Şimdi Ara

Evrenin Genişleme Hızına İlişkin En Kesin Ölçüm Yapıldı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
409
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bilim insanları evrenin genişleme hızının şimdiye kadar yapılmış en iyi ölçümünü yaptı.

Elde edilen sonuçlar ise şöyle;

Evren 10.8 milyar önce genişlemeye başladı ve her 44 milyon yılda bir % 1 genişliyor.
    Evren geçen son 5 milyar içinde karanlık enerjiden dolayı daha hızlı genişlemeye başladı.
    Bilim insanları evrenin genişlemesini % 2 doğrulukla ölçebileceklerini iddia ediyorlar.
    Ekip galaksiler arası hidrojen gazı bulutlarını kullanan tekniği kullanıyor.
    Galaksiler arası gaz uzak kuasarların ışığını absorbladığından (emdiğinden) görülebiliyor.
    Kuasarların spektrumları araştırılırken, astronomlar kuasarlardan yayılan ışığı görerek, bu ışık dünyaya ulaşana kadar neler olduğunu gördü.

kaynak : gerçekbilim

• genişleme yüzdesi sabit miymiş, ilginç.
    bu durumda bi süre sonra genişeme inanılmaz hızlara çıkacak
  • quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

genişleme yüzdesi sabit miymiş, ilginç.

Aslında her şeyin karanlık enerjiyle alakalı olduğu düşünülüyor. Bu nedenle hızı daha da artacağı düşünülüyor. Bununla beraber evrenin % 1 genişlemesi demek inanılmaz büyük bir genişleme hızına işaret ediyor.
  • ozzyhawk kullanıcısına yanıt
    %1 büyük demek ama daha önemlisi artış oranının sabit olması. evren büyüdükçe aynı oranda artıyor demek her geçen saniye artış hızı logaritmik artar bi süre sonra grafik yukarı doğru dik açıya yakın hızda artış gösterir
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozzyhawk

quote:

genişleme yüzdesi sabit miymiş, ilginç.

Aslında her şeyin karanlık enerjiyle alakalı olduğu düşünülüyor. Bu nedenle hızı daha da artacağı düşünülüyor. Bununla beraber evrenin % 1 genişlemesi demek inanılmaz büyük bir genişleme hızına işaret ediyor.

bir süreden kastınız kaç milyon yıl :)
    birsüre sonra diyince sanki 1-2 yıl sonra gibi oldu :)
  • fbkaya kullanıcısına yanıt
    evet bikaç aya genişler :)
    tabi ki bunu hesaplamak lazım ancak ben 100 ile başlayan bir sayıyı %1 arttırıp grafiğini çıkardığımda verinin %85 lik kısmından sonra artış inanılmaz boyutlara geliyor. grafik çıldırmış gibi yukarı nerdeyse dik çiziyor. ancak verinin boyutu ne olursa olsun %85 lik kısım gibi duruyo. hacim hesabı tabi daha farklı olacaktır ancak bence evrenin yaşı 13 milyar ise son 2 milyar yılda artış hızı bayağ artmış gibi görünüyo.
  • quote:

evet bikaç aya genişler :)
    tabi ki bunu hesaplamak lazım ancak ben 100 ile başlayan bir sayıyı %1 arttırıp grafiğini çıkardığımda verinin %85 lik kısmından sonra artış inanılmaz boyutlara geliyor. grafik çıldırmış gibi yukarı nerdeyse dik çiziyor. ancak verinin boyutu ne olursa olsun %85 lik kısım gibi duruyo. hacim hesabı tabi daha farklı olacaktır ancak bence evrenin yaşı 13 milyar ise son 2 milyar yılda artış hızı bayağ artmış gibi görünüyo.

%1 benimde kafami kariştirdi ama asil soruyu ben soriyim:

İvmesi pozitif olan bir hacim(uzay) milyarca yil sonra işik hizina ulaşirsa ne olur?

(bu sanirim bu ivmeyle imkansiz ama genede merakimi cekiyor)

İşik hizina ulaşinca dururmu?zamanda durur o hizda,belki tam o anda geri saricak evren ve uzay-zaman kavrami tamamen degişicek.

Bu sorulara cvp icin sanirim karanlik enerji ve k.maddeyi daha iyi anlamak lazim.

