Şimdi Ara

Fen-Edebiyatlılara Formasyon KALKTI !!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
769
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Eğitim - 23 Nisan 2012 08:08

    Bundan sonra fen edebiyat fakültesini tercih edecek öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı’nda öğretmenlik yapamayacak.


    Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 5 Nisan 2012 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Toplantısı’nda alınan karara göre eğitim fakültelerinin bazı bölümlerinin ikinci öğretimleri kaldırıldı. Karar gereği aynı şekilde fen edebiyat fakültesi öğrencilerinin aldığı pedagojik formasyon programının da kaldırıldığı açıklandı. Yeni pedagojik formasyon sertifika programlarının açılmamasına ve daha önce açılmasına izin verilen programların da mevcut öğrencilerin işlemleri bittikten sonra kapatılmasına, karar verildi. Karara gerekçe olarak bu bölümlerde ortaya çıkan öğretmen fazlası gösterildi. Karar posta yoluyla üniversitelere resmi olarak tebliğ edildi. Buna göre bundan sonra fen edebiyat fakültesini tercih edecek öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı’nda öğretmenlik yapamayacak.

    ÜNİVERSİTELERDE KADRO YOK

    Bu sürpriz karar, ilgili bölümlerden büyük tepki aldı. Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Nihat Öztoprak, “Temelli kaldırılması bizim için felakettir. Öğrencilerimize öğretmen olma yolu kapatılıyor” dedi. Yeni karar gereği sadece dershanelerde öğretmenlik yapabileceklerini ya da üniversitede kalıp öğretim görevlisi olabileceğini belirten Öztoprak, “Bugün mezunların yüzde 1’i bile üniversitede kalamıyor. Üniversitelere çok az sayıda araştırma görevlisi alınıyor” diye konuştu.

    200 bin öğrenci var

    MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey, fen edebiyat fakültelerine yönelik alınan kararı ve gelen tepkileri değerlendirdi. Balıbey, bu fakültelerde halen eğitim alan öğrencilerin karardan muaf tutulacağını belirtti. Balıbey, “Yeni kayıtlar için bu düzenleme söz konusu. Artık öğretmenlik mesleğinin adresi Türkiye’deki 97 Eğitim Fakültesi olacak. Bugün her üniversitede fen edebiyat fakültesi var. Bunların toplam öğrenci sayısı da 200 bin civarında. Öğretmen olamayacak bu öğrencilerimiz araştırma gibi alanlarda çalışabilecek. Örneğin Biyoloji okuyan biyolog, kimya okuyan kimyager, matematikçiler de bankalarda çalışabilecek. Talep eğitim fakültelerinden geldi ve bu düzenleme yapıldı” diye konuştu.

    Ortaöğretimleri yetiştirelim

    Prof. Dr. Nihat Öztoprak, “Ortaöğretim öğretmenlerini fen edebiyat fakülteleri, okul öncesi ve sınıf öğretmenlerini ise eğitim fakülteleri yetiştirebilir. Ortaöğretim öğretmenliğini Türkiye’nin birçok üniversitenin eğitim fakülteleri halledemiyor. Mesela Marmara Üniversitesi’nde eğitim fakültelerindeki öğrencileri biz okutuyoruz. Alan derslerini bizden alıyorlar. Çünkü eğitim fakültelerinin ortaöğretim alan derslerini verecek kadroları çok az. Öğrenci resmen eğitim fakültesinin öğrencisi ama 3 buçuk yıllık temel eğitimini fen edebiyattan alıyor. Ama eğitim fakültelerine formasyon imkanı verildiği için onlar öğretmen oluyor bizim öğrenciler olamıyor” dedi.

    En çok öğrenci bizde

    Fakültelerine yönelik alınan kararı değerlendiren Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Yaşar Sağlam da öğretmen olmak isteyenlerin sayısını azaltmak için bu kararın alındığını ifade etti. Sağlam, “Öğrenciler turizm, banka, bakanlıklar gibi kamu kurumlarına yönelecek. Bizim fakültedeki öğrenci sayımız 5 bin 500. Üniversitenin 4’te biri bizde. En kalabalık fakülteyiz. Bu sayıda öğrenci öğretmenlik hakkından yoksun kalıyor” ifadelerini kullandı.







