Şimdi Ara

Evlilik dışı ilişki (zina) ve Ahlak felsefesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
2
Favori
926
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bir toplumda, evlilik dışı ilişkinin, doğru görülmemesinin nedeni nedir? Ahlak felsefesi yaparak doğru ve yanlış diyebilir miyiz?

• Toplumun temeli olan aile yapısının bozulmaması amacıyla yasaklanmış olabilir.
  • Insanlarin cinsel rekabete girmek istememesi, eşlerinin daha önce başka biriyle birlikte olduğu gerçeği ile yaşayamamasidir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ------------------------------

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 22:3:37 >
  • Zina yanlış anlaşılan bir kavram. Evlilik akti aslında yapılan bir ilişkiyi meşrulaştırmıyor. Meşru bir zemine oturtup karşılıklı bir hukuk oluşturuyor.

Zina bence yerde bu kadar adam varken gokte kurtarıcı arattıran her turlu fiildir.

Tur içi ureme faaliyeti kainata ait bir kavram olmadığından bu neviden eylemlerin tanım problemi ile karşılaştığını düşünüyorum.

Bence aile ilişkisi kadını çocuk yapabilen yönünden rehn alma, kadını da bu rehn alan kişinin hangi değerlerden vaz geçeceği konusunda deneme imkanı olarak yorumlanabilir.

Deneyen imtihan eden kavram ve bu kavrama karşı kaybeden bir yapıdan söz edebiliriz.

• Kıskançlığın kanun haline gelmesinden kaynaklı biraz. İlk evlilik nasıl oldu merak ediyorum. İnsanların tek eşli olmadığını düşünüyorum. Fakat islamdaki gibi değil. Mesela kadınlar için de geçerli ve özgür irade ile yapılan.

Eşinden başka insanları arzulamak var. Tek kişiye ait olmak bir tercih olabilir fakat doğal mı dersen doğal değil.

Celal Şengör'ün bir sözü var:"Nerede Din Egemen Olmuşsa Ahlaksızlık Tavana Vurmuştur". Buradan çıkarım yaparsak insanların cinsel arzularını bir şekilde tatmin etmeye yöneldiği ve edemediğinde pedofili, tecavüz gibi sonuçlar çıktığı bir gerçek.
  • Yasak olan ilişkiden bahsediyorsun. Bir mal düşün bu ev olur araba olur ve malı her gün birisi gelip kullansın kimse sahiplenmesin. Bu mümkün olabilir mi sence. Veya sen sahip olduğun şeyi başkasına verir misin paylaşır mısın. Senin kullandığın ürünü ben de kullanmak istemeyebilirim, kullandığın ürün her ne kadar ihtiyacını gideriyor olsa da sana has özellikleri vardır. Cep telefonu alırken dahi şekli özellikleri yani her birini hızlıca gözden geçirir ve işte bu bana hitap ediyor deriz. Hatta bu öncelikli olur bizim için bu yüzden sar değeri nedir, ses kalitesi seviyesi nedir acaba diye merak etmeyebiliriz. Onu beğenmemiz için telefonun mükemmel bir şekilde iletişim aracı özelliğini yerine getirmesi gerekmeyebilir. Doğru olan bir kişiyi de bulman gerekir yanlış bir kişiyle evlendiğinde zina yapıyor olmasan bile kötü sonuçları olabilir. İnsanlar maddeye olduğu kadar birbirlerine de bağlanmak isterler. Hatta bu aşırılığa kaçar kimi zaman bir mal gibi sahiplenmek isteriz. Bu yüzden cinayetler işlenir.