Ekleme:Bazi astronomi hesaplari yaptim,redshift olayi en uzakta en yuksek cikiyor,ayni zamanda hizlarida dogru orantida.1000km ile falan uzaklaşan yildizlar gördum.(dahasida vardir tabi)

300.000 ile 1000 arasinda cokda fark yok gibi,milyarlarca yili göz önune alinca.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi w_wallace -- 8 Nisan 2014; 22:11:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • w_wallace kullanıcısına yanıt
    Artış ışık hızına yaklaştığında madde limit hıza takılıp artış hızı düşebilir ancak durmak zorunda değil bence

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
    Evrenin genişleme hızını mı kastediyorsunuz?
  • quote:

Artış ışık hızına yaklaştığında madde limit hıza takılıp artış hızı düşebilir ancak durmak zorunda değil bence

Hocam genişleyen şeyin madde olduğunu nereden biliyoruz madde için limit hız ışık hızıdır ama enerji için ?
  • Sabit olduğu nasıl ölçülmüş?
    Şu karanlık madde konusunun çözümlenmesi çok zor. Sadece ağırlığı var, kozmik mikrodalga arkaplan ışıması gibi hiç bir izi yok. Sadece kütleçekimsel ölçümlerle bulunuyor.

Evrenin karanlık yüzü kitabını öneriyorum karanlık madde için.
  • kuantum21 kullanıcısına yanıt
    Galaksilerin birbirinden uzaklaşmasını düşünerek söyledim

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Huddleston

Evrenin genişleme hızını mı kastediyorsunuz?

Evet evrenden bahsettim,pozitif bir ivmesi var.

@kuantum:Genişleyen evren işte,%75karanlik enerji,%20karanlik madde,%5bildigimiz madde.Gene karanlik madde ve enerjiye gelip takildik.Umarim yakinda bir gelişme olur,bu karanlik aydinlanir biraz daha.

Işık hızına ulaşırsa demişsiniz de, zaten ışık hızından hızlı bir şekilde genişlemekte şuan.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Huddleston

Işık hızına ulaşırsa demişsiniz de, zaten ışık hızından hızlı bir şekilde genişlemekte şuan.

Yok bu yaygin olarak kullanilan yanliş bir bilgi.(temel kozmoloji dersi aldim prof böle bişi demedi orda)

İşik hizinda büyuseydi,uzaktaki galaksilerde işik hizinda ilerliyor olmasi lazim.Herşey işik isede maddede kalmaz herşey enerji olurdu,bizde ölcumlerimizi yapamazdik.

Ekleme:İşik hizinda degilde,işiktan hizli demişsin,şimdi fark ettim.
    Katilmiyorum.

Peki hepmi böyleydi yoksa sonradanmi ulaşti?Hep böyle olamazdi,cnk ozaman bildigimiz uzay-zamani yaratamazdi.Sonradan ulaştiysa,bir delilin varmi ve etkileri ne peki?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi w_wallace -- 10 Nisan 2014; 14:11:58 >
  • Neden katılmıyorsunuz? Görelilik ile hiç bir şekilde ters düşen bir şey değil. Eğer görelilik ile zıt düştüğünü düşünüp katılmıyorsanız büyük bir yanlış anlama var. Yani o yüzden herhangi bir yan"etkisi"nin olması gerekmez.

Şuan gördüğümüz bazı galaksiler bile bizden ışık hızından daha hızlı bir şekilde uzaklaşıyor. Kanıt?

http://www.astro.ucla.edu/~wright/cosmology_faq.html#FTL
    http://www.mso.anu.edu.au/~charley/papers/LineweaverDavisSciAm.pdf ( Sayfa 6)
    http://arxiv.org/pdf/astro-ph/0310808.pdf ( Chapter 3)

Sonradan mı ulaştı kesin olarak bir bilgim yok fakat bildiğim kadarıyla her zaman daha fazlaydı. Pirefokkes belki biliyordur.

• Huddleston kullanıcısına yanıt
    ışık hızından hızlı uzaklaşsaydı göremiyor olmamız gerekmez miydi
  • speedy_ kullanıcısına yanıt
    Sizce gerekir miydi? Evrenin genişlemesi tam olarak düşündüğümüz tarzda bir genişleme değil ki.

http://en.wikipedia.org/wiki/Metric_expansion_of_space
  • Huddleston kullanıcısına yanıt
    ancak uzaklaşan galaksiye baktığımızda red shift demiyor muyuz çünkü artan bir uzaklaşma hızı var. eğer ışık hızını geçerse galaksiden bize ışık gelemez ki
  • speedy_ kullanıcısına yanıt
    6.3 redshift'e sahip bir obje için şuanki modelimize göre yaklaşık olarak saniyede 585.000 km yapıyor buda. Yani ışık hızının neredeyse iki katı. Yani ölçülebiliyor.

http://www.astro.ucla.edu/~wright/doppler.htm

Şöyle bir link karşılaştırın bir isterseniz.

http://apod.nasa.gov/apod/ap981211.html

http://curious.astro.cornell.edu/question.php?number=575

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huddleston -- 10 Nisan 2014; 16:14:13 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.