
    Yapılandırma Hizmet Programı açılacaktır. Genel basamağındaki GELİŞMİŞ tuşuna
    basın. Ekranda belirecek diyalog kutusundaki HIZLI OTURUM KAPATMA
    ÖZELLİĞİNİ DEVRE DIŞI BIRAK seçeneğini işaretleyin ve ENTER a basın.
    2. Eğer Windows'un kapanış sesi bozuk veya kayıp ise Windows düzgün biçimde
    kapanmayabilir. Kapanış sesini kapatmak için: BAŞLAT*AYARLAR*DENETİM
    MASASI yolunu izleyin. Denetim Masasından SES simgesine tıklayın. "Windows'tan
    çık" olayını seçin. AD bölümündeki açılır menüden (Yok) seçeneğini seçin.

69) Tek Hamlede Tüm Disklerinizi Görün
    Bildiğiniz gibi Windos 98'in BİLGİSAYARIM penceresinde herhangi bir diske sağ tuşla
    tıklayıp ÖZELLİKLER' i seçtiğinizde o diskin toplam alanını, boş alanını ve bunun gibi
    birkaç özelliği görebiliyorsunuz. Eğer birden fazla diskiniz varsa bu durum oldukça can
    sıkıcı ve zaman alıcı olacaktır. Windows 98 size birden fazla diskin özelliklerini, basamaklı
    tek bir diyalog kutusundan kontrol etmenizi sağlıyor. Bunun için BİLGİSAYARIM
    penceresini açıp özelliklerini görmek istediğiniz diskleri seçin. Daha sonra bu seçili
    disklere sağ tuşla tıklayıp çıkan menüden ÖZELLİKLER' i seçin. Tüm disklerin özellikleri
    tek bir sayfada karşınızda!

70) Tek Tıklayışla Temizlik
    Tek tıklayışla BELGELERİM menüsünü temizlemenin mümkün olduğunu biliyor
    muydunuz? Hem de çok basit bir yolla. Bunu için BAŞLAT*ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
    Ekrana gelen metin kutusuna NOTEPAD yazıp ENTER a basın. Notepad açılacaktır. Boş
    sayfaya >> echo y| del windowsrecent*.lnk << yazın, dosyanın uzantısı BAT olacak
    şekilde isimlendirin ve istediğiniz bir yere (tercihen masaüstüne) kaydedin. Daha sonra
    bu dosyaya sağ tuşla tıklayıp ÖZELLİKLER' i seçin. Ekranda beliren diyalog kutusunda
    PROGRAM basamağına geçin. Burada ÇALIŞTIR seçeneğinin yanındaki açılır menüden
    SİMGE DURUMUNA KÜÇÜLTÜLMÜŞ' ü seçin. Ayrıca en alttaki ÇIKIŞTA KAPAT seçeneğini
    de işaretleyin. Artık masaüstündeki batch dosyasına tıkladığınızda Belgelerim menüsü
    tertemiz olacaktır. Ayrıca yukarıda bahsedilen satırı AUTOEXEC.BAT dosyasına
    eklediğinizde Windows her açılışında Belgelerim menüsü temizlenecektir.

71) C: Sürücüsünün Simgesini Değiştirmek
    "Bilgisayarım" penceresini açıp da gördüğünüz C sürücünüzün standart simgesinden artık
    bıktıysanız simgesini değiştirmenin çok kolay bir yolu var. Hatta bilgisayarınızı yeniden
    başlatmaya bile gerek kalmıyor. Bunun için ilk önce c C: sürücüsünün içinde bir
    AUTORUN.INF dosyası yaratıyoruz. Bu dosyayı NOTEPAD ile yaratabilirsiniz. Daha sonra
    Windows'un PAINT uygulamasında (ki başka bir resim işleme programı da olabilir) 32*32
    bir dosya yaratıp bir şeyler yazıyoruz. Dosyayı farklı kaydet diyerek "c" sürücüsünün içine
    "c.ico" adıyla kaydederek bir icon yapmış oluyoruz.
    Şimdi, daha önceden yaratmış olduğumuz AUTORUN.INF dosyasını açıp şunları yazıyoruz;
    [autorun]
    icon=c.ico
    Dosyayı kaydederek kapatıyoruz. (burada ki c.ico yerine yeni bir dosya yaratıp onun da
    ismini verebiliriz). Bilgisayarım penceresinin içindeyken mouse'un sağ tuşuyla "yenile"
    diyoruz (veya F5 tuşuna basıyoruz) ve oldu!
    Not: İsterseniz AUTORUN.INF dosyasını gizli yaparak görünmez duruma da
    getirebilirsiniz.

72) Windows 98 İngilizce sürümünü kullanıyorum. START menüsünün sağ
    tarafındaki araç çubuğunu küçük simgelerle doldurdum, malum bir sürü
    programa buradan erişmek çok kolay oluyor. Ancak merak ettiğim bir şey var.
    Bu simgelerin üzerine fare ile geldiğimde bazıları için küçük sarı bir kutucuk
    çıkıyor ve simgenin ne işe yaradığını yazıyor. Örneğin Outlook Express
    simgesine geldiğimde "Launch Outlook Express" çıkıyor ekrana. Ben kendi
    simgelerim için de böyle şeyler yazdırabilir miyim? Varolan yazıları
    değiştirebilir miyim?
    Hem kendi tanımlarınızı kendiniz yazabilirsiniz, hem de varolan tanımları istediğiniz gibi
    değiştirebilirsiniz. Hem de çok kolay bir şekilde. Bütün yapacağınız önce ilgili simgenin
    üzerine fare imleci ile gelip sağ fare düğmesine basmak. Ekrana gelecek olan menüden
    PROPERTIES komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde
    SHORTCUT bölümüne gelin. Burada, diyalog kutusunun alt tarafından COMMENT alanını
    göreceksiniz. Bu alana yazdığınız yazılar, ekranda o sarı kutucuk içerisinde
    görüntüleneceklerdir. Buraya istediğiniz yazıyı yazın ve OK düğmesine basın. Artık sizin
    simgenizin de bir sarı kutucuğu var

73) Klasörleri Özelleştirelim
    Windows 98 klasörlerinin görünümünü özelleştirebiliyorsunuz. İşte size enteresan bir
    özelleştirme seçeneği. Herhangi bir klasörü seçip içine giriyoruz. Daha sonra klasör
    içerisinde boş bir yere sağ fare düğmesi ile tıklayıp açılacak olan menüden, "bu klasörü
    özelleştir" komutunu çalıştırıyoruz, İLERİ tuşuna basıyoruz. Karşımıza NOTEPAD ile bir
    sürü yazı gelir. Bu yazılar arasında "var L_Prompt_Text" satırını seçiyoruz. Karşısındaki
    tırnak içindeki bölüme aşağıdaki satırı yazıyoruz. şimdi dosyayı kaydedip NOTEPAD
    uygulamasından çıkıyoruz. Daha sonra karşımıza çıkan pencerede SON düğmesine
    basıyoruz. Artık bu klasörü açtığımızda sol taraftaki yazının değiştiğini ve "SELAMLAR"
    kelimesinin hareket ettiğini görüyoruz.

74) DIR Komutunu Özelleştirin
    AUTOEXEC.BAT dosyasına ufak bir satır ekleyerek DIR komutunu her kullandığınızda
    dosyaları sayfa sayfa listelemesini sağlayabilirsiniz. Bunun için AUTOEXEC.BAT dosyasna
    aşağıdaki satırı ekleyin.
    SET DIRCMD= /P
    Daha fazla özelleştirme için AUTOEXEC.BAT dosyasına SET DIRCMD= /P /O:GNE satırını
    da ekleyebilirsiniz. Buradaki parametreleri açıklayalım:
    G = İlk önce klasörleri listeler.
    N = Klasör ve dosyaları alfabetik sıraya göre düzenler.
    E = Aynı uzantıya sahip dosyaları sıralar.

75) Masaüstünü Kontrolünüze Alın
    Programlarınıza masaüstünüzden tek tıklama ile ulaşmanın o dayanılmaz hafifliği ile
    tanıştıysanız mutlaka masaüstünüz kısayollarla dolup taşmıştır. Bu durumun tek olumsuz
    yanı zamanla istediğiniz programın kısayolunu bulmanın giderek zorlaşmasıdır. Bunun da
    bir püf noktası var elbette.
    1. Masaüstünde boş bir yere sol tuşla tıklayın
    2. Klavyeden bulmak istediğiniz programın ilk harfine basın. Klavyeye her
    basışınızda, bastığınız bir harf ile başlayan bir simgenin seçili duruma geldiğini
    göreceksiniz.
    3. İstediğiniz programın simgesi seçili duruma geldiğinde ENTER tuşuna basın

76) Web Klasörü Simgesini Kaldırın
    Internet Explorer 6'i yüklerken Web Klasörlerini yüklemeyi de seçtiyseniz; Bilgisayarım
    penceresinde WEB KLASÖRLERİ isimli bir simge görürsünüz. Ama Internet Explorer'ı
    Uninstall ettiğinizde bu simge silinmez. Bunu yapmak size düşüyor. Bunun için;
    BAŞLAT*ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan metin kutusuna REGEDIT
    yazıp ENTER a basın. HKEY_CLASSES_ROOTCLSID yolunu izleyin. Buradaki
    {BDEADF00-C265-11d0-BCED-00A0C90AB50F} değerini silin. Daha sonra Registry
    editörünü kapatın. Artık Bilgisayarım penceresinde "Web Klasörleri" simgesinden eser
    kalmadı.

77) Durum Çubuğuna Güvenmeyin!
    Bir çok kullanıcı seçili dosyaların boyutunu görmek için Explorer penceresinin durum
    çubuğunu kullanır. Ama eğer birde klasör seçtiyseniz durum çubuğunda gözüken boyut
    sizi yanıltacaktır. Seçili dosya ve klasörlerinizin gerçek boyutunu görmek için seçili gruba
    sağ tuş ile tıklayıp ÖZELLİKLER' i seçin. İşte gerçek boyut

78 ) Windows 98 Türkçe kullanıyorum ve makinemin istediğim bir saatte
    kapanmasını istiyorum.
    Bu işi için Windows 98 ile birlikte gelen Görev Zamanlayıcısı (Task Scheduler) programını
    kullanacaksınız. Eğer bu program aktifse, görev çubuğunun sağ alt tarafında küçük bir
    saat simgesi görüntülenir, üzerine sağ fare düğmesi ile tıklayıp OPEN komutunu çalıştırıp
    ekrana getirebilirsiniz. Eğer çalışmıyorsa START menüsünden PROGRAMS *
    ACCESSORIES * SYSTEM TOOLS menüsünden SCHEDULED TASKS komutunu çalıştırın ve
    bu programın penceresini ekrana getirin.
    Daha sonra, programın penceresinin içerisinde ADD SCHEDULED TASK simgesinin üzerine
    çift tıklayın. Birinci adımda NEXT düğmesine basın. İkinci adımda ekrana gelecek olan
    diyalog kutusu içerisinde BROWSE düğmesine basın ve açılacak olan dosya arama diyalog
    kutusunu kullanarak C:WINDOWSRUNDLL.EXE dosyasını bulun ve OPEN düğmesine
    basın.
    Şimdi ekrana yeni bir diyalog kutusu gelecek. Burada işleme bir isim verin (örneğin
    "Windows'u kapat" gibi) ve diyalog kutusunun alt tarafındaki DAILY seçeneğini aktif hale
    getirin. Bu işlemi yaptıktan sonra NEXT düğmesine basın ve bir sonraki adıma geçin.
    Bundan sonraki adımda bilgisayarınızın her gün kapatılmasını istediğiniz saati START
    TIME bölümünde saat ve dakika cinsinden ayarlayın. NEXT düğmesine basın ve bir
    sonraki adıma geçin.
    Bu adımda OPEN ADVANCED... seçeneğini aktif hale getirin ve FINISH düğmesine basın.
    Şimdi ekrana yaratmış olduğunuz yeni günlük işlemin ileri seviye özelliklerini
    ayarlayabileceğiniz bir diyalog kutusu gelecek. Burada RUN bölümünde
    C:WINDOWSRundll.exe satırını aşağıdaki gibi değiştirin.
    C:WINDOWSRundll.exe USER,EXITWINDOWS
    Gerekli değişikliği yaptıktan sonra OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın.
    Şimdi yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi Görev Zamanlayıcısına yeni bir işlem eklemiş
    durumdasınız. İşte bitti. Görev zamanlayıcısı penceresini kapatın ve bekleyin. Ayarlamış
    olduğunuz zaman geldiğinde bilgisayarınız zangırt! diye kapatılacaktır.

79) Bazı arkadaşlarımın bilgisayarlarında görüyorum. Dosyaları tek tıklama ile
    açabiliyorlar. Bunu kendi bilgisayarımda nasıl başarabilirim, yani ben de tek
    tıklamayla dosyaları nasıl açabilirim?
    Bunun için önce MY COMPUTER simgesine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan klasör
    penceresinde VIEW menüsünden FOLDER OPTIONS komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek
    olan diyalog kutusunun GENERAL bölümüne gelin. Burada sağ alt taraftaki SETTINGS
    düğmesine basın.
    Ekrana yeni bir diyalog kutusu gelecek. Burada alt tarafta SINGLE CLICK TO OPEN AN
    ITEM seçeneğini ve hemen altındaki UNDERLINE ICON TITLES ONLY WHEN I POINT AT
    THEM seçeneğini aktif hale getirin. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın.
    Bundan böyle siz de dosyaları tek tıklama ile açabileceksiniz

80) My Computer Penceresi
    Hepiniz bilirsiniz,bir Explorer (örneğin MY COMPUTER) penceresi açtığınızda, eğer klasör
    görünümünde Web görünümü aktif ise solda açıklamalar görüntülenir. Bunları
    değiştirebilirsiniz. Aşağıda ki çok kolay işlemleri uygulamanız yeterli olacaktır.
    1. C: sürücüsünden kullanarak C:WINDOWSWEB klasörünü açın.
    2. Burada MYCOMP.HTT, CONTROLP.HTT adında dosyalar göreceksiniz.
    3. Bunlardan birini, örneğin MYCOMP.HTT'yi bir metin editörü ile açın.
    4. Aşağıya doğru indiğinizde "Açıklamasını görüntülemek için..."," öğe seçtiniz" gibi
    yazılar göreceksiniz.
    5. Bunları istediğiniz gibi değiştirin. Bundan sonra MY COMPUTER'i açtığınızda sizin
    yazdığınız açıklamalar görüntülenecektir. Örnek için aşağıdaki resme
    bakabilirsiniz.

81) TMP uzantılı dosyaları NOTEPAD de açacak hale getirdim. Ancak problem
    yaşıyorum. Tekrar nasıl eski haline getiririm?İlişkilendirdiğiniz dosyaların programla olan ilişkisini kesmek için herhangi bir klasör
    penceresi açın. VIEW (GÖRÜNÜM) menüsünden FOLDER OPTIONS (KLASÖR
    SEÇENEKLERİ) komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde FILE
    TYPES (DOSYA TÜRLERİ) bölümüne gelin. Buradaki listede aşağı doğru kayın ve TMP FILE
    seçeneğini bulun. Seçili duruma getirin. REMOVE (KALDIR) düğmesine basın. Ekrana
    gelecek olan uyarı diyalog kutusunda YES (EVET) düğmesine basın. Artık dosya ilişkisi
    kalmayacaktır.

82) Fatal Exception 0d Hatası Ne Ola Ki?
    Bazı durumlarda, Windows 98 ile çalışırken disket kopyalamaya çalışırken ekranda
    şakkadanak "Fatal Exception 0D has occurred at
    in VxD V86MMGR (01)"
    hatası ile karşılaşabilirsiniz. Bu arada, Bilgisayarınızın özellikler penceresinde baktığınızda
    da disket sürücülerinizin "MS-DOS uyumluluk modunu" kullandığını görebilirsiniz.
    Bu hata genelde bilgisayarınızdaki HSFLOP.PDR dosyası kayıpsa veya hasar görmüşse
    çıkabilir (netekim bende çıkıyordu, bu püf noktasını uyguladım düzeldi). Bu sorunu
    çözmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
    1. MY COMPUTER simgesine çift tıklayın, ekrana gelecek olan klasör penceresinde C:
    sabit diskine çift tıklayın.
    2. Klasör penceresi açılınca klavyeden tuşuna basın. Burada aranan dosya
    kısmına HSFLOP.PDR yazıp ENTER tuşuna basın.
    3. Eğer HSFLOP.PDR dosyası bulunursa, sağ fare düğmesi ile üzerine tıklayın,
    RENAME (YENİDEN ADLANDIR) komutunu çalıştırın. Dosyanın adını HSFLOP.XXX
    olacak şekilde değiştirin.
    4. Arama penceresini kapatın. Windows 98 CD-ROM'unuzu CD-ROM sürücünüze
    takın.
    5. START menüsünden PROGRAMS * ACCESSORIES * SYSTEM TOOLS * SYSTEM
    INFORMATION komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan sistem bilgi penceresinin
    içerisinde TOOLS menüsünden SYSTEM FILE CHECKER komutunu çalıştırın.
    6. Bu komut, bozuk sistem dosyalarının orijinallerini Windows CD-ROM'larından geri
    kurtarmak için kullanılır. Diyalog kutusu içerisinde EXTRACT bölümündeki metin
    kutusuna HSFLOP.PDR yazın. START düğmesine basın.
    7. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde BROWSE düğmesine basın ve
    Windows 98 CD-ROM'unuzu taktığınız sürücüyü bulun.
    8. Hemen altındaki bölüme (yani dosyanın açılacağı klasör isminin yazılacağı bölüme)
    C:windowssystemiosubsys klasör ismini girin.
    9. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. START düğmesine basın.
    Windows bozuk dosyanın orijinalini Windows 98 CD-ROM'undan alacak ve gerekli
    yere kopyalayacaktır.
    10. işlem bittiğinde Windows'u kapatıp açın, probleminiz büyük ihtimalle
    halledilecektir.

83) Her açılışta mutlaka SCANDISK yapıyor. Format atsam sorun gidecek gibi
    ama sabit diskimde bir sürü belge var. Bunlara ve Windows'a zarar vermeden
    bu SCANDISK olayını nasıl kaldırırım? Kendim çözüm olarak eski Windows'u
    silmeden yeni bir Windows yükledim. Şu an bilgisayarımda iki Windows yüklü
    ve hangisiyle açarsam açayım SCANDISK her açılışta başlıyor ayrıca birinde
    nükseden bir sorun varsa diğerinde de nüksediyor. Bu durumda her iki
    Windows'u da silip yeni bir windows yüklemeli miyim yoksa tek yol format
    atmak mı?
    Yok, Windows'ları silmenize gerek yok. Önce START menüsünden PROGRAMS * MS-DOS
    PROMPT komutunu çalıştırın. DOS penceresi ekrana gelince C: klasörüne geçin ve
    burada
    EDIT MSDOS.SYS
    Komutunu çalıştırın. Ekranda EDIT programının içerisinde MSDOS.SYS dosyasının
    açıldığını göreceksiniz. Burada [OPTIONS] bölümüne örnek resimde de görüldüğü gibi
    AUTOSCAN=0
    Satırını ekleyin. Dosyayı kaydedin, EDIT programını ve DOS penceresini kapatın.
    Bilgisayarınızı kapatıp açtığınızda tekrar SCANDISK yapmayacaktır.