Birisi evinize gelip gözünüzün önünde neyiniz varsa alıp götürmek istese nasıl karşılık verirdiniz. Çünkü sahip olduklarımıza aşırı bağlanırız. Evlilik dışı ilişki deyince aklıma tek bir şey gelmiyor, birisiyle evliyim ve bunun haricinde de başkalarıyla görüşebilir miyim? Yoksa evlenmeden istediğimle mi görüşebilmeliyim. Bir çocuğun olsa onu kalkıp başkasına vermek ister misin, çocuğu olmayanlara ver birazda siz sevin de. :) Yukarıda bir arkadaş aslında özetlemiş evlilik işi resmileştiriyor yüzük takıyorsun ve bu bir sahibim var aradığım başka kimse yoktur demeye geliyor kabaca. Dinen merak edersen aslında cinsel bir ilişki değil burada ki yasaklanan şey yasak olan şey bir gönül ilişkisidir zaten cinsel ilişki sırasında bu gönül ilişkisi pekişir. Ancak günümüzde maalesef toplumlar bu ikisini birbirinden ayırt edemiyor, cinsel ilişki nefsani bir duygudur. Aşk ve sevginin eseri değil şeytani bir duygudur ve asla doyuma ulaşamazsın. Yaptıkça azarsın ve öyle bir hale getirir ki bu insanı bir hayvandan daha kötü bir duruma düşebilirsin, düşünmekten bile geri kalan sürekli sevişen insanları düşünsene.

Herkesin birbiriyle seviştiğini düşün birde. Nedir yani amaç gidip gelip birkaç saniyelik zevk mi yaşamak yoksa esas gaye gönül ilişkisi mi. Bunun sonu neresi, ensest ilişkileri yaşayanları sen kınarken onlar bu ilişkiye razı gelebilir öyle görüp yetişmişte olabilirler peki ne düşünürsün onların doğrusu bu deyip es geçer misin. Bir baba kızını cinsel açlığını giderme aracı olarak mı görmeli yoksa sevginin de ayrı ayrı kategorileri var mı. Çok kötü bir örnek verdim ama görüyoruz bazen haberlerde denk geldiğimizde. Madem düşünüyoruz o halde bütün boyutlarıyla ele alabiliriz ben korkmam düşünürken. Gönlünü verdiğin bir kişi insana yeter yetmiyorsa zaten bu sevgiye olan açlık değil cinsel açlıktır ancak gönlün açlığı sevgiye olan açlık cinsel açlığın gerisinde kalmamalıdır. Bahsettiğin ahlak bana göre hayvanlardan farkımızı ortaya koyan kurallardır. Hayvanlardan neden farkımız olması gerekiyor 2 ayaklı olmak yetiyor mu bunu da sen düşün. İnsan kutsal bir varlıktır gelişmesi hayvani özelliklerini törpülemesine bağlıdır. Bir mecazi anlam kullanmıyorum kesinlikle yazdığım gibidir. Sadece cinsel ilişki değil birçok alanda bu kutsallığı koruması için tecrübe kazanmak zorundayız. Beyinde yaşadığımız zevkler bizleri bu kutsallıktan uzaklaştırıyor, sürekli bir şeyler yemek dahi dinen hoş karşılanmaz. Bir şeyin doğru mu yanlış mı olduğunu anlamak için onu gözünde çoğalt, azı sana hoş görünen güzel görünen bir şeyin çoğu kötü görünebilir bu sayede anlayabilirsin. Midene bir alet taksalar ve yediklerini sürekli geri boşaltman mümkün hale gelse, saatler boyunca yemek yediğini düşün. Bir doyum noktası olmaz çünkü sahte bir olgudur bu. Bir yanılsamadır. Yedikçe yiyesin gelir ancak bu sahteliğin farkına vardığında ise ben ne yapıyorum diye durup düşünebilirsin ve yemekten vazgeçersin. Şu halde günde 3 öğün yemek yiyen birisi sürekli yemek yiyen birisinden çok daha avantajlıdır az olan güzel olandır burada, yediğin yemek olsa da zevk alsan da manen bir doyuma ulaşabilirsin. Yemeğini yer yatağına çekilip dinlenir ve tadını çıkarırsın. Aldığın zevk yaşadığın bu manevi doyumun gerisinde kalır perdeleme yapmaz. Dinen her şeyin aşırısı sakıncalıdır, evlenmiş bile olsan zinadan daha günah şeylere yönelebilirsin. Fantezilerini yaparak nefsini beslemek isteyebilirsin bu da gönül ilişkisine zarar verir ve zinadan farklı değildir. Din üstünden gidiyorum ancak insan doğasında da zaten bu vardır dinde bu doğaya uygun hareket edilmesini söyler. Yaşadığın geçici zevkler hevesler seni dünyaya bağlayan zincirlerdir, aşk ve sevgi ise bunun aksidir maddiyata maddeye olan sevgi değil birbirimize olan temiz sevgi. Cinsel ilişki bu sevgiyi maddileştirir bir bakıma. Nasıl ki bir ailemiz var ve hepimizin annesi dünyanın en iyi annesi :) aynı şekilde bir kişiyle gönül ilişkisi yaşamamız bizim için en doğru seçim olacaktır.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Hayat kadını ile evlenilir mi
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: illüminati

