Şimdi Ara

Evrenin ucuna gidersek nolur ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
1
Favori
988
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sgrafik

    quote:

    Orijinalden alıntı: umut_baris

    quote:

    Orijinalden alıntı: sgrafik

    Oktan keleş bir kitabında evrenin KÜP biçiminde 8 köşeli olduğunu ima etmişti.

    Kabenin sembol olarak evreni, ama daha ilginci arşı taşıyan 8 meleğin buna işaret etmiş olabileceğini yazmıştı son kitaplarında.

    Tabi bu durum inanç bazında da sadece yorum ve tahminden ibaret. Yine de belki bilimsel çalışmalarda insanlara bir çıkarım noktası sunabilir.


    Güzel bir benzetme yapmış. İlk defa sizden öğrendim bunu. O kitabı bir bulup inceleyeyim ne iyisi.


    Tasavvufta insan ve evren ilişkisi hakkında, burada daha önce de yazdığım güzel bir söz var. "Alem büyük insandır. İnsan küçük alemdir."

    İnsanın da evren gibi karmaşık ve öğrenilmesi gereğine vurgu yapıyor. Tabi evreni yaratmanın insanı yaratmaktan çok daha büyük bir iş olduğu hakkındaki ayeti de dikkate almak lazım.

    Evren ve bilimle ilgili konularla din ve tasavvufun da söyleyeceği şeyler yadsınamaz elbette. Yaratıcının sözleri ile birlikte insanlığın köklerinden gelen tarihle yoğrulmuş bilgiler her türlü bilimsel düşünceye katkı sağlayıp, düşünmesi gerekenlerin ufkunu genişletebilir.

    Evrenle ilgili bu konuda iki temel ayet var. Birincisi evrenin sürekli genişlemekte olduğuna işaret eder. Peki tek bir özü (noktayı) yaratan varlık büyük patlamayla onu nasıl genişletiyor? Üzerinde düşünülmeli.

    İkinci ayet ise evrenin yok edilmesi hakkında, katibin kağıdını dürüp rulo yapması benzetmesi yapar.

    Tek bir nokta üç boyutta büyüyorsa gerçekten sekiz köşeli KÜP şekline ulaşabiliyor muyuz? Veyahut noktanın her yöne genişlemesi KÜRE'yi mi oluşturmalı?

    Nokta bir yandan sürekli uzayan bir çizgi, çizgi sürekli genişlemekle olan bir levha, levha da sürekli büyümekte olan bir küpe ulaşabilir nihayet. Rulo için küre daha uygun görünüyor.

    En doğrusunu Allah bilir demeli... Afaki ve enfusi bilimlerde ilerlemekten de geri durmamalı...


    Ben korkmaya başladım.




  • Bu konuya atılan cevapları yorumsuz bırakmak en doğrusu. Burada izafiyet teorisini konuşalım, evrenin manifold adı verilen, tahminî ve matematiksel bir sistem üzerine oturtulan yapısı üzerine konuşalım derken işin içine din girmiş. Bunun sağlıklı olduğunu düşünen biri gerçekten var mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lancetta -- 4 Temmuz 2013; 11:38:31 >
  • evren dediğin olay büyük patlama ile ortaya çıkan madde ve fizik kurallarının olduğu alan. iyide bu nerde büyüyor dersen o büyüdüğü yere üst evren demek lazım.. senin sorunun cevabıda şu. Sen evrenin bir parçasısın. Varsayalımki bir yol buldun büyük patlamadan ortaya çıkan maddelerin ötesine yani üst evrene geçtin. O zaman sen bulunduğun alanda evrenin bir parçası olur. Neden çünkü sen evren maddeden oluşmuş durumdasın. senin var olduğun yerde evrenin kuralları şu yada bu şekilde var olacaktır. ani anlayacağın evrenden kurtuluşun yok.
  • Ben de bir soru sorayım o zaman..

    Galiba çocukça olacak ama cehaletimi bağışlayın şimdiden.

    Dünya'nın herhangi bir noktasından dibe doğru gitmeye başlasak ateşküreyi/çekirdeği de geçsek yolculuğumuz nerede sonlanır?
  • vural_kral kullanıcısına yanıt
    Yanmaya ve kristalize olmaya dayansan bile yerçekimini sağlayan çekirdeğin çekiminden kurtulabileceğini sanmam.

    Bu yüzden varabileceğin son nokta 6.300 kilometre derinlikteki çekirdek olacaktır.
  • Evrenin sonsuzlugu veya sonu ile ilgili ne soylersek soyleyelim teoriden oteye gecmeyecek. Kaldi ki , evrenin sonu varsa oralara gidecek teknolojinin gelismeside imkansiz duruyor. Bu sepeblerden dolayi bilimin expiremental denilen , deney yapabilen , kanitlanabilen teorilerle mesgul olmasini daha mantikli buluyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sgrafik


    Yanmaya ve kristalize olmaya dayansan bile yerçekimini sağlayan çekirdeğin çekiminden kurtulabileceğini sanmam.

    Bu yüzden varabileceğin son nokta 6.300 kilometre derinlikteki çekirdek olacaktır.


    Tabi ki öyle de, tamamen ütopik bir soru zaten.

    Teorik olarak o çekimden kurtulacak donanimdaki bir araçla yolculuğa devam etsek;

    Örnegin kuzey kutbunda denizin dibine dogru başlayan yolculumuz güney kutbunda denizin dibinden yüzeyine doğru bir sekilde mi sonlanir.?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • paralel evren teorisine göre başka evrenleri görürüz.
  • insanoğlu çok acizdir. ne gezegenin derinlerine gidebiliyoruz. ne güneş sisteminin dışına. sadece aya ayak basabildik.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.