Şimdi Ara

Evirmeyen(noninverting) Yükselticide (741 li) çıkışın sıfıra gitmesi. Neden?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.190
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Giriş 100mv 20 hz de sorun yok (1+2/1 den 3 kat yükseltiyor). Ancak girişi 30 hz ve daha yukarısına aldığımda çıkış sapıtıyor.Önce çok yüksek ardından yavaş yavaş sıfıra iniyor ve sıfırda sabit kalıyor. Bu durum frekans yerine giriş voltajı artırıldığında da yaşanıyor. Bu durumu kesmenin kısmi bir yolu +- besleme voltajını artırmak; ancak bildiğim kadarıyla LM741 +-15 volt veya yalnız 30volt ile beslenir. Bunlar göz önüne alındığında bu sorunun Nedeni nedir? Bu sorunun üstesinden gelebilmek için ne yapmam gerekli?
    Devre

100mv 20hz

100mv 40hz

200mv 20hz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hkacmaz -- 18 Şubat 2012; 20:50:27 >

• Bu amplifier değil Schmitt comparator olmuş, opamp'in girişlerini ters bağlamışsın. Pozitif geribesleme yapıyorsun dikkat edersen.
  • quote:

Orijinalden alıntı: PHaLaNX.

Bu amplifier değil Schmitt comparator olmuş, opamp'in girişlerini ters bağlamışsın. Pozitif geribesleme yapıyorsun dikkat edersen.

opamp ı bilerek bu şekilde bağladım çünkü giriş sinyalini evirmesini istemiyorum.Ancak 20hz de sinyali gayet güzel yükseltiyor.Yanlışım varsa düzeltin schmitt trigger dan mı bahsetmek istediniz?Zira schmitt comparator diye birşey bilmediğim gibi nette de bu şekilde birşey bulamadı.
    100mv 150hz

R2 ye paralel 10nf bağlayınca 150hz e kadar stabil çalışıyor; ancak yine yeterli değil benim için.Zira 4mhz e kadar stabil çalışmasını istiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hkacmaz -- 18 Şubat 2012; 21:18:19 >

• @hkacmaz
    Opamp'ı ters bağlamanız eviren-evirmeyenden değil , geri besleme dirençlerinin tersliğinden.
    Siz evirmeyen tarafın geri besleme dirençlerini , eviren tarafta olması gereken şekilde yapmışsınız.

Yapmak istediğiniz :

ekleme : Yapmak istediğiniz şeyi tam anlamamışım.Tek yanlış da o değil aslında.
    Sinyali direkt toprağa veriyorsunuz.
    Evirmeyen amfi yerine fark amfisi yapıyorsunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pea. -- 18 Şubat 2012; 21:50:16 >

• quote:

Orijinalden alıntı: hkacmaz

quote:

Bu amplifier değil Schmitt comparator olmuş, opamp'in girişlerini ters bağlamışsın. Pozitif geribesleme yapıyorsun dikkat edersen.

opamp ı bilerek bu şekilde bağladım çünkü giriş sinyalini evirmesini istemiyorum.Ancak 20hz de sinyali gayet güzel yükseltiyor.Yanlışım varsa düzeltin schmitt trigger dan mı bahsetmek istediniz?Zira schmitt comparator diye birşey bilmediğim gibi nette de bu şekilde birşey bulamadı.
    100mv 150hz

R2 ye paralel 10nf bağlayınca 150hz e kadar stabil çalışıyor; ancak yine yeterli değil benim için.Zira 4mhz e kadar stabil çalışmasını istiyorum.

Evet Schmitt trigger veya comparator, ikisi de hysteresis'li comparator anlamına geliyor. Devrede opamp'in + ve -'sini yer değiştirmeniz gerek, bu durumda kazanç dediğiniz gibi 3 olacak. Ayrıca 741 4 MHz'de işe yaramaz, düşük frekans uygulamaları için müsaittir. 4 MHz'de çalışan opamp'ler mevcut, ama bu frekansta Proteus'un sağlıklı sonuç vermeme ihtimali yüksek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 18 Şubat 2012; 22:33:35 >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: hkacmaz

quote:

100mv 150hz

Evet Schmitt trigger veya comparator, ikisi de hysteresis'li comparator anlamına geliyor. Devrede opamp'in + ve -'sini yer değiştirmeniz gerek, bu durumda kazanç dediğiniz gibi 3 olacak. Ayrıca 741 4 MHz'de işe yaramaz, düşük frekans uygulamaları için müsaittir. 4 MHz'de çalışan opamp'ler mevcut, ama bu frekansta Proteus'un sağlıklı sonuç vermeme ihtimali yüksek.

yüksek frekanslarda çalışan opamplara örnek verebilir misiniz?

teşekkürler

• quote:

Orijinalden alıntı: pea.

@hkacmaz
    Opamp'ı ters bağlamanız eviren-evirmeyenden değil , geri besleme dirençlerinin tersliğinden.
    Siz evirmeyen tarafın geri besleme dirençlerini , eviren tarafta olması gereken şekilde yapmışsınız.

