Şimdi Ara

Ev Yapımı Notebook Soğutucusu [Bol SS'li]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
295
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhabalar arkadaşlar. Elimdeki malzemeler ile kendimce bir notebook yapmaya karar verdim ve yaptımda güzel oldu gibi sizinde yorumlarınızı merak ediyorum ve birkaç sorumda olacak.

İlk önce resimdeki soğutucunun etkili olabilmesi için bilgisayarın arka kapğını kesip yerine elekli sac tel koyup silikonladım. Silikonlar kötü gözükmesin diye etrafına elektrik bandı sardım öyle dandik gözüktüğüne bakmayın çok sağlam oldu kasaya vida ile sıktım yani taş gibi oldu

Öncelikle ben bu sisteme exstra para harcamadım tamamen elimdeki malzemelerle yaptım yoksa daha güzel olabilirdi Benim evde masaüstü pc yok ve notebooku masaüstü gibi kullandığım için biraz büyük yaptım. Neyse sistemi kısaca anlatayım sağ üst köşedeki fanı saymazsak toplam 6 adet ve hepsi 12v luk fan kullandım. Elimde birçok 12v adaptör vardı ancak amper değerleri düşük bu yüzden 3 tane adaptör kullandım ve kutunun içine koydum kutuyuda soğutucuya yapıştırdım taşırken sorun olmasın diye.

Soğutucuyu tamamen aliminyum folyo ile kapladım ama normal folyolardan biraz kalın yani zeytin yağ tenekelerin biraz daha yumuşak halini düşünün. Resimlerde folyolar biraz lekeli gözükebilir biraz oksitlendiği için öyle olmuş elimde başka yoktu mecbur bunu kullandım. Yan fanları sac demir ile çerçeveledim. Sol tarafıda aynı şekilde yaptım geri kalanını ise tamamen MSI ın kendi kutusundan yapıp aliminyum folyo ile kapladım taş gibi oldu. Fanlar normal soğtuculardan biraz daha ses yapıyor tabi ama ben oyunlarda kulaklık kullandığım için hiçbir ses duymuyorum zaten benim ev otobanın dibinde sanki arabalar evin içinden geçiyor gibi o ses alışmış insanım ben buna mı alışamıcam

Şimdilik adaptörlerin girişine açma kapama düğmesi koydum ama ilerde potansiyometre koymayı düşünüyorum fanların dördü yukarıda 3 yanlarda olacak şekilde montaladım. Kırmızı elektrik bandı alıp köşeleri dönmek istiyorum belki renkli led ile döşeyebilirim:)

@Lecher Bilgisayarın soğutucu borularına aliminyum folyo saracaktım fakat unutmuşum termal macunu sürüp montalarken aklıma geldi. Herhalde macunu tam kıvamını iyi tutturmuşum ki sıcaklık değerleri iyi geldi bende bozmak istemedim belki ilerde folyaya sararım.

Şimdi size bir kaç sorum olacak sol yandaki hava çıkışını tamamen kapatsam daha fazla verim alabilirmiyim sizce?
    Birde adaptörler uzun kullanımda ısınma yapıyor bozulma gibi bir durum söz konu olurmu sizce?

Sıcaklık değerlerini furmark ile yaptım ekran karı en fazla 64 derece oldu işlemci 84 derece oldu. İşlemci biraz yüksek çıkıyor hep niye öyle oluyor çözemedim. aslında normal seyrediyor ama bazen anlık olarak patlamalar yapıyor yani 70 iken birden 80 çıkıp iniyor.
    GTA 5 de normalde işlemci 94 ekran kartı ide 92 dereceye çıkıyordu. Soğutucu ile en fazla işlem 68-72, ekran kartı ise 58-60 arası çıkıyor ama bunlar termal macun değişmeden önceki değerlerdi ama olsun gayet iyi değerler elde ettiğimi düşünüyorum.

@Cr10ns35 Hocam tam bitirmeden resim atmak istemedim

Bilgisayarın modeli msi ge60 0nd
    ekran kartı gtx 660m
    işlemci i7 3630qm

• İyi görünüyor, garantisi var mıydı ? Notebooka yazık olmuş gibi.
  • Far2Cry kullanıcısına yanıt
    Notebook un kasa altındaki kullandığınız sac ince bir levha, olaki dizinize aldığınız da veya düz bir zemin haricinde bombeli bir yere koyduğunuz da esner ezilir bel verir bombe yapar. Dua edin ufak bir dalgınlık ile anakarta soğutucu biloga veya iletken bir kisma temas etmesin, sogutucam derken tüm sistemi yakarsiniz
    Keşke onu yerine alt plastiği 3mm lik matkap ucu ile bol bol hizali bir şekilde delseydiniz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • linyit43 kullanıcısına yanıt
    Garantisi yok hocam alalı 4 seneyi geçti bile:)
  • slayer_ank kullanıcısına yanıt
    Bilgisayarı aldım alalı hiç kucağıma aldın mı diye sorsana hiç Evet haklısınız hocam onu düşünmüştüm. Ama neredeyse 1 cm ye yakın boşluk var soğutucu borularla arasında. Zaten deyse bile kısa devre yapacak birşey yok orada en üstte borular var birtek ona değerse değer onda da dışarıdan sac levhaya birşey temas etmesi lazım o da çok zor bir ihtimal. Zaten bilgisayarın bataryası çöp oldu ömrü bitti o yüzden yerinden pek kımıldatamıyorum emektarı masaüstü pc alana kadar güncel oyunlarda idare etsin beni yeter şimdi buna ekran kartına overclock yaptıymıdı tam olur ama ondan hiç anlamıyorum bir süredir araştırıyorum

