Şimdi Ara

Fx-Dx Lensler Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
573
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba, sizlere birkaç sorum var;

1) Nikon'un web sitesinden sabit odaklı lensleri incelerken 35mm odak uzaklığına sahip FX ve DX lenslerle karşılaştım. Bu iki lensin arasındaki fark nedir? Croplu makinada kullanımda bir fark yaratır mı? Optik kalite hangisinde yüksektir?

35mm Dx Lens: http://www.nikon.com.tr/tr_TR/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/dx/single-focal-length/af-s-dx-nikkor-35mm-f-1-8g

35mm Fx Lens: http://www.nikon.com.tr/tr_TR/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/fx/single-focal-length/af-s-nikkor-35mm-f-1-8g-ed

2) Makro lenslerinin normal çekimlerde performansı nasıldır? Diyafram değerinin portre lenslerine göre farklı olması dışında portre çekiminde ne gibi avantaj ve dezavantajları var?

85mm Dx Makro:http://www.nikon.com.tr/tr_TR/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/dx/single-focal-length/af-s-dx-micro-nikkor-85mm-f-3-5g-ed-vr

40mm Dx Makro:http://www.nikon.com.tr/tr_TR/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/dx/single-focal-length/af-s-dx-micro-nikkor-40mm-f-2-8g

3) Portre çekimi için 35 mm lens uygun mudur? Yoksa 85 mm mi almam gerekir? (50 mm kullanıyorum normalde) 35 mm lensi tak gez olarak kullanabilir miyim? (uzaktan zoom ile çekim yapmıyorum) Hangisini tavsiye edersiniz? Başka önereceğiniz lens var mı?

Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim...

Saygılarımla....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kerosen -- 26 Şubat 2015; 13:43:42 >

• Çok güzel tane tane yazıp sorduğun için yanıt vereyim
    1) Kesme çarpanlı gövde için DX olanı daha uygun. Hem ufak hem hafif hem ucuz. FX olanla DX olanı, APSC gövde için farketmez. Açısı vs.. aynı. Dediğim gibi en büyük farklar boyut-kütle-fiyat.
    2) 40mm ile portre çekmeni tavsiye etmem, açısı iyi değil. Aslında 40mm ile makro çekmeni de tavsiye etmem, eğer pul-para gibi şeyler çekmiyorsan. 85mm olanı hem makro hem portre için iyi bir lens. f3.5 çok geniş diyafram gibi gözükmese de 85mm'de idare eder. Ayrıca makro lenslerle normal portre lenslere göre insan yüzüne daha fazla yaklaşma olanağın var. İlginç göz-burun-saç çekimleri yapabilirsin.
    3) 35mm ile bel üstü portre çekebilirsin. Sadece kafa portresi de çekersin ama biraz yaklaşman gerekir, bu durumda geometrik bozulmalar artacak. 50mm ile de omuz üzeri portre çekilir, hiç denemedin mi?
    Onerilen yazılar:https://goo.gl/MjvgmHTelefoto lens nedir, nasıl kullanılır:http://halkboyleistiyor.com/wp/?p=9215Hangi tam kare sistemi secmeli:http://halkboyleistiyor.com/wp/?p=8155En iyi 70-200mm lensler:http://halkboyleistiyor.com/wp/?p=9173

• Makro lenste ne yapacağına göre değişir. Kelebek, arı ise 1:1 büyültmeli 100mm iyi olur. Hayvanı kaçırtmamak için iyi bir aralık. Uzaklaşma durumu olmayan objeler üzerinde çekim yapacak iseniz 1x lik bir lens bakabilirsiniz. Bu arada bir süredir süper makro olarak etrafta gördüğüm 2:1 büyültme yapan Venus 60mm f/2.8 inceleyebilirsiniz.

FX de potre lensi bozulma yaşamadığı aralık 85-130mm arası ama DX de şu şu lensler diye bir inceleme bulamadığım için hangi aralık olduğunu söyleyemem. Portre çekimlerini ileri taşımak istiyor isen ışığa yatırım yap ilk önce zamanla kullandığın aralığa göre lens seçimini kendin yaparsın.

İllaki lens tavsiyesi dersen Fx portre lenslerine baktığımda 1x lik lensleri kullandıkları görülüyor. 60mm ve 85mm nin 1x lik lenslerine bakabilirsin fakat onların da fiyatları 1700 TL lerden başlıyor.

