Şimdi Ara

Fermantasyon o2siz solunum olarak alınır mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
1
Favori
721
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Her yerde farklı bilgiye denk geliyorum. Fermantasyon da parçalanma sonucu açığa çıkan organik bileşikler e alıcısı olarak alınmaz mı?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Ets evresi olmadığı için oksijensiz solunum denilmiyor diye biliyorum

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Fermantasyon o2''siz solunum kesinlikle değildir hocam. Fermantasyon solunum değildir zaten ki oksijensiz solunum olsun. İkisi farklı şeyler.

• Hocam fermantasyonun ana sebebi glikolizde kullanılan nad ve fadlaeı yenilemek. Zaten o2lide de glikoliz ve krebsten nadh ve fadhlar yükseltgeniyor ets de. Yani e taşıyan kaynaklar yükseltgenerek yeniden üretilmiş oluyor. Bu ets olduğunu gösteriyor bu yüzden o2siz alabiliriz diye düşünüyorum ama çoğu kaynak farklı alıyor.

• Hocam solunum demememizin sebebi ne?

• Eskiden oksijensiz solunum diye geçiyordu ama artık öyle değil. Artık solunum değil.

• hocam değil çünkü neden elmaya armut demiyorsak ondan dolayı

şaka bir yana o2'li solunumda glikoliz krebs ets var ama fermantasyonda sadece glikoliz var.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Arkeler fotosentez yapar mı?
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Sonuç elma armut mevzusu değil hocam neden fermantasyonda ets olduğunu düşündüğümü yazdım yukarı zaten neyse iyi forumlar

• Smtkoff S kullanıcısına yanıt
    Evet hocam öyle olmuş galiba kazanımlarda sadece o2sizde son e alıcısı o2 olmadığı vurguşanır yazıyor

• Fermantasyon nasıl solunum değil hocam? O2’siz solunum ikiye ayrılır:ETS’li ve ETS’siz.
    Fermantasyon da ETS’size örnektir. Yanlışım varsa düzeltin.

• hocam benim bildiğim kadarıyla farklı şeyler olarak kabul ediyoruz. fermantasyon o2siz solunum değildir. ayrı bir olaydır. aralarındaki temel fark da denildiği gibi ets olup olmaması
  • Hocam bu konuyu kafam basmadı bi türlü kavramsal hatalar var. Solunumun tanımına göre glikoliz tepkimesini de solunum reaksiyonu almalıyız. Bazı Türkçe kaynaklarda fermantasyon ise solunum tepkimeleriyle kıyaslanıyor. (https://www.bezelyedergi.net/post/hücresel-solunum)

Yanlışlarımı düzeltirseniz çok sevinirim

• Selamlar konuyla ilgili açıklamayı elimden geldiğince
    Senin Biyolojinyoutube
    Fermantasyon = Oksijensiz Solunum Mu ?! LAKTİK ASİT VS ETİL ALKOL FERMANTASYONU
    https://www.youtube.com/watch?v=HzwSJyT5en8
    şu videoda yaptım. Faydalı olması amacıyla paylaşıyorum. Direk cevaba bakmak için videoda 5.dakikaya gidebilirsiniz. Hepinize iyi çalışmalar dilerim.

• Dostum selam , O2'siz solunum ETS li ve ETS siz olarak ayrılmaz. Bu tipik yanlışlardan biridir , sebebini açıklayayım. Eskiden biz solunumu 2 şekilde anlatıyorduk oksijenli ve solunum ve oksijensiz solunum şeklinde. Oksijensiz solunuma da fermantasyon diyorduk.

