Şimdi Ara

Filmlerde neden altta ve üstte siya boşluk var?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
8.848
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Küçüklüğümden beri merak ederim film izlerken üstte ve altta siyah boşluk vefilm ortadadır ya neden acaba widescreen evet ama neden full değilki peki??
    Bide filmlerle ilgili olduğu için buraya açtım

• sana şöyle izah edeyim, şimdi sinema filmleri 16/9 olarak gösterilir örnegin 720p olan filmler 1280*720 1080p olan filimler 1920*1080p olur. Hdrip filimler de ise çözünürlük 720p olanda 1280*500 (500-720 arası değişiyor ) küsür 1080p diye geçenlerde ise 1920*800 oluyor kullandıgın monitör 16/10 ise altta ve üstteki boşluk fazla olur eger 16/9 ise bu boşluk daha az olur 1280*720 ve 1920*1080 de ise tam oturur eger yanlışım varsa düzeltilirse sevinirim

SIZ IZIN VERMEDIKÇE, HIÇ KIMSE, KENDINIZI DEĞERSIZ HISSETTIREMEZ!
  • Yok dostum bende dediğin gibi düşünmüştüm bence filmin çözünürlüğüyle ilgili çünkü demin 720p açtığımda alttan çok hafif kalıyo.Yani 1080p izlesem demekki hiç boşluk kalmıycak kalitede bozulmuacak. Ama yıllardır bluray hd olmadan hep böyle izledik.Tvde dikkat ediyorum hep tam ekran.Ama pcde veya dvd playerda dediğim gibi.Teşekkür ederim cevabınız için.
    İyi akşamlar iyi forumlar

Orijinalden alıntı: berkayblack

Yok dostum bende dediğin gibi düşünmüştüm bence filmin çözünürlüğüyle ilgili çünkü demin 720p açtığımda alttan çok hafif kalıyo.Yani 1080p izlesem demekki hiç boşluk kalmıycak kalitede bozulmuacak. Ama yıllardır bluray hd olmadan hep böyle izledik.Tvde dikkat ediyorum hep tam ekran.Ama pcde veya dvd playerda dediğim gibi.Teşekkür ederim cevabınız için.

720p dediğin filmin bana çözünürlüğünü söylermisin ?

SIZ IZIN VERMEDIKÇE, HIÇ KIMSE, KENDINIZI DEĞERSIZ HISSETTIREMEZ!
  • Full ekran olsa tüm detaylara odaklanamazsın çünkü.Alt ve üstün siyah olması oralarla bilinçaltının ilgilenmemesi anlamına gelir.
    Ama full ekran yapsan gözün monitör dışına kayar,sağa kayar sola kayar...
    Kısaca filmi tam verimle izletmek için diye biliyorum ben.Çözünürlük olayı hakkında da en ufak birşey bilmiyorum

Yok dostum bende dediğin gibi düşünmüştüm bence filmin çözünürlüğüyle ilgili çünkü demin 720p açtığımda alttan çok hafif kalıyo.Yani 1080p izlesem demekki hiç boşluk kalmıycak kalitede bozulmuacak. Ama yıllardır bluray hd olmadan hep böyle izledik.Tvde dikkat ediyorum hep tam ekran.Ama pcde veya dvd playerda dediğim gibi.Teşekkür ederim cevabınız için.
    TV'de gösterilen filmlerde siyah boşluk yoksa görüntünün sağını ve solunu kırpıp atıyorlar. Zaten başka türlü kare olmaz o görüntü.
    Daha Fazla Göster
  • Olay görüntü ebatlarıyla (aspect ratio) ilgili başka bir deyişle çözünürlükle alakalı. Çok güzel bir makale vardı bununla ilgili ama linki yalan olmuş. Bu saatte açıklamak işime gelmiyor.

Google'da "aspect ratio" diye aratırsan ve "letterbox" ile "pan & scan" kavramlarına da bakarsan kapabilirsin olayı.

Orijinalden alıntı: nForcer

quote:

TV'de gösterilen filmlerde siyah boşluk yoksa görüntünün sağını ve solunu kırpıp atıyorlar. Zaten başka türlü kare olmaz o görüntü.

Ya da görüntü kaybı olmasın diye alt ve üste doğru sündürüyorlar. Tabi bu da adamların (nesnelerin) daha ince ve daha uzun olmasına sebep oluyor.

Keşşaf Cin Ruhu

• quote:

Yok 720p veya 1080p ile tam olarak alaklalı değil.

Filmlerin çözünürlük oranı ile ekran çözünürlük oranı aynı olduğu müddetçe boşluk çıkmaz. Benim önceki geniş ekran monitörüm 16:10 oranına sahip ve 1440x900 çözünürlüğünde idi. 16:9 oranında bir film açınca -ki bu 1080p olan 1920x1080 de olabilir 720p olan 1280x720 de olabilir- alta ve üstte boşluklar kalıyordu.

16:10 ve 16:9 aradaki 1 birimden dolayı boşluk oluşturur.