Portre fotoğrafçılığı yapanlar dar veya geniş olacağını model ile ne kadar iletişim de kalacaklarına göre karar veriyorlar. Bazıları modeli çok iyi motive ettiği için geniş lens kullanıyor ve yakınında oluyor. Sürekli konuşarak onu havaya sokuyor. Kimiside yakınında olunca model heyecanlanınca onu motive edip havaya sokamıyor. Heyecanlamasın diye biraz daha uzaktan çekim yapmak için dar açılı lens tercih ediyor. Lens aralığı burada senin model ile iletişimine göre kendin karar verme zorunluluğu taşıtıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rocker_tr -- 26 Şubat 2015; 16:21:27 >

• @ozturert
    35 mm Dx lensi açıkcası hem tak gez olarak kullanmayı hemde yakın çekimler için kullanmayı düşünüyorum. Tele lenslere veya uzaktan çekimler ilgi alanıma girmiyor. Genelde portre(çay içen amca, çalışan işçi, yaşlı insanlar, kişisel çekimler vs) ve duran cisimler(bank, ağaç, otomobil), dar sokaklar gibi şeyleri çekmek hoşuma gidiyor bir de siyah beyaz resimler. Bu yüzden sabit odaklı objektif düşünüyorum. Omuz üzeri çekmeyi denemedim.

Siz ne önerirsiniz? Sabit odaklı lens olarak? Yada 35 mm 1.8 G mi yoksa 40 mm makro lensi mi?

@rocker_tr
    Mankenle veya özel olarak hazırlanmış bir yerde çekim yapmayacağım. Üstteki arkadaşa yazdığım gibi daha çok. Makro çekim için kullanmayacağım. 85 mm' nin fiyatı konusunda haklısınız, biraz fazla. 1000 TL üzerine çıkmayı düşünmüyorum açıkcası.

Siz ne önerirsiniz? Sabit odaklı lens olarak? Yada 35 mm 1.8 G mi yoksa 40 mm makro lensi mi?

• Macro için 1:1 büyültmeli 40mm

Orijinalden alıntı: rocker_tr

Macro için 1:1 büyültmeli 40mm

Peki tak gez olarak kullanılabilir mi? Hangisi daha iyidir 35 mi 40 lık micro mu?

Saygılar...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: alpernbugra

quote:

Peki tak gez olarak kullanılabilir mi? Hangisi daha iyidir 35 mi 40 lık micro mu?

Saygılar...

http://www.bascek.com/4895/gercek-makro-lens-nedir-nasil-anlasilir/

35mm insan gözü açısında bir lens. 40mm macro için bir lens 1:1 makro için 40mm yi tavsiye ederim. Stüdyo makro lensi olarak popüler. 1:1 teyit edemedim ama cisim'in boyutunu direk aynı boyutta sensöre veriyor. Bu nedenle görüntüde bozulma yaşanmıyor sanırım. Objeyi orjinal olarak aktarıyorsun.

Bende 28-70mm f/3.5-4.5 var. 50mm 1.8D alınca çoğu zaman zoom yerine kendim ileri geri giderek kadrajımı ayarlıyordum. Prime lens olması nedeniyle optik çarpandan daha keskin, daha doygun renkler alıyordum. Bu yüzden sürekli onu üstünde kullanıyordum. Başka bir arkadaş böyle bir şeylerden sıkıldığı için 18-135mm kullanıyordu. Bu durum kişiye göre değişir. Senin nasıl bir tak gez zevki alacağını bilemem. Kimisi tek bir tane prime kullanır. Kimisi 3x in üzerine çıkmaz. Kimise 18-250mm 18-270mm kullanır. Tak gez olayı sana kalmış. Ben 28-70mm yi ilk dslr yanında ikinci el olarak 250 TL ye almıştım. Şimdi 17-50mm f/2.8 alacam. 28-70mm yide analog nikon alıp ona takacam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rocker_tr -- 27 Şubat 2015; 14:31:11 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

quote:

Saygılar...

http://www.bascek.com/4895/gercek-makro-lens-nedir-nasil-anlasilir/

35mm insan gözü açısında bir lens. 40mm macro için bir lens 1:1 makro için 40mm yi tavsiye ederim. Stüdyo makro lensi olarak popüler. 1:1 teyit edemedim ama cisim'in boyutunu direk aynı boyutta sensöre veriyor. Bu nedenle görüntüde bozulma yaşanmıyor sanırım. Objeyi orjinal olarak aktarıyorsun.

