Şimdi Ara

Ezan okunurken su ictim (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
0
Favori
2.364
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: HerŞeydeUcuzaBakanAdam

burda hava karanlik diyenler iftarda hava aydinlik oluyor ama naaaber ?

Şimdi güneş batiyor o yalanci aydinlik diyenler gelir

arkadaslarin bahsettigi kararmaya baslama ani ve aydinlanmaya baslama ani. iftarda sikinti yok gunes batmis oluyor cunku

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: SonictheHedgehog-MZ

quote:

Orijinalden alıntı: Kediyeyolgösterenadam

Konuya bak. 1 kişi çıkıp dememiş ezan okunduğu an vakit çıkar diye. Orucu açarken ezan başladığı zaman açıyorsunuz, sahurda illa yiyecem. İmsak vakti girdiği anda yani ezan okunduğu anda vakit çıkar. İmsak farklıdır, güneş farklıdır. Orucunuz sakata gelmesin, kendi başınıza fetva vermeyin.

''Resulullah (s.a.s) şöyle buyurmuştur:

"Bilâl'in ezanı hiçbirinizi sahur yemeğinden alıkoymasın. Çünkü O, henüz gece iken ezan okur. Amacı da gece namazı kılmakta olana sabahın yaklaştığını bildirmek, uykuda olanınızı uyandırmaktır."

Az yukarıda attım linki

Kardeşim bahsettiğimiz kurum Diyanet. Hafız, hadis alimi ve coğrafi verilere erişimi olan kimseler. Forumda kimsenin bu şekilde fetva yetkisi olduğunu sanmıyorum. Fetva vermek çok tehlikelidir, sakının derim. Diyanet fetva verebilir. Çünkü bu konularda tahsil görmüş kişiler çalışıyor üzerinde. Daha farklı hadisler ve ayetlerde var. İşi Diyanete bırakın derim, sizin bileceğiniz iş. Her ramazan tartışmaktan bıktım biraz. 30 dakikanın lafı yapılıyor ayıptır.

@eneox: Bayındırın tek sözüne güvenme kardeşim.

• quote:

quote:

quote:

Konuya bak. 1 kişi çıkıp dememiş ezan okunduğu an vakit çıkar diye. Orucu açarken ezan başladığı zaman açıyorsunuz, sahurda illa yiyecem. İmsak vakti girdiği anda yani ezan okunduğu anda vakit çıkar. İmsak farklıdır, güneş farklıdır. Orucunuz sakata gelmesin, kendi başınıza fetva vermeyin.

"Bilâl'in ezanı hiçbirinizi sahur yemeğinden alıkoymasın. Çünkü O, henüz gece iken ezan okur. Amacı da gece namazı kılmakta olana sabahın yaklaştığını bildirmek, uykuda olanınızı uyandırmaktır."

Az yukarıda attım linki

Kardeşim bahsettiğimiz kurum Diyanet. Hafız, hadis alimi ve coğrafi verilere erişimi olan kimseler. Forumda kimsenin bu şekilde fetva yetkisi olduğunu sanmıyorum. Fetva vermek çok tehlikelidir, sakının derim. Diyanet fetva verebilir. Çünkü bu konularda tahsil görmüş kişiler çalışıyor üzerinde. Daha farklı hadisler ve ayetlerde var. İşi Diyanete bırakın derim, sizin bileceğiniz iş. Her ramazan tartışmaktan bıktım biraz. 30 dakikanın lafı yapılıyor ayıptır.

Bunda fetva verilecek hangi durum var? Hadis ve Ayetler açık?

Mesele burada 30 dk nın lafı değil (konudakilere bilememde ), bu kadar açık anlatılan bir ibadeti saniyelerle sınırlandırmaya indirgemede.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -_-_- -- 20 Haziran 2015; 5:29:46 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

Az yukarıda attım linki

Mesele burada 30 dk nın lafı değil (konudakilere bilememde ), bu kadar açık anlatılan bir ibadeti saniyelerle sınırlandırmaya indirgemede.

Kendi amelinizdir. Başka bir ayette mızrak boyu kadar güneş yükselecek diyor, başka hadiste beyaz iplik vs. Bunların söylendiği yer, söylenme sebebi, sahabelerin ve efendimizin uygulama şekli vs. hepsi dikkate alınan ayrıntılar. Bu ramazan bu tartışmalara girmeye pek niyetli değilim kardeşim, sadece uyarabiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kediyeyolgösterenadam -- 20 Haziran 2015; 5:31:25 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Az yukarıda attım linki

Kendi amelinizdir. Başka bir ayette mızrak boyu kadar güneş yükselecek diyor, başka hadiste beyaz iplik vs. Bunların söylendiği yer, söylenme sebebi, sahabelerin ve efendimizin uygulama şekli vs. hepsi dikkate alınan ayrıntılar. Bu ramazan bu tartışmalara girmeye pek niyetli değilim kardeşim, sadece uyarabiliriz.

Hangi ayette mızrak boyu diyor hocam?

http://meal.ihya.org/kurandan-ayetler/kuranda-gecen-oruc-ile-ilgili-ayetler.html

Hadiste falan olmasın? Karışmış siyaha aldığım kısım

Elbette uyarabilirsiniz, karışamayız ona

• Hocam çok haklısınız ben diyanetin takvimine uymuyorum orada 20 dk filan daha uzun imsak vakti başkalarına uymasin oruçları olmuyor ama herkes ona uyuyor malesefki

• Gündüz cevaplar nedir up?