Yasak olan ilişkiden bahsediyorsun. Bir mal düşün bu ev olur araba olur ve malı her gün birisi gelip kullansın kimse sahiplenmesin. Bu mümkün olabilir mi sence. Veya sen sahip olduğun şeyi başkasına verir misin paylaşır mısın. Senin kullandığın ürünü ben de kullanmak istemeyebilirim, kullandığın ürün her ne kadar ihtiyacını gideriyor olsa da sana has özellikleri vardır. Cep telefonu alırken dahi şekli özellikleri yani her birini hızlıca gözden geçirir ve işte bu bana hitap ediyor deriz. Hatta bu öncelikli olur bizim için bu yüzden sar değeri nedir, ses kalitesi seviyesi nedir acaba diye merak etmeyebiliriz. Onu beğenmemiz için telefonun mükemmel bir şekilde iletişim aracı özelliğini yerine getirmesi gerekmeyebilir. Doğru olan bir kişiyi de bulman gerekir yanlış bir kişiyle evlendiğinde zina yapıyor olmasan bile kötü sonuçları olabilir. İnsanlar maddeye olduğu kadar birbirlerine de bağlanmak isterler. Hatta bu aşırılığa kaçar kimi zaman bir mal gibi sahiplenmek isteriz. Bu yüzden cinayetler işlenir.

Birisi evinize gelip gözünüzün önünde neyiniz varsa alıp götürmek istese nasıl karşılık verirdiniz. Çünkü sahip olduklarımıza aşırı bağlanırız. Evlilik dışı ilişki deyince aklıma tek bir şey gelmiyor, birisiyle evliyim ve bunun haricinde de başkalarıyla görüşebilir miyim? Yoksa evlenmeden istediğimle mi görüşebilmeliyim. Bir çocuğun olsa onu kalkıp başkasına vermek ister misin, çocuğu olmayanlara ver birazda siz sevin de. :) Yukarıda bir arkadaş aslında özetlemiş evlilik işi resmileştiriyor yüzük takıyorsun ve bu bir sahibim var aradığım başka kimse yoktur demeye geliyor kabaca. Dinen merak edersen aslında cinsel bir ilişki değil burada ki yasaklanan şey yasak olan şey bir gönül ilişkisidir zaten cinsel ilişki sırasında bu gönül ilişkisi pekişir. Ancak günümüzde maalesef toplumlar bu ikisini birbirinden ayırt edemiyor, cinsel ilişki nefsani bir duygudur. Aşk ve sevginin eseri değil şeytani bir duygudur ve asla doyuma ulaşamazsın. Yaptıkça azarsın ve öyle bir hale getirir ki bu insanı bir hayvandan daha kötü bir duruma düşebilirsin, düşünmekten bile geri kalan sürekli sevişen insanları düşünsene.

