Back-end kodlarını hazırladığım bir oyun için arayüz oluşturmak istiyorum. Dil olarak Java kullanıyorum. Normalde arayüz ile ilgili işlemleri swinglerle hallediyorum ama bunun daha kolay bir yolu var mı acaba? Ufak bir araştırma yaptığımda frameworklerle ilgili birkaç yazı buldum. En çok kullanılan Java Frameworklere baktığımda da Spring framework karşıma çıktı; Netflix, Amazon falan kullanıyormuş. Sorum da şu: Doğru şeye mi bakıyorum? Yoksa Java ile uğraşıyorsam bu iş swingler üzerinden mi yürüyor. Araştırdığım şey framework değilse ne olarak araştırmam lazım? Yardımcı olabilecekler için şimdiden teşekkürler. |
Front-End Developer var mı? Ufak bir sorum olacak.

-
-
Hocam Spring Boot back end için geliştirilen bir framework (Front end için toolları var). Genelde web uygulamalarının sunucu tarafını geliştirmek için kullanılır. Ön yüzle ilgili bir denemem olmadı zira Rest serverlar kullanıyoruz front end ile back endde iletişim yaparken.
Sizin ne yapmak istediğinizi tam anlayamadım. Back end kısmını nasıl geliştirdiğinizi özellikle açıklar mısınız?
Ufak bir araştırma sonrası JavaFX frameworkünün tavsiye edildiğini gördüm. Ona da bakabilirsiniz, Spring ile işinizin olacağını sanmıyorum zira Spring frameworkü sunucuların çalışması için geliştirilen bir framework. Sizin ihtiyacınız olan desktop uygulamaları için özel frameworkler.
-
Teşekkürler cevap için. Yapmak istediğim şu aslında. Java ile sevdiğim bir board game'i kodlayacağım. Daha öncesinde black jack yazmıştım Java öğrenirken ama gui kısmı çok zorlamıştı. Şimdi de işin gui tarafından çekiniyorum. Yazdıktan sonra gui oluşturamazsam işin bir eğlencesi kalmayacak. Swinglerle de çok zorlandığımı hatırlıyorum. Kartları labellara yerleştirmiştim ve hiçbir animasyon yoktu. Kartlar direkt ekranda çıkıyordu ve sabit butonlara tıklayarak oyun devam ediyordu.
Şimdiki isteğim ise biraz hareketli bir gui oluşturmak. Swing kütüphanesi çok ilkel gibi geliyor. Andoid tarafında biraz daha rahat hissetmiştim ama desktop için direkt Java apileriyle gui oluşturmak zulüm gibi gelmişti. Acaba desktop uygulaması oluşturmak için daha efektif apiler var mı diye merak ediyorum. Eğitimini almadığım için doğru terimleri mi kullanıyorum ondan da emin değilim.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Desktop için swing falan kullanacan sıkıcı eski şeyler hep.
İnternet sitesi olsun diyorsan bu bildiğin full stack proje olur.
Şuan yaptığın oyun methodları yazdın herhalde.
O metodları Java spring boot ile bir rest Api ile sunacaksın.
Rest Api oluşturduğunda Site kısmında kullanacağın teknolojide tamamen özgürsün. Vue.js react veya direk jquery ve JavaScript ile bir site yazabilirsin.
Bu site daha önce yazdığın rest API ile konuşacak arayüz olacak.
Site yapmak istersen çok ama çok uğraşman lazım, FrontEnd bilmediğini varsayıyorum...
Ama sonucu güzel olur. İnternete koyup millete gösterebilirsin.
Desktop uygulaması yaparsan daha az uğraşacaksın ama büyük olasılıkla çirkin olacak ve kimse görmez. Kodlamayı öğrenmen açısından iyi ama, Desktop uygulama yapmayı öğrenmek çalışmak zaman kaybı
Backend yazdım demişsin bu arada ama tam backend olmamış o.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 07kubi07 -- 5 Ocak 2022; 0:32:24 >
Bilmiyorum hocam doğrudur. Terimlere tamamen uzağım. İnternette öyle bir ayrım gördüm. Anladığım kadarıyla görünürdeki guiyi kodlayanlara front end, arka planda çalışan mekanizmayı kodlayanlara da back end diyorlar diye yorumladım.
Site üzerinden gitmeyi düşünmedim açıkçası. Zaten bana çok uzak. Android üzerinde yazsam bu sefer iphone kullanan arkadaşlar da çok var. O yüzden tıklanabilir bir jar dosyası oluşturup oradan takılırız arkadaşlarla diye düşünüyorum ama daha önce network sınıflarını da kullanmadım hiç. En fazla Binance API ile piyasa takibi falan yaptığım oldu ama bu yazmayı düşündüğüm oyunda sunucu da benim kullandığım bir pc olacak haliyle. Çok oldu aslında Java EE çalışırken Tomcat ve bir takım apiler ile kendi pcmi server olarak kullanıp bir web sitesi yayınlama gibi bir şey de denemiştim. Muhtemelen yazdıklarım çok komik geliyordur. :) Çünkü gerçekten hiç işin içinde değilim. Sadece object-oriented programlama mantığını ve giriş seviyesinde Java dilini biliyorum.
Dediğiniz gibi yapacağım desktop uygulaması çok çirkin olacak. Geçmişte çünkü kart oyunları ile öğrenmeye çalışırken çok çirkindi. :D Amacım da arkadaşlarla beraber oynayalım, biraz eğlenelim düşüncesindeyim. Ama tabi bu kadar vakti buna ayıracağına, şuna biraz daha vakit harcasan daha mantıklı olur dediğiniz kısım varsa zaten o tarafa da yönelebilirim.
-
Vue
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Desktop gui sini de backendciler kodluyor.
Front endciler site yapar.
Yani hocam yapmak istediğin kolay birşey değil hem birde online arkadaşın ile oynamak istiyor isen.
Kafana göre takıl bence :D
Anladım hocam teşekkürler. Ben hiç jargon kullanmaya çalışmayayım, komik oluyor çünkü karşıdan bakınca. :) O zaman swinglerle devam el mecbur. Olmadı lokal olarak kodlarım ekran paylaşımı yaparız, network olayını da beceremezsem :D
-
Kendimi geliştirmiş olsaydım aslında benim alanım ama sizden daha az bilgim vardır eminim :D
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X