2013 yılında akademik kaynaklarda yapılan bir güncelleme ile Oksijensiz solunumun aslında fermantasyon olmadığı anlaşıldı. O sene çıkan kitapta solunum 3 kısma ayrılıyordu. Oksijenli solunum , Oksijensiz Solunum ve fermantasyon olarak. Tabi bunun bize yansıması 2016 yılını buldu. Fakat bir çok öğretmen arkadaşımız oksijensiz solunumu maalesef ETS'li ve ETS'siz olarak ikiye ayırıp anlatmaya devam ettiler. Bu çok büyük bir yanlıştır. Fermantasyon çok ayrı bir şeydir. Oksijensiz solunum ise ETS kullanıldığı için çok farklı bir kulvarda yer almaktadır. 2014 yılında ÖABT Biyoloji sınavında(öğretmenlerin girdiği sınavdır) ÖSYM bunu çok net bir şekilde ayırmıştır. İlgili soruya
    Lightshot
    Screenshot
    https://prnt.sc/r8h6ap
    buradan ulaşabilirsiniz. Dikkat ettiyseniz fermantasyonu ve oksijensiz solunumu ayrı kalıplarda değerlendirmiştir. Ben elimden geldiğince bunun doğrusunu siz değerli arkadaşlara anlatmaya çalışıyorum ve anlatacağım da. Yine konuyla ilgili detaylı bilgi isterseniz
    Senin Biyolojinyoutube
    Fermantasyon = Oksijensiz Solunum Mu ?! LAKTİK ASİT VS ETİL ALKOL FERMANTASYONU
    https://www.youtube.com/watch?v=HzwSJyT5en8
    bu videoma göz atabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

• arastugcu A kullanıcısına yanıt
    Çok sağolun hocam. Maalesef öğretmenimiz bize böyle anlatmıştı. O yüzden böyle zannediyorum.

• arastugcu A kullanıcısına yanıt
    Aras Hocam yanıtınız için teşekkür ederim. Fakat Wikipedia’da şöyle diyor
    quote:

Fermantasyonda glikoz (veya başka bir bileşik) hidrojenlerini teker teker kaybederek enerji üretimini sağlar. Oksijen olmadığı için bu parçalanma sonucunda ortaya çıkan basit organik bileşikler hücrenin kullanabileceği nihai elektron alıcısı ve hidrojen alıcıları olurlar.
    (https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Fermantasyon) zaten nadların fadların ve nadplerin asıl amacı elektron taşımasını sağlamak değil midir? Fermantasyonda nad kullanılmasına rağmen neden ets yok diyoruz?

• Selamlar ; şimdi olayı indirgeyerek açıklamaya çalışayım Elektron Taşıma Sistemi dediğimiz yapıda bulunan elemanların esas amacı ATP sentaz aracılığıyla ATP sentezlemesini sağlamaktır. Fermantasyonda ETS olmadan H lerin elektron fırlatması yoluyla ATP sentezlemesi gerçekleşir. Zaten glikolizde indirgenmiş olan nadların fermantasyonda yükseltgenme sebebi de budur. Dikkat ederseniz Glikoliz de olsun krebsde olsun indirgenen Nadlar her zaman bir yerde yükseltgenmektedir. Bu oksijenli ve oksijensiz solunum için ETS iken fermantasyon için ise ürünün üretimindeki pürivik asitten sonraki yoldur.

Ek olarak bir açıklama yapmakta fayda vardır. Size anlattığımız glikoliz olsun krebs olsun çok çok basit düzeyde anlatıyoruz. Normalde üniversite biyolojisinde bu yollar çok karmaşık ve bol enzim içeren yapılardır. Fakat taktir edersiniz ki çok fazla dersiniz var ve bunu tüm detayıyla anlatmamız mümkün değildir. Yine mesala havada kalan bir şeyden bahsedeyim. Krebs normal şartlar altında oksijensiz solunumda olması lazım değil mi ? Fakat hiçbir kitapta (akademik olanlar ve MEB'de) oksijensiz solunumda krebs var mı yok mu bahsetmiyor. Maalesef bazı konularda böyle ucu açık şeyler olabiliyor ve bizde fikir yürüterek ve mantığını anlatarak tamamlıyoruz.

• Çok teşekkür ediyorum hocam etraftaki bu bilgi kirliliği kavramları çorba etmişti şimdi daha iyi oturtabildim tekrardan çok teşekkür ediyorum

• Oksijenli solunum:
    Glikoliz, krebs döngüsü ve ets olan ve en son elektron alıcısı olarak O2 kullanılan solunum

Oksijensiz solunum:
    Yine aynı şekilde glikoliz,krebs döngüsü ve ets vardır ancak en son elektron alıcısı O2'den başka inorganik maddelerdir. Bakterilerin mezozomunda yapılır. Yani sadece bakteriler yapar. Mesela denitrifikasyon bakterileri son elektron alıcısı olarak bildiğim kadarıyla Nitrat kullanıyor onu birkaç basamakta N2'ye çeviriyor

Fermantasyon:
    Bunu biliyorsunuz işte sadece glikoliz ve fermantasyon evresi var etil alkol,laktik asit ve asetik asit fermantasyonu gibi türleri var.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.