Şimdi Ara

Galatasaray Lisesi hakkında ...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.421
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Galatasaray Lisesi ile Galatasaray Üniversitesi aynı kurum mu? Bazı kaynaklarda lise, bazılarında üniversite diye geçiyor?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Birbirinden ayrı iki kurumdur fakat Galatasaray camiası altında aynı kurum gibi görülebilir. Galatasaray üniversitesi devlet üniversitesidir. Galatasaray lisesi de devlet lisesidir, Galatasaray Spor Kulübü bu eğitim kurumlarına bağlı olan bir spor kulübü ve şirkettir.
  • ayni kurum degiller tabikide biri mebe bagli digeri ozerk, ordan mezun olanlar universiteye direk geciyor galiba. ama kesinlikle baglanti var cunku okul yandiginda klup bagis kampanyasi baslatmisti.

• Millet Çok üşengeç olmuş google amcadan bile yararlanmıyor.

Lise ve Üniversiteyi ayrı ayrı aratırsan cevabını bulursun.

• quote:

Orijinalden alıntı: Macit1903

Millet Çok üşengeç olmuş google amcadan bile yararlanmıyor.

Ayrı ayrı arattım.Vikiden GS lisesi başlığına girdim logoda gs üniversitesi yazıyordu.Mobil olduğu içinde detaylı bakamadım.

quote:

deniz c

quote:

Mr_Ehrmantraut

Peki dışarıdan gelen biri üniversitede okuyabiliyor mu yoksa öncelik liselilerde mi?

Ayrıca şuanda galatasaray yönetiminde üniversite okumuş (lise değil) yöneticiler var mı?

• quote:

Orijinalden alıntı: De La Conte

quote:

Ayrı ayrı arattım.Vikiden GS lisesi başlığına girdim logoda gs üniversitesi yazıyordu.Mobil olduğu içinde detaylı bakamadım.

quote:

deniz c

quote:

Mr_Ehrmantraut

Peki dışarıdan gelen biri üniversitede okuyabiliyor mu yoksa öncelik liselilerde mi?

Ayrıca şuanda galatasaray yönetiminde üniversite okumuş (lise değil) yöneticiler var mı?

keşke resimle yetinmeyip içeriğide okusaydın

• Üniversite, öğrencilerinin yarısını GS lisesinden mezun olup öss sınavında belli bir derecenin üstünde derece yapan öğrencilerden alıyor, tercih sırasına göre.
    Kalan yarısını da diğer üniversiteler gibi direkt öss sonucuna göre alıyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Galatasaray Lisesi yani Mektebi Sultani. Osmanlı sultanı tarafından (Abdülmecid sanırım) kurulmuş ve batılılaşma çalışmalarında devletin devlet adamı ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuş okuldur. İlk okul müdürü Fransız'dır, Türkçe ve Fransızca eğitim vermekteydi. Günümüzde Galatasaray-Fransız yakınlığı, bahçede dikili olan Fransız bayrağı ve Galatasaray'a Fransız kulübü yakıştırması sanırım buradan geliyor.
  • quote:

quote:

quote:

quote:

deniz c

quote:

Mr_Ehrmantraut

Peki siz sadece içeriği okuyunca ne anladınız? Lise miymiş ? Üniversite mi?

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

deniz c

quote:

Mr_Ehrmantraut

Peki siz sadece içeriği okuyunca ne anladınız? Lise miymiş ? Üniversite mi?

şunları okuyupda anlamamak mümkün değil zaten

Galatasaray Lisesi (Osmanlı Türkçesi : ﻣﮑﺘﺐ
    ﺳﻠﻄﺎﻧﯽ , Mekteb-i Sultânî ; Fransızca: Lycée
    de Galatasaray ), İstanbul'un Galatasaray
    semtinde bulunan bir lisedir . Türkiye'nin en
    eski eğitim kurumlarından biridir. Fransızca
    eğitim vermektedir.

