Şimdi Ara

Evrenin Genişlemesine Dair Direkt Kanıt Bulundu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
250
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 14 milyar yıl önce evren Büyük Patlama adı verilen sıra dışı bir olayla patlayarak oluştu. İşte saniyenin çok küçük bir fraksiyonunda evren inanılmaz bir hızla genişleyerek en iyi teleskoplarla bir bile gözlenemeyecek kadar büyüdü. Tabi bunların hepsi sadece Büyük Patlama(Big Bang) teorisinden ibaret.

    Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden en son yapılan açıklamaya göre evrenin başlangıcını anlamaya dair önemli bir keşif yapıldı.

     Evrenin Genişlemesine Dair Direkt Kanıt Bulundu



    kaynak : gerçekbilim







  • büyük çatırdama olsun da ölelim yaw bıktım hayattan
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozzyhawk

    14 milyar yıl önce evren Büyük Patlama adı verilen sıra dışı bir olayla patlayarak oluştu. İşte saniyenin çok küçük bir fraksiyonunda evren inanılmaz bir hızla genişleyerek en iyi teleskoplarla bir bile gözlenemeyecek kadar büyüdü. Tabi bunların hepsi sadece Büyük Patlama(Big Bang) teorisinden ibaret.

    Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden en son yapılan açıklamaya göre evrenin başlangıcını anlamaya dair önemli bir keşif yapıldı.

     Evrenin Genişlemesine Dair Direkt Kanıt Bulundu



    kaynak : gerçekbilim


    bu nasıl haber hocam keşif yapıldı demişsin okadar. yok mu haberin devamı yoksa magazin haberi gibi olmuş kanıt falan yok ortada başlık da yanıltıcı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden en son yapılan açıklamaya göre evrenin başlangıcını anlamaya dair önemli bir keşif yapıldı. Kozmik mikrodalga arkaplanında (CMB- cosmic microwave background) başlangıçtan beri var olan B modeline ilişkin kanıt bulundu. B modelleri doğrudan evrenin genişleme periyodundaki kuantum yer çekimsel dalgaları doğrudan gösteriyor. Evrenin oluşmasından sadece 10-36 ila 10-32 saniye sonra oluşan fiziksel proseslerden oluşan enerji 1016 GeV yani CERN Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) oluşan parçacık çarpışlarındaki enerjiden trilyonlarca kez daha enerjik.

    BICEP2 projesinde Güney Kutbu’ndaki teleskop kullanılarak CMB’ deki polarizasyon üzerinde çalışılıyor. Kozmik arka plan radyasyonu havadaki su buharının mikrodalgaları emmesi(absorblaması) nedeniyle yeryüzünde pek çalışılamıyor. Fakat Güney Kutbu 3 km civarındaki yüksekliği ve kışın sıcaklıkların -60C derece civarında seyretmesi nedeniyle uzay tabanlı bir teleskop için dünyadaki en kuru yer oluyor. 10 inçlik BICEP2 teleskopı 150 GHZ’ e kadar radyasyona duyarlı ve yılın 7 günü 24 saati boyunca gözlem yapabiliyor. Bu nedenle CMB polarizasyonuna oldukça duyarlı ölçümler yapabiliyor.

    B-modu polarizasyonu CMB polarizasyonunun en şaşırtıcı parçası. B-modu için evrenin ilk oluşum anlarındaki yer çekimsel dalgalar gerekiyor. İşte kozmik şişme(enflasyon) kuantum yer çekimsel dalgalanmalara ve dolayısıyla uzun dalga çekimsel dalgalar dönüşerek B-modunun gözlenmesini kolaylaştırıyor.

    Yukarıdaki figürde tanımlandığı gibi kozmik mikrodalga arkaplanında görülen B-modları en eski yerçekimsel dalgaların oluşturduğu basit modelde umulduğundan daha güçlü. B-modunun gücü kuantum yerçekimsel dalgalanmalarının % 20 ‘sini yansıtıyor.

    İşte bu kozmolojinin ve fiziğin sahipsiz hazinesi CMB-B modlarının çalışmalarından elde edilebilir.

    bicep2

    Yerçekimsel dalgalarının doğrudan tespiti
    Kozmik genişleme prosesinin görüntülenmesi
    Ultra-yüksek enerjili 10^16 GeV fiziksel prosesleri
    Şişme modellerindeki sık boğaz
    Yerçekim alanının nicemlenmesi
    Kuantum çekiminin simetrik özellikleri


    Eğer bu varsayımlar doğru çıkarsa BICEP2 gözlemleri gerçekten fiziğin temellerinde tarihi bir gelişme olarak kabul edilebilir. Evrenin başlangıcına ve kuantum çekimine dair daha fazla şey öğrenmek için bu bilgiler bugüne kadar ki verilerden daha yararlı olacaktır.

    bicep2-quantum-gravity-cosmic-inflation-historical-observation-2
    BICEP2 teleskopu 512 süper iletkenden oluşan mikrodalga dedektörü sayesinde analiz yapıyor. Bu cihaz NASA Jet İtki Laboratuvarlarında (JPL)Yapıldı.

    Bunları kopyalamayı unutmuş sanırım.




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.