Şimdiki monitörümün ekran çözünürlüğü 1920x1080 bu da tam 16:9 oranı demek. Artık 16:9 film açınca hiç boşluk çıkmıyor.

Ama bazı filmlerin oranı 16:9 dan bile büyük olduğu için (16:6,6 vardı mesela) onlarda yine boşluk çıkıyor haliyle.

Keşşaf Cin Ruhu

• Teşekkür ederim cevaplarınız için. Kafamdaki soru işaretide gitti şimdi.Özellikle tvde görüntü tam ekran olduğu için kayı oluyo bu belli bişey.
    quote:

720p dediğin filmin bana çözünürlüğünü söylermisin ?

1280x720 dostum
  • Benim mon. de Kare, ben aldığım zaman LCD lerde wide screen bulmak zordu herkes kare alırdı, sonradan widescreen çıktı ve monitorden soğudum resmen.. Altta üstte az bir boşluk kalmıyor bazı filmlerde 10cm aşağıda 10cm yukarıda... Monitor zaten 17 inc.

Sebebi budur. Çözünürlük veya aspect ratioyla ilgisi yok bu durumun. 16:9 lcd tv lerde bile çoğu 720p ve 1080p film (orijinal de olsa) alttan üstten boşluk olur. Sinemada oynamış olan bazı filmlerin dvd ve bluray versiyonları yeniden kırpıldığı için bazılarında siyah boşluk olmayabiliyor. (Örn. Bolt)

Ama bunlar istisna, genelde siyah boşluk oluyor, çünkü film sinemalarda oynayacaktır ve perdeye uygun çekilir. BEn de sinir oluyorum bu duruma. Koskoca LCD TV alıyorsun yarısı siyah boşluk, ama yapacak bişey yok

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dante -- 30 Ağustos 2009; 13:17:57 >

|| PlayStation 5 | Fanatec GT DD Pro 8nm | GPX Blue92 Ultimate Plus Real Touch | Oculus Quest 2 VR - Halo Strap | DJI Mini 3 Pro Fly More Combo | Sapphire Pulse RX 7900 XTX @ 1.1v-3100Mhz-2800Mhz-15% PL | Ryzen 3700x @ 4.4Ghz | GSkill 16GBx2 3200Mhz DDR4 | Asus TUF X570 Plus | Xbox Elite Series 2 | Nintendo Switch | LG OLED C9 | Sony DN1080 - Dolby Atmos/DTS:X 5.2.2 Heco Victa Prime | HyperX Cloud 2 | Heritage H150CM | Zoom G5n ||
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dante

Çünkü izlediğimiz filmler, monitöre ve lcd tv ye göre değil sinema perdesine uygun yapıldığı için. Sadece DVD si çıkan filmşlerde, yani sinemada oynamayan filmlerde siyah boşluk olmuyor genelde.

Sebebi budur. Çözünürlük veya aspect ratioyla ilgisi yok bu durumun. 16:9 lcd tv lerde bile çoğu 720p ve 1080p film (orijinal de olsa) alttan üstten boşluk olur. Sinemada oynamış olan bazı filmlerin dvd ve bluray versiyonları yeniden kırpıldığı için bazılarında siyah boşluk olmayabiliyor. (Örn. Bolt)

Ama bunlar istisna, genelde siyah boşluk oluyor, çünkü film sinemalarda oynayacaktır ve perdeye uygun çekilir. BEn de sinir oluyorum bu duruma. Koskoca LCD TV alıyorsun yarısı siyah boşluk, ama yapacak bişey yok

Tamamiyle aspect ratio ile ilgili.

720p film demek her zaman 16:9 oranına sahip film demek değildir. 720p, filmin çözünürlüğünün uzun kenarının 1280 piksel olduğunu söyler ama kısa kenarı 720 piksel de olabilir, 688 piksel de hatta 528 piksel. Kendi filmlerime bakınca bu 3 farklı sayıyı gördüm ama belki 720 ile 500 arasında daha fazlası vardır.

O orijinal olup da LCD TV de boşluk çıkaran filmin de özelliklerine bakarsan mutlaka kısa kenarı 720 pikselden küçükmüştür de ondan boşluk oluşmuştur.

