Şimdi Ara

Evangelion 3.0 You can (not) redo

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.023
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Shinji uyandığında tüm eski arkadaşlarının ondan nefret ettiklerini görür ve Rei'yi kurtaramadığı gerçeğiyle travmaya girer. Yanına sığındığı Kaworu ile karşılaşması ise onun ilk defa gerçek sevgiyi ve güveni tatması ile sonuçlanacaktır. Öte yandan dünyanın %99'unu yokeden felaketi yarattığını öğrendiğinde, yapabileceği tek seçim Kaworu'nun ona sunduğu teklifle EVA 13'ü uyandıracak ritüeli birlikte gerçekleştirip Dördüncü Darbe'yi tetikleyerek önceki yıkımı yeni bir yıkımla düzeltmek ve böylece dünyayı yeniden yaratmak olacaktır. Bu seçim, onu Asuka ile karşı karşıya getirirken Shinji'nin babası Gendou'nun dünyanın kaderi için biçtiği planı daha yeni başlamaktadır

Üç rebuild filmini de izledim ve içlerinden Shinji'ye en çok üzüldüğüm film bu oldu.İkinci filmin sonunda Rei'yi kurtarmaya çalışıyordu orda bitmişti.
    Kendi yorumumu yazayım (İzlemeyenler bakmasın! Spoiler tuşunu çözemedim):

Ama gel gör ki zavallı çocuk hem onu kurtaramamış hemde dünyanın nerdeyse hepsini yok eden bir felakete yol açmış.Üstüne bir de bütün bu neden olduğu şeyleri düzelteyim derken iyice mahvediyor.Tv serisinde olsa Shinji ye gıcık olmuştum çoktan çünkü sürekli ağlar zırlardı.Ama burda en azından yaptığı hatayı telafi etme girişimi yaptı.Ve en önemlisi bana göre sonunda güvenebileceği birisini buldu.Ama şansız çocuk sonunda yine kaybetti.Açıkçası Kaworu'nun ölmesi en çok üzüldüğüm şey oldu.O kasvetli ortamda öyle sıcak birisini görmek renk katıyordu.Hem de Shinji'nin boynundaki bombayı kendisi almıştı.Farklı ve iyi bir kişiliği vardı yazık oldu.Bu filmin sonu da trajediyle bitti.

Bu film biraz daha duygu yüklü.Savaş sahneleri yine eski filmleri aratmamış ama aksiyon önceki filmlerdeki kadar yok.Özellikle 2. film ile karşılaştırınca çok az aksiyon var.

Eğer TV serisine hiç başlamadıysanız hakkında biraz bahsedeyim.
    IMDB de 8.4 gibi güzel bir puanı var. İzleyipte beğeneceğini düşündüğüm yaş kitlesi +18.Hem de eğer psikoloji ve felseyeyle ilgiliyseniz ve de en önemlisi sorgulayan biriyseniz büyük ihtimal beğeneceğinizi düşünüyorum. Kişilikle, sorgulama mekanizmasının gelişip gelişmemiş olmasıyla alakalıdır daha çok. Takip ettiğin (etmeye çalıştığın) konu fazlasıyla dolaylı olarak anlatılır. En başlarda ''Robotech'', ''Voltron'' vb. gibi mecha türü anime gibi gözükebilir, ancak NGE psikolojik, felsefi hatta dini (her ne kadar bana ters gelse de) bir yapıttır. Son üç bölümü özellikle çılgın attırır, kafanı iyice karıştırır daha sonra bakış açına bağlı olarak zihin açar (yeah!). Serinin bütünü akla ve mantığa diğer animelerden daha uygundur ve daha gerçekçidir,semboliktir.Yani eğer 2015 yılında nükleer bir felaket olsa ve ismi Tevratta geçen melekler dünyaya saldırsa ancak bu kadar olabilirdi dersiniz.Evet ismi Tevratta geçen melekler var.Lilith mesela yani rei'yle birleşen melek tevrata göre eve'den yani havvadan önce yaratılmıştır ama isyan bayraklarını çektiği için cennetten kovulmuştur insanlıktan intikam almaya çalışır falan filan.Ayrıca eğer siyonizm/kabbalah/yahudi mitleriyle ilgeniyorsanız göz atın kesinlikle.Çabuk anlayıp kavranabilecek bir yapım değil.Malum günümüz gençliğindeki yapımlar armut piş ağzıma düş gibisinden.Bu yüzden pek ilgilenen olmuyor.Benim gözlemim yeni nesil animeci pek düşünmeyi sevmez, sorgulamak, ''brain food'' depolamak sevmez. ( genel olarak ). Şu an ki en popüler serilere baktığımızda bunu görüyorüz mesela (Sword art online falan nedir abi?).TV serisini büyük ihtimal bir kez izleyip internetten biraz bilgi aldıktan sonra bir tekrar yapsanız ne kadar kaliteli bir yapım o zaman anlarsınız.Yapıldığı yılda (1995) anime dünyasında bir devrimdi ve şu an izlediğiniz yapımları NGE sayesinde izleyebiliyorsunuz.diyebilirim.Karakterlerin iç çekişmelerinden dolayı kafa karışıklığı yaşayabilirsiniz.Ruh tahlilleri bana göre en iyi animedir.Yani Evangelion normal bir mecha serisinden çok daha fazladır.