84) Elimde bir sürü dosyanın bulunduğu bir klasör var ve bu klasörün içeriğini
    arkadaşıma YASAK KELİMEürmek istiyorum. Internet erişimi olmadığı için disketle
    YASAK KELİMEürmek istiyorum ancak bu klasör bir diskete sığmıyor doğal olarak. Bir
    arkadaşıma sorduğumda "birden fazla diskete sıkıştır" dedi ve Winzip
    programını kullanmamı önerdi. Bu program nasıl kullanılır, disketlere
    sıkıştırmak ne demektir?
    Winzip bir dosya sıkıştırma programıdır ve çok yer kaplayan dosyaları tek bir dosya arşivi
    içerisinde sıkıştırmak için kullanılır. Zaten en son sürümünü bizim dergi ile birlikte
    verdiğimiz PC Magazine Offline CD-ROM'larının "shareware klasikleri" bölümünde
    bulabilirsiniz. Programı bilgisayarınıza kurduktan sonra temiz, formatlı disketleri bir
    kenara koyun ve disket sürücüye bir disket takın. Daha sonra sıkıştırmak istediğiniz
    klasörün simgesini görüntüleyin ve üzerine sağ fare düğmesi ile tıklayın. Ekrana gelecek
    olan menüden ADD TO ZIP komutunu çalıştırın. Bu komutu çalıştırdığınızda ekrana
    WINZIP uygulamasının dosya sıkıştırma diyalog kutusu gelecek. Bu diyalog kutusu
    içerisinde en üstteki ADD TO ARCHIVE metin kutusuna A:YEDEK yazın ve :ENTER tuşuna
    basın. Kısa bir süre sonra dosyalar diskete sıkıştırılmaya başlayacaktır. Birinci disket
    dolunca WINZIP uygulaması ekranda yeni bir diyalog kutusu görüntüleyecek ve disket
    sürücüye ikinci disketi yerleştirmenizi isteyecektir. Birinci disketi çıkartın, üzerine 1 yazın
    ve ikinci disketi takın. Ekrandaki diyalog kutusunun OK düğmesine basın. İşlem ikinci
    disketten devam edecektir. Bütün dosyalar bitene kadar bu işlemi arka arkaya
    tekrarlayın.
    İşlem bittiğinde o büyük klasörünüz disketlere dağıtılmış olacak. Disketleri arkadaşınızın
    bilgisayarına YASAK KELİMEürün. Arkadaşınızın bilgisayarında da WINZIP uygulaması kurulu olmalı,
    eğer değilse o bilgisayara da bu uygulamayı kurun. Daha sonra disket arşivinin son
    disketini sürücüye takın ve içeriğini görüntüleyin. Klasör penceresinin içerisinde bir tek
    ZIP soyadlı dosya görülecektir. Bu dosyayı sağ fare düğmesi ile sürükleyin ve
    masaüstünde boş bir yere bırakın. Fare düğmesinden elinizi çektiğinizde ekranda bir
    menü açılacak, buradan EXTRACT TO {dosya ismi}... komutunu çalıştırın.
    WINZIP uygulaması ekranda bir diyalog kutusu görüntüleyecek ve disket setinin birinci
    disketini takmanızı isteyecektir. Sonuncu disketi sürücüden çıkartın ve birinci disketi
    takın. Diyalog kutusunun OK düğmesine basın. Dosyaları arşivden bir bir çıkartılacak ve
    masaüstünde dosya ismi ile oluşturulacak olan bir klasörün içerisine açılmaya
    başlayacaktır. Birinci disketin işi bitince WINZIP uygulaması yine ekranda bir diyalog
    kutusu görüntüleyecek ve sizden ikinci disketi sürücüye takmanızı isteyecektir. Birinci
    disketi çıkartın, ikinci disketi takın ve ekrandaki diyalog kutusu içerisinde OK düğmesine
    basın. Bu işlemi sonuncu diskete kadar devam ettirin. İşlemler bittiğinde bilgisayarınızdan
    sıkıştırıp almış olduğunuz klasörün tam bir kopyası arkadaşınızın bilgisayarının
    masaüstünde oluşturulacak, siz de amacınıza ulaşmış olacaksınız.

85) İmdat Windows 2000 Çalışmıyor!
    Bir sabah kalktığınızda (aynen benim gibi) bilgisayarınızın boot etmediğini görüp Windows
    2000 kurduğunuza lanet ediyor olabilirsiniz. Ekranda NTLDR IS MISSING PRESS
    CTRL+ALT+DEL gibi hain bir mesajla karşılaşabilirsiniz. Özellikle yabancı haber
    gruplarında Windows 2000 ve Windows 98'i dual-boot kuranlarda bu tür problemlerle
    karşılaşmış olan bir sürü Windows 2000 kullanıcısı var.
    Neyse ki hemen panik yapmaya gerek yok. Bu tür bir problem yaşayan kimselerin adım
    adım takip etmeleri gerek yol aşağıda:
    1. Önce bilgisayar BIOS'tan CD-ROM'dan boot edecek şekilde ayarlanır.
    2. Windows 2000 CD-ROM'u CD-ROM sürücüye takılır ve bilgisayar açılır.
    3. Bilgisayarın CD-ROM'dan boot etmesi sağlanır, ekranda Windows 2000 kurulum
    programı görülür.
    4. R tuşuna basarak REPAIR (tamir etme) seçeneği seçilir.
    5. Bundan sonraki adımda C tuşuna basılır ve DOS ekranına benzer bir siyah-beyaz
    ekranla karşı karşıya kalınır.
    6. Şimdi C: sürücüsünün root klasörüne geçilir. Buraya Windows 2000 CDROM'undaki
    I386 klasörünün içerisinde yer alan NTLDR ve NTDETECT.COM
    dosyaları kopyalanır. Örneğin eğer C
    **********************************************************************************************************
    Genel Durma Hataları
    Durma hatası ekranında da gösterilen aşağıdaki adımlar hatanın nedenini belirlemenize ve sorunu düzeltmenize yardımcı olur.

Genel Durma Hatalarında Sorun Giderme

1. Bilgisayarınız yeniden başlatın.

2. Yeni donanım veya yazılımın düzgün bir şekilde kurulmuş olduğundan emin olun. Her seferinde yeni donanım aygıtlarından birini çıkararak hatanın giderilip giderilmediğini kontrol edin. Hata giderilmiş ise 3. adıma geçin.

Bu test sırasında hatalı olduğunu anladığınız donanımı değiştirin. Ayrıca, bilgisayar üreticileri tarafından verilen donanım tanılama yazılımını çalıştırmayı deneyin.

Eğer bu, yeni yüklenmiş bir donanım veya yazılım ise, üretici firma ile irtibat kurarak, Windows XP Professional için ihtiyacınız olabilecek herhangi bir güncelleştirme veya sürücünün olup olmadığını öğrenin.

3. Başlat'ı tıklayın ve sonra Yardım ve Destek'i tıklayın. Destek alın veya Windows XP haber gruplarından bilgi bulun'u tıklayın ("Yardım isteyin" seçeneğinin altında) ve sonra sol sütunda bulunan Microsoft'tan yardım alın seçeneğini tıklayın.

4. Başlat'ı, Yardım ve Destek'i ve sonra Sorun Gidericilerin bir listesini görmek için Sorun çözme ("Bir Yardım konusu seçin"in altında) seçeneğini tıklayın.

5. Microsoft Donanım Uyumluluğu Listesi'ni (HCL) kontrol ederek tüm donanım ve sürücülerinizin Windows XP Professional ile uyumlu olduğundan emin olun.

HCL'nin en güncel sürümünü görmek için Microsoft Web sitesi'ni ziyaret edin.

6. Yeni yüklenmiş tüm donanımı (RAM, bağdaştırıcılar, sabit diskler, modemler v.b.), sürücüleri ve yazılımı devre dışı bırakın veya kaldırın.

o Eğer Windows XP Professional'i başlatabiliyorsanız, Olay Görüntüleyicisi'ndeki Sistem Günlüğü'nü kontrol ederek, soruna neden olan aygıt veya sürücüyü belirlemenize yardımcı olabilecek diğer hata mesajlarına bakın. Sistem Günlüğü'nü görmek için Başlat'ı ve sonra Denetim Masası'nı tıklayın. Performans ve Bakım'ı tıklayın ve sonra Yönetimsel Araçlar'ı tıklayın. Olay Görüntüleyicisi'ni çift tıklatarak açın ve Sistem Günlüğü'nü açarak mesajları kontrol edin

o Windows XP Professional'i başlatamıyorsanız, bilgisayarınızı güvenli modda başlatmayı deneyin ve sonra yeni eklenmiş olan programları ve sürücüleri kaldırın veya devre dışı bırakın. Bilgisayarınızı güvenli modda başlatmak için, bilgisayarınızı yeniden başlatın; sonra, mevcut işletim sistemlerini içeren liste karşınıza geldiğinde F8 tuşuna basın. Gelişmiş Seçenekler ekranında, Güvenli Mod'u seçin ve ENTER'a basın.

Daha fazla bilgi için Yardım ve Destek Merkezine girerek Ara kutusuna "Güvenli Mod Seçenekleri" yazın.

7. Internet erişiminiz varsa, Microsoft Support sitesi'ni ziyaret edin.

Microsoft Knowledge Base'de "Windows XP Professional" ve aldığınız durma hatası ile ilişkilendirilmiş numarayı arayın. Örneğin mesaj "Dur: 0x0000000A" şeklindeyse "0x0000000A" araması yapın.

8. Antivirüs yazılımınızın güncel bir sürümünü kullanarak bilgisayarınızda virüs taraması yapın. Bir virüs bulmanız durumunda, bu virüsü bilgisayarınızdan silmek için gerekli adımları uygulayın. Bu adımlar için antivirüs yazılımınızın talimatlarına bakın.

9. Donanım aygıtlarınızın sürücülerinin ve sistem BIOS'unuzun en güncel sürümler olduğunu onaylayın. Donanım üreticileriniz en güncel sürümü bulmanızda veya bu sürümü elde etmenizde size yardımcı olabilirler.

10. Caching veya shadowing gibi BIOS bellek seçeneklerini devre dışı bırakın. Yardıma gereksiniminiz olursa donanım üreticisi ile irtibat kurun.

11. Bilgisayar üreticiniz tarafından verilen, özellikle bellek denetimi amaçlı bir sistem tanılama yazılımı varsa çalıştırın.

12. Bilgisayarınızda en son çıkan Hizmet Paketi'nin yüklü olduğundan emin olun. Hizmet paketlerinin bir listesini ve bunları indirmek için gerekli talimatları görmek için, Windows Update Web sitesi'ne gidin.

13. Oturum açamıyorsanız bilgisayarınız yeniden başlatın. Kullanılabilir işletim sistemlerinin listesi karşınıza geldiğinde F8 tuşuna basın. Gelişmiş Seçenekler ekranında, En Yeni İyi Yapılandırma seçeneğini seçin ve ENTER'a basın.

Belirli Durma Hataları
    Bazı durma hataları, hatanın nasıl giderilebileceğini belirlemenize yardımcı olacak "DATA_BUS_ERROR" gibi açıklayıcı mesajlar görüntüler. Bu bölümde belirli durma hatalarında, aldığınız mesajın türüne göre sorun giderme işleminin nasıl yapılacağı açıklanmaktadır.

ÖNEMLİ

Bu bölümde anlatılanlar sadece uzman kullanıcılar tarafından uygulanmalıdır,sadece bilgi olarak verilmiştir.

Tablo 1 Yazılım ve aygıt sürücüsü hataları

Hata Numarası Açıklayıcı Metin
    0x0000001E KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED
    0X000000D1 DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
    0x000000EA THREAD_STUCK_IN_DEVICE_DRIVER
    0x00000050 PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
    0X0000000A IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
    0x0000007B INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE
    0x0000009F DRIVER_POWER_STATE_FAILURE
    0XC000021A STATUS_SYSTEM_PROCESS_TERMINATED
    0XC0000221 STATUS_IMAGE_CHECKSUM_MISMATCH

Not: 0x0000001E, 0x0000000A ve 0x0000007B numaralı durma hataları genel donanım hatalarından da kaynaklanabilir. Burada gösterilen adımlar bu hataları gidermezse, Donanım Arızalarından Kaynaklanan Hatalar konusunda anlatılan adımlara bakın.

Genel Durma Hataları bölümündeki adımları uygulayın. Durma hatası devam ediyorsa, aşağıdaki adımları deneyin.

