interneti karıştırırken bişey buldum paylaşayım dedim.(resimlerin haberle ilgisi yok ben ekledim)
Radikal’deki bir haberi okurken, 1970’li yıllarda Fransa’da yaşanan bir hadiseyi hatırladım. Fransızlar “21. yüzyılda Fransız askerinin kullanacağı mükemmel bir miğfer” dizayn etmek istemiş, aylarca süren çalışma sonucunda, ortaya ... bir Nazi miğferi çıkmıştı.
Radikal’de güzel bir haber vardı, Reuters kaynaklı. (30 ağustos) “MIT kopyacı çıktı” başlıklı. Buradaki MIT (zaten noktasız yazmışlar), bizim Millî İstihbarat Teşkilatı değil, Amerika’nın meşhur üniversitesi Massachusetts Institut of Technology.
Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) “Geleceğin Askeri” diye bir proje başlatacakmış, bu projeyi yürütme görevini, daha doğrusu açılan 50 milyon dolarlık ihaleyi, meşhur MIT kazanmış.
Sonradan anlaşılmış ki, MIT’nin Pentagon’a sunduğu teklifte yer alan “Geleceğin Askeri” çizimlerinin hepsi, Kanadalı çizgi-romancı Ray Lai’nin yarattığı Radix tiplemesinden arakmış.
Rai, meşhur üniversiteyi dava edeceğini söylerken, MIT sözcüsü “Bu bir intihal değil, masumane bir kullanım” demiş.
*
Bu haberi okurken, aklıma Fransa’da yaşanan bir hadise geldi. Yıllarca önce haber yapmak üzere izini aramış, bulamamıştım.
Benim öğrencilik yıllarımdaydı, demek ki 1970’lerin sonunda. Fransız televizyonunda bir haber izlemiştim. Aklımda kaldığı kadarıyla (detaylarda biraz uçmuş olabilir hafızam) anlatacağım.
Fransa (herhalde Savunma Bakanlığı), karacıların çelik miğferini yenilemeye, modernleştirmeye karar vermiş.
O zaman bilgisayarlar ve programlar bu kadar gelişmiş değil, ama teknolojide kullanılıyor. Askerî uzmanlar, bilim adamları ve bilgisayar programcıları oturmuşlar, “İdeal Askerî Miğfer” üzerinde çalışmaya başlamışlar.
Uzun lafın kısası, askerler ne istediklerini, mükemmel miğferden ne anladıklarını söylemişler, bilim adamları gereken malzemeyi, kurşunun geliş açısını, hızını filan dikkate alarak, bilgisayar programcılarına gerekli dataları sunmuşlar. Özel bir program yapılmış ve Savunma Bakanlığı’nın (o zamana göre) süper makineleri, günlerce harıl harıl çalışıp, milyonlarca veriyi değerlendirip ... Fransız askerinin 21. yüzyılda başını koruyacak olan “İdeal Miğfer”in özelliklerini, boyutlarını, eğimini vs kağıda dökmüş.
Sıra gelmiş bu verileri kullanarak, yine bilgisayar marifetiyle, bu mükemmel miğferi çizmeye. Veriler ikinci bir bilgisaraya yüklenmiş ve bir iki dakika sonra, yazıcı başlamış “21. yüzyıl Fransız askerinin modern ve mükemmel miğferi”ni kağıda çizmeye.
Ama şekil ortaya çıktıkça, tarihî olaya tanıklık eden subaylar, bakanlık görevlileri ve medya mensupları morarmaya başlamışlar : Bilgisayarın milyonlarca frank masraf ve aylarca süren çalışma sonucu dizayn edip çizdiği çelik miğfer ... Hitler’in askerlerinin kafasındaki kaskın bir kopyasıymış.
- Bir teknik hata oldu belli ki. Buradakiler gördüklerini unutsunlar, yoksa yedi düvele rezil oluruz. Projeye sıfırdan başlayacağız... denilmiş.
