Şimdi Ara

fibonacci ve asal sayıların arasındaki ilişki

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
2
Favori
7.882
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • merhabalar, altın oran diye de bilinen fibonacci sayıları ve asal sayılar arsındaki ilişki insanı şaşırtan derecede muazzam. bu ilişki şu şekildedir;
    bilindiği gibi fibonacci sayıları 1-1-2-3-5-8-13-21..... şeklinde bir sonraki sayının bir önceki ile toplamından elde edilen ve ardışık iki sayının birbirine oranının 1,618.. gibi bir oran verdiği ve buna altın oran dendiği ve doğada birçok biyolojik canlı da bu oranı görebileceğimiz sayılar dizisidir. diğer yandan asal sayılar bilindiği üzere 1 ve kendisinden başka böleni olmayan ve aralarında ispatlı hiçbir ilişki bulunmayan sayılardır.şimdi bu iki özel sayılar arasındaki ilişkiye bakalım.
    fibonacci sayılarına sıra numarası verelim , 1.sayı:1 , 2.sayı:1 , 3.sayı:2 ....şeklinde devam eder.
    buradaki sıra numaralarının asal olanlarının çarpanları kendinden önceki fibonacci sayılarının çarpanlarında yoktur.
    örnek: 23. fibonacci sayısı (23 asal) 28657 dir ve bundan önceki fibonacci sayılarının çarpanları arasında 28657 yoktur. (28657 asaldır)
    bir örnek daha: 59.fibonacci sayısı (59 asaldır) 956722026041 dir. asal çarpanları (353 x 2710260697). bundan önceki yani 59. fibonacci sayısından önceki fibonacci sayılarının çarpanları arasında 353 ve 2710260697 yoktur.
    bir örnek daha; 283. fibonacci sayısı (283 asal) 62232491515607091882574410635924603070626544377175485625797 dir. asal çarpanları ise 10753 x 825229 x 15791401 x 444111888848805843163235784298630863264881 dir. ve bu çarpanlar 283. fibonacci sayısından öncekilerde yoktur.
    bu böyle devam eder.

nasıl ama !!

• İlginç...
    Ancak bu ilişkinin tümevardığını sanmıyorum.

Oturup hesaplamadım yada aramadım ama herhalde bu hesapları yapan siz bunu düşünmüşsünüzdür muhtemelen.

Bu ilişkinin genel geçer olduğunu iddia ediyor musunuz?

Şimdi boşuna oturup onca rakama bakmayalım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El-Cezeri -- 11 Kasım 2010; 17:54:07 >
  • İyimiş hocam :) asal sayıları diğer sayılarından ayıran özellik sadece çarpanları değil sanırım :)
  • tüme vardığını düşünüyorum açıkçası ayrıca burada ilginç olan başka birşey daha var.
    çarpanlar ilk bulundukları x inci fibonacci sayısından sonra x in katlarında da kesin bulunmakta. örneğin :59. fibonacci sayısının çarpanları olan 353 ve 2710260697 sayıları bundan sonra 59 un 2 ,3,4 ..... katlarında da olacaktır. bunun ispatını yapamam tabi ki yapan var mı onu da bilmiyorum. zaten bu benim bulduğum birşey değil (en azından ilk mesajımdaki durumu)

quote:

Orijinalden alıntı: El-Cezeri

İlginç...
    Ancak bu ilişkinin tümevardığını sanmıyorum.

Oturup hesaplamadım yada aramadım ama herhalde bu hesapları yapan siz bunu düşünmüşsünüzdür muhtemelen.

Bu ilişkinin genel geçer olduğunu iddia ediyor musunuz?

Şimdi boşuna oturup onca rakama bakmayalım

• evet burada açıkça görülüyor. asal sayıların çok özel sayılar olduğunu ve evrendeki kütle kümelenmelerinin de asal sayılarla ilişkili olduğunu düşünüyorum.

quote:

Orijinalden alıntı: missisippi

İyimiş hocam :) asal sayıları diğer sayılarından ayıran özellik sadece çarpanları değil sanırım :)
  • @speedy_, eğer böyle bir iddianız var ise bu gerçekten hem ilginç hemde ciddi bir iddia...
    Asal sayılar olan ilginizi takdir ediyorum. Daha önce açtığınız konularıda takip etmiştim.

Bu forumda (baya önceki) bir zamanlar aynı konuya ilgi duyan ve bizi şaşırtan bir arkadaşı daha hatırlıyorum ki nici @Botanlı idi.
    Çok uzun zamandır yazmayı bırakmış anlaşıldığı kadarıyla. Keşke burda olsaydıda bizi şaşırtmaya devam etseydi

Bu ilginç tezinizi amatör anlamda inceleyeceğim ve sizi izlemeye devam edeceğim
  • yarın bakarım kaybetmıyım konuyu
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Rasyonel Sayılar sorularım
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • bu konudaki açılış mesajındaki iddia bana ait değil aslında dediğim gibi, sizi cevapladığım bir önceki mesajımdaki durum sadece benim ilgimi çekmiş olabilir ancak.
    konu ile ilgili olarak linki inceleyiniz. kırmızılar asal sayılar, yeşiller ise ilk kez kullanılan çarpanlardır.
    http://www.maths.surrey.ac.uk/hosted-sites/R.Knott/Fibonacci/fibtable.html

quote:

Orijinalden alıntı: El-Cezeri

@speedy_, eğer böyle bir iddianız var ise bu gerçekten hem ilginç hemde ciddi bir iddia...
    Asal sayılar olan ilginizi takdir ediyorum. Daha önce açtığınız konularıda takip etmiştim.

Bu forumda (baya önceki) bir zamanlar aynı konuya ilgi duyan ve bizi şaşırtan bir arkadaşı daha hatırlıyorum ki nici @Botanlı idi.
    Çok uzun zamandır yazmayı bırakmış anlaşıldığı kadarıyla. Keşke burda olsaydıda bizi şaşırtmaya devam etseydi

Bu ilginç tezinizi amatör anlamda inceleyeceğim ve sizi izlemeye devam edeceğim

• En uzun asal sayıyı bir çinli yazmıştı sanırım 10 gazete sürmüştü.Yanlışsam düzeltin.
  • sanırım 7 milyon küsür basamaklıydı.

quote:

En uzun asal sayıyı bir çinli yazmıştı sanırım 10 gazete sürmüştü.Yanlışsam düzeltin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

sanırım 7 milyon küsür basamaklıydı.

quote:

En uzun asal sayıyı bir çinli yazmıştı sanırım 10 gazete sürmüştü.Yanlışsam düzeltin.

iyi oldu bunu öğrendiğim :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.