Yazılım ve aygıt sürücüsünden kaynaklanan durma hatalarını gidermek

1. Durma mesajında belirtilen sürücünün Windows Donanım Quality Labs (WHQL) tarafından imzalanmış ve onaylanmış olup olmadığını kontrol edin. İmzalanmamış sürücüleri kontrol etmek için Sigveriv.exe uygulamasını çalıştırın.

2. Durma mesajında belirtilen sürücüyü yükleme ortamınızdaki daha iyi bir kopyasıyla veya üreticiden edineceğiniz güncelleştirilmiş bir sürümü ile değiştirmeyi deneyin.

3. Durma mesajında belirtilen sürücüyü veya yeni yüklenen sürücüleri devre dışı bırakın.

4. Windows XP Professional ile birlikte verilmeyen bir video sürücünüz varsa, onun yerine standart VGA sürücüsünü veya Windows XP ile birlikte verilen uyumlu bir sürücüyü kullanmayı deneyin.

5. Antivirüs, disk birleştirme, uzaktan kumanda, güvenlik duvarı veya yedekleme programları gibi filtre sürücüleri kullanan yazılımları kaldırın.

6. Kurtarma Konsolunu çalıştırın ve sistemin algıladığı hataları onarmasına izin verin.

Kurtarma Konsolu ile ilgili daha fazla bilgi için Bilgilerinizi Yedekleme ve Kurtarma konusuna bakın veya Yardım ve Destek Merkezini kullanın.

7. Eğer hata, bilgisayarınıza RAM ekledikten hemen sonra oluştuysa, sayfalama dosyası hasar görmüş veya yeni RAM bozuk ya da uyumsuz olabilir. Bu durumda, Pagefile.sys dosyasını silin ve sistemin RAM yapılandırmasını eski haline getirin.

Dosya sistemi hataları

Hata Numarası
    Açıklayıcı Metin

0x00000023
    FAT_FILE_SYSTEM

0x00000024
    NTFS_FILE_SYSTEM

Genel Durma Hataları bölümündeki adımları uygulayın. Durma hatası devam ediyorsa, aşağıdaki adımları deneyin.

Dosya sistemi durma hatalarında sorun giderme

1. Küçük bilgisayar sistemi arabirimi (SCSI) bağdaştırıcısı kullanıyorsanız, donanım satıcınızdan en yeni Windows XP Professional sürücüsünü edinin, SCSI aygıt için eşleme görüşmesini devre dışı bırakın, SCSI zincirinin doğru bir şekilde sonlandırıldığından emin olun ve aygıtların SCSI ID'lerini kontrol edin. Bu adımları nasıl yapacağınızdan emin değilseniz aygıt için verilen talimatlara bakın.

2. Entegre aygıt elektronikleri (IDE) aygıtlar kullanıyorsanız, kart-üzerinde IDE bağlantı noktasını sadece Birincil olarak tanımlayın. IDE aygıtların Master/Slave/Only ayarlarını kontrol edin. Sabit disk hariç tüm IDE aygıtları kaldırın. Bu adımları nasıl yapacağınızdan emin değilseniz aygıt için verilen talimatlara bakın.

3. Antivirüs, disk birleştirme, uzaktan kumanda, güvenlik duvarı veya yedekleme programları gibi filtre sürücüleri kullanan yazılımları devre dışı bırakın veya kaldırın.

4. Dosya sisteminin bozulup bozulmadığını anlamak için Chkdsk /f komutunu çalıştırın. Windows XP Professional Chkdsk komutunu çalıştıramıyorsa, sürücüyü Windows XP Professional işletim sistemini kullanan başka bir bilgisayara bağlayın ve sürücü üzerinde Chkdsk komutunu o bilgisayardan çalıştırın.

Tablo 3 Donanım Arızaları ile ilgili hataları

Hata Numarası
    Açıklayıcı Metin

0x0000001E
    KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED

0x0000000A
    IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

0x0000007B
    INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE

0x0000007F
    UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP

0xC0000218
    UNKNOWN_HARD_ERROR

Not: 0x0000001E, 0x0000000A ve 0x0000007B numaralı durma hataları yazılım ve aygıt sürücüsü hatalarından da kaynaklanabilir. Burada gösterilen adımlar bu hataları gidermezse, Yazılım ve Aygıt Sürücüsü Hataları konusunda anlatılan adımlara bakın.

Bu kitabın önceki bölümlerinde yer alan Genel Durma Hataları konusundaki adımları uygulayın. Durma hatası devam ediyorsa, aşağıdaki adımları deneyin.

Donanım arızaları ile ilgili durma hatalarında sorun giderme

1. Bilgisayarınızdaki aygıtların Windows Hardware Quality Labs (WHQL) tarafından imzalanmış ve onaylanmış sürücülere sahip olup olmadığını kontrol edin. İmzalanmamış sürücüleri kontrol etmek için Sigveriv.exe uygulamasını çalıştırın.

2. Üretici firmanın donanımınız için kullanabileceğiniz sürücü güncelleştirmeleri çıkarıp çıkarmadığını kontrol edin.

3. Antivirüs, disk birleştirme, uzaktan kumanda, güvenlik duvarı veya yedekleme programları gibi filtre sürücüleri kullanan yazılımları güncelleştirin.

4. Soruna neden olan öğeyi bulabilmek için önemli olmayan donanım ve yazılımları kaldırın.

5. Windows XP'yi yeni bir klasöre yükleyin. Soruna neden olan sürücüyü bulabilmek için sürücüleri sırayla ekleyin ve yeniden başlatın.

6. Kurtarma Konsolunu çalıştırın ve sistemin algıladığı hataları onarmasına izin verin.

Kurtarma Konsolu ile ilgili daha fazla bilgi için Bilgilerinizi Yedekleme ve Kurtarma konusuna bakın veya Yardım ve Destek Merkezini kullanın.

Hata Mesajı Almaya Devam Mı Ediyorsunuz?
    Bazı ender durumlarda, Windows XP Professional'i kaldırıp işletim sisteminizi eski haline getirmeniz gerekebilir.

Windows XP'yi kaldırmak için

§ Başlat'ı, Denetim Masası'nı, Program Ekle Kaldır'ı tıklayın.

§ Windows XP Professional'i tıklayın ve Kaldır seçeneğini seçerek ekranınızda beliren talimatları uygulayın.
    Unutulan parolayı yeniden kullanmak

Windows XP altındaki kullanıcı hesapları için geçerli olan parolaların unutulması korkulu bir rüyadır. Bu ihtimali ortadan kaldırmak isteyebilirsiniz.

Microsoft, bu tür bir durum önceden hazırlıklı. İsterseniz, kullanıcı hesabınıza ileride yeniden ulaşabilmek için bir parola geri yükleme disketi oluşturabilirsiniz. Ancak, yabancılar için hesabınıza erişim kartı gibi kullanılabilecek olan bu disketi, oluşturduktan sonra gerçekten güvenli bir ortamda saklamalısınız.

İlk olarak biçimlendirilmiş yeni bir disket hazırlayın. Disketin bundan sonraki oluşturulma işlemi PC'nizin ağa bağlı olup, olmamasına bağlıdır. Eğer tek başına veya bir çalışma grubuna dahil olan bir bilgisayara sahipseniz aşağıdaki işlemleri uygulayın: Başlat/Denetim Masası komutunu çalıştırın ve ekrana gelen penceredeki Kullanıcı Hesapları simgesine iki kere tıklayın. Parolasını diskete aktarmak istediğiniz hesabı seçin ve pencerenin solundaki İlgili Görevler başlığı altındaki "Unutulan parolayı önle" bağlantısına tıklayın. Bunun sonucunda aktif olan Unutulan Parola sihirbazının ekrana getirdiği direktifleri takip edin.
    Bir Domain'e dahil olan bir Windows XP'de ise farklı bir yol izlenmesi gereklidir. Burada ilk olarak [Ctrl]+[Alt]+[Del] tuş kombinasyonunu uygulayın ve ekrana gelen penceredeki Parola Değiştir üzerine tıklayın. Kayıt listesinden yerel bilgisayarı, Domain'i değil, seçin. Bunun sonucunda Yedekleme adında yeni bir düğme ekrana gelecektir. Unutulan Parola sihirbazını başlatmak için Yedekleme düğmesine tıklayın ve ekrana gelen direktifleri takip edin. Bu durumda da yerel bilgisayardaki , birden fazla olsa dahi sadece bir kullanıcı hesabını yedekleyebilirsiniz.

Ve disketi ilk yardım için kullanmak. Sistemi yeniden başlatın ve ilk olarak yanlış bir parola girin. DİKKAT! Bu işlem ancak bilgisayara kayıt olurken geçerlidir. Domain ortamında işe yaramayacaktır. Yanlış parola ile sisteme erişmek istediğinizde, üzerinde "Parola sıfırlama disketinizi kullanın" düğmesi bulunan "Parolanızı mı unuttunuz?" mesajı ekrana gelir. Bu düğme üzerine tıklayın, biraz önce oluşturduğunuz disketi sürücüye yerleştirin ve yeni bir kullanıcı parolası belirleyin. Bunun sonucunda artık yeni parolanızı kullanabileceğiniz bir Login penceresi ekrana gelecektir

HATA KODU
    HATALARIN ANLAMLARI

100 - 199
    ANAKART

200 - 299
    HAFIZA CIPI HATASI (RAM VEYA CACHE MEMORY)

300 - 399
    Klavye

400 - 499
    TEK RENK(MONOKROM) GRAFIK (EKRAN KARTI)

Z500 - 599
    RENKLI GRAFIKSEL HATA(EKRAN KARTI)

600 - 699
    DISKET Sürücüsü

700 - 799
    MATEMATIKSEL İşlemci
    900 - 999
    PARALEL PRINTER PORT

1000 - 1099
    IKINCIL PRINTER PORTU

1100 - 1299
    ASENKRONIZE ILETISIM KAYNAGI VEYA BAGLANTI NOKTASI

1300 - 1399
    OYUN PORTU

1400 - 1499
    RENKLI PRINTER

1500 - 1599
    SENKRONIZE ILETISIM KAYNAGI VEYA BAGLANTI NOKTASI

1700 - 1799
    HARD DISK VEYA ADAPTORU

1800 - 1899
    XT SISTEM GENISLEME YUVASI

2000 - 2199
    IKIYONLU ILETISIM ADAPTORU

2400 - 2599
    EGA GRAFIK KARTI (MCA)

3000 - 3199
    LAN (YEREL NETWORK)

