< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
|
Phanteks P360A Enermax RevDfx1350w // i5 13500 // GB z790 D // Patriot Viper 6000 // Gigabyte 9070xt Aorus Elite // Crucial P3 Plus 1TB // Samsung Odyssey G5 32// Logitech G213 + Razer Deathadder V2 X HyperSpeed // Creative G6 + Takstar GM200 // S24 Ultra 12/256 Tit Black // _______ Odtü Matematik-BÖTE-İktisat-Tıp Fakültesi + Ekonomi YL _______ Life is just life. No more expectation! /b]
|
Müslüman için değişmez sonuç. Düşük faiz döneminde firmaların bilançolarının coştuğu borsanın şirketlerin karlarını 2x 3x yaptığı dönemde güya kar payı olarak verilen oran ile şuan yaşamakta olduğumuz yüksek faiz döneminde bilançoların kötü geldiği konkordato şirketlerin olduğu ortamda verilen kar payı oranını kıyaslayabilen biri için sonuç apaçık ortada. Kar payı tanımını da yapalım daha iyi anlaşılsın. Kâr payı, tasarruf sahiplerinden toplanan fonların faizsiz finansman prensipleri dahilinde ticaret ve sanayide değerlendirilmesi sonucunda oluşan kâr ya da zararın tasarruf sahiplerine paylaştırılmasıdır. Katılım bankacılığı faiz değil kâr esasına dayalı faaliyet gösteren bir bankacılık sistemidir. |
iktisadi terimler dinlere göre değişmez. buna inanan sadece kendini kandırır. |
|
Aksini söylemiyorum, örneğimde kar payı olmadığının açıklamasıydı. Ticaretten kar payı veriliyorsa tam tersi olmalıydı. |
Kar payı da faiz de enflasyon oranına göre yani paranın değer kaybına göre şekilleniyor. Benzer oranlar olması gayet normal. Müslüman yani inanan insan için sonucu değiştiren şey ayette açıktır. Ticaret de faiz gibidir diyenler kafirlerdir ve ticaret faiz değildir. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Phanteks P360A Enermax RevDfx1350w // i5 13500 // GB z790 D // Patriot Viper 6000 // Gigabyte 9070xt Aorus Elite // Crucial P3 Plus 1TB // Samsung Odyssey G5 32// Logitech G213 + Razer Deathadder V2 X HyperSpeed // Creative G6 + Takstar GM200 // S24 Ultra 12/256 Tit Black // _______ Odtü Matematik-BÖTE-İktisat-Tıp Fakültesi + Ekonomi YL _______ Life is just life. No more expectation! /b]
|
Size göre dine inanan kendini kandırıyor olabilir, gerçeği inkar edilmeyecek şekilde gördüğünüz zaman pişman olacağınızı biliyorsunuz ve bunu kendi isteğinizle seçiyorsunuz. Ben doğru bildiğimi söylemekle yükümlüyüm ve elimden geldiğince doğruyu yapmaya ve söylemeye çalışıyorum. Benim hayatımın amacı bu. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
ben din ile ilgili kelam etmiyorum, söylediğim son derece basit, oturduğun yerden sadece paran ile para kazanıyorsan bu faizdir. bunu istediğin şekilde isimlendir istediğin mazereti bul bu faizdir. ha din Tanrı ile kul arasındadır, ona kimse karışamaz. herkes istediğine inanmakta özgürdür ve olmalıdır. |
Para alıp daha fazla ödersen ve ortada hiç mal yoksa alınıp satılan bu faizdir ama mal alıp satıyorsan alışveriştir, ödenen fazlalık da kardır. İktisat fakültesi diplomam var benim de. Bu konunun başlığı Faizsiz diye başlıyor. Konu iktisat kitaplarındaki faiz tanımı değil. Dini açıdan bunun nasıl olduğu; para para faiz, mal varsa alışveriş kar oranı. Net. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
Hocam burada benim aklıma şöyle bir nokta takılmakta ben bir ev buldum atıyorum. 2.500.000 tl Gidiyorum katılım bankası sen bu evi al bana sat vadeli olarak 12 taksitte ayda 333.333 ben sana ödeyeyim ev 4.000.000 tl 'ye gelsin diyorum. katılım bankası da kabul ediyor ev sahibine 2.500.000 veriyor evin üstüne ipotek koyup bana 12 taksitte toplam 4.000.000'a evi satmış oluyor. Mantık olarak buraya kadar ticaret gibi görülmekte Fakat işin aslında bir de şu var. Katılım Bankası dediğimiz kurumda aslında para var. Bu kurumun asıl işi ev yapmak veya ev alıp satmak değil. Benim alacağım evi yine ben gidip kuruma söyledim. Adam evi peşin paraya aldı bana vadeli sattı. Bunun Tefecilikten ne farkı kaldı? Faiz yok ticaret var ama bu resmen tefecilikten başka bişi değil?? Ha ben gider inşaat şirketinden veya oto galeri'den vadeli ev/araba alırım ( adamların asıl işi bu zaten ) buna ticaret diyebiliriz Ayrıca: katılım bankası elindeki Evlerden bana vadeli satıyor olsa da bir nebze anlarım ama burada bankada risk yok çünkü eve de ipotek koymuş oluyor... Risk olmadan ticaret nasıl olacak? Ama katılım bankasına evi gösteren ben bu evi alacağım diye söyleyen ben iken banka, elindeki parayı kullandırarak tefecilik yapmış olmuyor mu? ( Ticaret kisvesi altında?) < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cosef -- 24 Şubat 2025; 14:17:4 > |
kısaca yazarsam; evet tefecilikten oran dışında pek farkı yok gibi ama faiz değil caiz tefecilikten farkı ise kar oranında. tefecilik; yasal oranların çok üstünde faiz almaktır. bankalar bunu yapamaz, yasal değil, katılım bankası da diğerleri de yapamaz. bir diğer farkı da tefeci evi sözleşme üzerinde bile olsa alıp sana satıyorum demez, doğrudan faizli borç veriyorum der. bankalar ve evim sistemi malı alıyoruz, size vadeli şekilde şu kar oranıyla satıyoruz der. iki tarafın da orana razı olması önemlidir burada tefeciliğe girmemesi için. aslında katılım bankasının yapmak istediği islami bankacılık malı alıp size kar ederek satmaktır, bu şekilde faiz olmaz. onun kağıt evrak prosedür kısmı ile uğraşmamak için kendi üstüne almıyor, ama sizinle sözleşme ona göre yapılıyor. yasal olarak böyle bir sözleşme yapma hakkı tanınmış bankalara demek ki. mesela eminevim,fuzulevim, katılımevim falan bunlar da eskiden kendi satın alıp müşteriye vadeli satıyormuş kar oranıyla. eminevim temsilcisiyle konuşmuştuk bi ara. ilahiyat okuyan bir arkadaşım var, o da eminevimden araba ve ev aldı sattı tekrar ev aldı şimdi araba için tekrar yazıldı. peki dedik alıp satmanız caiz, sıkıntısız, siz niye o yöntemi terk ettiniz? gereksiz evrak işleri ve masraf oluyordu dedi, bazı alimlerden bu şekilde sözleşme yaparsanız yine caiz olur, faiz olmaz şeklinde fetvalar aldık, o yüzden bu şekilde devam ediyoruz dedi. fetva alabilmek burada kilit nokta bence. ben çünkü araç alımındaki komple faizsiz kredi dışında hiç kredi kullanmadım ama baktım hacı hoca çevremiz hep kullanıyor. onlar kullanıyorsa ben de kullanırım demedim tabi, neye dayanarak kullanıyorlar diye sordum, araştırdım. kafama yattı ben de kullandım. amacım daha pahalı araba almak değildi sadece, amacım Allah'ın razı olduğu şekilde yaşamak. buna aykırı değilse kullanırım. değil diye gördüm. oranlara baktığınız zaman katılım bankaları da diğer bankalar da aslında paranın değer kaybı kadar, enflasyon oranı kadar bir oran belirliyor genelde. az bi fark olabilir kar oranı olarak belki. o da katılım bankasında asıl kar oranı oluyor, enflasyon oranı üstünde kalan. sonuçta kar etmek için alım/satım yapıyorlar. diğer bankalarsa kar etmek için faizli borç veriyor. evim sistemi ise enflasyon oranı üzerinden yürümüyor, komisyon alıyor. onlarda para hemen verilmediği için kar payı olmuyor, yüzde 7-10 komisyon alıyorlar masraf ve kar olarak, parayı da 5-10 ay sonra veriyorlar zaten. bankacılar gibi parayı hemen vermedikleri için komisyon oranları da bankaya göre düşük kalıyor. son olarak da elindeki evi satması veya sizin gösterdiğiniz bir evi alıp size satması arasında fark yok anladığım kadarıyla. |
|
iki tarafın da orana razı olması önemlidir burada tefeciliğe girmemesi için. _> Tefeciden borç alan bir kimse tefecinin istediği faiz oranını baştan kabul etmiş oluyor kimse silah zoruyla tefeciye gidip borç almıyor. Sonuçta faiz oranı yasal zeminin üstünde veya değil Bu adam bankadan kredi çekemediği için tefeciye mecbur kalıyor diye düşünüyorum son olarak da elindeki evi satması veya sizin gösterdiğiniz bir evi alıp size satması arasında fark yok anladığım kadarıyla._> Elindeki evi satması ve benim gösterdiğim evi bana satması arasındaki fark şu- -> Elindeki evi belki 10 günde satacak belki 6 ay satamayacak ( risk var ticarete uygun) Ama benim gösterdiğim evin alıcısı hazır ( ben) Katılım bankası satıcıdan alıp bana satıyor. Evin değerinin belirlenmesi exper vs en fazla 1 hafta diyelim. Oturduğu yerden alıcı gitti satıcıyı bulduk bankada vadeli satışı bana yaptı. Şimdi burada FAİZ yok diyoruz ama bu bankanın RİSKİ' de yok Ticaret yapabilmesi için Risk olması gerekmez mi? O zaman bankanın sözleşmesindeki VADE FARKI kelimesinin yerine FAİZ kelimesini koyun işte aynı şey olmadı mı? Risksiz nasıl ticaret oluyor bu? benim demek istediğim 'katılım bankası TİCARET yapıyor FAIZ kesinlikle yoktur çıkarımı ' ZAYIFTIR maalesef. FAIZ yok ticaret var ise katılım bankasının satış pazarlamacısının piyasada satılık evleri bulup bana göstermesi veya bankanın elinde mevcut evleri bana satmak için uğraşması gerekir. İş burada karmaşık hale gelmekte. burada banka TİCARET yapıyor gibi gelmiyor bana maalesef Burada bankanın yaptığı TİCARET değil FAİZciliğin başka türlü sunulması olabilir mi_? < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cosef -- 24 Şubat 2025; 16:20:30 > |
risk olması şartı var mıdır o konuda çok bilgim yok, dutydum ama net araştırmadım. ben dediğim gibi alışveriş kısmına ikna oldum şahsen. banka önce bir sözleşme yapıyor, size vekalet veriyor benim paramla alışveriş yapabilirsin diye. satıştan sonra tekrar bankaya gidip bu sefer banka ile sizin aranızdaki kar oranlı satış sözleşmesini imzalıyorsunuz. normal bankalarda bu yoktur muhtemelen. risk olmaz olur mu ayrıca, banka parayı aktardıktan sonra her şey risk bence, ölebilirsiniz hayat sigortası olsa da, işsiz kalabilirsiniz, evinize el koysa bile evin değeri düşebilir ve banka evi satsa bile zarar edebilir, satması yıllar sürebilir. bunlar her banka için olan riskler. uzun vadede ev fiyatları düşmese de kısa vadede düşebiliyor şu an olduğu gibi bazı bölgelerde. tefecilerde de baştan anlaşma oran üzerinden çok farklı ilerliyor çünkü vadeyi bir gün geçirseniz vade farkı sınırsız oluyor. istediği kadar fazla isteyebiliyor sizden. benim bildiğim bu şekilde. bir arkadaş anlattı; iş ortağım bir tefeciden acil para lazım olunca borç almış dedi, sistem şu şekilde işliyor; 500 bin lira nakit alıyorsun, ayda 100 bin lira ödüyorsun, her ay. sonra o 500 bini toplu halde getirip ödeyeceksin. o toplu ödemeye kadar olan taksitler vade farkı oluyor. adam baktım diyor 1000.000 lira taksit ödedim 10 ayda ama 500 bin lira borç halen duruyor. sonunda gidip bankadan kredi çekip 500 bini ödemiş de zor kurtulmuş. |
|
Bankadan taşıt kredisi kullanıldığında da önce aracın satışını veriyorsunuz sonrasında para hesabınıza geçiyor, bir sorun yok yani bu durumda. |
hocam katılım bankası mantığı şu şekilde alıcı parayı görmez sözleşme önceden yapılır eve ekspertiz gider evin değeri ölçülür kredi onaylanır sonra tapu işlemlerine geçilir bankadan yetkili satın alacak kişiyi arar derki benim adıma bu fiyattaki bu evi almaya seni vekil tayin ettim der satış gerçekleşir para satıcının hesabına geçer gelelim oran meselesine. Oranlarda piyasa şartlarına göre bankaların faiz oranına göre belirlenir burada ticaret vardır banka evi size 1 m alır 2 m satar bu aradaki aylık kar oranı hem banka enflasyona karşı verdiği parayı korumaya alır hemde satıştan kar elde eder (örnek verecek olursak senin bir araban var satılığa çıkartacaksın bir yakının sana dedi ki bu arabayı ben alayım 500 peşin vereyim geri kalanı sana elden 5 ay 100 100 ödeyim sende 500 e araba alamayacağına göre 5 ve 5 ay sonra alacağın araba fiyatı da enflasyon oranında artacağına göre sende bu durumu kabul etmezsin) karpayı olayıda aslında müşteri ile banka arasında kar zarar ortaklığı söz konusu zaten hesap açarken ona göre sözleşmeler alınır. diyelim ki benim 500 param var sende ticaret yapıyorsun diyorum ki benim bu 500 ile mal al sonra bu malı sat oradan alacağın karın %80 ini ben alayım %20 si sana kalsın burada belirttiğim oranlar temsilidir. katılım bankalarının kurulları vardır banka yapacağı bir işin islami uygunluğunu bu kuruldan geçirirse iş yapılır eğer uygun görülmez ise iş yapılmaz evim şirketleri eski altın günü gibidir sadece bu kişileri bir araya getirip iş yürüttükleri için bu iş karşılığında sizden para talep etmesi |