Keşşaf Cin Ruhu

• Eskilerin ''Sinemaskop'' dedikleri olay
    Yakın zamanda 21:9 TV'ler yaygınlaşacak, tek tük çıkmaya başladı bile.
    Ozaman tamamen kaplayacak ekranı.
    ASUS ROG Strix x570 E Gaming | AMD Ryzen 7 2700x 4.0Ghz OC | 2x8 GB G.SKill Trident Z RGB 3.0Ghz OC | Samsung 960 Pro NVMe SSD 512 GB | Western Digital SN530 SSD 256 GB | Seagate Barracuda 5 TB | Seagate Desktop HDD 6 TB | Western Digital White 10 TB | MSI GTX 1060 Gaming X 6 GB | Corsair Carbide 678c | MSI MasterLiquid 240ML RGB V2 | Thermaltake Toughpower GF 850W 80+ Plus Gold PSU | LG 34WK650-W 34inç 2K Ultra-Wide Monitor | Epson EH-TW5300 3LCD 1080p 3D Projector | Creative SoundBlaster ZX | Creative X-Fi Extreme Gamer | Asus Xonar DSX | Sony STR-DH520 AV Receiver | Creative G500 THX 5.1 | Pioneer BDR-209EBK Bluray | Technisat Skystar HD2 | 4xSeagate Expansion 3 TB | 4xSeagate Backup Hub 8 TB | Canon Ixus 185 20.5MP Compact | Canon SX230 HS Compact 12.1MP | Xiaomi Mi 11T | Samsung Galaxy Note 5
  • Nedenini bilmiyorum ama bence güzel oluyor.

Orijinalden alıntı: mewluth

quote:

Orijinalden alıntı: Dante

Çünkü izlediğimiz filmler, monitöre ve lcd tv ye göre değil sinema perdesine uygun yapıldığı için. Sadece DVD si çıkan filmşlerde, yani sinemada oynamayan filmlerde siyah boşluk olmuyor genelde.

Tamamiyle aspect ratio ile ilgili.

720p film demek her zaman 16:9 oranına sahip film demek değildir. 720p, filmin çözünürlüğünün uzun kenarının 1280 piksel olduğunu söyler ama kısa kenarı 720 piksel de olabilir, 688 piksel de hatta 528 piksel. Kendi filmlerime bakınca bu 3 farklı sayıyı gördüm ama belki 720 ile 500 arasında daha fazlası vardır.

O orijinal olup da LCD TV de boşluk çıkaran filmin de özelliklerine bakarsan mutlaka kısa kenarı 720 pikselden küçükmüştür de ondan boşluk oluşmuştur.

Zaten ben de çözünürlüğün 720 den düşük olmadığını söylemiyorum ki :) Neden sinemaskop olduğunu söylüyorum. Nedeni filmlerin çözünürlüklerinin sinema perdesine uyarlanmasıdır. Sinema perdesindeki aspect ratio ile TV ve monitörlerdeki aynı olmadığı için, sinema perdesi enine doğru daha uzun olduğu için (1:85 gibi bir şeydi aklımda kaldığı kadarıyla) siyah boşluk oluyor. Aspect ratio ile ilgisi yok derken, tv ve monitörlerin aspect ratiolarının suçu değil demek istemiştim. Ortadaki sorun sadece tv ve monitörler ile sinema perdesinin birbirinden farklı ratio kullanması, ve filmlerin de sinema perdesine uygun çekilme zorunluluğu olmasından kaynaklanıyor.

O yüzden zaten 1280*720 olmuyor filmler. Ha isterlerse 720 ye oturtabilirler o görüntüyü, siyah ekran kalmaz ortada ama bu sefer genişlik için 1280 değil 1400-1500 pikseller söz konusu olur, görüntü sağ ve soldan taşar gider bu sefer de.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dante -- 31 Ağustos 2009; 12:54:56 >

|| PlayStation 5 | Fanatec GT DD Pro 8nm | GPX Blue92 Ultimate Plus Real Touch | Oculus Quest 2 VR - Halo Strap | DJI Mini 3 Pro Fly More Combo | Sapphire Pulse RX 7900 XTX @ 1.1v-3100Mhz-2800Mhz-15% PL | Ryzen 3700x @ 4.4Ghz | GSkill 16GBx2 3200Mhz DDR4 | Asus TUF X570 Plus | Xbox Elite Series 2 | Nintendo Switch | LG OLED C9 | Sony DN1080 - Dolby Atmos/DTS:X 5.2.2 Heco Victa Prime | HyperX Cloud 2 | Heritage H150CM | Zoom G5n ||

• Boşluk kalmasına sinir olurum o yüzden her zaman çözünürlüğe bakıp öyle indiririm filmleri, yine de boşluk kalırsa player'a uzat derim. Görüntü biraz bozuluyor ama tam ekranda izlemenin keyfi bir başka bana göre. o kadar geniş ekran lcd tv almışız sonuna kadar kullanmayalım mı yani
  • @#NeWWorlD# ben senin aksine hayatta tam ekran film izlemem illa boşluk olacak ayrıca boşluk olmasının artı bir yanı da altyazı o boşlukta göründüğü için daha rahat oluyor gözün algılaması ve okunması yoksa parlak yerler de altyazı bazen okunmuyor sinema da sırf o yüzden film izlemek istemiyorum doğru düzgün okunmuyor altyazı en son Transformers 2'ye gittiğim de zor okudum yazıları...TV'nin büyüklüğü olayına gelirsek benim TVde Samsung 132 ekran ama dediğm gibi daha full ekran birtane bile bluray film izlemedim...

''Cahillerle tartışmayın çünkü ben hiç yenemedim.''
    (El Gazali)
  • Orijinalliği bozuluyor filmin öyle olunca bence.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.