Bu kitabı yeni bitirdim. Sembollü bir anlatımı var. Yani ne anlamak isterseniz onu anlıyorsunuz biraz. Benim anladığım Gregor Samsa'nın, önceden eve para getiren bir bireyken bu özelliğini yitirdiğinde ailesi tarafından ne derece hor görüldüğünü gösteriyor. Sözlüklere baktığımda ise dini ve sosyal bol miktarda yorumu var.
Biri şöyle;
franz kafka'nin yasadigi topluma sekil veren sanayi devrimi'ne karsi bir tepkidir donusum. sadece calisma saatleri ve de urettigiyle degerlendirilen yiginlarca insanin insanliklarini kaybedislerinden baska bir sey degildir bir bakima burda franz kafka ustune basa basa anlattigi sey. insanlarin birer uretim araclari haline geldigi ve uretim araclarindan daha fazla deger goremedikleri duzenin onlarin ne hale geldiklerini gosterir bir eserdir. kitaptaki en ilginc karakter zannimca gregor'dan korkmayan hizmetcidir. nacizane yorumuma gore kendisi olabilecek en degersiz bocekten baska bir sey degildir ve de aslinda cok uzun zaman once bir bocege donusmesine ragmen ondaki ilgincligi yaratan sey bundan rahatsiz olmamasidir. gregor'un ailesinin sorunu da kendilerini degerlendirirken tum deger yargilarini gregor tabanli olusturmalari ve kendi degerlerini ogullarinin sosyal statusuyle olcmeleridir. kendileri sanki bir deger bareminde ogullarinin ustundeki basamaktadirlar ve ona bagli olarak hareket etmektedirler. gregor'un degeri dustukce onlar da degersizlesmektedirler ki insanlarin "asil degisen gregor degil ailesi" yorumunu yapmalari da ailenin gregor insanlarin gozundeki en degersiz yaratik olan pis bir bocege donusmesinden sonra kendileri de degersizlesmektedirler. kitaptaki cerceve imgesi sadece iki yerde* gecmesine ragmen gregor'un zaten sahip oldugu tek insancil niteliginin merkezi olmasi acisindan onemlidir. bu cerceve gregor'un tek ozel yasantisi kendisine ayirdigi zamanin bir simgesidir. babasinin patronu geldiginde hemen oglunun bu kendine ozel tek ugrasini ortaya surmesi "gelin gregor'un yaptigi cercevelere bakin" demesi oglunun insanligina ne kadar deger(!) verdiginin gostergesi ve de franz kafka ile babasi arasindaki muhtesem(!) iliskinin bir egretilemesidir belki de...*
Siz ne düşünüyorsunuz?
Sıradanlığa, monoton yaşama atılmış bir tokattır dönüşüm. Sıradanlıktan kurtulmaya çalışırken -çalışmak, dini törenler, komşun ölünce ziyaret etmen- bütün toplum ödevlerine indirilmiş ağır bir darbedir. Fakat bu dönüşümün ne kadar sancılı sonucunun ise ne kadar kötü olduğunu çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor.
Franz Kafka'nın yazdığı bu roman ;Gregor Samsa'nın topluma,kendi halkına,ailesine,işine yabancılaşmasını anlatıyor.Edebiyatta modernizm budur zaten