Şimdi Ara

Faktoriyel , Asal çarpanlara ayırma , Asal sayılar Soruları...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
10.516
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    2) ( ÇÖZÜLDÜ )
    3) ( ÇÖZÜLDÜ )
    4) ( ÇÖZÜLDÜ )
    5) ( ÇÖZÜLDÜ )
    6) ( ÇÖZÜLDÜ )
    7) ( ÇÖZÜLDÜ )
    8) (ÇÖZÜLDÜ)
    9) ( ÇÖZÜLDÜ )
    10) ( ÇÖZÜLDÜ )

11) ( ÇÖZÜLÜ )
    12) ( ÇÖZÜLDÜ )
    13) ( ÇÖZÜLDÜ )

Yardımcı olan arkadaşlara cok tesekkur ediyorum bu konudaki sorularım bitti tesekkurler arkadaşlar herşeyin gönülünüzce olması dilegimle :) iyi bayramlar :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rashta -- 6 Kasım 2011; 1:30:10 >

• 11) 15 ! / 2^n ifadesinin sonucu tek sayı belirttiğine göre , n kaçtır ? Cevap : 11

Bu nasıl bir mantıktır anlamadım ya.15! çift değilmidir ozaman kesrin paydası tek olması gerekmiyormu ? ama 2 nin üzerine hangi değeri verirsem çift cıkacak.

mesala sayımız 20 olsun 4e bölersen cevAp 5 olur yani içinde iki çarpanlarını çıkarman lazım

5i devamlı 2ye böl sonuçları topla

13) 15!.20! çarpımının sondan kaç basamagı sıfırdır ? Cevap :7

ayrı ayrı devamlı 5 e böl sonuçları topla
    1) 30 ! + 50 ! toplamının sondan kaç basamagı sıfırdır ? Cevap : 7

Not : 30 ! ile 50 ! ayrı ayrı 5 e bölüp elde ettiğim sayıları toplayıp tekrar 5 e böldüm cıkmadı :s

küçük olanı alacaksın

5) x ile y aralarında asal sayılardır.

x.y = 56 olduguna göre , x+y toplamı en cok kaçtır. ? Cevap : 57

NOOOOTT ! Arkadaşlar bu soruda x.y değerlerinde 28 ve 2 verdim cunku aralarında asal demıs.Sıklarda 30 var işaretledim ama cevap 57 diyor.Yanı 56 1 seçmiş olmalı anak soruda aralarında asal oldugunu söylemiş 1 asal sayı değil ki ? acaba ben mı biryerde hata yapıyorum aralarında asal demek sadece iki sayının ortak böleninin 1 olması değilmi ? asal sayı olması şartmı acaba birisinin ?

2 ve 28 aralarında asal olmaz ortak böleni 2

ortak böleni 1 olan sayılar aralarında asaldır
    1 ile 56 arasında asaldır

6) a , b birer doğal sayı olmak üzere,

30! = 8^a.10.b olduguna göre a nın alabileceği en büyük değer nedir ? Cevap : 8

Ben burda bir düzenleme yaptım , 30 ! = 2^3a+1.5.b şeklinde ayırdım.Zaten 30 ! i sürekli 2 e böldügümüz zaman 30 cıkıyor.Buradan 3a +1 = 30 diyorum , 3a +1 = 28 olması gerekiyor a = 9 cıkıyor nerede yanlıs yapıyorum acaba ?

30 değil 27 çıkıyor

9) 18 . x sayısı bir doğal sayının küpüne eşittir.

Buna göre , x in alabileceği en küçük pozitif tam sayı değeri kaçtır ? Cevap : 14

Buradanda 18.x = A^3 olsun dedim.

18 = 2.3^2 oldugundan ,

A^3 ün karsı eşitliğini küp yaptım , A^3 = 2^2.2.3^2.3^1 yaptım. Buaradan x = 4 .3 = 12 buldum ama şıklarda 14 cevabını vermiş

doğru yapmışsın

• 1) Bu tarz sorularda her zaman kucuk olan sayiyi surekli 5'e boleceksin.Ordan cevap 7 cikiyor.