Herkesin birbiriyle seviştiğini düşün birde. Nedir yani amaç gidip gelip birkaç saniyelik zevk mi yaşamak yoksa esas gaye gönül ilişkisi mi. Bunun sonu neresi, ensest ilişkileri yaşayanları sen kınarken onlar bu ilişkiye razı gelebilir öyle görüp yetişmişte olabilirler peki ne düşünürsün onların doğrusu bu deyip es geçer misin. Bir baba kızını cinsel açlığını giderme aracı olarak mı görmeli yoksa sevginin de ayrı ayrı kategorileri var mı. Çok kötü bir örnek verdim ama görüyoruz bazen haberlerde denk geldiğimizde. Madem düşünüyoruz o halde bütün boyutlarıyla ele alabiliriz ben korkmam düşünürken. Gönlünü verdiğin bir kişi insana yeter yetmiyorsa zaten bu sevgiye olan açlık değil cinsel açlıktır ancak gönlün açlığı sevgiye olan açlık cinsel açlığın gerisinde kalmamalıdır. Bahsettiğin ahlak bana göre hayvanlardan farkımızı ortaya koyan kurallardır. Hayvanlardan neden farkımız olması gerekiyor 2 ayaklı olmak yetiyor mu bunu da sen düşün. İnsan kutsal bir varlıktır gelişmesi hayvani özelliklerini törpülemesine bağlıdır. Bir mecazi anlam kullanmıyorum kesinlikle yazdığım gibidir. Sadece cinsel ilişki değil birçok alanda bu kutsallığı koruması için tecrübe kazanmak zorundayız. Beyinde yaşadığımız zevkler bizleri bu kutsallıktan uzaklaştırıyor, sürekli bir şeyler yemek dahi dinen hoş karşılanmaz. Bir şeyin doğru mu yanlış mı olduğunu anlamak için onu gözünde çoğalt, azı sana hoş görünen güzel görünen bir şeyin çoğu kötü görünebilir bu sayede anlayabilirsin. Midene bir alet taksalar ve yediklerini sürekli geri boşaltman mümkün hale gelse, saatler boyunca yemek yediğini düşün. Bir doyum noktası olmaz çünkü sahte bir olgudur bu. Bir yanılsamadır. Yedikçe yiyesin gelir ancak bu sahteliğin farkına vardığında ise ben ne yapıyorum diye durup düşünebilirsin ve yemekten vazgeçersin. Şu halde günde 3 öğün yemek yiyen birisi sürekli yemek yiyen birisinden çok daha avantajlıdır az olan güzel olandır burada, yediğin yemek olsa da zevk alsan da manen bir doyuma ulaşabilirsin. Yemeğini yer yatağına çekilip dinlenir ve tadını çıkarırsın. Aldığın zevk yaşadığın bu manevi doyumun gerisinde kalır perdeleme yapmaz. Dinen her şeyin aşırısı sakıncalıdır, evlenmiş bile olsan zinadan daha günah şeylere yönelebilirsin. Fantezilerini yaparak nefsini beslemek isteyebilirsin bu da gönül ilişkisine zarar verir ve zinadan farklı değildir. Din üstünden gidiyorum ancak insan doğasında da zaten bu vardır dinde bu doğaya uygun hareket edilmesini söyler. Yaşadığın geçici zevkler hevesler seni dünyaya bağlayan zincirlerdir, aşk ve sevgi ise bunun aksidir maddiyata maddeye olan sevgi değil birbirimize olan temiz sevgi. Cinsel ilişki bu sevgiyi maddileştirir bir bakıma. Nasıl ki bir ailemiz var ve hepimizin annesi dünyanın en iyi annesi :) aynı şekilde bir kişiyle gönül ilişkisi yaşamamız bizim için en doğru seçim olacaktır.