• Çevirmen olarak görüşümü bildireyim: İlk okuduğum izlenimlerin çoğu filmin çok karmaşık olduğu yönündeydi, ki yığınla soru işaretinin üstüne yenilerini eklemiyor değil. Yine de bariz birkaç noktanın açığa kavuşturulması ve Rebuild of EVA'ların kesinkes End of Evangelion'un alternatif sonuna bağlanması açısından önemli bir filmdi. Ama bir yığın eksi de yok değil, zaten artılar gibi bunları da yazıda belirtme gereği duyacağım.

Fragmanların yarattığı beklentinin aksine aksiyon dolu bir film beklememeniz gerekir. (Ki orijinal fragmandaki hiçbir sahne filmde yeralmıyor) Bir devam filminden ziyade çöpe atılmış bir senaryonun yerine çekilen yeni bir 3. bir filmin sadece ilk yarısı gibi duran Q daha çok Shinji ve Kaworu'nun karşılaşmalarına yoğunlaşıyor. (Bu kısımların TV serisinde şu an bile yetersiz ve aceleye getirilmiş bulduğum kısma yeni bir bakış getirdiği ve bu karşılaşmayı olması gerektiği haliyle sunduğunu söyleyebilirim) Öte yandan tekrar vurgulayayım, Q senaryosunun sıfırdan yeniden yazıldığı belli olan bir film. (Ki bunu ilk fragmandaki sahnelerin hiç kullanılmamasının yanısıra Hideaki Anno'nun 2. filmin Blu Ray/DVD'si çıktığında halen 3. filmin senaryosunu bitirmediğine dair açıklamasından çıkartmamız mümkün)

Akio Ootsuka ve Sawashiro Miyuki gibi isimlerin seiyuu kadrosuna katılmalarına rağmen göründükleri süreler çok kısa (cameo'dan halliceler) ve yeni karakterler hakkında fikir sahibi olacak denli vakit geçiremiyoruz. Rei'nin figürandan hallice varlığı -kanımca- 3. filmin en gereksiz öğelerinden birisi aynı zamanda.

Q eğlence ve aksiyon faktörünün yanısıra Shinji'nin karakter gelişimi konusunda önceki Rebuild of EVA filmlerinin açık ara gerisinde bir görüntü çiziyor. Daha başka bir tabir ile, akıcılık ile hikaye anlatımı arasındaki denge tam olarak tutturulamıyor. Shinji filmin daha başından TV serisinin son çeyreğine geri dönüyor ve bu anlamda film Shinji'nin hikayesine TV serisindeki kadarına sadece annesinin sırrını doğrudan şekilde öğrenmesi kadarı ile katkıda bulunmuş oluyor.

Ortalamanın üstünde bir film olduğunu düşünmekle birlikte anlamlandıramadığım durumlar yok değil. (EVA pilotları dışında Third Impact'den sağ çıkan herkesin yaşlanmalarının tam olarak hissettirilememesi gibi bir durum var ki animasyon hatası olarak bile adlandıramıyorum) Fuyutsuki'nin gösterdiği doğum sonrası fotoğrafında Yui'nin yanındaki kişinin Asuka'nın mı yoksa Mari'nin mi annesi olduğu, Mari'nin gizli bir amaç taşıyıp taşımadığı, Shinji'nin uzaya ne ara, neden ve kimin tarafından gönderildiği, SELEE'nin EVA 05'leri neden kullanmadığı, EVA 07'yi neden görmediğimiz, Wunder'in içinde Plug Suit ile çalıştırılan EVA 01'in neden kontrolden hiç çıkmadığı, Misato'nun Wunder'i nerede bulup yaptırdığı, Nemesis Serileri'nin tam olarak ne olduğu, Gendou'nun Fuyutsuki ve Kaworu dışında hiçbir yancısı yokken nasıl hala tüm NERV operasyonlarını kontrol edebildiği yada Gendou'nun Third Impact'den önce olan tüm olay akışını nasıl öğrendiği gibi düzinelerce plothole var ki bunların açıklamalarının sonraki filmle verileceğini düşünmek kanımca saflık olur) Film 2. filmden sonra dünyanın %99'unun ölmüş olması haricinde hiçbir şeyi açığa kavuşturmaya çalışmıyor. Hal böyleyken görsel olarak vasatın üstünde ama Japonya'daki izleyicilerin bile şu an neler olup bittiği konusunda bir fikrinin olmadığı bir karambol ortaya çıkıyor.