2) 30!'i surekli 5'e boldugun zaman bolenlerin toplami n'in alabilecegi en buyuk degeri verir sana.

En buyuk deger 7 cikar. 1 ve 7 arasindaki 1 ve 7 dahil degerler n'in alabilecegi degerlerdir.Toplarsan 28 cikar.

3) Sayiyi 13 + 60/n diye yazabiliriz.Burdan 60'in pozitif tamsayi bolenlerini bulup sonuca ulasabilirsin.

4) 50!'i 5'e bolersen sayinin sonunda kac tane 9 var bulabilirsin.Ordan da cevap 12 cikar.

5) 1 ile tum sayilar aralarinda asal olarak kabul edilir.

7) 2n + mn = 19
    n(2+m) = 19

Burdan n=1
    2+m = 19'dan m = 17 cikar.

m.n = 17 olur.

9l Dogru yapmissin x = 12 olmali.

Carptigin zaman 18.12 = 216 yapar.Bu da 6'nin kubudur.

14 olursa 18.14 = 252 cikar.Bu da hicbir sayinin kupu degildir.
  • Arkadaş yapmış zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PS3!BF3! -- 5 Kasım 2011; 21:53:02 >
  • quote:

30! = 8^a.10.b olduguna göre a nın alabileceği en büyük değer nedir

30!=2^3a+1.5.b

30!'i çarpanlarına ayırdığında -> 2^26.... çıkıyor. 26=3a+1 a=25/3=8,1.. Buradan a'nın en büyük değeri 8 çıkıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: geveze.

1) Bu tarz sorularda her zaman kucuk olan sayiyi surekli 5'e boleceksin.Ordan cevap 7 cikiyor.

2) 30!'i surekli 5'e boldugun zaman bolenlerin toplami n'in alabilecegi en buyuk degeri verir sana.

En buyuk deger 7 cikar. 1 ve 7 arasindaki 1 ve 7 dahil degerler n'in alabilecegi degerlerdir.Toplarsan 28 cikar.

3) Sayiyi 13 + 60/n diye yazabiliriz.Burdan 60'in pozitif tamsayi bolenlerini bulup sonuca ulasabilirsin.

4) 50!'i 5'e bolersen sayinin sonunda kac tane 9 var bulabilirsin.Ordan da cevap 12 cikar.

5) 1 ile tum sayilar aralarinda asal olarak kabul edilir.

7) 2n + mn = 19
    n(2+m) = 19

Burdan n=1
    2+m = 19'dan m = 17 cikar.

m.n = 17 olur.

9l Dogru yapmissin x = 12 olmali.

Carptigin zaman 18.12 = 216 yapar.Bu da 6'nin kubudur.

14 olursa 18.14 = 252 cikar.Bu da hicbir sayinin kupu degildir.

Arkadaşlar cok sagolunda ben bu 4.soruyu anlamadım 50 ! i neden 5 e bölüyoruz ki yanı sondan sıfır sorsa tamamda 9 un mantıgını anlamadım 5 ile :S

Birde 12.Soruyu anlattıgınız 1.sorunun mantıgına göre çözdüm 28 ! i böldüm 6 cıktı ama cevap 7 diyor :S

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rashta -- 5 Kasım 2011; 22:38:04 >

• Sondan kac basamagi 9 veya sondan kac basamagi 0'dir taezi sorularda sayiyi 5'e boluyorsun surekli.

12.soruda 28! parantezine alirsak :

28! ( 1 + 29 )

28!.30 olur.

28! ' in icinde 6 tane 5 carpani vardir.30'da ise 6.5'den bir tane 5 gelir.Toplamda 7 tane 0 olur.

Umarim anlatabilmisimdir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Çarpanlara Ayırma..
    16 yıl önce açıldı
    Rasyonel Sayılar sorularım
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: bilbar

11) 15 ! / 2^n ifadesinin sonucu tek sayı belirttiğine göre , n kaçtır ? Cevap : 11

Bu nasıl bir mantıktır anlamadım ya.15! çift değilmidir ozaman kesrin paydası tek olması gerekmiyormu ? ama 2 nin üzerine hangi değeri verirsem çift cıkacak.

mesala sayımız 20 olsun 4e bölersen cevAp 5 olur yani içinde iki çarpanlarını çıkarman lazım

5i devamlı 2ye böl sonuçları topla

13) 15!.20! çarpımının sondan kaç basamagı sıfırdır ? Cevap :7

ayrı ayrı devamlı 5 e böl sonuçları topla
    1) 30 ! + 50 ! toplamının sondan kaç basamagı sıfırdır ? Cevap : 7

Not : 30 ! ile 50 ! ayrı ayrı 5 e bölüp elde ettiğim sayıları toplayıp tekrar 5 e böldüm cıkmadı :s

küçük olanı alacaksın

5) x ile y aralarında asal sayılardır.

x.y = 56 olduguna göre , x+y toplamı en cok kaçtır. ? Cevap : 57

NOOOOTT ! Arkadaşlar bu soruda x.y değerlerinde 28 ve 2 verdim cunku aralarında asal demıs.Sıklarda 30 var işaretledim ama cevap 57 diyor.Yanı 56 1 seçmiş olmalı anak soruda aralarında asal oldugunu söylemiş 1 asal sayı değil ki ? acaba ben mı biryerde hata yapıyorum aralarında asal demek sadece iki sayının ortak böleninin 1 olması değilmi ? asal sayı olması şartmı acaba birisinin ?

2 ve 28 aralarında asal olmaz ortak böleni 2

ortak böleni 1 olan sayılar aralarında asaldır
    1 ile 56 arasında asaldır

30! = 8^a.10.b olduguna göre a nın alabileceği en büyük değer nedir ? Cevap : 8

Ben burda bir düzenleme yaptım , 30 ! = 2^3a+1.5.b şeklinde ayırdım.Zaten 30 ! i sürekli 2 e böldügümüz zaman 30 cıkıyor.Buradan 3a +1 = 30 diyorum , 3a +1 = 28 olması gerekiyor a = 9 cıkıyor nerede yanlıs yapıyorum acaba ?

30 değil 27 çıkıyor

9) 18 . x sayısı bir doğal sayının küpüne eşittir.

Buna göre , x in alabileceği en küçük pozitif tam sayı değeri kaçtır ? Cevap : 14

Buradanda 18.x = A^3 olsun dedim.

18 = 2.3^2 oldugundan ,

A^3 ün karsı eşitliğini küp yaptım , A^3 = 2^2.2.3^2.3^1 yaptım. Buaradan x = 4 .3 = 12 buldum ama şıklarda 14 cevabını vermiş

doğru yapmışsın

Tesekkurler.İki ricam olacak 11.Soruyu biraz daha acıklayarak anlatabilirmsiniz anlamadım da :S

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rashta -- 5 Kasım 2011; 22:51:44 >

• quote:

Sondan kac basamagi 9 veya sondan kac basamagi 0'dir taezi sorularda sayiyi 5'e boluyorsun surekli.

12.soruda 28! parantezine alirsak :

28! ( 1 + 29 )

28!.30 olur.

28! ' in icinde 6 tane 5 carpani vardir.30'da ise 6.5'den bir tane 5 gelir.Toplamda 7 tane 0 olur.

Tamam tesekkurler 28!.30 sistemine getirmeyi hiç düşünemedim.Bu aşamaya geldikten sonra farklı düşünerek sonuca ulaşılabilinir.

Birde burda 50! den 12 bulduk ya burdaki -1 in bir rolu yok değilmi ? onu kullanırsam cevap yanlıs cıkıyor da :) bu arada cok yordum senıde k.bkma :S

Çok fazla işlem hatası yapmısım cogu sorudaki toplamaları yanlıs yapmısım kendımı bir an aptal gibi hissettim ya

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rashta -- 5 Kasım 2011; 22:55:37 >

• Misal bizden atiyorum 23!'in sonunda kac sifir var deseydi sayiyi surekli 5'e bolup bolumleri toplardik.

Eger bizden 23!-1'in sonunda kac 9 var dese ustteki mantikla ayni.Misal sayi 10000 olsa sonunda 4 tane sifir vardir.Bu sayidan 1 cikarirsak sayi 9999 olur ki 4 tane 9 olur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Misal bizden atiyorum 23!'in sonunda kac sifir var deseydi sayiyi surekli 5'e bolup bolumleri toplardik.

Eger bizden 23!-1'in sonunda kac 9 var dese ustteki mantikla ayni.Misal sayi 10000 olsa sonunda 4 tane sifir vardir.Bu sayidan 1 cikarirsak sayi 9999 olur ki 4 tane 9 olur.

Tamamdır Çok tesekkur ederim.

Bu konuya geçen seneden beri gıcıgım.Kalıplar bilinse asında zor konu değil ama bilmeyice baya zorlanıyorum.Öğrenmedende geçmek istemiyorum.Tekrardan sagol yardım için

• 8.sayıda senin çıkardığın 3 sayı adedi sayı toplamını sormuş.Sayı toplamını çıkarıcaksın.7+3+2=12 96-12=84
  • quote:

Orijinalden alıntı: mt93

8.sayıda senin çıkardığın 3 sayı adedi sayı toplamını sormuş.Sayı toplamını çıkarıcaksın.7+3+2=12 96-12=84

Ahh ah Sagol bu soruyuda çözüldü işaretledim
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rashta

quote:

Orijinalden alıntı: mt93

8.sayıda senin çıkardığın 3 sayı adedi sayı toplamını sormuş.Sayı toplamını çıkarıcaksın.7+3+2=12 96-12=84

Ahh ah Sagol bu soruyuda çözüldü işaretledim

önemli değil iyi çalışmalar
  • 10 ) (1+3x)*8/x = (8+24x)/x = 24 + 8/x burada x 2 ve 4 değerlerini alabilir 1, 8, -1, -8, -2, -4 değerleri aralığın dışında
    dolayısıyla cevap : 4+2 = 6
  • 11 ) çift sayı ikiye bölünebilen sayı demektir burda yapman gereken tüm 2 çarpanlarını yok etmen. 15! de kaç tane 2 çarpanı var:
    15 / 2 = 7
    7 / 2 = 3
    3 / 2 = 1
    7+3+1 = 11 tane
    dolayısyla 2^11 e bölmen gerek yani cevap 11
    not: arka arkaya bölme olayında önce kaç tane 2 nin katı olduğunu buluyoruz.
    sonra 4 ün katı olanları bulmak için bir daha bölüyoruz malum 4 ün katlarında fazladan birer tane daha 2 var
    daha sonra 8'in katlarını bulmak için bir daha 2 ye bölüyoruz.
    ...
    böyle kalmayan kadar bölüp çıkan sonuçları topluyoruz. forumda matematiksel sembolleri yazmadığım için formel bir ispat yapamadım sözlü anlatmaya çalışınca bu kadar oluyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: robotcu

11 ) çift sayı ikiye bölünebilen sayı demektir burda yapman gereken tüm 2 çarpanlarını yok etmen. 15! de kaç tane 2 çarpanı var:
    15 / 2 = 7
    7 / 2 = 3
    3 / 2 = 1
    7+3+1 = 11 tane
    dolayısyla 2^11 e bölmen gerek yani cevap 11
    not: arka arkaya bölme olayında önce kaç tane 2 nin katı olduğunu buluyoruz.
    sonra 4 ün katı olanları bulmak için bir daha bölüyoruz malum 4 ün katlarında fazladan birer tane daha 2 var
    daha sonra 8'in katlarını bulmak için bir daha 2 ye bölüyoruz.
    ...
    böyle kalmayan kadar bölüp çıkan sonuçları topluyoruz. forumda matematiksel sembolleri yazmadığım için formel bir ispat yapamadım sözlü anlatmaya çalışınca bu kadar oluyor.

Tesekkur ederim dostum cok iyi anladım Sorular böylece bitmiş oldu :)

Tesekkur ederim arkadaşlar :)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.