• Hocam bilip bilmeden fetva vermeyin. Vebali üstümüze kalır sonra, demedi demeyin. Kendi bildiğim kadarıyla, Diyanet'in yazdığı imsak vakti, tam vakittir. Ezan okunmaya başladığı anda kesmeniz icap eder. 1983 e kadar, 20 dakika temkin koymaktaydı. Fakat kaldırıldı.

Sabah ezanı sadece Ramazan'da imsak vaktinde okunur. Ramazan ayı dışında ezan imsak vaktinden 45 dk sonra okunur. Ona da aldanmayın.

Size tavsiyem ezan'a 2-3 dk kala yeme-içmeyi kesin. Hatta yapabilirseniz temkin vaktine uyun. Yani Diyanet'in verdiği saatten 20 dakika önce. (Fazilet takvimi alabilirsiniz, temkin koyuyorlar) Risk'e atmayı orucunuzu. Ezan okunduktan sonra ise kesinlikle yemeyin..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yufas -- 20 Haziran 2015; 10:52:22 >
  • exotic. kullanıcısına yanıt
    gün ağarana kadar yiyip içme hakkımız yok. gün ağarana kadar sabah namazı kılınır. namaz namazının vaktinin girmesiyle yeme içme bırakılır. oruç başlar.
  • Önce bu linkleri okuyun bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın. Ramazandan önce 4:38'de okunan imsak ramazanın 1. günü nedense 3:38'de okunuyor kimsede sesini çıkarmıyor koyunluğa devam. Diyanet astronomik imsağı temele alıyor fakat Hz. Muhammed zamanında astronomik imsağı belirlemek için yeterli ekipmanlar yok insanlar göz ile bakıp imsak saatini biliyorlar.

https://www.youtube.com/watch?v=G5zqdhSAFts

https://www.facebook.com/suleymaniyevakfidinvefitrat/videos/987924781242129/

http://blog.milliyet.com.tr/sahur-vakti-meselesi/Blog/?BlogNo=372270

http://www.suleymaniyevakfi.org/ramazan-ve-oruc/namaz-ve-oruc-vakitleri-brsadece-muslim-olanlar-icin.html

http://www.haberturk.com/polemik/haber/761629-bunun-hesabini-allaha-veremezler

http://imsakiye.suleymaniyetakvimi.com/

• Kaldığım cemaatte ezanda riske atmamak için bişeyler yiyip içmiyoruz yani ezan öncesi bırakıyorlarmış ama ben içiyorum
  • Ben cok ictim zaten ezan cok erken okunuyor.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim bildigim isik karanliktan fazla olana kadar yenip icilebilir ben ezan okunurken iciyorum sonra icmiyorum

• hayatın tehlikede
  • Hocam ne koyunluğundan bahsediyorsun bilip bilmeden. Sabah vakti ayrı imsak vakti ayrı. Ramazan harici ezan imsaktan 45 dakika sonra okunur. Sadece ramazanda oruç için imsak vaktinde okunuyor. İmsak vaktiyle oynayan yok merak etme.

• Ezan vaktinde okunuyor hocam yukarıda yazdığım açıklamayı okursunuz.

• quote:

Orijinalden alıntı: Jellal Fernandes

quote:

Orijinalden alıntı: Shiuan

Bildiğim kadarıyla Kuran'da hava aydınlanana kadar yazıyor, bu gece ezanı ben de kaçırdım ama bir şeyler yiyip, su içip niyet ettim. Umarım kabul olur.

Evet hocam beyaz iplik ile siyah iplik gibi bir söz var ancak orada da anlatılmaya çalışılan havanın aydınlanıp aydınlanmadığı. Yani şekilci olmayın arkadaşlar geç mi kalktınız 10-20 dakika, yiyin yine niyetinizi edin. Allah en azından çabanızı görür. Arkadaşlar bunu belirli bir saatte başlayıp belirli bir saatte biten bir tür cezalandırma gibi görüyorlar sanırım. Bu bir ibadettir. Ve bana kalırsa ibadetlerde şekilden ziyade mana önemlidir. Ezan okunurken gönül rahatlığıyla suyunuzu içebilirsiniz.

Gönül rahatlığıyla deyimi biraz iddialı olmuş. Hadi ezan biraz erken okunabilir, birkaç dakikalık hata olabilir ama imsakiye diye bir şey var. İmsak vaktine bakarsın; 03:30. Ezan kaçta okunuyor 03:28. O zaman 03:30'a kadar yiyip içebilirsin.

Yani bunun kontrolünü yapmak lazım. Çok zor bir şey değil.

Beyaz iplik siyah iplik olayına gelince; neredeyse 05:30'a kadar yemek yiyebiliriz anlamı çıkıyor ve buradan Diyanet'e giydiriliyor. Şahsen ben o görüşe katılmıyorum. Sonuçta sadece TR'de değil DÜNYADAKİ TÜM MÜSLÜMANLAR imsak vaktine kadar sahur yapıyor, iftar vakti de orucunu açıyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Herkes kendine göre müslüman diye buna denir. Neredeyse hepimiz farklı oruca başlıyoruz. Kimi diyor ezan okunurken su içebiliriz diğeri ezan baslamadan son yudumu almaliyiz baska biri de güneş doğana kadar içmeye devam. Hangisi doğru bilen biri ciksin söylesin.

• 1 1.5 saat fazla tutuyoruz bile hiç bişey olmaz
  • Din vicdan işidir bu kadar keskin sınırları yok. Ezan bitti yemiycem vs. gerek yok 5 dk geç yemişsin, 3 dk erken açmışsın önemsiz detaylar. Senin için rahatsa sıkıntı yok.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.