ben asp ile file maker pro da hazırlanmış bir veri tabanındaki bilgileri internet ortamına getirmek istiyorum bu konuda bilgisi olan varmı? file makerda nasıl tablo oluşturabilirim, hani access te tablo isimleri var ya asp kodunda bana böyle bir tablo ismi lazım kodun çalışması için ama file makerda böyle bir tablo sistemi yok... Biraz karışık oldu galiba ama bilen anlar diye düşünüyorum,,, teşekkürler...
Söylediklerinizi iyi biliyor ve anlıyorum. Fakat Bildiğim kadarıyla filemaker veri tabanını asp'de okutturamazsınız. Fakat File-Maker 'ın haziran ayı sonunda 7.0 versiyonu çıkacak. Bu versiyon geçmiş versiyonlar gibi sadece network üzerinden değil internet üzerinden de kullanılabilecek. yani internet explorer ile kullanıcı adını ve şifresini giren herkes sıradan bir web sayfasına bağlanıyormuş gibi sizin veritabanınıza ulaşabilecek. internet tabanlı bu versiyonu bende 4 gözle bekliyorum. ben de 6.0 versiyon kullanıyorum ve yapmak istediklerimiz sanırım ikimizinde aynı :)
Teşekkür ederim, ben html ile yapılabiliyomus diye duydum bu konuda bir bilginiz varmı?
asp biliyormusunuz. asp biliyorsanız html ile asp birbirlerine çok yakın dillerdir. fakat asp ile yapamıyorsanız html ile hiç yapılmıyordur. Bence yanlış duymuşsunuz. Çünkü html bir programa dili değildir. Yayımlama dilidir. Html de herhangi bir veritabanı kullanılacak ise birtakım kodlar değişir ve asp olur. yani işin içine veritabanı giriyorsa kesinlikle asp veya php vb. bir dil kullanılır. Fakat File-Maker 'ın veri tabanı dosyasının dosya uzantısı .FP5'tir.(5 ve daha sonraki versiyonlar için). Bir FP5 uzantılı veri tabanı dosyasını asp'de veya buna benzer bir yayımlama dilinde okutmanız imkansızdır. Ben çok uğraştım. Bizim şirketin web sitesinde katalogumuz yayınlanması gerekiyor. Kataloğumuz File-Maker'da ve bunu internet ortamına taşımam gerekiyor. Çok uğraştım fakat internet dilleri File-Maker'ı desteklemiyor. Oturup İnternet dilleri ile katalogu yeniden oluşturabilirdim. ama 4.000 çeşit ürün olunca bu biraz kastı açıkcası. Bu nedenle ben de haziranı bekliyorum. File-Maker'ın 7.0 versiyonunu.
Bu konuda File-Maker türkiye destek masasını felan da aradım. 7.0 versiyonunda rahatlıkla internet ortamından kullanabileceğimi söylediler.
Ne yazıkki sizinde Haziran'ı beklemekten başka çareniz yok gibi. Zaten asp veya php öğrenmeye kalksanız Haziranı bulur. (bilmiyorsanız tabi)
Eğer haziranı bekleyecekseniz, o aylarda yardımlaşabiliriz.
Filemaker nete cdml denen bir formatta yayınlanmaktadır.. buda asp ve php gibi filemaker a ait bir uygulamadır.. bunun nedenide filemakerin apple tabanlı bi uygulama olmasındandır.. yalnız cdml 6 versiyonuna kadar cok gusel calısıyordu internet ve intranetten cok kolay veri girisi saglıyordu ancak sorun turkce karakter desteklememesi idi.. gectigimiz gunlerde cıkan FM7 versiyonu ile cdml de turkce karakter sorunuda cozuldu.. ancak fm cok ani bi kararla fm7 de cdml destegini kaldırdıklarını acıkladı.. su an fm'in cdml destegi yoktur.. xml destegi mevcuttur.. ve su an tum kullanıcılar gibi bende temmuz ayında cıkacak olan fm server i beklemekteyim.. umarm yazdıklarım sana bi miktar yardımcı olurr.. kolay gellsin
Filemakerı aşağıdaki adresten ücretsiz öğrenebilirsiniz: