Şimdi Ara

Fanlar ve Kasa İçi Hava Sirkülasyonu...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.902
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bilgisayarımı hızlandırmak, soğutmak ve sessizleştirmek amacıyla bu sepeti topladım.
    1 Adet WD Caviar Black 1 TB 64MB WD1002FAEX :
    http://www.hepsiburada.com/Liste/ProductDetails.aspx?Categoryid=100221&Productid=bd84821
    1 Adet Gelid GC-Extreme Termal Macun :
    http://www.hepsiburada.com/Liste/ProductDetails.aspx?Categoryid=1125&Productid=bd100232
    2 Adet Thermaltake AF0027 80mm Kırmızı Led Fan :
    http://www.hepsiburada.com/Liste/ProductDetails.aspx?Categoryid=1125&Productid=bd97033
    2 Adet Thermaltake AF0030 120mm Kırmızı Led Fan :
    http://www.hepsiburada.com/Liste/ProductDetails.aspx?Categoryid=1125&Productid=bd97030
    1 Adet Xilence 80mm Kasa Fanı :
    http://www.hepsiburada.com/Liste/ProductDetails.aspx?Categoryid=1125&Productid=bd999173
    1 Adet Cooltek PSU Sessizleştirici :
    http://www.hepsiburada.com/Liste/ProductDetails.aspx?Categoryid=1125&Productid=bd972119
    1 Adet Thermaltake A2383 80mm fan titreşim önleyici :
    http://www.hepsiburada.com/Liste/ProductDetails.aspx?Categoryid=1125&Productid=bd999762
    Sepetinizdeki Ürünlerin KDV Dahil Toplam Fiyatı: 283,51 TL

Biraz fazlaca sorum var.
    Kasadaki hava akımının nasıl olacağı ile ilgili bir kabataslak çizdim.Bu resim üzerinden sorularımı soracağım.
    NOT : Anakartımda 3 adet 3-Pin PWM giriş bulunmaktadır.
    Resimler kendi kasama aittir.
    Resimler :

Resimdeki sayılar :
    1.Thermaltake AF0030 120mm (Egzoz fanı.)
    2.Thermaltake AF0030 120mm (Emici fan.)
    3.Xilence 80mm Kasa Fanı (Sessizlik önemli, emici fan, direkt olarak HDD üzerine üflüyor.)
    4.Thermaltake AF0027 80mm (Emici fan.)
    5.Thermaltake AF0027 80mm (Emici fan.)
    6.OCZ StealthXStream 600W PSU - 120mm Fanlı (Egzoz görevi yapıyor.Sessiz ve performanslı.)
    7.ZeroTHERM Core92 CPU Soğutucusu - 92mm Fanlı (Güney-Kuzey yönlü takılı.Ekran kartı üzerinden çektiği havayı PSU'ya gönderiyor.
    8.Sapphire HD4890 Vapor-X (Fanı, kasa içindeki havayı dışarı atmıyor.Sanırım dışarıdan çektiği havayı yan kapağa doğru üflüyor.)
    9.Performansından memnun olmadığım Western Digital 1TB 32MB Caviar Green HDD.Ortalama 32 santigrat derecede çalışıyor.

Soğutmayla ilgili sormak istediğim sorular :
    1.Resimdeki üç numaralı fan kasa soğutmasına bir etki yapar mı?Fan almak yerine şuanda orada olan fanı sökmeli miyim?
    2.80mm'lik fanlar kasa içindeki hava sirkülasyonunu bozar mı?Beş numaralı kısma fan almama gerek var mı?
    3.Bu kadar ürünlere bu kadar para verilir mi?Şuandaki kasa fanlarının açıkçası kendilerine bile hayırları yok.80mm'ler aşırı gürültülü diye sötküm.120mm'ler de kendi başlarına bişeyler üflemeye çalışıyorlar ve de hepsi mavi ledli.Kırmızı renk hoşuma gittiğinden dolayı kasamı kırmızıya bürümek istiyorum.
    4.Sepette gereksiz olan ürünler var mı?
    5.Seçtiğim fanlar iyi midir? (120mm'lerin ve bir adet 80mm'nin hızını bilgisayardan kontrol edeceğim.)

Uzun zamandır bu ürünlerle uğraşıyorum, açıkçası kafam çok bulanık.Konu biraz karışık olabilir.Bu durumdan dolayı özür diliyorum.
    Sorularımı cevaplayacak olan, yardımcı olacak bütün arkadaşlara şimdiden çok çok teşekkür ediyorum.
    İyi forumlar dilerim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thepunisherWZ -- 4 Eylül 2010; 14:44:25 >

• Sorularıma henüz yanıt alamadım.Bilgili kişilerden yanıt rica ediyorum.Teşekkürler.
  • bı kere n kadar fan o kadar ses demek onemlı olan az fanla cok ıs yapmak yanı bır tane onde hava gırısı bırtane arkada hava cıkısı dıgerlerı gereksız bence kasanız asırı ısınmıyorsa tabı..soylekı kasa sıcaklıgını etkıleyen faktorlerın basında ekran kartı ve ıslemcı sıcaklıgı gelır eger bu ıslemcınızın ve kartınızın ıyı bır sogutması varsa cok ısınmayacakları ıcın kasanızda daha serın olacaktır..benım suan kullandıgım kasada sadece 8 lık bırtane eksoz fanı var o da hıc ses yapmıyor ozel olarak almıstım ama ıyı bır ıslemcı ve kart sogutucum var ve sıcaklıklar gayet ıyı ve ses dıye bısey de yok
  • Hava sogutma yapıcam dersen sesiz olmasını bekleme zamanla kulagın alışıyo benim kasada tam 12 tane (on iki) tane fan fardı kasa uçmasın diye üzerine ağırlık koyuyordum...
    Şimdi gelelelim sorunuza öncelikle şöyle sınıflandırma yapacağım içeri ve dışarı üflemesi gereken fanları yazıcam.çünkü yanlışlık gözüme çarptı..

1.Dışarı üfleyecek olanlar :1-6

2.İçeri üfleyecek olanlar :2-3-4-5

3.Asla yapmaman gerekenler : 5 numaralı fan kesinlikle dışarı üfleme yapmamalı,sebep işlemci yüzeyine üfleme yapmak daha verimli soğutma saglar.zaten eger 5 numara içeriye üfleme yaparsa işlemci yüzeyine çarpan hava ısınarak 1 numaralı fan tarafından emilecektir..

4.Fan kalitelerinden anlama sonuçta ömürlerini bitiremeden çöp oluyo kim 5-8 sene aynı fanı kullanıyo kii pisleniyo ses yapıyo derken eskidi diyip atıyoruz.Demem o ki sonuna kadar kullanmayacagından gözüne güzel geleni al.fanlarda 2 seneden sonra göbek boşlugu ses derken 3 senede çöpe gidiyo...

5.Resimlerde belirtmiş olduğun fanların hepsini kullanabilirsin ama 1 tane eksiltmek istersen 2 yada 3 kullanmayabilirsin.
    Bu arada bende sizin gibi fan la çok uğraştım toz meselesini düşündüm gittim ev tipi klima hava filtresi aldım.her fana kendi imkanlarımla slikon tabancasıyla yapıştırdım haftada bir filitreleri ıslak süngerle siliyordum toz oluyordu.

• quote:

Orijinalden alıntı: suleymangonca

Hava sogutma yapıcam dersen sesiz olmasını bekleme zamanla kulagın alışıyo benim kasada tam 12 tane (on iki) tane fan fardı kasa uçmasın diye üzerine ağırlık koyuyordum...
    Şimdi gelelelim sorunuza öncelikle şöyle sınıflandırma yapacağım içeri ve dışarı üflemesi gereken fanları yazıcam.çünkü yanlışlık gözüme çarptı..

1.Dışarı üfleyecek olanlar :1-6

2.İçeri üfleyecek olanlar :2-3-4-5

3.Asla yapmaman gerekenler : 5 numaralı fan kesinlikle dışarı üfleme yapmamalı,sebep işlemci yüzeyine üfleme yapmak daha verimli soğutma saglar.zaten eger 5 numara içeriye üfleme yaparsa işlemci yüzeyine çarpan hava ısınarak 1 numaralı fan tarafından emilecektir..

4.Fan kalitelerinden anlama sonuçta ömürlerini bitiremeden çöp oluyo kim 5-8 sene aynı fanı kullanıyo kii pisleniyo ses yapıyo derken eskidi diyip atıyoruz.Demem o ki sonuna kadar kullanmayacagından gözüne güzel geleni al.fanlarda 2 seneden sonra göbek boşlugu ses derken 3 senede çöpe gidiyo...

5.Resimlerde belirtmiş olduğun fanların hepsini kullanabilirsin ama 1 tane eksiltmek istersen 2 yada 3 kullanmayabilirsin.
    Bu arada bende sizin gibi fan la çok uğraştım toz meselesini düşündüm gittim ev tipi klima hava filtresi aldım.her fana kendi imkanlarımla slikon tabancasıyla yapıştırdım haftada bir filitreleri ıslak süngerle siliyordum toz oluyordu.

Hocam süper sevindirici, olumlu yorumunuz için çok ama çok teşekkür ederim Bugün yukarıdaki ürünleri satın aldım.Artık Salı gününe mi gelir Çarşamba gününe mi gelir bekliycez.Umarım HepsiBurada.com beni hayal kırıklığına uğratmaz.

• Çok güzel olmuş güle güle kullanın...
  • 3 - 4 - 5 numaralı fanlar gereksizdir kasa içinde sesten başka bişeye yaramazlar 2 3 derece hadi bilemedin 5 derece içinde o sesler çekilmez sogutma için bukadar para harcanmaz.fanın sessiz oldugunu düşünsende yandaki kasa kapagına taktıgında rüzgar çarpmasından dolayı bir ugultu oluşacagı istemesende titreşim yaratacagı kesin ben olsam bukadar para harcamaz bukadar kasmazdım 3 5 derece için.
    Ayrıca alıcagın tt kırmızı ledli fanlarda normalde çok seslidirler 1000 devir dolaylarında kullanmalısın ki sesten kurtarasın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi derhce -- 5 Eylül 2010; 0:40:16 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 5.numarali fan ve 2.numarali fan kesinlikle ice uflemeli.2.numarali fan hdd yi 20-29 arasi indiricektir.30lardan.
  • @QUIN2k.
    Hocam 2-3-4-5 içe üfleyecek.
    2 numaralı fanın hemen önüne "WD 1TB Caviar Black 64MB WD1002FAEX"i takacağım.3 numaralı fanın önünde de WD10EADS(Caviar Green) olacak.Egzoz fanı olarak sadece 1 ile 6'yı kullanacağım.PSU'nun fanı zaten sessiz ve "Maşallah" çok performanslı.Kasadaki tüm havayı şuan o atıyor diyebilirim.

@derhce
    Hocam şöyle diyeyim: fanlardan 3'ünü bilgisayardan kontrol edeceğim.İnternette gezerken istersem "ÇOK AŞIRI" ses yapanı devredışı bırakırım.Oyun oynarken de kasanın sesi kulağıma fısıldama gibi gelir.Bu kadar para harcamamın sebebi zaten kasamda şuan olan fanların aşırı derece gürültülü ve performanssız olmaları + mavi ledli olmalarından dolayı.O kadar adiler ki molexleri kısadevre yaptı bir keresinde.Zaten 2 tanesini söktüm kullanmıyorum.Sökmeden önceki kasamın gürültüsünü duysaydınız bana hak verirdiniz bu kadar para verdiğim için. Bu kadar yatırım sadece soğutma ve sessizleştirme için değil.Olamaz da.Benim için görsellik de önemli.

• @thepunisherWZ
    Sayın arkadaşım evet insan görsellikte için rahat ediyorsa gerisi hikaye bak bu arada eski fanlarını çöpe atmişsın,daha ömürlerini tamamlamamışlar ama ses yaptıkları için değiştirmişsin en iyisini yapmışsın
    Örnek veriyorum: Hani 10 fan takmak ile 5 fan takmak arasında diyelimki 8-15 derece fark varsa daha ne olacak ki anca o olur.Zaten pc işinde 1 derece 1 derece işler yürür..Gider en iyisinden termal macun alırsın 3-5-8 derece düşüş (iyisinden 25tl) gösterir..Gider iyibir kule fan alırsın (ortalama 70tl)5-10-15 derece düşüş gösterir.Gidersin fan hava sogutmalı kasa alırsın (150-350tl arası)5-10 derece düşüş gösterir vs.vs. ise aklınız karışmasın bence en iyisini yapmışsınız 10 fan takıpta kimse 50derece düşüş bekleyemez tabiki.o yuzden en ekonomik ve görsel bir çözüm olmuş .
    Tavsiye fan sesi sizi oyunlarda rahatsız ederse kulaklıktan oynarsınız olur biter internet cafelerde diger masalardan gelen sesler ''ulaaan,tühhhhh,hayanasını,allah kahretsin,nasıl kaçırdım beee vs.vs.''sözlerden rahatsız olunca kulaklık tek çözüm ise sizde takın

• @suleymangonce
    Hocam güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim.
    Sıcaklık düşüşü konusunda haklısınız.Düşüşlerin zaten 10-15 dolaylarında olmasını beklediğimi söylemedim.Bana 2-3 derece bile yeterli.Zaten bilgisayar oldukça düşük sıcaklıklarda çalışıyor.(İşlemci : Ortalama 30 derece - Aşırı dandik bir termal macun ile - , Ekran Kartı : Ortalama 47 derece ki 100 derece bile gören bir ekran kartı.)Kasanın kendisiyle beraber gelen fanların titreşimleri yeter.Kulağımı kasaya yaklaştırınca aşırı şekilde titreme sesi geliyor.Fan olsun diye fan vermişler kasanın yanında Yoksa kendilerine bile hayırları yok.Tek paşına PSU idare ediyor koca makinenin hava akımını.

Ses konusuna gelirsek, 5+1 ses sistemi kullanıyorum.Oyunlarda bilgisayarın sesinin duyulması, duyulsa da umursanması imkansız

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.