4800 - 4999
    IC(INTERNAL)MODEM

7000 - 7099
    Phoenix BIOS

7300 - 7399
    3.5" Disket sürücü

8900 - 8999
    MIDI adaptör

11200 - 11299
    SCSI ADAPTOR

21000 - 21099
    SCSI Fixed Disk Ve denetleyicidir

21500 - 21599
    SCSI CD-Rom sistem

Windows Xp anahtar komutlar:

Başlat/Çalıştır
    compmgmt.msc Bilgisayar yönetimini açar.
    clipbrd.exe Pano işlemcisini açar.
    cleanmgr.exe Disk temizleyiciyi açar.
    ciadv.msc Dizin yöneticisini açar.
    charmap.exe Karakterleri ayarlamanızı sağlar.
    calc.exe Hesap makinesini açar.
    diskmgmt.msc Disk yönetimini açar.
    devmgmt.msc Aygıt yöneticisini açar.
    dfrg.msc Disk birleştiriciyi açar.
    eudcedit.exe Karakter imal edebilirsiniz.
    appwiz.cpl Program ekle kaldırı açar.
    access.cpl Erişebilirlik seçeneklerini açar.
    accwiz.exe Erişebilirlik sihirbazını açar.
    desk.cpl Görüntü özelliklerini açar.
    eventvwr.exe Olay görüntüleyicisini açar.
    freecell.exe İskambil oyununu açar.
    fsmgmt.msc Paylaşılan klasörler menüsünü açar.
    hdwwiz.cpl Donanım ekleme sihirbazını açar.
    iexpress.exe Setup programını açar.
    inetcpl.cpl İnternet özelliklerini açar.
    intl.cpl Bölge ve dil ayarlarını açar.
    joy.cpl Oyun kontrollerini açar.
    magnify.exe Büyüteçi açar.
    main.cpl Fare özelliklerini açar.
    mmsys.cpl Ses ayarlarını açar.
    mspaint.exe Paint programını açar.
    narrator.exe İngilizce ekran okuyucusunu açar.
    ntbackup.exe Yedekleme sihirbazını açar.
    nusrmgr.cpl Kullanıcı hesaplarını açar.
    osk.exe Ekran klavyesi açar.
    telnet.exe Telnet'i açar.
    spider.exe Kağıt oyunu açar.
    gpedit.msc Grup poliçesi açar.
    msconfig.exe Sistem ayarlarını açar.
    verifier.exe Sürücü monitörünü açar.
    drwtsn32.exe Sorun tanıma aracını açar.
    dxdiag.exe DirectX sürümünüzü öğrenmenizi sağlar.
    mobsync.exe Senkronizasyon sağlar.
    mplay32.exe Media Player'ın çok basit bir halini açar.
    odbcad32.exe Database işleme sağlar.
    packager.exe Obje paketleyiciyi açar.
    perfmon.exe Sistem monitörünü açar.
    progman.exe Masaüstü yöneticisini açar.
    rasphone.exe Erişim defterini açar.
    shrpubw.exe Network paylaşımı bilgisini açar.
    sigverif.exe İmza denetleyicisini açar.
    sysedit.exe Sistem yöneticisini açar.
    syskey.exe Şifre databaseini açar.
    sndrec32.exe Ses kaydedicisini açar.
    timedate.cpl Tarih ayarlama penceresini açar.
    tourstart.exe Windows XP turu başlatır.
    winchat.exe Windows içinde bulunan chat programını açar.
    winmine.exe Mayın Tarlası oyununu açar.
    write.exe WordPad'i açar.
    wupdmgr.exe Windows güncelleştirme penceresini açar.
    explorer.exeWindows Gezgini'ni açar.
    powercfg.cpl Güç seçeneklerini açar.
    rasphone.exe Ağ bağlantılarını açar.
    regedt32.exe Windows Kayıt Düzenleyicisi'ni açar.
    regedit.exe Windows Kayıt Düzenleyicisi'ni açar.
    sndvol32.exe Ses ayarlarını yapmanızı sağlar.
    notepad.exe Not defterini açar.
    taskmgr.exe Görev yöneticisini açar
    İNTERNET EXPLORER’IN AÇILIŞINI HIZLANDIRIN

İnternet Explorer veya Explorer’ı her açtığınızda nedendir bilinmez,windows zamanlanmış görevleri arar,ondan sonra explorer’ı açar.Bunu engellemek için,başlat menüsünden “çalıştır” kısmına basın ve oraya “regedit” yazın ve aşağıdaki yolu bulun:

HKEY_ LOCAL _MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Current Version\Explorer\Remote Computer\NameSpace.

Daha sonra orada bulunan {D6277990-4C6A-11CF-8D87-00A-A0060F5BF} satırını silin.Bilgisayarınızı kullandıkça İnternet Explorer ve normal Explorer’ı açarken farkı hissedeceksiniz.

GERİ DÖNÜŞÜM KUTUSUNUN NORTON’SUZ AÇILMASI

Norton Utilities veya Norton SystemWorks kurulduktan sonra Geri Dönüşüm Kutusu’na çift tıklandığında Norton Unerase Wizard ekrana geliyor.Ama siz bunu değil,Geri Dönüşüm Kutusu’nu kullanmak istiyorsunuz.Bunun için;

Masaüstünde bulunan Geri Dönüşüm Kutusu simgesine farenin sağ tuşunu kullanarak tıklayın ve kısayol menüsündeki Özellikler komutunu çalıştırın.Ekrana gelen iletişim penceresindeki Recycle Bin kartını etkinleştirin.Buradan Double clicking item opens başlığı altındaki Standart Recycle Bin seçeneğini işaretleyin.

Yaptığınız değişikliğin etkili olabilmesi için daha sonra Uygula ve Tamam düğmelerine tıklamalısınız.Bundan sonra Geri Dönüşüm Kutusu,Unerase Wizard’ın kurulumundan önce olduğu gibi görünecektir.

PREFECT BELLEĞİNİN ARA SIRA TEMİZLENMESİ

Windows açılışı optimizasyonu,Windows’un ve programların daha hızlı açılmalarını sağlar.Bu hafızanın saklandığı WINDOWS/PREFECT klasörünü,XP’nin daha sonra yeniden ve en iyi şekilde tekrar doldurabilmesi için ara sıra temizlemelisiniz.Bunun için söz konusu klasördeki tüm dosyaları seçin ve [Del] tuşuna basın.

SİSTEM KAPANIŞINDA PROGRAMLARIN HIZLI SONLANDIRILMASI

Sisteminizi kapatma komutunu verdiğiniz halde bazı uygulamalar çalışmaya devam ediyorlar.Windows,sistemi güç kullanarak sonlandırmadan önce bu programlara bir süre tanır.Ancak bu işlem biraz zaman alabilir.Beklemek istemiyorsanız Başlat/Çalıştır menüsüne regedit yazın.Karşınıza çıkan pencerede;

{HKEY_ LOCAL_ MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control } anahtarını etkinleştirin.Pencerenin sağ tarafında “WaitToKillServiceTimeout” kaydı bulunur.Buradaki değeri 1 yapın.

DLL DOSYALARININ HAFIZADAN DEVAMLI SİLİNMESİ

XP kullanılan programların DLL’lerini hafızada saklar.Bu,RAM’ebüyük yük bindirir ve çalışmasını frenler.Bu durumu aşağıdaki şekilde engelleyebilirsiniz.

Başlat/Çalıştır komutu ile ekrana gelen penceredeki Aç komutuna regedit yazın.Tamam düğmesini tıklayın.Takip eden penceredeki {HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Cur rentVersion\Explorer} anahtarını etkinleştirin.Buradaki boş bir alana farenin sağ tuşunu kullanarak tıklayın ve açılan kısayol menüsündeki Yeni/Dize Değeri komutunu çalıştırın.Bu yeni öğeye “AlwaysUnloadDll”verin.daha sonra bu yeni kaydın üzerine iki kere tıklayın ve değerini 1 olarak değişitirin.

OTOMATİK İNTERNET GÜNCELLEMELERİNİN ENGELLENMESİ

İnternet güncellemeleri bilgisayarı çöplüğe çevirir,dahası en uygunsuz zamanı kollayıp ortaya çıkıveren iletişim pencereleriyle de kullanıcıyı rahatsız ederler.Sizde mi bu durumdan rahatsızsınız?Öyleyse otomatik güncellemeyi devre dışı bırakın.Bunun için;

Denetim Masasını açın,buradaki Sistem simgesine çift tıklayın,Otomatik Güncelleştirme bölümüne tıklayın ve buradaki “Otomatik güncelleştirme kapansın.Bilgisayarımı kendim güncelleştirmek istiyorum” seçeneğini işaretleyin.

HATA UZMANI DR.WATSON’UN KAPATILMASI

Hata uzmanı Dr.Watson,program geliştiriciler için anlamlı,ancak normal bir kullanıcı için rahatsız edici olabilir.En iyisi siz onun da icabına bakın.Bunun için Başlat/Çalıştır

Penceresine regedit yaz.Açılan pencerede;

{HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\C urrentVersion\AeDebug} anahtarını etkinleştirin ve bu bu anahtarı Dosya/Ver/Seçili Dal komutunu kullanarak harici bir dosya içerisine kaydedin.Daha sonra söz konusu anahtarı silin.

SİSTEM ÇEKİRDEĞİNİN TAŞINMASININ ENGELLENMESİ

(128 MB RAM’E SAHİP OLAN BİLGİSAYARLAR İÇİN)

İlk olarak Başlat/Çalıştır komutu ile ekrana gelen penceredeki Aç komutuna regedit yazın ve buaradaki {HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contr ol\Session Manager\Memory Management} anahtarını etkinleştirin.Buradaki “DisablePagingExecutive” öğesini seçin ve değerini 1 olarak değişitirin..Aynı işlemi burada bulunan “LargeSystemCache” öğesi için de tekrar edin.XP,bu sayede çekirdeğin bir kısmını RAM üzerinde saklar ve sistemin çalışma hızı artar.

ARAYÜZDEKİ GEREKSİZ SÜSLERİN TEMİZLENMESİ

Windows XP’nin arayüzü kullanım kolaylığının haricinde şüphesiz göze de hitap ediyor.Hareketli menüler,renkli çubuklar,yuvarlatılmış pencere köşeleri ve daha fazlası.Bu görünüm ne kadar güzel olursa,bilgisayarın işlem gücüne de o denli olumsuz etki eder.Performans düşkünü kullanıcılar bu nedenle bu güzel arayüzü kullanmamayı tercih ederler.Siz de bunu yapmak için;

Başlat/Denetim Masası komutunu çalıştırın.Denetim Masasından Sistem yazılı yere çift tıklayın.Karşınıza çıkan Sistem Özellikleri penceresinde Gelişmiş bölümüne tıklayın.Buradaki Performans başlığı altındaki Ayarlar seçeneğine tıklayın.Takip eden penceredeki Görsel Efektler başlığı altında bulunan En İyi Performans İçin Ayarla seçeneğini işaretleyin ve tamam tuşuna basın.Windows işlemcinizi yavaşlatan tüm görsel efektleri devre dışı bırakacak ve bilgisayarınız belirgin bir biçimde hızlanacaktır.