• Çok güzel yapmışsın tebrik ederim,sıcaklıkta gözle görülür bir düşüş oldumu ?
  • emir537 E kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim. Ekran kartında termal macun değişimi ile birlikte 28 derece fark oldu ama işlemcide 15 derece fark oldu. İşlemciyi ne yaptıysam daha aşağıya düşüremedim termal macunun bir tarafına az geldi galiba çünkü 8 çekirdeğin sensörleri farklı gösteriyor aralarında 10-15 derece fark oluyor neyse onuda ilerleyen zamanda tekrar süreriz:)
    Tabi bu değerler soğutucu ile birlikte alınan değerlerdir
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Far2Cry kullanıcısına yanıt
    Hocam artık hazırsan overclock yapabiliriz.
  • Cr10ns35 kullanıcısına yanıt
    Evet hocam fazlasıyla hazırım Yalnız buraya değilde önce açtığım overclock konusuna yazarsak daha iyi olur.
    https://forum.donanimhaber.com/m_120074254//tm.htm#120295226

Ben memory ve core clock a +50 vererek denedim oyuna girdim en ufak birşey arttmadı
    Bu fps testine oyuna girmeden kolay ve basit bakmanın yolu yokmu yani sadece fps testi için ısı testi falan değil fps yi hızlıca test edebileceğim bir program varmı?

• Ozaman bu konuda devam edelim haklısınız overclok konusunda bu konuşulmaz burasıda benim konum ve bahsettiğim soğutucuda bu konuda.

Şimdi ben aslında şöyle yapmak istiyordum pot dirence direk 220v ta bağlayara ordan voltajı kontrol etmek istiyordum fakat ozamanda çok aralıklı değeri olan bir pot direnç lazım yani 12v X 7 = 84v ile 220v arasında değer sıklası olan bir pot direnç olmayacağı için bu hesabı yapmaya bile gerek yok aslında önüne trafo koysam olurdu ama oda tam aptallık olur çünkü en başta 3 tane adatör kullandım onun yerine bunu takardım

Bu 3 adaptör benim işimi zorlaltırıyor bu yüzden 3 tane pot direnç kullanmak zorundayım. Sana daha ayrıntılı resim çizip atarım hocsm eve geçince @Receptim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Far2Cry -- 18 Eylül 2016; 20:59:31 >

• Usta bu soğutucuyu kucağına alıp oyun oynamıyorsun dimi :) Şaka bir yana Eğer böyle bir şey yaptıysan laptobu sanki bir kasaymış gibi kullansan daha iyimiş gibime geliyor. Neyse orası beni alakadar etmez. Seniz şu üç adaptörünün birleştiği dişi soketten sonra seri bağlarsan sıkıntı kalmaz. 220 v du kontrol etmek hem masraflı olur hemde adamtörlerin içindeki trafolara zarar verebilirsin. Çünkü o adaptörler ülkemiz üretildiği için 220 v 50 hz göre sen onalara 110 volt versen zarar verebilirsin. 220 volt ac yi kontrol etmek için reostalar var ama bu konuyu hiç açma sen boş ver eniyisi :)))
  • Receptim kullanıcısına yanıt
    yok hocam bilgisayarı alalı 4 seneyi geçti bir kere bile daha kuacağıma aldığımı hatırlamıyorum:) evde masaüstü pc yok şuan. Bunun da pilini ömrü bitti kabloluya bağımlı çalışıyor artık bende pc toplayana kadar masaüstü olarak kullanıyorum emaktarı

Neyse konuya gelirsek şimdi toplam 3 tane adaptör çıkışı var iki tanesine ikişer fan bir tanesine 3 fan bağlı. Yani ortalama 3 çıkışın her biri 1A çekecek oluyor. Bana 3 tane potansiyometre lazım olacak ama hangi değerelerde lazım olacak bilmiyorum.

Birde bu potansiyometreleri alırsak herhangi bir direnç ile besleme yapmamıza gerek yok değilmi birde onula uğraşmayalım:)
  • 100k pot yeterli olur. Devre işine girme onlarda var ama böyle çalışır.

• Receptim kullanıcısına yanıt
    Tmm hocam çok teşekkürler çok faydalı bilgiler verdiniz benim için. Ekstra devre kullanılmaması benim için çok iyi oldu:)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.