Galatasaray Üniversitesi, İstanbul 'un
    Beşiktaş ilçesi Ortaköy semtinde bulunan ve
    eğitim dili Fransızca olan bir devlet
    üniversitesi . Galatasaray Üniversitesi,
    Galatasaray Spor Kulübü ve Galatasaray
    Lisesi ile birlikte Galatasaray Topluluğu 'nun
    en önemli kurumlarından biridir.
    (wiki den alıntıdır)

• quote:

Orijinalden alıntı: ncap

İkisi de devletin kurumudur.. Bir de başında İnan kıraçın olduğu vakıf var, bu vakıf ikisini de besliyor.. Vakıf iki ayrı fon üzerinden bağış toplayıp (mektepli ve üniversiteli) destek oluyor üniversite ve liseye.. Lise özel değildir, üniversite vakıf değildir..

http://www.gev.org.tr/

Peki Galatasaray yöneyiminde yer alanlar arasında Üniversiteden mezun olan var mı?

• quote:

Orijinalden alıntı: ESESGS

Galatasaray Lisesi yani Mektebi Sultani. Osmanlı sultanı tarafından (Abdülmecid sanırım) kurulmuş ve batılılaşma çalışmalarında devletin devlet adamı ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuş okuldur. İlk okul müdürü Fransız'dır, Türkçe ve Fransızca eğitim vermekteydi. Günümüzde Galatasaray-Fransız yakınlığı, bahçede dikili olan Fransız bayrağı ve Galatasaray'a Fransız kulübü yakıştırması sanırım buradan geliyor.

Ben 5 yil okudum. Mezun oldum. Herkesin dilinden dusmeyen fransiz bayragini goremedim. Kim salliyosa iyi sallamis. Arastirma becerisini gelistirmemis milletimizde hemen inaniyor. Bahcede TÜRK bayragi ve gs bayragi asilidir.

• quote:

Orijinalden alıntı: can_gsl_142

quote:

Galatasaray Lisesi yani Mektebi Sultani. Osmanlı sultanı tarafından (Abdülmecid sanırım) kurulmuş ve batılılaşma çalışmalarında devletin devlet adamı ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuş okuldur. İlk okul müdürü Fransız'dır, Türkçe ve Fransızca eğitim vermekteydi. Günümüzde Galatasaray-Fransız yakınlığı, bahçede dikili olan Fransız bayrağı ve Galatasaray'a Fransız kulübü yakıştırması sanırım buradan geliyor.

Ben 5 yil okudum. Mezun oldum. Herkesin dilinden dusmeyen fransiz bayragini goremedim. Kim salliyosa iyi sallamis. Arastirma becerisini gelistirmemis milletimizde hemen inaniyor. Bahcede TÜRK bayragi ve gs bayragi asilidir.

Bilmiyorum, öyle söyleniyor, görmedim zaten ben de hiç.

• quote:

Orijinalden alıntı: can_gsl_142

quote:

Üniversite de GS Üniversitesi mi hocam?

• Başka bir şey aratırken bu başlığa denk geldim de bilgi kirliliğini görünce yazmadan edemedim.

Basit anlatmaya çalışacağım;

1. Galatasaray kurumlarının temeli 1868'de kurulan Galatasaray Lisesi'dir (kurum tarihinde 1481 olarak kabul eder, 1481'de kurulan ocağın bugünkü Galatasaray ile tam ilgisi yok)

2. Galatasaray Spor Kulübü, Galatasaray Lisesi'nde, Galatasaray Lisesi'nde okuyan öğrenciler tarafından kurulmuştur. Bu sebeple lise ile spor kulübü arasında kopması mümkün olmayan bir organik bağ var.

