Şimdi Ara

Gauss silahı hakkında bir sorum olacaktı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
540
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar. Üniversite öğrencisiyim ve güç elektroniği proje ödevi olarak 3 hafta içinde gauss silahı yapmam lazım.Araştırmalara bugun başladımm.
    Çaışma mantıgı anladığım kadarıyla , pillerle kondansatörleri şarj edeceğiz , kondansatörleri kısa devre yapıp bobine doğru boşalttıgımız zaman oluşan manyetik alandan mermi fırlayacak.http://www.instructables.com/id/The-0-Coil-Gun/
    bu sitedeki adımları takip etmek istiyorum . Yalnız 3 sorum olacaktı.

    1) Kondansatör dc akım ile şarj edilebilir mi ? Belki çok saçma bir soru ama elektronik bilgim malesef koca bir 0..
    2) Linkteki eleman , bir kaç kondansatörü (En son bölümde) paralel bağladığını ve 280 volta şarj işlemi yaptıgını söylemiş.
    Kondansatörleri fotoğraf makinasından almış.
    Şimdi , kondansatör şarjını nasıl yapacağız ? Örnek vereyim sallıyorum elimizde 330 v 400 uf 2 adet kondansatör var. Paralel bağladık diyelim ikisini. Bunu şarj etmek için kaç voltluk bir pil lazım bu nasıl bulunuyor. Paralel bağlayınca ne oluyor bu kondansatörleri ? Yani 800 uf gibi mi oluyor
    3) Kondansatör şarj devresini fotoğraf makinasından almış . Bir devre , çok sayıda kondansatörde kullanılabilir mi ? Yani şunu demek istiyorum , bir fotograf makinasında 1 adet kondansatör var ve devresi bir adet. Bu devre kaç kondansatörün işini görür ? Ben o devreyi alıp 10 tane fotoğraf makinası kondansatörünü paralel bağlasam kullanabilir miyim ?
    Saygılarımla







  • Kondansatorleri sarj etmek icin uygun degerde dc gerilim saglayan bir guc kaynagi yeterli. Ornegin 400 voltluk kondansator kullanirsaniz yada min. 350V, sebeke gerilimini kopru diyotla dogrultup wattli direncler uzerinden kondansatorleri doldurursunuz. Yuksek voltaji ve yuksek kapasiteli kondansator kullanmalarinin sebebi depolanan guc. Fotograf makinelerinin xenon tupleri ile calisan flashlarinda bu tip kondansatorler olur. Xenon tuplu flashlarda bir nevi isik atimi seklinda gauss silahi gibidir anlik atimla yani kondansatorlerin uzerindeki yukle orantili parlak isik atarlar. Kondansatorler dc gerilim altinda sarj olur. Ac gerilim altinda sarj olmaz. Gerilim dememin sebebi 400 voltluk kondansatoru 5 volt ile de sarj edebilirsiniz ama potansiyel fark depoladiklarindan yukleri dusuk kalir. Degerlerine uygun ne kadar yuksek voltaj o kadar yuksek yuk depolama demektir. Voltaj dusuk olursa akim da dusuk olur Yani sarj akimi sarj voltajina baglidir.
    Kondansatorleri paralel baglarsaniz kapasiteleri de toplanir ama uygulayabileceginiz maks. voltaj en dusugunun voltajini gecemez.

    Bu bahsedilen kondansatorlerin tasidiklari yuk insani oldurecek kadar gucludur dikkatli olun sarjli iken kutuplarina dokunmayin. Desarj icin de direnc kullanmalisiniz direkt kisadevre ile desarj ederseniz kondansatorler hasarlanir.
    Madem ogrencisiniz oncelikle coulomb olarak kondansatorde biriken yuku hesaplamayi arastirin. Bunu jule cevirip jouleyi de watt birimine donusturunce kondansatorun kapasitesine (siga da denir) bagli depoladigi enerjiyi bulacaksiniz ki size lazim olan sadece voltaj yada akim degil guc olduguna gore her ikisidir. Kafanizda is guc enerji nedir onu oturtun once.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sozuak

    Kondansatorleri sarj etmek icin uygun degerde dc gerilim saglayan bir guc kaynagi yeterli. Ornegin 400 voltluk kondansator kullanirsaniz yada min. 350V, sebeke gerilimini kopru diyotla dogrultup wattli direncler uzerinden kondansatorleri doldurursunuz. Yuksek voltaji ve yuksek kapasiteli kondansator kullanmalarinin sebebi depolanan guc. Fotograf makinelerinin xenon tupleri ile calisan flashlarinda bu tip kondansatorler olur. Xenon tuplu flashlarda bir nevi isik atimi seklinda gauss silahi gibidir anlik atimla yani kondansatorlerin uzerindeki yukle orantili parlak isik atarlar. Kondansatorler dc gerilim altinda sarj olur. Ac gerilim altinda sarj olmaz. Gerilim dememin sebebi 400 voltluk kondansatoru 5 volt ile de sarj edebilirsiniz ama potansiyel fark depoladiklarindan yukleri dusuk kalir. Degerlerine uygun ne kadar yuksek voltaj o kadar yuksek yuk depolama demektir. Voltaj dusuk olursa akim da dusuk olur Yani sarj akimi sarj voltajina baglidir.
    Kondansatorleri paralel baglarsaniz kapasiteleri de toplanir ama uygulayabileceginiz maks. voltaj en dusugunun voltajini gecemez.

    Bu bahsedilen kondansatorlerin tasidiklari yuk insani oldurecek kadar gucludur dikkatli olun sarjli iken kutuplarina dokunmayin. Desarj icin de direnc kullanmalisiniz direkt kisadevre ile desarj ederseniz kondansatorler hasarlanir.
    Madem ogrencisiniz oncelikle coulomb olarak kondansatorde biriken yuku hesaplamayi arastirin. Bunu jule cevirip jouleyi de watt birimine donusturunce kondansatorun kapasitesine (siga da denir) bagli depoladigi enerjiyi bulacaksiniz ki size lazim olan sadece voltaj yada akim degil guc olduguna gore her ikisidir. Kafanizda is guc enerji nedir onu oturtun once.

    Hocam öncelikle yorumunuz için çok teşekkür ederim.

    Kapasitör enerji hesabı = 1/2 c * v^2 olarak ele aldım. (400 v 330 mikrofarad)

    Bu durumda kapasitörün depolayabileceği enerji , 1/2 * 300 * !0^-6 * 400^2 nden 264 joule ediyor.

    Dediğiniz gibi yük farkından dolayı şebeke gerilimini ac-dc çevirici ile çevirip vermek gerekiyor. Burada şöyle bir şey yapabilir miyiz ?

    Elimizde 5 voltluk batarya var. 80 tanesini (Hocam böyle bir şey yapmayacağım örnek olarak söylüyorum , teoriği doğrumudur yani ) birbirine seri bağlayıp çıkış gerilimini 400 volt alsak , kapasitörü öyle şarj edeilir miyiz ?
    Açıkcası projede ac-dc çevirme işine bir de girmek istemiyorum çünkü sadece onu proje olarak yapanlar var ..

    İstediğim şey , yüksek farad , düşük volt (Sanki bir süper kapasitör gibi ) a sahip bir kaç kapasitör kullanacağım. Örneğin 10000uf 60 volt gibi ki onun enerjisi 180 joule yapıyor. Daha sonra uygun bir pil bulacağım , v=i*r den kaç saniyede ne kadar enerji veriyor , örneğin buldugum pilin gücü 10w olsun , bu mantıkla 18 saniyede doldurur diyebilir miyiz ?
    Son sorum olarak , 60 voltluk kapasitörleri paralel bağlayıp voltu sabit faradı ise arttıracağım. Buna uygunda pilleri paralel bağlayıp voltunu arttıracağım kapasitörlere yakın seviyeye getirip kapasitörleri şarj edeceğim. Mantıklı mıdır ?




  • Mantıklı demeyelim de olabilir diyelim. 220 volt gerilimi uygun bir trafo ile istediğiniz voltajı alacak şekilde doğrultmak varken neden kaçınıyorsunuz. Ac/dc trafolu konvansiyonel bir güç kaynağını proje diye yapan varsa ve bunu da kabul ediyorlarsa eğitim sistemi bitmiş demektir. Pilleri seri bağlarsınız ama o kadar sayıda pil kullanmak mantıklı olmaz hem yer hem maliyet açısından. Kondansatörler boşken kısadevre gibi davranır. O nedenle pilleri çökertir tabi büyük değillerse. Pilin kaç saniyede şarj edeceğini bilemem zira pilin iç direnci en başta şarj akımını etkileyen unsurdur. Örneğin 150-200 Joule ile kalp defibrillatörleri yani elektroşok cihazı şarj depolayıp kalbi şoklar. Bunun için de birkaç bin volt kullanırlar. İçlerinde pwm ile çalışan şarj devreleri vardır aküden 12 volt alır birkaç bin volta çıkartır ve 10 sn de şarjı tamamlar 150-200 Joule aralığında.

    Bir de tabi bu kondansatörlerin gücünü aktaracağı yükün spesifikasyonlarına bakmak lazım acaba yük güç gereksinimi nedir belirlediniz mi ?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sozuak

    Mantıklı demeyelim de olabilir diyelim. 220 volt gerilimi uygun bir trafo ile istediğiniz voltajı alacak şekilde doğrultmak varken neden kaçınıyorsunuz. Ac/dc trafolu konvansiyonel bir güç kaynağını proje diye yapan varsa ve bunu da kabul ediyorlarsa eğitim sistemi bitmiş demektir. Pilleri seri bağlarsınız ama o kadar sayıda pil kullanmak mantıklı olmaz hem yer hem maliyet açısından. Kondansatörler boşken kısadevre gibi davranır. O nedenle pilleri çökertir tabi büyük değillerse. Pilin kaç saniyede şarj edeceğini bilemem zira pilin iç direnci en başta şarj akımını etkileyen unsurdur. Örneğin 150-200 Joule ile kalp defibrillatörleri yani elektroşok cihazı şarj depolayıp kalbi şoklar. Bunun için de birkaç bin volt kullanırlar. İçlerinde pwm ile çalışan şarj devreleri vardır aküden 12 volt alır birkaç bin volta çıkartır ve 10 sn de şarjı tamamlar 150-200 Joule aralığında.

    Bir de tabi bu kondansatörlerin gücünü aktaracağı yükün spesifikasyonlarına bakmak lazım acaba yük güç gereksinimi nedir belirlediniz mi ?

    Hocam aslında bizim taşınabilir bir alet yapmamız lazım bu şekilde
    Gauss silahı hakkında bir sorum olacaktı
    buradaki gibi. O yüzden ac gerilim prizden çekmemiz gerekmez mi ?

    Benim aklımda şu an
    https://www.direnc.net/10000uf-35v

    5 tane falan alsak 300 jouleye yakın enerji alıyoruz. Ki bize lazım olanda bu civarda , pek o konulara inmedik ama 2 kj lük aletlerle baya kuvvetli fırlatma işlemi gerçekleştirenler var bizimde az fırlasın :)

    buna da 4 tane 9 voltluk batarya bağlarsak olur sanırım ?

    Böyle uğraşmaktansa dediğiniz gibi ac gerilimi almak çok daha mantıklı kapasitörlere göre de uygun voltaja düşürürüz ama priz sıkıntı yaratacak o seferde . Ya da dc-dc çevirici yapıp dc gerilimde yükseltilebilir sanırım kondansatör için

    Ve evet dediğiniz gibi , o proje olarak sayılıyor. Malesef hocam bazı konularda ülkenin eğitimi çok kötü özellikle elektronik kısmında... Bizlerde de sıkıntı var tabi .


    edit

    Enerjiler yanlış hesaplanmış , 300 değil yaklaşık 30 joulelik bir enerji elde ediliyor... Bu durumda biraz daha araştırma yapmak gerek :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Her isi ters giden adam -- 25 Nisan 2017; 21:12:29 >




  • Tasinabilir ise 12 volt 2ah kadar aku koyup bu voltaji dc dc cevirici ile yuksek voltaja donusturmeyi dusunmelisiniz. 9volt pillerin kapasitesi yetmez doldurmaya
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Berserk (ile ilgili bir sorum var)
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.