Yani telefon almadan önce gidip biraz denersınız, test edersiniz, dokunursunuz vsvs. Almadan once test etmek neden yanlış olsun?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: .fcan

quote:

Orijinalden alıntı: illüminati

Yasak olan ilişkiden bahsediyorsun. Bir mal düşün bu ev olur araba olur ve malı her gün birisi gelip kullansın kimse sahiplenmesin. Bu mümkün olabilir mi sence. Veya sen sahip olduğun şeyi başkasına verir misin paylaşır mısın. Senin kullandığın ürünü ben de kullanmak istemeyebilirim, kullandığın ürün her ne kadar ihtiyacını gideriyor olsa da sana has özellikleri vardır. Cep telefonu alırken dahi şekli özellikleri yani her birini hızlıca gözden geçirir ve işte bu bana hitap ediyor deriz. Hatta bu öncelikli olur bizim için bu yüzden sar değeri nedir, ses kalitesi seviyesi nedir acaba diye merak etmeyebiliriz. Onu beğenmemiz için telefonun mükemmel bir şekilde iletişim aracı özelliğini yerine getirmesi gerekmeyebilir. Doğru olan bir kişiyi de bulman gerekir yanlış bir kişiyle evlendiğinde zina yapıyor olmasan bile kötü sonuçları olabilir. İnsanlar maddeye olduğu kadar birbirlerine de bağlanmak isterler. Hatta bu aşırılığa kaçar kimi zaman bir mal gibi sahiplenmek isteriz. Bu yüzden cinayetler işlenir.

Yani telefon almadan önce gidip biraz denersınız, test edersiniz, dokunursunuz vsvs. Almadan once test etmek neden yanlış olsun?

Aslında telefon ve diğer örnekleri farklı açıdan olaya yaklaşmak isterken istemeden değinmek zorunda kaldım sonradan pek iyi örnekler olmadığını anladım çünkü yanlış yerlere çekilebileceği aklıma geldi. Peki test edelim nişan takmak bunun için var zaten, her insan mükemmeldir kafasında tahtaları eksik değilse herkes birbiriyle uyum sağlayabilir. Ama yine de belli bir aşama olaması iyi bir şey birbirini tanırsın. Cinsel yönden mi test edelim diyorsun peki kadınlara da soralım o halde bu soruyu ne diyecekler sence, beni çok sevsin bana sahip çıksın beni korusun güçlü bir duruşu olsun gibi şeyler söylerler. Cinsellik var ama zevk almak için mi var sence o halde neden orgazm çok kısa süreli oluyor, bak geçici olan her şey çok kısa sürelidir bu evrende ki dünyada ki hayatın sana gösterdiği bir ipucu. Yemek yemenin 10 dakikayı geçmediği gibi. Zaten bir şeyden çok zevk alıyor olsan bile fazlasından daima sıkılırsın. Seni zehirleyen sigarayı bile zevk aldığın için içersin ama kimin ardı ardına sigara yaktığını gördün. Her şeyin bir usulü vardır yolu yordamı vardır. Neden günümüzde insanlar birbirlerine bir cinsel obje olarak bakıyorlar da kendilerini sevecek hayat arkadaşı olacak duygularını paylaşacak birisini aramıyorlar.

Bu kayıp edilen bir değer değil midir. Deneme şansın yok çünkü bu deneme süresini nasıl tayin edeceksin, deneye deneye evlenmekten vazgeçen uyanıklar türedi neden evleneyim ki diyor nasıl olsa kendimi istediğim kişiyle tatmin ediyorum. Bir insan diğer insanı bir tatmin aracı olarak görüyor. Düşünsenize bir kız çocuğunuz oldu bin türlü emek vererek yetiştiriyorsunuz sonra azgının birisi çıkıp ona kötü gözle bakıyor fantezilerini gerçekleştirmek istediği bir kurban arıyor. Cinsellik benim inandığım dine göre bir tuzaktır da aynı zamanda cinsellikten zevk almıyor olsaydık kim evlenirdi aksine erkek kadın kutuplaşması had safhada olurdu. Aynı yatağı paylaşıyorsun sürekli seks mi yapıyorsun hayır belki günlerce yapmazsın ama yinede birlikte yatarsınız çünkü bir bütünün yarısıdır insan, kendisini tamamlayan birisiyle bütünleşir. Evlilik sayısı hızla düşmekte sebebi işte cinsellik tarafı ön plana çıkartılıyor, en güzeli olsun vücut yapısı manken gibi olsun, yakışıklı olsun, 1000 tane deneyip en iyisini alayım hayırdır manavdan karpuz mu seçeceğiz.

İnsan olsa düzgün ahlaklı olsa, doğru söz söyleyen olsa, dedikodu yapmayan olsa, seni paran için sevmese bunlar kafi gelmiyor mu. İnsani yönleri neden unutturuyor birileri çünkü insanlıktan çıkalım diye hayvanlaşalım diye şeytani düşüncelere hakim ve elinde güç olan dünya liderleri tezgahlamakta bu oyunları Amerikan başkanları bile var bu işin içinde kaynakta verebilirim. İnsanların en zayıf noktası cinselliğe olan zaaflarıdır ve insanları köleleştirmek için bunu sonuna kadar kullanıyorlar hatta bizzat eski bir Amerikan başkanı bunu çıkıp basına açıklama yaparak itiraf etti ve özür diledi. Biz son dönemlerde hani tecavüzlerle gündemi takip ediyoruz ama Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinin liderleri bizzat çocukları cinsel ilişkiye maruz bırakarak planlı bir şekilde deneylerine alet etmişlerdir bu ülkede öyle bir şey yapılsa yapılmaya kalkışsalar kıyamet kopar ama Amerika da basında sıkça dile geldi mahkemeler açıldı mağdurların kimisi öldürüldü bir tane bile yargılanan adam olmadı. Neden evleneyim, neden cinsellik serbest olmasın, neden oramı buramı açmayayım, neden göbeğim var inan bana bu düşüncelerin çoğunu ve daha fazlasını batı bize medya aracılığıyla empoze etmekte. Yani sorgulama yapma düşünme demiyorum ama şu global iletişim araçları çıktı çıkalı her şey çok değişti insanlar aslında sorgulamaya isyan etmeye başlamadılar bunlar servis edilen şeyler. Bir örnek vereyim yeni gençlik pek bilmez bilir de tanık olmamıştır, bu ülkede gençler Müslüm Gürses gibi sözde babaları dinleyip arabesk dinleyip vücutlarını parçalıyorlardı, her tarafında jilet izi olan eski bir nesil kaldı ortada. Yeşil çam filmleri hep kötü sonla biterdi tecavüzler ölümler hainlikler hiç bitmezdi, neden film sektörü gelişmedi o kadar film çevirdiler 50 sene olmuş hala eskisinden daha iyi filmler yapamıyorlar. Neden aile değerleri sevgiye dayalı saygıya dayalı filmler çevrilmiyor biz sanıyoruz ki işte arz talep meselesi tamam bir nebze öyle ama sadece işin bu boyutu yok işte. Şiddet ve cinsellik insanın kolayca meyil ettiği ve aklımızı uyuşturan şeylerdir. Boşanma davaları da epey bir artmış evlen kop 2 ay sonra boşan, 10 sene boyunca gezip tozup sonra evlenmekten vazgeçenler türedi. 10 sene nedir bana birisi izahını yapsın heves geçirme işte bunun adı, telefon değiştirir gibi eş değiştirme sevgili değiştirme ben burada hiç insani bir taraf göremiyorum.

• Evlilik anlayışı yokken cinsel ilişkiler yaşanıyordu, medeniyet hayatımıza evliliği de getirdi, yani illa evlenmek zorunda değildir insan, evliliği oluşturan bir olgudur cinsel ilişki. Tabiî ahlâki boyuta girmeden yazıyorum.

• baştan sona doğru teker teker gidiyorum. kimsenin okuyacağını zannetmediğimden sana yazdım ki boşa gitmesin günah.

ahlak: Bir toplum içinde kişilerin uymak zorunda oldukları davranış biçimleri ve kuralları.

ahlak, bir toplumdaki kurallar geçmişte uygulanıp topluma uyup uymadığı görülmüş bazı sosyal uygulamalar ve kültür üzerinde kurulmuş bir kavram. aslında tamamiyle kültür üzerine kurulu. "biz büyüklerimizden böyle gördük" cümlesi 1. genel kanı hareket noktamız; "büyüklerimiz öyle bir uygulama yapıyorsa bir bildikleri vardır" cümlesi de tartışmaya fırsat vermeyen 2. genel kanı bitirici söz.

Bu 2 genel kanıyı dumura uğratacak çıkarım;
    Toplumların kültürleri içinde bulundukları insanlara mutlak "yarar" gözetmez. Örnek vermek gerekirse bazı afrika kabilelerin kendi pisliğini yemesini bahane ederek tavuk ve yumurtasını yememesi, Kadın sünnetleri, bazı kızılderili kabilelerinin beyazların aşırı üstünlüğüne rağmen soyları tükenene kadar savaşmaya iten yüksek şeref, onur değerleri, bizim toplumun hastalar için "hocaya götürsek de üflese" diyerek hastaneyi reddetmesi adeti gibi bir çok kültürel uygulama zararlı olabilir.

Buradan da evlilik dışı ilişkiye gelirsek, bizim kültürde olmaz deniliyorsa bunun doğru olup olmadığını anlamak için insanlarımıza yarar sağlayıp sağlamadığına bakarız. evlilik dışı ilişkiyi evlenmeden öncesi ve sonrası 2ye ayırmak gerekir.

1. evlilik döneminde zina
    Evlenmek: Erkekle kadın, aile kurmak için yasaya uygun olarak birleşmek. eğer kişi zina aile yapısını bozmuyorsa davranışına yanlış diyemeyiz. nice "geniş" insanlar var (çevremde 1-2 tane biliyorum) bir şekilde ailesini bozmamış geçinip giden. en nihayetinde herkesin aileye, dost bildiği bir eşe ihtiyacı var ki aile olmaksızın yaşayan insanların hasta olmaya daha yatkın olduğunu düşünürsek devlete de bir şekilde yük olarak yansır.

2. evlilik öncesi zina
    okuduğum bir biyoloji temalı kitapta kadınların kızlık zarları onların ilk cinsel deneyimlerini acılı olmasına neden olduğundan kadınları daha seçici davranmaya yönelttiğini yazıyordu. ama bu sadece bir tez. Kendi deneyimlerimden şunu söyleyebilirim; bu duyguyu ne kadar bastırırsanız bastırın bir yerden patlak veriyor. bizim kültürde cinsel deneyim yaşamamış kadının böyle yapması durumunda cinsel organının sürekli istekli olabileceği öngörüsü var kanımca. Ancak kadın-erkek birbirlerini çok sevmişlerse bir çift oluşturacak noktaya gelmişlerse cinsel ilişkiye girip birbirlerini tatmin edip etmediklerini tartabilir böylece bir ömür boyu sürebilecek mutsuz evliliğe girmemiş olurlar ve bu davranışa doğru diyebiliriz. ama bu evlilik öncesi zina konusunda kendimde yeterli bilgi ve deneyim görmüyorum ve kesin konuşamıyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: avcılarınavcısı

baştan sona doğru teker teker gidiyorum. kimsenin okuyacağını zannetmediğimden sana yazdım ki boşa gitmesin günah.

ahlak: Bir toplum içinde kişilerin uymak zorunda oldukları davranış biçimleri ve kuralları.

ahlak, bir toplumdaki kurallar geçmişte uygulanıp topluma uyup uymadığı görülmüş bazı sosyal uygulamalar ve kültür üzerinde kurulmuş bir kavram. aslında tamamiyle kültür üzerine kurulu. "biz büyüklerimizden böyle gördük" cümlesi 1. genel kanı hareket noktamız; "büyüklerimiz öyle bir uygulama yapıyorsa bir bildikleri vardır" cümlesi de tartışmaya fırsat vermeyen 2. genel kanı bitirici söz.