Kulübün kuruluş amacı Tüzüğün 1.maddesinde ''Galatasaray Lisesi öğrencileri ile bu Tüzük hükümlerine göre üye kaydedilmiş bulunanların sportif gelişmelerini sağlamak, spor eğitimi ve ahlâkını geliştirmek ve üyeleri arasında sevgi ve dayanışmayı arttırmak'' olarak açıklanmıştır.

Ayrıca olur da Galatasaray Spor Kulübü dağılırsa, tüm mal varlığı tüzüğe göre Galatasaray Lisesi'ne kalacak. Üye alımı konusunda da Galatasaray Lisesi'nde en az 2 sene okumuş olanlara pozitif ayrıcalık söz konusu.

3. Galatasaraylıların ve Türk&Fransız hükümetlerinin ortak çabası ile 1992'de GEOK (Galatasaray Eğitim Öğretim Kurumu) anlaşması imzalandı. Bu anlaşma Galatasaray Lisesi'ndeki bir törende, Fransa ve Türkiye Cumhurbaşkanları tarafından imzalandı. Ortalıkta dolaşan ''Galatasaray Lisesi'nde Fransız bayrağı var'' temalı fotoğraf o güne ait, yani resmi tören olduğu için Fransa bayrağı kullanılmış ki normalde hiçbir Galatasaray kurumunda Fransız bayrağı kullanılmaz.

GEOK anlaşması ile önce Galatasaray İlköğretim okulu 1 yıl sonra da Galatasaray Üniversitesi kuruldu. Galatasaray Lisesi ve İlkokulu protokolde, Galatasaray Üniversitesi rektörlüğüne bağlandı. (Türkiye'de bir üniversite rektörlüğüne bağlı tek lise Galatasaray Lisesi'dir)

Galatasaray Üniversitesi'ne, Galatasaray Lisesi'nin hazırlık ve kız sınıflarının bulunduğu Ortaköy binası verildi. (Bu binayı Galatasaray'a, Anadolu'dan gelen çocuklar yatılı okuyabilsin diye Atatürk vermiştir)

Galatasaray Üniversitesi GEOK anlaşmasına göre her yıl Türkiye'de Fransızca eğitim veren liselerin öğrencilerine iç sınav yapar, ek olarak lys'de ilk 25 bine girme şartı aranır.

Galatasaray Üniversitesi kontenjanlarının sabit dağılımı
    %25'i Galatasaray Lisesi
    %25'i Fransızca eğitim veren liseler
    %25'i Merkezi Yerleştirme (YGS+LYS)

4. Galatasaray Eğitim Vakfı, başta Galatasaray Lisesi'ne ve daha sonra Üniversiteye de maddi destek verme amacıyla 1982'de kurulmuş bir vakıftır. Zira 1982'den önceki dönemde okul maddi sıkıntılar çekmiş, öyle ki boyatmaya bile para bulunamamış, tanınamaz hale gelmiş.

GEV öğrenciler için para toplayıp, burs dağıtıyor. Bunun dışında balo ve kutlama düzenlerler bol bol. Sanılanın aksine başka etkinlikleri yok. Çok komik şeyler okuyorum ''GEV, Spor Kulübü'nü idare edecekmiş'' falan gibi.

5. @De La Conte'nin sorusu, Şu an Galatasaray yönetiminde, Galatasaray Üniversitesi mezunu olan tek isim var o da Mehmet Karlı. Lakin o da aynı zamanda Galatasaray Lisesi'ni bitirdiği için kulübe üye olabilmiş. Kulüp, üye alımı konusunda liseye tanıdığı ayrıcalığı üniversiteye tanımıyor.

(Adnan Polat dönemindeki tüzük çalışmaları sırasında üye alımı konusunda GSÜ'ye de ayrıcalık verilmesi tartışıldı, hatta ilk taslakta vardı, 2.taslakta o madde çıkarıldı)

(Galatasaray Üniversitesi'nin üvey evlat muammelesi görmesi hala camia içinde tartışılan bir konu)

Soru varsa alabilirim.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.