Bende 28-70mm f/3.5-4.5 var. 50mm 1.8D alınca çoğu zaman zoom yerine kendim ileri geri giderek kadrajımı ayarlıyordum. Prime lens olması nedeniyle optik çarpandan daha keskin, daha doygun renkler alıyordum. Bu yüzden sürekli onu üstünde kullanıyordum. Başka bir arkadaş böyle bir şeylerden sıkıldığı için 18-135mm kullanıyordu. Bu durum kişiye göre değişir. Senin nasıl bir tak gez zevki alacağını bilemem. Kimisi tek bir tane prime kullanır. Kimisi 3x in üzerine çıkmaz. Kimise 18-250mm 18-270mm kullanır. Tak gez olayı sana kalmış. Ben 28-70mm yi ilk dslr yanında ikinci el olarak 250 TL ye almıştım. Şimdi 17-50mm f/2.8 alacam. 28-70mm yide analog nikon alıp ona takacam.

Ayrıntılı bilgi için teşekkür ederim. Şuan bende sizin gibi 50 mm sabit odak lens kullanıyorum, optik kalitesinden gayet memnunum. Kısacası sabit odaklı lensler (100 mm altı, uzak çekmek için olanlardan bahsetmiyorum) benim çekmek istediğim fotoğraflara daha uygun. 50 mm açıkta çekecekseniz iyi ama bazen dar kalıyor.

Tek portre çekimlerinde 85 mm iyi bunu daha önce sizinlede konuşmuştuk ama onuda tak gez olarak kullanamayacağım için şimdilik vazgeçtim.

Özetlemek gerekirse optik kalite ve performans açısından zoom ihtiyacı olmayan birine 35 mm lensi önerir misiniz?

Saygılarımla...

• 35mm zaten sizin istek tarzınız için üretildiğinden uygun olacaktır. Bende 50mm kullanmıştım. DX de 75mm ye denk geldiğinden dar kalıyordu kimi zaman 35mm G düşünmeye başlamıştım. Şimdi 17-50mm f/2.8 düşünüyorum. Belki sizin gibi 35mm G alıp yanına Tokina 11-16mm yaparım. Bunu da zaman gösterecek. Sokakda 50mm den çok 35mm daha uygun.

35mm zaten sizin istek tarzınız için üretildiğinden uygun olacaktır. Bende 50mm kullanmıştım. DX de 75mm ye denk geldiğinden dar kalıyordu kimi zaman 35mm G düşünmeye başlamıştım. Şimdi 17-50mm f/2.8 düşünüyorum. Belki sizin gibi 35mm G alıp yanına Tokina 11-16mm yaparım. Bunu da zaman gösterecek. Sokakda 50mm den çok 35mm daha uygun.

Cevap için teşekkür ederim, 35 mm benim için uygun sanırım. Siz 17-50 yi neden düşündüğünüz sabit diyafram değerinden dolayı mı?

İnternetten güvenli şekilde nereden alabilirim?

Saygılarımla...

quote:

35mm zaten sizin istek tarzınız için üretildiğinden uygun olacaktır. Bende 50mm kullanmıştım. DX de 75mm ye denk geldiğinden dar kalıyordu kimi zaman 35mm G düşünmeye başlamıştım. Şimdi 17-50mm f/2.8 düşünüyorum. Belki sizin gibi 35mm G alıp yanına Tokina 11-16mm yaparım. Bunu da zaman gösterecek. Sokakda 50mm den çok 35mm daha uygun.

Cevap için teşekkür ederim, 35 mm benim için uygun sanırım. Siz 17-50 yi neden düşündüğünüz sabit diyafram değerinden dolayı mı?

İnternetten güvenli şekilde nereden alabilirim?

Saygılarımla...

Sabit değerli ve kullananlar 35mm ve 50mm lerini kullanma gereği duymuyorlar ve 35mm ile 50mm lerini satıyorlar. Keskinlik konusunda çok takıntılı olanlar sadece prime lens kullanıyor.

Bunun dışında bir soruyu es geçmişim.

DX - 35mm 1.8G lens
    FX - 35mm 1.8G lens

Sorularına gelirsek.

FX 35mm 1.8 G lens Fx makinelerinde 35mm olarak çalışırken DX makinelerde 1.5x çarpanla 52.5mm olarak çalışır.
    DX 35mm 1.8 G lens DX ve FX makinelerinde 1.5x çarpanla 52.5mm olarak çalışır.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.