Bu 2 genel kanıyı dumura uğratacak çıkarım;
    Toplumların kültürleri içinde bulundukları insanlara mutlak "yarar" gözetmez. Örnek vermek gerekirse bazı afrika kabilelerin kendi pisliğini yemesini bahane ederek tavuk ve yumurtasını yememesi, Kadın sünnetleri, bazı kızılderili kabilelerinin beyazların aşırı üstünlüğüne rağmen soyları tükenene kadar savaşmaya iten yüksek şeref, onur değerleri, bizim toplumun hastalar için "hocaya götürsek de üflese" diyerek hastaneyi reddetmesi adeti gibi bir çok kültürel uygulama zararlı olabilir.

Buradan da evlilik dışı ilişkiye gelirsek, bizim kültürde olmaz deniliyorsa bunun doğru olup olmadığını anlamak için insanlarımıza yarar sağlayıp sağlamadığına bakarız. evlilik dışı ilişkiyi evlenmeden öncesi ve sonrası 2ye ayırmak gerekir.

1. evlilik döneminde zina
    Evlenmek: Erkekle kadın, aile kurmak için yasaya uygun olarak birleşmek. eğer kişi zina aile yapısını bozmuyorsa davranışına yanlış diyemeyiz. nice "geniş" insanlar var (çevremde 1-2 tane biliyorum) bir şekilde ailesini bozmamış geçinip giden. en nihayetinde herkesin aileye, dost bildiği bir eşe ihtiyacı var ki aile olmaksızın yaşayan insanların hasta olmaya daha yatkın olduğunu düşünürsek devlete de bir şekilde yük olarak yansır.

2. evlilik öncesi zina
    okuduğum bir biyoloji temalı kitapta kadınların kızlık zarları onların ilk cinsel deneyimlerini acılı olmasına neden olduğundan kadınları daha seçici davranmaya yönelttiğini yazıyordu. ama bu sadece bir tez. Kendi deneyimlerimden şunu söyleyebilirim; bu duyguyu ne kadar bastırırsanız bastırın bir yerden patlak veriyor. bizim kültürde cinsel deneyim yaşamamış kadının böyle yapması durumunda cinsel organının sürekli istekli olabileceği öngörüsü var kanımca. Ancak kadın-erkek birbirlerini çok sevmişlerse bir çift oluşturacak noktaya gelmişlerse cinsel ilişkiye girip birbirlerini tatmin edip etmediklerini tartabilir böylece bir ömür boyu sürebilecek mutsuz evliliğe girmemiş olurlar ve bu davranışa doğru diyebiliriz. ama bu evlilik öncesi zina konusunda kendimde yeterli bilgi ve deneyim görmüyorum ve kesin konuşamıyorum.

Konuyu çok genış olarak ele almıssınız,teşekkürler.

Zınayı doğru gören, batılı devletler buna sizce nasıl önlemler almaktadır?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• sen ne düşünüyorsun toplumun bi bireyi olaraktan ?

bir ablan oldugunu varsayalım veya kız kardesin veya yeğenin toplumdan bi birey ile evlilik dışı ilişki yaşasa zina ne düşünürsün ?

yanlışsa nie yanlış dersin ? normal bir durumsa yanlış görülmesi neden ?

sonuçta toplumu oluşturan bir bireysin

soruya bir cevab bekliyorum kacamak zırvalar yazmadan
  • kawasakizx6r K kullanıcısına yanıt
    Ben kendime müslümanım. Kendi sorduğum soruyu cevaplamam.
  • bir fikrim yok
  • quote:

Orijinalden alıntı: .fcan

Bir toplumda, evlilik dışı ilişkinin, doğru görülmemesinin nedeni nedir? Ahlak felsefesi yaparak doğru ve yanlış diyebilir miyiz?

Zina* yapan kişileri sopalamayı emreden üstüne üslük bu vahşi eylemin soğukkanlılıkla izlenmesini öğütleyen inançları, ahlak felsefesi yaparak yanlış diye nitelendirebiliriz.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • tek bir cevabı vardır
    o da dindir
    din olmasa kim umursar ?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.