Filmin en saygı duyabileceğim kısmı ise, GAINAX'ın EVA'dan önceki son işi olan ve fi tarihinde ülkemizde de yayınlanan Nadia: Secrets of Blue Water'e saygı duruşları. Wunder'in kalkışı ve Nemesis serilerinden birisiyle girdiği savaştaki aksiyonlar insanın aklına ister istemez Nadia'yı getiriyor ve tam da o kısma konulan müzik Nadia OST'una ait olduğu için bu durumu dayanaklıyor. Zaten Nadia'nın ilham kaynağının Uchuu Senkan Yamato olması ve Hideaki Anno'nun bu serinin 2012-2013 arasında gösterilen Remake'i Uchuu Senkan Yamato 2199'un bir kısmına imza atmış olması gibi bir durum söz konusu. Hal böyleyken filmi Hideaki Anno'nun köklerine dönüşü konusunda işaretler vermesi gibi okumak da mümkün.

Ayrıca filmin başında çıkan ve Ghibli stüdyosuna hazırlatılan kısa film, Hideaki Anno'nun pek çok sevdiği (Zaten bir başka GAINAX yapımı Otaku no Video'da de olduğu üzere Hideaki Anno bu filmin ilk gösterimin yapılacağı gün kendi ve arkadaşlarıyla sokakta gecelemesine gönderme yapar) Nausicaa filmine gönderme yapıyor ve Rebuild of EVA yada TV serisinden önceki alternatif geçmişte Nausicaa'daki olayları EVA'ya köprülemeye çalışıyor. Yada en azından bana öyle geldi zira şu an Giant God Warriors adlı bu kısa filmin ne için orada olduğuna dair teorilerin bini bir para.

Rebuild of Evangelion ayrılan zamanın hakkını veren yapımlar olduğunu ve pek çok konuda orijinal hikayeye tamamlayıcı yanlar içerdiğini bana düşündürtmesine rağmen TV serisinin metodik sorunlarından tamamen kurtulamamış bir görüntü arzediyor. Son filmi hala izlememiş olsak da, çemberin tümüyle tamamlanmasının tek filmde başarılması bana olması gelmiyor ve Kaworu'nun "Yeniden karşılaşacağız" demesi bana 2015'e yeni bir EVA Remake'i ile girilmesi ihtimali konusunda beni ciddi ciddi düşündürüyor. Son tahlilde Rebuild of EVA, TV serisiyle birlikte düşünüldüğünde değer kazanan öte yandan muhtemelen bir başka EVA projesi olmadığı sürece çemberi tamamlamak konusunda fazlasıyla eksik kalacağını düşündüğüm, fazlasıyla aceleye geldiği belli bir yapım şu an itibari ile.

Şu an itibariyle 3. filmin benim için en büyük önemi Wunder üzerinden yapılan Nadia göndermesi diyebilirim.

7 / 10

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akuma_Blade -- 7 Kasım 2013; 8:21:09 >

• Akuma_Blade kullanıcısına yanıt
    Yorumun için çok teşekkürler.Çok güzel bir inceleme olmuş yine.Keşke bende bir filmi izleyip böyle analizler çıkarabilsem ama hep bir kenara atarım öylece.Asıl konuya geleyim.Bugün redditin anime bölümünde gezerken bir habere rastladım.3.33 diye bir söylem var.Ocak ayında tam tarihini duyuracaklarmış.Kaynak:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=548670971869405&set=a.458428897560280.1073741825.137209483015558&type=1&theater Evangelion filmlerinin official U.S facebook sayfası olduğu yazılı.Bu bir devam filmi değil sanırım? Aynı filmin isim değiştirerek ABD sinemalarında gösterimi gibi geldi bana.Yanlış mıyım?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KanameSama -- 12 Kasım 2013; 6:25:56 >

• 1.11, 2.22, 3.33 bunlar zaten ev sinemasına çıkartılan versiyonların isimleri oluyor. Senin Blu Ray'den izlediklerin zaten onlar. Ha bu arada... Sıcak sıcak bir haber paylaşayım da tam olsun:

Bu hafta Khara, Kasım ayının ortalarında 4.0'ın yeni teaser'ini yayınlayacağını duyurdu. (İlk teaser 3.33'ün sonunda yayınlanmıştı)

2 gün önce de bir sinema şirketi Rebuild of EVA'nın yayın tarihini kazara sızdırdı: 31 Aralık 2014

Resim bu sızdırılmış metne ait ve sayfanın üstünde adından şu ana dek hiç bahsedilmeyen EVA Unit 7 ve altında da pilotunu görüyoruz. Muhtemelen de, o tahmin ettiğimiz kişi.

