Şimdi Ara

Evliya Çelebi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.203
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nin Çanakkale ile ilgili bölümünü arıyorum ama bulamadım . Yardım ederseniz gerçekten mutlu olurum.



  • Evliya Çelebi Seyahatname Çanakkale diye arattırdım ve ilk sayfada aşağıdaki sonuç çıktı.Ya tam aramadın yada bu işine yaramıyor.

    http://www.oytrabzon.com/oytrabzon/modules/sections/index.php?op=printpage&artid=324

    1659 Nisanında, Çanakkale’ye gelen Evliya Çelebi, “Seyahatname”sinde şöyle anlatır, gördüklerini:
    “ Kalenin kuzey batısında düz ve geniş bir sahrada bağlı ve bahçeli gayet mamur, kiremit örtülü, alçaklı, yüksekli ikibin adet evleri var. Her biri geniş, olup, yolları da dar değildir. Temiz caddeleri vardır. Camilerinin en mükemmeli( Sultan Fatih Cami) kurşunlu olup, çarşı içinde olduğundan cemaati bol ve manevî havası zengindir.
    Yine çarşı içinde( Yeni Cami) : Kapısı üzerinde tarihi ‘ Secde gâh-ı Müslimin ve müzminin oldu tamam.’ Sene 1066(m. 1645) Çarşı içinde (Rüstem Paşa Camii): Ferah ve hoş yapılı bir camiidir. Mescitleri de var. Üç adet tekkesi yedi adet çocuk mektebi, han ve hamamları vardır. Hamamlarından ( Fatih Hamamı), ( Rüstem Hamamı) havası hoş ve aydınlıktır.
    Çarşısında, sekiz yüz adet dükkânları var. Her çeşit sanatkâr mevcut olup, süslü pazar ve sultanî çarşısıdır ki, çoğu Fatih’in eseridir.
    Çeşmelerinden Sultan Ahmed Han çeşmesinin tarihi:
    ‘Derviş İbrahim didi tarihîni,
    Mâ-i câri çeşme-i âb-ı hayat.’
    Sene: 1025( 1616)
    Su ve havası gayet güzel olduğundan, yer yer güzelleri var. Sair adamları, Cezayir levendi biçiminde ve kocamandırlar. Bağ ve bahçeleri çoktur. Beğenilen şeylerinden üzümü, tatlı şırası, müsellesi, üzüm turşusu, bulaması, köfteri, bastığı, pekmezi meşhurdur.” (Evliya Çelebi Seyahatnamesi- Mehmet Zıllîoğlu–5–6. Cilt- Sayfa 1640)
    Evliya Çelebi, ayni döneme yakın tarihlerde Edirne’ye gitmiş ve:
    “ Köşe başlarında 70 adet sebilhane… Dükkânları vardır. Saraçhanesi, gazazhanesi, bezazhanesi gayet süslüdür. Aşağı çarşısı Mısır çarşısı gibidir .” (E.Çelebi Seyahatnamesi -M.Zıllîoğlu)
    Demiştir.




  • Tam aradığım şey değil onu ben de buldum ama çok kısa geldi.
  • Evliya Çelebi Kimdir?

     Evliya Çelebi


    Aslen Kütahyalı olan Evliya Çelebi, eski dilde seyyah olarak kabul edilen gezginlerdendir. 1600’lü yıllardan bu yana hem gezip gördükleri hem de anlattıklarıyla dillerden dillere yayılmış, önemli isimlerden biridir. İslami düşüncelerinin yanı sıra küçük yaştan itibaren gezmeye düşkünlüğü ile tanınmıştır. Devamlı gezmiş, pek çok görevde yer almıştır.

    Dede ve babası gibi sarayla devamlı içli dışlı olmuş bazı devlet büyüklerinin yanında uzun yolculuklar yapmıştır. Hiçbir zaman yorulmamış her defasında yeni yerler görmek istediğini vurgulamıştır. Edebiyata seyahatname türünün ilk eserlerini kazandıran Evliya Çelebi, müzik ve şiir konusunda da oldukça başarılıdır.

    Evliya Çelebi’nin Hayatı

     Evliya Çelebi


    1611 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Evliya Çelebi Bin Derviş Mehmed Zillî, iyi bir öğrenim görmüştür. İlköğrenimini Sıbyan Mektebi’nde tamamlamış, daha sonra Şeyhülislam Hamit Efendi Medresesi’nde eğitim almıştır. Medresede 7 yıl eğitim aldıktan sonra Enderun’da eğitimine devam etmiştir. Sarf (dil bilgisi), nahiv, kâfiye, hüsn-ü hat dersleri alan Evliya Çelebi daha sonra Musahip Derviş Ömer Ağa’dan musiki dersleri almıştır.

    Kısa sürede Kuran-ı Kerim ezberini tamamlayarak hafız olmuştur. 25 yaşında camide okuduğu Kuran-ı Kerim ile 4. Murat’ın dikkatini çekmiştir. Saraya alınıp musahipler arasında yer almıştır. Pek çok devlet ileri geleni ile yolculuklara çıkmıştır. Görme ve gezmeye duyduğu merakla henüz genç yaşta dolaşmaya başlayan Evliya Çelebi, öğrendiklerini eserlerinde de yansıtmıştır. Çok gezmesi nedeniyle seyyah olarak anılmıştır. 1682 yılında vefat ettiği bilinen ünlü gezginin mezar yeri bilinmemektedir.


    Evliya Çelebi hakkında her şeyi bu yazıdan öğrenebilirsiniz: https://bilgihanem.com/evliya-celebi-kimdir/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gungorgun -- 20 Mart 2018; 11:1:24 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.