WINDOWS XP ZIP FONKSİYONUNUN KALDIRILMASI

Eğer Winzip veyaWinrar gibi programlardan bir tanesini kullanıyorsanız XP’ye entegre olarak sunulan Zip fonksiyonuna ihtiyacınız yok demektir.Bu fonksiyonun boşuna yerkaplamasını istiyorsanız bu Zip fonksiyonunu kaldırın.Bunun için;

Başlat/Çalıştır komutunu çalıştırın ve Aç kutusuna aşağıdaki satırı girin.

regsvr32 /u /zipfldr.dll

Windows XP’nin bu fonksiyonunu geri yüklemek isterseniz aşağıdaki komutu yazın.

Regsvr32 zipfldr.dll

HIZLI VE KALICI OLARAK DOSYA SİLME

Sildiğiniz dosyaların geri dönüşüm kutusuna gönderilmeyip,geri dönüşü olmayacak şekilde silinmesini istiyorsanız;dosyaları shift tuşuna basılı tutarak silin.Bunun için ister dosyayı geri dönüşüm kutusuna atarken shift tuşuna basılı tutun,isterseniz de shift tuşu ile birlikte delete tuşuna basın.Karşınıza gelecek onay kutusunda tamam butonuna tıkladığınızda işlem gerçekleşecektir.

İsterseninz tüm silme işlemlerinizin bu şekilde olmasını sağlayabilirsiniz.Bunun için geri dönüşüm kutusuna sağ tıklayıp özellikleri seçim.Çıkan pencerede “Dosyaları geri dönüşüm kutusuna taşıma.Dosyaları sildiğinde hemen kaldır.”seçeneğini aktif hale getirin.Bunu bütün sürücülere veya belli bir sürücüye de uygulayabilirsiniz.Yeni silme onayı kutusunun görünmemesini de sağlayabilirsiniz.Aynı pencerede “Silme onay iletişim kutusunu göster” i seçerseniz silme işlemleriniz hız kazanacak ancak silinen dosyaların geri dönüşü olmayacaktır.

YASAK AÇIKLAMLARIN KAPATILMASI

Simgelerin üzerinde bilgi kutucuklarının açılması ve konuşma baloncuklarının Windows turu hakkında açıklama yapması haklı olarak birçok kullanıcıyı rahatsız eder.Bu yardım metinlerini devre dışı bırakmak için;

İlk olarak Başlat/Çalıştır komutu ile ekrana gelen penceredeki Aç komutuna regedit yazın.Buradaki HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Explorer\Advanced anahtarı altındaki “ShowİnfoTip” kaydına çift tıklayın ve değer olarak 0 girin.Ardından “EnableBalloonTips” adında aynı tipte yeni bir kayıt oluşturun ve bunun değerini de 0 olarak değiştirin.Sistemi yeniden başlattıktan sonra yardım metinlerinden tamamıyla kurtulmuş olacaksınız.

BAŞLAT MENÜSÜNÜN HIZLANDIRILMASI

Başlat menüsü içerisinde gezinirken bir sonraki alt menünün ekrana gelmesi yaklaşık bir saniye sürebilir.Söz konusu zamanı kısaltmak için Başlat/Çalıştır menüsüne regedit yazın.Buradaki HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop anahtarındaki “MenuShowDelay” kaydına çift tıklayın ve ekrana gelen değeri 0 olarak değiştirin.Yine HKEY_USERS\Default\Control Panel\Desktop anahtarı üzerindeki “MenuShowDelay” kaydına çift tıklayın ve onun değerinide 0 olarak değiştirin.Bunun sonucunda başlat menüsü çok hızlı bir şekilde açılacaktır.

PAYLAŞILAN BELGELERİN KALDIRILMASI

Bilgisayarım penceresinden sadece sürücülere değil,aynı zamanda bağlanılan ağ kaynaklarına da ulaşabilirsiniz.Bunun sonucunda tüm ekran bir anda çok sayıda simge ile dolabilir.Bunlara bir de Paylaşılan Belgeler eklenir.Ama bunu korkmadan silebilirsiz ve bilgisayarın yükünü azaltabilirsiniz.Bunun için;

Başlat/Çalıştır menüsüne regedit yazın.Burada HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Explorer\My Computer\NameSpace\DelegateFolders anahtarını etkinleştirin ve buradaki {59031a47-3f72-44a7-89c5-5595fe6b30ee} kaydını silin.Sistem yeniden başlatıldıktan sonra artık Paylaşılan Belgeler simgesi Bilgisayarım penceresinde ekrana gelmeyecektir.

REZERVE BANT GENİŞİLİĞİNİN SERBEST BIRAKILMASI

Windows XP,ağ aktarım hızının standart olarak yüzde onunu özel işlemler için rezerve eder.Söz konusu sınırlandırmayı kaldırmak için Başlat/Çalıştır menüsüne gpedit.msc yazın ve tamam düğmesine tıklayın.Takip eden penceredeki Bilgisayar Yapılandırması başlığı altında bulunan Yönetim Şablonları/QoS Paket Zamanlayıcısı dizinini etkinleştirin.Buradaki Ayrılabilir Bant Genişliğini Sınırla kaydına çift tıklayın ve ayarını Devre dışı olarak değiştirin.

İŞLEMCİ PERFORMANSININ DENGELİ DAĞITILMASI

Windows XP,Multitasking’de işlemci yükünün dağıtılması için iki seçenek sunar.Denetim masası’ndaki Sistem simgesine çift tıklayın ve takip eden iletişim penceresindeki Gelişmiş kartınıı etkinleştirin ve Performans düğmesine tıklayın.

Eğer bilgisayarınızı bir iş istasyonu olarak kullanıyorsanız Programlar seçeneğini işaretlemelisiniz.Bu durumda ön planda etkin olan program,işlemci performansının büyük bir bölümünü kullanacaktır.

Ancak bilgisayarınızı sunucu olarak kullanıyorsanız Arka Plan Hizmetleri seçeneğini etkinleştirmelisiniz.Bu durumda tüm programlar işlemci performansından eşit bir şekilde faydalanırlar.

RAHATSIZ EDİCİ SİSTEM UYARILARINI KAPATIN

Windows’un bilgisayarınızın hoparlörünü kullanarak çıkardığı sistem seslerini normalde devre dışı bırakamazsınız.Ancak sistemin çıkardığı bu uyarı sesleri bir süre sonra rahatsız edici bir hal alabilir.Bunu engellemek için;

Başlat/Çalıştır menüsüne regedit yazın.HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Sound anahtarını etkinleştirin.Buradaki “Beep” kaydına çift tıklayın ekrana gelen düzenle penceresinden değerini “No” olarak değiştirin.Böylece seslerden kurtulmuş olursunız.Ancak tekrar sistem seslerini etkin hale getirmek hale isterseniz bu kaydın değerini “Yes” olarak değişitirin.

WİNDOWS XP'DE BAND GENİŞLİĞİ AYARI

Windows XP ilginç bir şekilde bant genişliğinin %20 sini kendisine saklıyor.Eğer bilgisayarınızı evinizde kullanıyor ve herhangi bir server kullanmıyor iseniz yani internete bağlanırken veya internette iken sadece servis sağlayıcının sunmuş olduğu hizmetleri kullanıyorsanız bu özelliği iptal etmeniz hızınızı gerçek anlamda görünür bir biçimde artıracaktır.Yapmış olduğum denemelerde bu özellik iptal edilmeden evvel download (DialUp bağlantısı ile Dosya Transferi) hızım 3.8 kbit iken,bu özelliği iptal ettikten sonra 4.9-5.6 kbit arasında mükemmel bir hıza erişti.Ve kesinlikle 4.9 kbit'in altına düşmedi.Bu arada şunu da söylemekte yarar görüyorum.Windows XP ilk kurulum aşamasında modeminizi en yüksek verimliliğe göre ayarladığından eğer başka bir problem yaşamıyorsanız kesinlikle Windows XP'nin belirlemiş olduğu modem hız ayarlarının dışına çıkmayınız ve ayrıca başka bir optimizasyon programı kullanmayınız.Sadece Windows XP update sitesine giderek modeminizin yazılım güncellemesi var ise mutlaka indirip yükleyiniz.Zaten bu tür güncellemeleri tüm Windows XP bileşenleriniz için yapmanız menfaatiniz icabıdır.Şimdi size bant genişliğinizi artırabilmeniz için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini anlatmaya çalışacağım.Bu uygulamayı kısa yoldan anlatacağım için sistem bilgisi az olan kullanıcılar için hiçbir uygulama riski bulunmadığını da ifade etmek isterim.İlk adım olarak Start(Başlat)/Run(Çalıştır) yolunu izleyerek açılan komut satırına gpedit.msc komutunu yazıp OK tuşuna basın.Bir sonraki adımda,Computer configurasyon(Bilgisayar Yapılandırması)>Administrative Templates(Yönetim Şablonları)>Network(Ağ) bölümünü açın.Sol penceredeki QoS Packet Scheduler(QoS Paket Zamanlayıcısı)'nı seçin ve sağ pencereden 'Limit Reservable Bandwidth (Ayrılabilir Bant Genişliğini Sınırla)' seçeneğini çift tıklayın.Setting (Ayarlar) bölümünü Enable(Etkin)'ye getirdikten sonra,rezerv (Bant Genişliği Sınırı) oranını 0(Sıfır)'a indirin.Bu ayarlamaları yaptıktan sonra band genişliğinizin tümünü kullanabileceksiniz.

XP CASUSUNU ORTADAN KALDIRMAK

Microsoft Win XP ile bir cok yeniliğe imza attı. Bir çok iyilik yerine birde katlanılmaz mecbur üyelik, sadece aldığınız sistemle çalışma, format ya da yeni kurmada (install) da key alma vb.Üstüne üstlük birde bilgisayarınıza birde casus koyup sizleri istediği an izliyor ve ne yaptığınızı biliyor. Simdi size bu casusu nasıl bulup yok edeceğinizi anlatayım. Bilgisayarınızı açtıktan sonra Başlat/Çalıştır menüsünü açın ve çıkan yere kücük harfle cmd yazın ve enter tuşunua tıklayın.

