Şimdi Ara

Felçli Hasta Yeniden Yürüyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
186
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,bu yazıyı okuldaki bir dergi için düzenlemiştim burada da paylaşmak istedim :)

    Aya Atılandan Daha Önemli Bir Adım:Felç Hasta Yeniden Yürüyor

    4 yıl önce felç kalan bir hasta omurgasına yapılan hücre naklinden sonra şimdi desteklerle yeniden yürüyebiliyor.Tedavinin makalesi ekim ayında "Hücre Nakli" dergisinde yayımlandı.

    Darek Fidyka 2010 yılında bir bıçaklı saldırı sonrası göğüs hizasından itibaren felç kaldı. Neyse ki saldırıda burnu zarar görmemişti.Peki bu neden önemli?

    Sinir liflerindeki elektrik yüklerini burundan beyne taşıyarak kokuları algılamamızı sağlayan burundaki sinir hücresi gövdelerini sarmalayan bir takım özel hücreler bulunur. Bunların felç hastalarını ilgilendiren özelliği ise sinir hücresi oluşumunu yaşam boyu teşvik etmeleridir.Bazı sürüngenlerde yeni kuyruk oluşturma gibi yetenekler bulunurken, memelilerin sinir sisteminde bu gibi özellikler neredeyse tamamen kaybolmuştur.

    Burunda bir koku algılayıcı sinir hücresi olmaksa çok zor iştir. Sinirler her nefes alışımızda içimize çektiğimiz havadaki kimyasallara cevap oluşturmak zorundadır. Bu yüzden bu sinirler en fazla 6-8 hafta hayatta kalabilirler ve koku alma kabiliyetimizi kaybetmememiz için yerlerine yeni sinirler gelir.Özel glia hücreleri bu anda devreye girer ve yeni sinirlerin mesajları beyne iletebilmesi için yeni yollar oluşturur.

    Bu durum felç araştırmaları yapan bilim insanları için ilham kaynağı oldu ve omurgaya yerleştirilecek glia hücrelerinin hasarlı sinirleri kendilerini tamir etmeye teşvik edebileceği fikri doğdu. Fare ve köpeklerle yapılan deneylerde felçli hayvanların yeniden koşabildiği gözlendi.

    Felç kaldıktan sonra Fidyka sıkı bir egzersiz ve fizyoterapi programına tabi tutuldu fakat başarılı sağlanamadı. 2 yıl sonra İngiliz ve Polonyalı bilim insanlarının çalışmalarına denek olarak seçildi. Burnundaki bir koku soğanından alınan hücreler 2 hafta boyunca yapay ortamda üredikten sonra istenilen hücre sayısına ulaşıldı ve hücreler hastanın omurgasına mikroenjeksiyonla nakledildi.

    Operasyon sonrası Fidyka yoğun egzersizlere rağmen ilk 3 ay bir sonuç alamadı.3.aydan itibaren sol kalçasındaki kasların çalıştığını fark etti.6 ay sonra ise destekler yardımıyla ilk adımlarını attı.Ayrıca idrar kesesi gibi organların fonksiyonları da tamamen yerine geldi. Hasta, bir gün yardım olmadan yürüyebileceğinin çok gerçekçi göründüğünü ifade etti.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CEE01DE48 -- 21 Kasım 2014; 17:06:17 >







  • Merhaba,
    Altta bu konu kısaca işlenmişti 1 ay kadar önce.

    http://forum.donanimhaber.com/m_98632650/tm.htm
  • neommy kullanıcısına yanıt
    Tüh üzüldüm :D

    Aynı haber fakat yöntem kök hücre değil onu eklemiş olayım bari :D
  • Üzülecek bişi yok, yazınızı o konu devamına da koyabilirsiniz. yeni konu açmadan eski KB konularına bir göz atmak iyi oluyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.