Aylar süren ikinci çalışmanın sonunda, “21. yüzyılda Fransız askerlerinin başını koruyacak olan modern ve mükemmel miğfer” olarak bilgisayarın yazıcısından bir kere daha 1940 model Wehrmacht miğferi çıkınca... Fransızlar bu işe çok gocunmuşlar ve proje rafa kaldırılmış.
hani şimdi nerde nazi?? biz Osmanlı olarak nası ayağa düşmüşsek onlarda aynen düştü şimdi sadece avrupanın bir parçaları
ne nazi kaldı ne osmanlı... onu dmek istedim.. ayağa düşen yok.. yok olup gitmişler ikiside... kastım buydu..
bence basbaya ayağa düşmüşler, yok olup gitmişler demen çok saçma. şimdi onlar almanya biz ise Türkiye cumhuriyeti
ben de nazilere hayranım.heil hitler! sieg heil! heil heinrich himmler! tamam şimdi almanların 10 yılda yaptığı şeyi 200 yıl yapamayıp hastalanan, sonra ölen adamı dinleyelim?
quote:
Orijinalden alıntı: sadece bir genç
quote:
Orijinalden alıntı: popeye85
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: popeye85
quote:
bu köpeklerden büyük Osmanlı var
hani ?
hani şimdi nerde nazi?? biz Osmanlı olarak nası ayağa düşmüşsek onlarda aynen düştü şimdi sadece avrupanın bir parçaları
ne nazi kaldı ne osmanlı... onu dmek istedim.. ayağa düşen yok.. yok olup gitmişler ikiside... kastım buydu..
bence basbaya ayağa düşmüşler, yok olup gitmişler demen çok saçma. şimdi onlar almanya biz ise Türkiye cumhuriyeti
öncelikle almanya ayağa düşmüş diyorsan biz zaten yaşamayalım :D osmanlı konusunada girmekten vaz geçtim.. hiç tartısasım yok bugun nedense :D
sadece bir genç:konuyu sabote edip milleti kızdırıyorsun amacın ne senin.? aç kendine bir konu git orda konuş.
öncelikle almanya ayağa düşmüş diyorsan biz zaten yaşamayalım :D osmanlı konusunada girmekten vaz geçtim.. hiç tartısasım yok bugun nedense :D
Osmanlı nın tek rakibi naziler kalmıştı şimdide görüyoruz onları, aynı bizim gibi 200 yıllık geçmişi olan köpeklerin sözünü dinliyolar. söylesene bu ayağa düşmekten başka nedir?
Rusya'da bilmem eksi kaç derecede askerlerin kafasına yapışan miğferler çıkmadı,çıkarmaya çalışanların da derisi kalkıyordu.Demek istediğim inceleyecek olursanız nazi miğferi kafaya değen noktaları da dahil tamamen metal bu yüzden soğuk havalarda çok da kullanışlı değildi...
Rusya'da bilmem eksi kaç derecede askerlerin kafasına yapışan miğferler çıkmadı,çıkarmaya çalışanların da derisi kalkıyordu.Demek istediğim inceleyecek olursanız nazi miğferi kafaya değen noktaları da dahil tamamen metal bu yüzden soğuk havalarda çok da kullanışlı değildi...
biraz komik olmadımı bu açıklama ??? miğfer yada herhangi bir kafa koruyucu içinde kafayı tutan bir katman muhakkak olur,olmazsa miğfer bir halta yaramaz.
üstte kendi eklediğiniz resimde de görüldüğü gibi başa asıl temas eden yer metal kısımlar oluyor içteki deri katman kaymaları önlemek için koyulmuş kaldı ki askerin kafasında hiçbir işe yaramadığını stalingrad kuşatmasını irdelerseniz görebilirsiniz
şimdide stalingrad oldu alkol aldıkmı
Stalingrad'ın nerde olduğunu biliyor musunuz? Seviye belli oldu ciddi ciddi tartışılabilir zannetmiştim.İyi günler size.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme