FABRİKA ARABALARI KAÇ YILDA BİR YENİLENİYOR!!! merak ediyorum,her sene arabanın makyajlanmasının dışında.kaç yılda bir tamamen farklı bir model yapıyorlar,mesela bende albea var.bunu alırken şöyle düşündüm.. mesela 2002 de çıkmaya başladı vede 2005 in 2.ci yarısında far yapısı değişti..vede şu an 2008 deyiz yine çıkardılar,sadece 200 de ki far yapısı farklı dış görünüşte.. bende ona göre aldım.. makyaşlanması dışında,kaç yılda bir kalıp olarak değişiyor veya üretimden kalkıyor..tabi her modele göre değişir ama..
Ortalama 4-5-6 senede yeni model piyasaya çıkıyor. Yeni model çıkmadan son 1-2 yılda makyajla model yenilenerek piyasada yüzü eskiyen model ve düşmekte olan satışlar tekrar attırılıyor ve sonrasında yeni model piyasaya veriliyor. Bu artık neredeyse otomatiğe bağlanmış durumda.
Araçların satış grafikleri de bunu epey etkiliyor. Büyük beklentilerle çıkartılan bir model hedeflerin çok altında kalırsa makyaj ve yeni model tarihi daha erkene alınıyor. Satışlar beklenenden iyi olur ve model eskimesine rağmen talepte fazla bir düşüş yoksa o zaman yeni model tarihi 1-2 yıl ötelenebiliyor.
En geç 6 yılda yeniliyorlar,bu altı yıl içinde bir iki makyaj yapıyorlar.
genelde 3 yılda bir makyaj, 5 yılda bir komple kasa değişimine gidilir.
ama bazı moeller çok sevildiği için bu süre uzar. örnek honda jazz.
bazı modellerde hemen kasa değiştirir. örnek corolla.
yani genel geçer bir süre yok.
hayırlı günler.
3-4 sene civarı makyaj...6-7 sene civarı kasa değişiyor....