Evangelion 3.0 You can (not) redo

Gelişmeler oldukça sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

• Shinji'nin yaşadığı psikolojik sorunları en iyi yansıtan film olduğunu ve büyük oranda odağı bu olduğu için en sevdiğim Eva yapımı olmakla birlikte (ki Eva benim için overrated serilerin başında gelse de kurgusundaki sorunlara bağlı olarak seriyi sevmemin nedeni karakterlerin psikolojik sorunları olmuştur) hikayenin plot'una yaptığı katkının eksik olduğu ve henüz bir filmin Part 1'i olduğu 4.filmin 3.0 + 1.0 adı ile çıkmasından çok rahat bir şekilde anlayabiliriz.4.film ile filmin plota yaptığı katkı anlamlı olacak olsa da Anno'nun çemberi yeterli ölçüde kapatamayacağı az çok belli.Muhtemel bir remake/devam yapımına kendimizi hazırlamaktan zarar gelmez.Shinji mutlu olmadığı sürece bu işin bitmeyeceği belli.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tavsiye üzerine başladım sardı beni lakin karekterler gıçık geldi bana ayrıca bazı film sahnelerinde necrofili hareketler vardı,yinede 3.0 bekliyorum hadi hayırlısı
  • quote:

Orijinalden alıntı: KaleyDeskop

tavsiye üzerine başladım sardı beni lakin karekterler gıçık geldi bana ayrıca bazı film sahnelerinde necrofili hareketler vardı,yinede 3.0 bekliyorum hadi hayırlısı

Dizisinden mi başlayıp filmlere geçtin yoksa direk filmlerden mi başladın?

Bu seriye o gözle bakmaktan çok psikolojik yönden bakmaya çalış.O karalterlerin çocuk oluşu v.b. gözle bakmaya çalış karakterlere.Tavsiyem o yönde.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Urasawa Gen

quote:

tavsiye üzerine başladım sardı beni lakin karekterler gıçık geldi bana ayrıca bazı film sahnelerinde necrofili hareketler vardı,yinede 3.0 bekliyorum hadi hayırlısı

Bu seriye o gözle bakmaktan çok psikolojik yönden bakmaya çalış.O karalterlerin çocuk oluşu v.b. gözle bakmaya çalış karakterlere.Tavsiyem o yönde.

Dizisindeki bir kaç bölüm filmlerde vardsı tam hatırlamıyorum ama dizi'den başla filmlere geç
    film listesi şöyle

The phrase Evangelion movie could refer to any one of 7 films:

Death and Rebirth, the first of two animated feature films that serve as the conclusion to the Neon Genesis Evangelion anime series
    The End of Evangelion, the second of two animated films that serve as the conclusion to the Neon Genesis Evangelion anime series
    Untitled Evangelion Project, a live action film based on the anime series, announced in 2003
    Rebuild of Evangelion, any of four animated feature films retelling the Neon Genesis Evangelion series and the DaR/EoE movie duology
    Evangelion: 1.0 You Are (Not) Alone
    Evangelion: 2.0 You Can (Not) Advance
    Evangelion: 3.0 You Can (Not) Redo

• quote:

quote:

quote:

Dizisindeki bir kaç bölüm filmlerde vardsı tam hatırlamıyorum ama dizi'den başla filmlere geç
    film listesi şöyle

Death and Rebirth, the first of two animated feature films that serve as the conclusion to the Neon Genesis Evangelion anime series
    The End of Evangelion, the second of two animated films that serve as the conclusion to the Neon Genesis Evangelion anime series
    Untitled Evangelion Project, a live action film based on the anime series, announced in 2003
    Rebuild of Evangelion, any of four animated feature films retelling the Neon Genesis Evangelion series and the DaR/EoE movie duology

Olması gereken sıra diziden başlayıp filmlere geçmek için.Remake bu filmler diye düşünüp Rebuild'den başlamanızdan korkmuştum.Herhalde şu devam meselesini duymuşsundur.

• quote:

quote:

quote:

quote:

film listesi şöyle

Olması gereken sıra diziden başlayıp filmlere geçmek için.Remake bu filmler diye düşünüp Rebuild'den başlamanızdan korkmuştum.Herhalde şu devam meselesini duymuşsundur.

dizi serisi izlenmeli filmlerden bazıları animenin yeniden yapımı son üç film farklı,zaten yapımcıya eleştiri çok karmaşık ve bsonu bağlanmıyor diye

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

film listesi şöyle

dizi serisi izlenmeli filmlerden bazıları animenin yeniden yapımı son üç film farklı,zaten yapımcıya eleştiri çok karmaşık ve bsonu bağlanmıyor diye

Daha da bağlanmaz zaten.Yeni bir remake yaparlar gibime geliyor.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.