Simdi karsınıza bir dos penceresi açıldı,çıkan bu pencereye net user yazın.O pencerede bir liste var ve bilgisayarda kaç tane kullanıcı var ve bunların hepsi yazılı. Buraya kadar her şey normal.
    Eger burada bir Support_388945a0 diye bir hesap varsa sizde de casus var demektir.Eğer yoksa sorun yok. Var ise derhal sileceksiniz.Bunu silmek için net user SUPPORT_388945ao /delete yazın ve enter tuşuna tıklayın.İşlem tamam demektir.

AKTİVASYON HIZLANDIRMA

Windows XP'nin lisanslı bir kopyasına sahipseniz ve bu kopyayı bilgisayarınıza daha önce yüklediyseniz, "c:/Windows/system32" klasöründe bulunan 'wpa.dbl' dosyasının bir yedeğini alarak Windows'u tekrar yüklediğinizde bu dosyayı orjinal yerine kopyalayabilir,böylece tekrar aktivasyon yapmanıza gerek kalmadan işletim sisteminizi gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
    Bu dosyayı paylaşmamalı ve sadece kişisel kullanımınız için saklamalısınız.Aktivasyon işlemi sırasında bilgisayarınızın konfigürasyonu kaydediliyor ve bu dosyaya işleniyor,yani farklı konfigürasyona sahip bir bilgisayarda bu dosyayı kullanamazsınız.

MICROSOFT XP’NİN DİĞER BİR CASUSUNU ORTADAN KALDIRMAK

Windows\system32 dosyasında bulunan iki tane dosya Microsoft için casusluk yapmakla görevlidir. Ancak bu dosyalar zararsız hale getirebilirsiniz. Bunun için Başlat/ Çalıştır kutucuğuna aşağıdaki komutları yazıp Enter tuşuna tıklayınız.

regsvr32.exe /u %windir%\system32\regwizc.dll
    regsvr32.exe /u %windir%\system32\licdll.dll

Bunu Windows XP yi her aktivite ettiğinizde tekrarlamanız gerekiyor.

ALEXA ADLI SPYWARE CASUSUNU ORTADAN KALDIRMAK

Alexa sizin sörf aliskanliklarinizi kontrol edip Microsofta bildiren bir Spyware. Bunun önüne gecmek icin. Baslat/ Çalıstır a regedit yazin ve enter tuşuna tıklayın.

Buradan HKEY_LOKAL_MACHINE \ Software \ Microsoft \ Internet Explorer \ Extensions yazan dizinde aşagıdaki komutu bulup silmeniz gerekiyor:

c95fe080-8f5d-112d-a20b-00aa003c157a
    GİZLİ BAŞLATILAN PROGRAMLARI ENGELLEME

Otomatik olarak başlatılan programların hepsi de genelde başlangıç klasörü içinde bulunmazlar.Bunları tespit etmek için Başlat menüsü üzerinden Çalıştır komutuna tıkladığınızda açılacak olan pencereye msconfig yazın ve çıkan pencerede başlangıç bölümünü açın.Burada hangi uygulamayı kaldıracaksanız başındaki kutucuklardan onay işaretini kaldırarak otomatik olarak açılmalarını önleyebilirsiniz.Daha sonra tamam’a tıklayın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.

OTOMATİK BAŞLATILAN PROGRAMLARI ENGELLEME

Eğer Windows açılırken sabrınızın sınırlarını zorluyorsa önce otomatik olarak başlatılan programları kontrol etmelisiniz.Başlat/Programlar/Başlangıç klasörüne bakın.Bu klasör mümkün olduğu kadar boş olmalıdır.[Del] tuşuyla klasördeki dosyaları silerek Windows açılışında başlatılması zorunlu olmayan programları kaldırabilirsiniz.Bu işlem,yalnızca programların otomatik olarak çalıştırılmasını önleyecek,programların kendilerini silmeyecektir.

WİNDOWS XP İNTERNET HIZ SINIRLAMASINI KALDIRMAK

Dikkat !! Sadece Windows XP professional için Windows XP prof. sadece %80 internet hızını kullanıyor. İnternetinizin hızını 20 % coğaltabilirsiniz.
    Bunun için : Başlat >çalıştır >gpedit.msc >bilgisayar yapılandırıcısı >yönetim şablonları >ağ >Qus paket zamanlayıcısı >ayarlanabilen bant genişliğini sınırla >etkin >bant genişlik sınırı =0 >uygula >tamam yapmanız yeterli.

MICROSOFT BİLGİ SORGULAMASINI KAPATMAK : XP

Hoş değil: Bilgisayarınızla her internete bağlandığınızda sisteminiz Microsoft tarafından sorgulanır.Bu işlem sistem kayıt defterindeki RegDone değeri "1" e ayarlanmadığı sürece böyle devam eder. Windows Update sırasında bilgisayarınızla ilgili tam olarak hangi bilgilerin karşıya gönderildiğini ise sadece Microsoft bilmektedir. Eğer bilgisayarınızla ilgili bilgilere bakılmasını istemiyorsanız: sistem kayıt defteri düzenleyicisini açın.

"HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\WindowsNT\Cu rrentVersion" altında "RegDone" değerine çift tıklayın Çıkan kutuya "1" değerini girin.

KİLİTLENME SONRASINDA OTOMATİK RESTART

. XP'nin ne kadar güvenli çalıştığını duymuşsunuzdur. Ancak bu işletim sistemi de çeşitli sorunlardan ötürü kilitlenebilir ve tabii ki aksi yönde her hangi bir şey yapılmadığında hareketsiz kalabilir .

İpucu:Sistem kilitlendiğinde bilgisayarın otomatik olarak yeniden başlatılmasını sağlayan fonksiyonu etkinleştirin. Bunun için ilk olarak "Başlat/Denetim Masası” penceresindeki Sistem simgesini çalıştırın ve ekrana gelen pencere üzerindeki Gelişmiş kartını aktif hale getirin . "Başlangıç ve kurtarma" başlığı altında bulunan ayar düğmesine tıklayın ve "Otomatik olarak yeniden başlat" seçeneği'nin üzerine tıklayarak işaretleyin. Bu sayede bilgisayar, sitem kilitlendiğinde sizin bir şey yapmanıza gerek kalmadan otomatik olarak yeniden başlar...

DÜZENLİ INTERNET EXPLORER UPDATE'LERİNİ ENGELLEMEK

Windows XP dahilindeki Internet Explorer 6.0 her 30 günde bir kendisi için yeni bir güncelleme olup olmadığını kontrol eder . Gerçekten bir güncelleme varsa ve bu yüklenmezse , XP yeni bir hatırlatma penceresiyle devamlı olarak karşınıza çıkar .

İpucu : Eğer gerekli olursa güncellemeleri manuel olarak başlatmanız daha iyi olacaktır . Bunun için "Başlat /Çalıştır" komutunu çalıştırın ve "Grup ilkesi" penceresine ulaşmak için "gpedit.msc" dosyasını açın .Önce, bu penceredeki "Bilgisayar yapılandırması /Yönetim Şablonları/Windows Bileşenleri/Internet Explorer" başlığını ve ardından ,burada bulunan "Internet Explorer yazılım güncelleştirmeleri için Dönemsel Denetlemeyi devre dışı bırak" seçeneğini aktif hale getirin ...

XP BİLEŞENLERİNDEN KURTULMAK

Başlat / Deneti masası/Program Ekle/Kaldır /Windows bileşenlerini ekle/ Kaldır üzerinden çoğu yardımcı programı, mesela Messenger'ı kaldıramıyor musunuz ? . Bunun gibi Programları silmek için küçük bir hileye başvurmanız lazım : Önce Windows gezginini ve sonra
    " C:\Windows\inf " dizinini açın . Tüm dosyaları görünür yapın : Araçlar/Klasör seçenekleri/Görünüm ile gizli dosya ve klasörler altında gizli dosya ve klasörleri göster seçeneğini işaretleyin. Notepad gibi bir editörle düzenlemek için " sysoc.inf " dosyasına çift tıklayın .
    [Components] altında bazı kayıtlarda "hide" ifadesini göreceksiniz . Bu dört harfi silin , ( mesela "msmsgs" ile başlayan satırda ) . Şimdi bu bileşeni normal bir şekilde silebilirsiniz .

HATA BİLDİRİMİNİ ENGELLEMEK

XP, bir program kilitlenecek olursa, NT'den tanıdığımız Dr. Watson hata raporcusunu otomatik olarak çalıştırır. Ancak bu araç önceki versiyonundan farklı olarak her seferinde hafızanın bir kopyasını da Microsoft’a göndermek istiyor.

İpucu : "Başlat/Denetim Masası" penceresinde , "Performans ve Bakım" bağlantı altında bulunan "sistem" üzerine tıklayın. Ekran gelen pencere üzerinde bulunan "Hata bildirimini devre dışı bırak" seçeneğini işaretleyin ve "Önemli hata oluştuğunda bana bildir" seçeneğindeki işareti kaldırın...

INTERNET VE YEREL AĞ ÜZERİNDE GEZİNME HIZININ ARTTIRILMASI

Bu ipucu , üzerinde Internet Explorer 4 , 5 ve 6 kurulu tüm sistemlerde işe yarayacaktır. Registry'de yapacağınız küçük bir değişiklikle Internet üzerinde yada yerel ağda gezinme hızınızı, bir çok MS Windows 32 bit bilgisayarlarda kolay bir şekilde arttırabilirsiniz . Bu işlem bir hatayı onaracaktır.

Önce regedit'i çalıştırıp buradan;

"HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Explorer\RemoteComputer\NameSpace anahtarını bulun .Sağ tarafta ki panelde, {D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5FB} dizesini üzerine sağ tuşla tıklayıp silin. "Tamam" tuşuna tıkladığınızda sorun çözülecektir . Bu işlemi yapmadan önce, anahtarın bir yedeğini alırsanız bir sorun durumunda geri yükleyebilirsiniz ...

BAŞLANGIÇ DOSYALARINA DEFRAG

Windows XP'de ki hoş özelliklerden biri de açılış dosyalarını sabit diskin başlangıcına yerleştirme imkanı. Bu sayede sistem açılışı daha hızlı gerçekleşebiliyor. Başlat menüsünden Çalıştır ile regedit'e girin HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOpt imizeFunction anahtarına girin. Burada "Enable"a çift tıklayın. Değer olarak " Y " girin...

PROGRAMLARIN TIMEOUT SÜRESİNİ DEĞİŞTİRMEK

Şayet bir program, işletim sistemine uzun süre bilgi vermezse , XP bu programın kilitlendiğini farz edecektir. Söz konusu "Timeout" süresini değiştirebilirsiniz.
    İpucu :Timeout süresini değiştirmek için ilk olarak kayıt defteri düzenleyicisini çalıştırın ve "HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Desktop" anahtarını aktif hale getirin. Burada bulunan "HungApp-Timeout" öğesini değiştirmek için üzerine iki kere tıklayın ve bunu sonucunda ekrana gelen pencere üzerindeki değer verisi kutusuna milisaniye olarak istediğiniz bir değer girin.