  • Neredeyse 81 ile açıla açıla b.ku çıkartılmış olan fakültelerdi. Bir iş olanağı daha kapatıldı. Dershanelerin de kapatılacağı söyleniyor. Bu da gerçekleşirse, vaziyet ortadayken hâlâ FEF kontenjanı pompalayan YÖK'ü ve 81 ilin dağına ovasına üniversite kurmaya çalışan devleti Allah bildiği gibi yapsın.

    Eğer FEF mezunlarının bu vahim tablosu olmasaydı, formasyonun kalkmasını ben de desteklerdim. Ama sistem baştan çarpık...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 27 Nisan 2012; 23:15:28 >
  • Çok iyi olmuş gerçekten.Bu bölümler neden o bölümü okuduğunu kendi dahil bilmeyen boş ve gereksiz insanlarla dolu kusura bakmayın ama gerçek bu.Kalite yok denecek kadar az.Zaten muhendislik fakültelerinde artık fizik kimya matematik gibi bölümlerin mühendisliği çıktı.Dolayısıyla bu fizik matematik kimyanın hiçbir popülaritesi kalmadı.Çoğu üniversitede bu bölümlerin 1. öğretiminin dahi kontenjanı dolmuyor gidenler de dediğim gibi neden gittiğini bilmeyen çoğunluk sadece 4 yıllık biryeri bitirip "üni mezunuyum işsizim" diyebilmek için okuyan tipler...
  • Bizim dean ne içtiyse aynısından istiyorum.Fen ve edebiyat fakültesinin eğitim anlayışını ve vizyonunu unutmuş sanırım.Eğitim fakültesi değil orası usta.

    Zaten fakültenin yarısı çöp.Niye geldiğini bilmiyor adam.Diğer yarısı da ''öğretmen olacam hehe'' diye geziniyordu oh süper oldu bu karar.

    Fen edebiyat fakültesinden mezun olunca ''bilim adamı'' sıfatını alıyorsun sen, bunu nasıl ayaklar altına alabilirsin ? Şaka gibi öğrenciler var abi okulda, bilim ile en ufak bir alakası olmayan adamlar gelmiş fizik bölümü okuyor, gericiler gelmiş biyoloji bölümünü kapatmış, kimya nedir bilmeyen adamlar boş yere kontenjan kapatıyor..

    Hocalara yazık yemin ederim, mükemmel hocalar var.Ayrıca hepsi de iyi niyetli, yardımsever.Asistanından profesörüne kadar hepsine yazık oluyor bu fakültede, harcanıyorlar resmen..
  • aslında fen fakülteleri sadece 4-5 üniversitede olmalı yüksek puanlı başarılı kişileri alıp açılma amacına hizmet etmeli
    gerisi de kapatılmalı


    formasyon meselesine gelince çoktan iptal edilmiş olmalıydı iyi oldu
    ama okuyanları ve mezunları mağdur etmeyecek şekilde düzenlenip
    bu seneden itibaren girecek olanlara verilmemesi
    lazım yazan adam öğretmen olmayacağı bilerek yazması lazım

    daha önce 2.5 şartı gelmiş sonradan 2009 dan önce girenler için kaldırılmıştı
    bunda aynısı olur diye umuyorum
  • Onbinlerce öğrenci var ve bu sene sırf öğretmen olacağım diye bu bölümleri tercih edecek olanlara ne demeli ?

    sonra yok öğretmen olamadık yok atama yok bilmem ne

    Arkadaşlar dikkatli tercih yapın öğretmen olacağım diye Fen Edebiyat fakültelerinde boşuna zamanınızı paranızı harcamayın ailelerinize yük olmayın
  • bilim insanlarının istenmediğinin apaçık kanıtıdır bu son olaylar . Bu ülkede bilgi dağıtana , insanlara akıl verenlere , devleti eleştirenlere ne yer var ne iş. FEF'te ne okuyor olduğunuz farketmiyor, Aklınızı başınıza devşirip İlahiyat fakültelerine yönelin. Başbakan müjdeyi verdi bile...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.