Yapmak istediğiniz :

ekleme : Yapmak istediğiniz şeyi tam anlamamışım.Tek yanlış da o değil aslında.
    Sinyali direkt toprağa veriyorsunuz.
    Evirmeyen amfi yerine fark amfisi yapıyorsunuz.

Çok sağolun hocam.Sorun okadar basitmiş ki ama dikkatsizlikten işte kafayı yedirtme neticesine kadar getirebiliyor insanı.:ok sağolun.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • devre yanlış değil, tina da normal sonuç verdi.

• devreyi görmedim ama 30 mhz 741 için fazla max 1-1,2 mhz arasında stabil çalışıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: nowanda

devre yanlış değil, tina da normal sonuç verdi.

@hkacmaz

Bahsettiğiniz kazançlarda (3-4 gibi) AD847/827 gibi 50 MHz'lik bir opamp işinizi görecektir.

@nowanda

SPICE'ta frekans analizi yaptığın zaman, devrenin small-signal yani lineer modda çalıştığını varsayıyorsun, halbuki bu devre lineer değil. Dolayısıyla bu sonuç bir anlam ifade etmiyor ve yanlış. Non-linear transient veya non-linear DC sweep analizi yaparsan gerçeğe daha yakın bir sonuç alabilirsin.

• dostum, lineer,nonlineer çok zaman ayırdığım bir konu değil, tam bilmiyorum. fakat iki direnç ve bir opamptan oluşan bir devrenin nonlineer olmaması gerektiğini düşünüyorum. çünkü bu elemanlar lineer kabul edilen elemanlar.
    ayrıca devrenin nonlineer olduğunu kabul etsek bile, nonlineer olması çalışmasını nasıl engelliyor bir sebeb bulamadım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: nowanda

dostum, lineer,nonlineer çok zaman ayırdığım bir konu değil, tam bilmiyorum. fakat iki direnç ve bir opamptan oluşan bir devrenin nonlineer olmaması gerektiğini düşünüyorum. çünkü bu elemanlar lineer kabul edilen elemanlar.
    ayrıca devrenin nonlineer olduğunu kabul etsek bile, nonlineer olması çalışmasını nasıl engelliyor bir sebeb bulamadım.

Devrenin nonlineer olması için opamp'in herhangi bir anda saturation durumunda olması yeterli. Burada opamp pozitif geribesleme nedeniyle ya + ya da - beslemeye gidecektir, yani sürekli saturation durumunda. Bu da tabii ki devrenin amplifier olarak çalışmasını engeller, giren sinyalin şekli tamamen bozuluyor.

Lineerlikle ilgili olarak da çıkışı girişine lineer olarak bağlı bir sisteme sinüsoidal bir sinyal girerseniz çıkıştan da aynı frekansta sinüsoidal bir sinyal alırsınız. Bizim devrede ise nonlineerlik nedeniyle çıkışta bir sürü farklı frekans komponenti oluşacak, dolayısıyla lineer frekans analizinin sonucu bize yaramıyor.

Ayrıca simülatorün yaptığı frekans analizinde, girişe uygulanan f frekansında herhangi bir sinyale kurduğunuz devrenin lineer modda çalışıldığı varsayılarak oluşturulmuş modellerden hesaplanan transfer fonksiyonu uygulanıyor. Burada SPICE'ın bulduğu yaklaşık fonksiyon, lineer modelden Vn=Vp kabul edildiği için düşük frekanslarda 1+(Rf/Ri), halbuki bu da yanlış, opamp saturation halinde çünkü.

• evet, opamp'ın sature olması giriş çıkış arasındaki oransal ilişkiyi bozar. fakat hesaba göre saturasyondan uzak görünüyor. 1Vpp girişte ,çıkış +3,-3 bandında kalıyor.ama sen de çok eminsin, deneyip görmek lazım.sonuçları yazarım.
  • Devrenin transient simülasyonu:

@hkacmaz

4 MHz'de ne yapacaksınız merak ettim, gizli değilse tabii.
  • @PHaLaNX

3-4mhz de çalışan bir sensörün kullanıldığı bir sistem de kullanacağım için opamp ın da en az onun kadar hatta ondan daha hızlı çalışması gerektiğini düşünüyorum.
  • @nowanda

simulasyona bakma sen. geri beslemeli devrelerde 2 basit kural vardır.
    1.si negatif geri besleme amplifikasyon sağlar
    2.si pozitif geri besleme osilasyona götürür.

dolayısı ile devre yanlış...
  • quote:

Orijinalden alıntı: r2d2droids

@nowanda

simulasyona bakma sen. geri beslemeli devrelerde 2 basit kural vardır.
    1.si negatif geri besleme amplifikasyon sağlar
    2.si pozitif geri besleme osilasyona götürür.

dolayısı ile devre yanlış...
    denedim çalışmıyor. bilgi için teşekürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nowanda -- 19 Şubat 2012; 23:33:31 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.