.
    DÜŞÜK SABİT DİSK ALANI MESAJINI ENGELLEMEK

Sabit disk'inizin boş alan oranı düşecek olursa, XP devamlı olarak diskinizi temizlemenizi isteyecektir.Tabii ki bu isteği de engelleyebilirsiniz. Bunun için kayıt defteri düzenleyicisini daha önce anlatıldığı şekilde çalıştırın ve;

"HKEY_CURRENT_USER\Sofware\Microsoft\Windows\Curren tVersion\Policies\Explorer" anahtarını aktif hale getirin farenin sağ düğmesini kullanarak pencerenin sağ tarafındaki boş bir alana tıklayın ve bunu sonucunda ekrana gelen nesne menüsünde ki "Yeni/DWORD" değeri komutunu kullanarak yeni bir değer oluşturun. Bu yeni öğeyi isim olarak "NoLowDiskSpaceChecks" girin ve üzerine iki kere tıklayarak değer verisini "1" olarak değiştirin. Kayıt defteri düzenleyicisi'ni kapatın ve bilgisayarı yeniden başlatın.

DİSK ÖN BELLEĞİNİ AYARLAMAK

Microsoft, Windows işletim sistemini ön bellek değerleri için standart değerlere ayarlayıp öyle sunar.Sisteminizden Maksimum verim almak için bu değerlerin sisteminize göre kendiniz ayarlayabilirsiniz. Başlat menüsünden Çalıştır ile ‘regedit'i çalıştırın.

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Contro l\SessionManager\MemoryManagemenet" anahtarına girin "IoPageLockLimit"e çift tıklayın ve aşağıdaki listeden uygun değeri buraya girin Tamam ile onaylayın.

Ram bellek Büyüklüğü Registry'deki
    (MByte) optimum değer

64
    1.000

128
    4.000

256
    10.000

512 veya üstü
    40.000

CACHE AYARLARINI DEĞİŞTİRMEK

Microsoft , NT teknolojisini temel alan işletim sistemlerinde, yani XP'de de, Cache (önbellek) parametrelerini değiştirmiş. Bu sayede bilgisayar, Windows 98 veya Me kurulu haline göre biraz daha hızlı çalışıyor. Ancak bu parametrelerle oynayarak sisteminizden biraz daha yüksek bir performans elde etmeniz mümkün. Başlat menüsünden Çalıştır’a girin regedit ile registry editörünü çalıştırın.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\\SessionManager\MemoryManagement anahtarında DisablePagingExecutive'e çift tıklayın ve değer olarak "1" girin. Aynı şeyi LargeSystemCache içinde yapın . Windows, bu değişiklikle daha büyük bir dosya ön belleği oluşturacak ve Karnell'ın bazı parçalarını sabit diske kaydetmeyecektir.

TAKAS DOSYASI OPTİMİZASYONU

Windows normalde takas dosyasının özelliklerini yönetir. Ancak bu her zaman iyi bir şey değildir. En iyisi takas dosyasının boyutunu kendiniz sabit bir değere ayarlayın. Bunun içine şunları yapın:Sağ fare tuşu ile Bilgisayarım'a ve Özellikler'e tıklayın.Gelişmiş menüsü altında performans için Settings düğmesine basın. “Costom size” seçeneğini etkinleştirin ve her iki durumda da yeni değer olarak 300 girin...

WİNDOWS XP İÇİN SON ADIMDA GERİ DÖNÜŞ

Tabii ki Windows XP'de de bir adet kurtarma aracı mevcut. Bunun için bilgisayarın açılışı esnasında {F} tuşuna basılı tutun ve Windows açılış menüsünde yer alan "Last known goodconfiguration" seçeneğini çalıştırın .

Bu çalışma kipinin isminden de anlaşılabileceği üzere, Windows, sitemin sağlıklı bir şekilde açılırken uygulandığı ayarları kullanacaktır. Eğer bu arada sorunlu bir sürücü kurulduysa bu açılış mod'unda yüklenmeyecek ve böylece rahatlıkla kaldırılabilecektir.

WİNDOWS 'un AÇILIŞINA UYARI YAZISI EKLEMEK

Bu ilginç ipucuyla bilgisayarınızı ilk başlattığınızda daha oturum açılmadan bir uyarı banneri görüntülenmesini sağlaya bilirsiniz. Bunun için önce regedit'i açıp "HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\ winlogon" anahtarı altına gelin şimdi burada " LegalNoticeCaption " adı altındaki bu dizeye vereceğiniz değer menü çubuğunda görüntülenecektir. Daha sonra "LegalNoticeText" olan kısmada ekrandaki diyalog kutusunda ne görünmesini istiyorsanız ,bu banner ekrana her açılışta getirecektir...

DİSK TEMİZLEMENİN KENDİ KENDİNE ÇALIŞMASINA SON

XP, disk temizleme sihirbazını kullanımınıza sunuyor. Ancak bu sihirbaz, oldukça zaman alan birleştirme aracını, genellikle kullanıcı açısından uygun olmayan zamanlarda çalıştırıyor. Artık bu sihirbaz sizin çalışmanızı etkileyemeyecek .Başlat menüsündeki Çalıştır komutunu çalıştırın ve Aç kutusuna "regedit" yazdıktan sonra Tamam düğmesine tıklayın. Bunun sonucunda ekrana gelen "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Explorer\MyComputer\cleanuppath" anahtarı altında bulunan "(Varsayılan)" öğesine iki kere tıklayın. Dize düzenle penceresindeki Değer verisi satırında bulunan "%SystemRoot%\system32\cleanmgr.exe /D %c" değerini silin, yaptığınız değişikliği Tamam düğmesine tıklayarak onayladığınız andan itibaren program bir daha sizi rahatsız etmeyecektir...

--------------------------------------------------------------------------------

ENTEGRE FIREWALL'I ÇALIŞTIRMAK

Bir Windows kullanıcısı olarak internette geziniyor ancak bu esnada korsanlara karşı maksimum koruma istiyorsunuz.

İpucu : Windows xp , bilgisayarınızı internetten gelen istenmeyen erişimlere karşı korumak üzere " İnternet Bağlantısı Güvenlik Duvarı " fonksiyonuna sahiptir . Windows XP bunun için internetten gelen veri trafiğini dahili tablolar ile karşılaştırır ve herhangi bir karşılığı bulunmayan erişimleri engeller . Entegre güvenlik duvarını her bağlantı için ayrı ayrı etkinleştirmelisiniz .

Başlat menüsündeki Bağlan alt menüsünü açın . XP, ekrana gelen menüde sisteminizdeki tüm çevirmeli ağ bağlantılarını listeler . İstediğiniz bağlantıya farenin sağ tuşunu kullanarak tıklayın ve nesne menüsündeki Özellikler komutunu çalıştırın . Şayet istediğiniz bağlantı bu listede görünmüyorsa Tüm Bağlantıları Göster komutunu çalıştırın . Bunun sonucunda XP'deki tüm çevirmeli ağ, LAN ve yüksek hızlı bağlantıların tutulduğu ağ bağlantısı penceresi ekrana gelir. Özellikler penceresinde bulunan Gelişmiş kartındaki İnternet Bağlantısı Güvenlik Duvar Başlığı altındaki "Bu bilgisayara internet üzerinden erişimi sınırlayarak yada önleyerek bilgisayar ağımı koru " seçeneğini işaretleyin . Bunun sonucunda pencerenin altındaki Ayarlar düğmesi etkinleşecektir. Bir internet kullanıcısının erişebileceği hizmetleri ise buradan belirleyebilirsiniz.

BAŞLANGIÇ MENÜSÜNDEKİ BELGELER İÇERİĞİNİ AZALTMAK: XP

Başlat / Belgeler komutu yardımıyla son kullandığınız belgelere rahatlıkla ulaşabilirsiniz . Ancak karşılaştığınız liste çok uzun ve karmaşık . Bu liste içerisinde ne kadar belge olacağını kendiniz belirleye bilirsiniz .

İpucu: Bu listenin öğe sayısını Windows'un kayıt defterini kullanarak belirleyebilirsiniz . Başlat menüsündeki Çalıştır komutunu çalıştırın , ekrana gelen penceredeki Aç kutusuna Regedit yazdıktan sonra Tamam düğmesine tıklayın.

Şimdi "HKEY_CURREN_USER\Software\Microsoft\Windows\Curren Version\Policies\Explorer" Anahtarını etkinleştirin ve ardından pencerenin sağ bölmesine farenin sağ tuşu ile tıkladıktan sonra açılan nesne menüsündeki "Yeni/DWORD" değeri komutunu çalıştırın . Yeni öğenin ismini "MaxRecentDocs" olarak değiştirin ve [Enter] tuşuna basın . Şimdi Düzen / Değiştir komutunu çalıştırın ve söz konusu liste içerisinde bulunmasını istediğiniz Maximum belge sayısını girin.İletişim penceresindeki tamam düğmesine tıklayın ve kayıt defteri/çık komutunu çalıştırın .

--------------------------------------------------------------------------------

RAHATSIZ EDİCİ KONUŞMA BALONLARINI KALDIRMAK

Zaman zaman Windows görev çubuğunda ekrana gelen konuşma balonları,sizi, örneğin Windows turu hakkında bilgilendirmek ister . Daha önemli şeylerle ilgilenmeniz gerektiğinden bu daveti her seferinde reddetmek zorunda kalırsınız .

İpucu: Başlat/Çalıştır komutu yardımı ile regedit dosyasını çalıştırarak kayıt defteri Düzenleyicisi'ni çalıştırın ve "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Explorer\Advenced" anahtarını aktif hale getirin . Farenin sağ düğmesini kullanarak, pencerenin sağ tarafındaki boş bir alana tıklayın ve açılan nesne menüsündeki "Yeni/DWORD" Değeri komutunu çalıştırın.
    Bu yeni öğeye isim olarak "EnableBallonTip" yazın ve değerini "0" olarak atayın. Windows XP yeniden başladıktan sonra, sıkıcı konuşma balonları sizi rahatsız edemez. Bu balonları yeniden özlerseniz biraz önce oluşturduğunuz öğenin değerini "1" olarak değiştirmeniz yeterli.

• www.pişti.comwww.binlercekezverildi.com ama yine dewww.sağol.com
  • arkadaşlar bunu ben yazdım herkes yazıyor bi yerlere
  • Sağolasın...
  • kes kopyala yapıstır yapan ellerin dert görmesin
    yinede saol emeğe saygı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a|i -- 13 Mart 2006; 0:30:31 >
  • Emeğine sağlık saol.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.