Şimdi Ara

Four Thirds ve Micro Four Thirds standardı hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
599
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar başlıkta yazdığım yeni standartlar hakkında nette okuduklarım teknik kavramlar ve bilgilendirmelerle sınırlı. Konu hakkında görüş ve fikirler kısıtlı. Bahsi gecen standartlar hakkında bilgisi olan arkadaşlar bizi aydınlatabilirler mi?
    Yaygın DSLR sistemlere göre artı ve eksileri, piyasa ve kabullenebilirlik açısından sizce geleceği, şimdilik iki üretici dışında ilerde katılımcı olup olmayacağı, bol ve kaliteli lensler arasında seçim yapılıp yapılamayacağı, teknik anlamda yeterli ve eksik yönleri vesaire hakkında görüşlerinizi merak ediyorum. Beni dikkatimi daha küçük ve hafif olmaları çekiyor örneğin. Tabii ki küçük daha iyi yada yakın kalitede fotoğraflar elde edeceğiz anlamına gelmiyor. Saygılar.

• Four thirds 4/3" büyüklüğündeki sensörlerin genel adıdır ve herhangi markanın bütün o format lensleri ile uyumlu demektir fakat autofocus çalışmayabilir.
    Micro four thirds ise panasonic in yeni duyurduğu Lumix G1 için duyurduğu lensler. Farklılıkları ise kameranın kendisinden geliyor. Bilinen DSLRdaki ayna ve prism mantığı bu makina da yok ve sadece çok net EVF mevcut incelemesini dpreview şu an yapıyor. Farklılık sebebi ise ayna olmadığı için sensör ile mercek arasındaki mesafe daha kısa bu da esas 4/3" formatında uyum sağlamıyor odak noktası farklı olması gerekiyor işte bu nedenle yeni kamera duyurunca panasonic yanına yeni lensler de duyuuyor. Olay bundan ibaret.
  • Peki bir FF sensör, bir APS C sensör, fuji nin S100FS deki 2/3 sensör ve G1 deki 4/3 sensörlerin boyut olarak (diyagonal veya mm değerinden) karşılaştırmasını yapabilir misiniz?
    G1 de ayna olmadığına göre bu cihaz o zaman aslında objektifi değişen bir SLR like makina. Like makinalar için yeni bir sınıfla mı karşı karşıyayız sanırım. Olympus E410 ve 420 de ayna var mı peki, dediginiz g1 ile aynı mantıkla mı çalışıyor, aynı sınıftalar mı?
    G1 de kullanılan ( başka makinalarda varsa da bilmiyorum) live mos tbir edilen sensörün ccd ve cmos sensörlerden farkı ve focal çarpanı nedir bir de?
    Çok soru sordum galiba hoş görün

Düzeltme : İlave sorular.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shimoda -- 14 Eylül 2008; 1:13:06 >
  • Yarın blog uma bu konuda hakkında çok geniş bir araştırma ve görüşlerimi yayınlamaya karar verdim link i buraya atarım tüm sorularıın cevabını bulursun eminim.
    quote:

Orjinalden alıntı: shimoda

Peki bir FF sensör, bir APS C sensör, fuji nin S100FS deki 2/3 sensör ve G1 deki 4/3 sensörlerin boyut olarak (diyagonal veya mm değerinden) karşılaştırmasını yapabilir misiniz?
    G1 de ayna olmadığına göre bu cihaz o zaman aslında objektifi değişen bir SLR like makina. Like makinalar için yeni bir sınıfla mı karşı karşıyayız sanırım. Olympus E410 ve 420 de ayna var mı peki, dediginiz g1 ile aynı mantıkla mı çalışıyor, aynı sınıftalar mı?
    G1 de kullanılan ( başka makinalarda varsa da bilmiyorum) live mos tbir edilen sensörün ccd ve cmos sensörlerden farkı ve focal çarpanı nedir bir de?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Carmelo_Anthony -- 14 Eylül 2008; 16:18:44 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Carmelo_Anthony

Yarın blog uma bu konuda hakkında çok geniş bir araştırma ve görüşlerimi yayınlamaya karar verdim link i buraya atarım tüm sorularıın cevabını bulursun eminim.
    quote:

Peki bir FF sensör, bir APS C sensör, fuji nin S100FS deki 2/3 sensör ve G1 deki 4/3 sensörlerin boyut olarak (diyagonal veya mm değerinden) karşılaştırmasını yapabilir misiniz?

İlginize teşekkür ediyorum. Blogunuz haricinde kısmen de olsa burada da paylaşırsanız verim artar sanırım. Tekrar teşekkürler.

• http://oguzarca.spaces.live.com/
    Yukarıda daha çok bilgi var ama buraya sorularının cevaplarını da yazıyorum

Yeni bir sınıf değil aslında aynasız D- SLR falan da değil zaten SLR yani tek lensli refleks makinalara verilen isim. Yani yeni Micro Four Thirds D SLR falan değil. E410 ce 420 modelleri D SLR cihazlar ve ayna sistemi mevcut. Panasonic G1 micro MFT olan ilk makine başka çıkmadıysa bunları yazarken.

ardicli2000 da bahsetmiş lens yapısı farklı ama adapter yardımıyla eski lensler kullanılabiliyor. AF olarak ama aradaki iletişim protokolo değişti mi onun hakkında bilgim yok yani Adapter lens-body arasındaki iletişimi convert ederek mi sağlıyor yani lesnten gelen bilgiyi body ye yorumlayp mı yolluyor yoksa sadece mekanik yapı değiştiği için mi bir bilgim yok ama lens boyutları ve bir çok farklılık olduğu için yeni tasarımda adapter e ihtiyac var..
    Olympus un eski lensleri çöp etmedi bence edecek gibi de gözükmüyor. Crop factor eskiden olduğu gibi yani eski Olympus D- SLR larda olduğu gibi 2x. 4/3 lens sisteminin verdiği görüntü çemberi (image circle) zaten 4/3 sensoru kaplayacak büyüklükte, daha büyük görüntü elde etmek için Lens register düzlemini (Sensör- Lens Flange mesafesi) geriye çekemezsiniz yani Olympus şu an daha büyük bir sensor yapısına geçmeyi planlasa lensleri çöp etmesi gerekir bence bir nevi kendisini kısıtlamış durumda, focus yapısını da baştan düzenlemeniz
    gerekir.

Burada sensör boyutlarını iç içe içern bir grafik var daha açıklayıcı olur.
    http://www.melihozbek.com/fotograf/icerik.asp?f=crop.htm&m=fotomenu.htm&b=F+O+T+O+%26%23286%3B+R+A+F
    quote:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Carmelo_Anthony -- 15 Eylül 2008; 12:29:54 >

• Gayet net ve doyurucu bir yazı sunmuşsunuz sitenizde. Elinize sağlık. 4/3 sensörler de pek ufak değilmiş hani (18 x 13.5 mm) slr like deiğimiz makinalara bakınca.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sonuçta D-SLr ama sensör boyutundan dolayı bir sürü dez avantajı vardı yani şu anki durumda
    Micro Four Thirds SLR Like sınıfına büyük darbe vuracak daha iyi fotoğraf kalitesi video, ekstra lens seçenekleriyle tabi fiyatı uygun gelirse.

quote:

Gayet net ve doyurucu bir yazı sunmuşsunuz sitenizde. Elinize sağlık. 4/3 sensörler de pek ufak değilmiş hani (18 x 13.5 mm) slr like deiğimiz makinalara bakınca.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.