Şimdi Ara

Fizikle arasi iyi olanlar bakabilir mi?(bir soru)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
260
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Gece gece aklima takildi. Arastirmaya da usendim
    Atiyorum 1 tonluk bir araba kaza yapiyor. Kazayi 100 km/h ile yapsa x kgf(ve ya baska bir deger) 120km/h ile yaparsa 5x kgf. (Bu kgf carpma aninda uyguladigi kuvvet tarzi bisey) Gibi bir oran kuruluyor. Bu nasil yapiliyor yani bu oranlari bulmak icin hangi formul(ler) kullaniliyor?
    Cevaplariniz icin simdiden tesekkur ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThisisaNightmare -- 6 Nisan 2010; 2:51:46 >

• o ankı hızı çarpma hızı açısı yerdekı surtunme kuvvetı her boku dsun ıste :D
  • sanırım ncap testleriyle falan ilgili dediğin

Açığa çıkan enerji hızın karesi ile orantılı, o yüzden hız lineer artsa da tahribat daha hızlı artıyor.

Mesela 60'la çarpınca, kemer takmak şartıyla kurtuluyorsun ama 80'le ölüyorsun, kemer ve hava yastığına rağmen. Arada sadece 20 kmh fark var ama enerji katlanarak büyüyor.

tabii çarpışma hesapları 1/2 mv2 formulü ile hesaplamayacak kadar karışık. Sadece fikir vermek için söyledim.

Zaten deney yaparak buluyorlar bazı şeyler, salt fizikle yapamazsın
  • Momentumun enerji ile olan bağlantısından bahsediyorsun.Ayrıntılı cevaplar alabilmen için dinamik kitaplarına bakman lazım. Lise seviyesi kitaplarda yeterli cevap bulabilirmisin bilmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mech.Engineer -- 6 Nisan 2010; 3:14:10 >
  • kgf veya newton aracın ne kadar çökeceğini göstermez tek başına. E=F.x olduğuna göre, x yani çökme miktarı E/F dir. mv=F.t olduğuna göre F burdan hesaplanır. Ama t'nin hesabı olmaz, ancak deneysel olur. Zaten kısacık bir an.

Demek istediği kağıt üstünde olmaz bu işler. M.v kolay ama F ve t'yi bulmak çok zor ayrıca lineer değil.

Kabaca kinetik enerji prensibi işler. Hızın arttıkça risk karesel olarak artar. O yüzden arabayı hızlı sürmemek lazım. Belki otoyolda falan biraz basılabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare

Gece gece aklima takildi. Arastirmaya da usendim
    Atiyorum 1 tonluk bir araba kaza yapiyor. Kazayi 100 km/h ile yapsa x kgf(ve ya baska bir deger) 120km/h ile yaparsa 5x kgf. (Bu kgf carpma aninda uyguladigi kuvvet tarzi bisey) Gibi bir oran kuruluyor. Bu nasil yapiliyor yani bu oranlari bulmak icin hangi formul(ler) kullaniliyor?
    Cevaplariniz icin simdiden tesekkur ederim.

Çarpan arabanın kütlesi ve hızı ile orantılı olarak, yani bu hız ve kütlenin hareket enerjisini çarptığı maddeye geçirmesi olayı. Bununla ilgili formülleri kullanabilirsin.
    Bir cismin momentumu da o cismin kütle ve hızının çarpımıyla bulunur.
    Bu hareketten kazandığı kinetik enerjisi

K=1/2*m*v^2 'dir. bununda birimi kgm^2/s^2 'dir.
    Ve araba tamamen durduğunda bu enerjiyi çarptığı maddeye geçirmiş oluyor. (Bir kısmınıda sürtünmeden dolayı kaybediyor, sürtünme katsayısnı falan bilmek gerekir, burda bunu ihmal ederek söylüyorum).

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.