Şimdi Ara

Geleceğin Mesleği: Nanoteknoloji Mühendisliği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
3.320
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bundan 15 sene önce Bilgisayar Mühendisliği olmak çok önemliydi.Çünkü çok az ve belli insanlar program yazabiliyordu.Bu eğilim nedeniyle,binlerce lisans programı açıldı.Şu an elbet popüler ancak sayısız örneği olduğu için bu dalda bir yere gelebilmek oldukça zor.Bu düşünceyi temel alarak söyleyebilirim ki geleceğin mesleği: Nanoteknoloji Mühendisliğidir.Şu an dünyada sadece bir üniversite lisans eğitimi veriyor ancak lisansüstü ve doktora programı bir çok üniversitede var.










    quote:


    Nanoteknoloji Mühendisi

    Nanoteknoloji Mühendisi

    Aşağıdaki yazı Nanoteknoloji Mühendisi hakkında yazılan ilklerdendir. Nanoteknoloji terimi İngilizce’deki nanotechnology kelimesinin karşılığı olarak kullanılmaktadır. Nanoteknoloji veya kısaca Nano çok küçük mertebedeki malzemelerin ve cihazların analizi, tasarımı, ve üretimi ile ilgili çalışmaları kapsayan bir bilim dalıdır.
    Nanoteknoloji Mühendisi Kimdir?

    Meslek Rehberi tahminlerine göre Nanoteknoloji Mühendisliği önümüzdeki yakın geleceğin popüler mesleklerinden olmaya aday bir meslek. Fakat Nanoteknoloji Mühendisliği Türkiye’de henüz hiçbir üniversitede bölüm olarak mevcut değildir. Daha önce Meslek Rehberi’nde Geleceğin Mesleği yazısında yazıldığı üzere Nanoteknoloji Mühendisliğine kolay geçiş yapmak isteyenlere aşağıdaki mühendislik dallarını seçmelerini tavsiye ediyoruz. Bu meslek dallarından nanoteknoloji mühendisliğine kolay geçiş yapabilirsiniz.

    Nanotkenoloji Mühendisliğine Kolay Geçiş Yapabilecek Meslekler

    Aşağıdaki mühendislik alanlarında olanlar Nanoteknoloji Mühendisliğine kolayca geçiş yapıp daha sonra Nanoteknoloji Mühendisi ünvanını alabilirler.

    1. Malzeme Mühendisi veya Metalurji Mühendisi
    2. Fizik Mühendisi
    3. Biyoteknoloji Mühendisi ya da Biyomühendis
    4. Kimya Mühendisi

    Nanoteknoloji Nedir?

    Nanoteknoloji; uygulamalı fizik, madde bilimi, arayüz ve parçacık bilimi, makine-fizik, moleküler kimya, kendini yenileyen makine ve robotik, kimya mühendisliği, makine mühendisliği, biyoloji mühendisliği ve elektrik mühendisliği (moleküllerin kovelant olmayan parçacık etkileşimleri üzerinde çalışan kimya alanı) çok fonksiyonlu bir alandır. Araştırmanın bu kanallarından yola çıkarak, neyle sonuçlanabileceği hakkında değişik beklentiler mevcuttur. Nanoteknoloji, varolan bilimlerin nano boyutta uygulanması ya da daha modern bir deyişle, asla yapılmamışı kullanarak var olan bilimlerin yeniden düzenlenmesidir. Nanoteknolojinin, bilimleri bir şemsiye altında gruplaması, nano boyutta işleyen farklı bilimler arasındaki küçük sınırları ve geçişleri temelde sorgulanmıştır. Cihazla çalışma bütün disiplinlerde ortak alandır.Zıtlarda, örneğin eczacılık ile yarı-iletkenler endüstrilerin birbirleriyle bir ilişkileri yoktur. Birbirinin ürünlerini kullanan işbirlikçiler ‘nanoteknoloji’ sıklıkla bunları belli başlı endüstriyel gruplara pazarlarlar. Nanoteknolojide iki ana yaklaşım kullanılır. ‘Aşağıdan yukarıya’ olan yaklaşım, mateyaller ve cihazlar kendilerine moleküler tanıma prensibiyle kimyasal olarak monte edilmiş moleküler bileşenlerden yapılır.Yukarıdan aşağıya olan yaklaşım ise, nanocisimler atomik seviyede kontrol olmaksızın daha büyük parçalardan inşaa edilir. Nanoteknolojinin gücü, nanoyapıların işlenmesine ve acayip özelliklerin gözlemine izin veren, elektron demet litografyası ve moleküler demet epitaksisi olarak rafine edilmiş arayüz ve kolloid bilim kombinasyonundan ileri gelmektedir. Nanoteknolojinin modern kullanımdaki örnekleri, moleküler yapıda polimer tabanlı üretimler ve görünür bilimde çap tabanlı bilgisayar çipleridir. Kuantum noktaları ve nano üpler gibi bir dizi nano teknolojilerin vaad ettiklerine karşın, gerçekçi ticari girişimler temelde, bronzlaşmayı önleyici losyonlar, kozmetikler, koruyucu kaplamalar ve ilaç taşınması gibi kolloidal nanotanecik avantajlarını kullanmaktadır.

    Not: Nanoteknoloji için daha fazla bilgi edinmek isterseniz Bloglar altında Nanoteknoloji adresine bakabilirsiniz. Meslek Rehberi’nde Nanoteknolojiyle ilgili meslekler ve yazılar Nanoteknoloji kategorisi altında yayımlanmaktadır.

    Kaynakça:

    * Nanoteknoloji Türkçe Vikipedi
    * Nanotechnology Wikipedia
    * Meslek Rehberi




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Uygurca -- 17 Mart 2009; 16:45:24 >







  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.