Şimdi Ara

Engelli bireylerin sahip oldukları 2. araçlar da MTV den İstisnadır! (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
10
Favori
2.103
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • ShadowOfSpirit kullanıcısına yanıt

    Yanlış anlaşılmış olabilirim, 5 yılda bir elbette yeniden ÖTV den istisna olarak araç alma hakkı var ve bu hakkın kullanılmasına karşı değilim. Lakin her 5 yılda bir ÖTV den istisna araç alırken, Engelli birey diğer araçları satmadan 3. 5 senelik dilimin sonunda 3 araç sahibi olabilir, birini oğlunun, birini kızının kullanımına verebilir. Buna itiraz ettim, bu sebepsiz zenginleşmeye neden olur. Eskisini satsın 5 yıl sonunda tekrar alsın ya da 5 yıl sonunda yenisini alınca eskiyi satma şartı konulsun.

  • MÜŞAVİR kullanıcısına yanıt
    Onu koyamaz neden derseniz mesela şu an elindeki arac gibi arac alamayacak binlerce kisi var..misal kodiaq almis adam ki o karsiliyor genislik olarak işlerini,simdi 2 alt segmentteki kamiq alabiliyor... Bu adam alet edevatini yaşlıysa meseala oturakli tuvaletini ya da tekerlekli sandalyesini nasil sigdiracak.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MÜŞAVİR

    Gelir idaresi yine bildiğini okumuş. Hem kanun hem de ilgili genel tebliğ ile getirilmiş herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Tersine "adlarına kayıtlı taşıtlar" diyerek çoğul bir durumdan bahsediyor.


    Genel tebliğe aşağıdan ulaşabilirsiniz;


    https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=6022&MevzuatTur=9&MevzuatTertip=5

    Hocam pardon, bilmediğimden soruyorum, %90 üstü raporu olan bir engelli, bir araç sahibi diyelim. O aracını satmadan, tekrardan ötv muafiyeti ile 2.aracı alabiliyor mu ?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: cedako

    merhaba,


    mtv ödemeye gerek yok denmiş ama bugün bize doğuş showroomunda satmanıza gerek yok ama vergi dairesinde ilk aracın mtv muafiyetini kaldırmak gerekiyor dediler. Bunu hangi aşamada yapmalıyız diye soracaktım?

    BU işlem yapılmadan araç alınamaz mı?


    //ilk ötv aracı satın aldıktan sonra üzerinden 6 yıl geçmiş. Şimdi ötv indirimli bir araç daha alınacak.(diğeri satılmadan)

    Hocam merhabalar, 5 yılı doldurduktan sonra mı 2.araç alınabiliyor ötv muafiyetli yoksa 5 yılı doldurmadan da alınabilir mi ?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • frknsysl F kullanıcısına yanıt
    Her 5 yıl bitiminde mevcut aracını satmadan yenisini alabilir, ÖTV den istisna olarak. Yani 25. Yılın sonunda 5 araçlık bir garaja sahip olabilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Engelli bireylerin yeni araç alacağı zaman süreç esnasında araçsız kalmaması için yapılmış bir düzenleme. tekerlekli sandalyeli bir insan üzerinden gidelim. Aracınızın 5 yılı doldu. Yeni araç alacaksınız. yeni aracınızı ötv ve mtv indirimli alabilmek için eski aracınızı satmanız gerektiğini düşünün. Mevcut aracınızı sattığınız için yeni aracınızı alabilmek için sürecin en başından sonuna kadar çevrenizden birinin sizi getirip götürmesine muhtaç olacaksınız. Eğer bu sırada eski aracınız sizde olsaydı kimseye muhtaç olmayacaktınız. Ekonomik durumu iyi ve şanslı çok az sayıdaki bir nüfus içerisinde değilseniz, yeni aracınızı aldıktan sonra zaten ekonomik sebeplerle eski aracınızı satacaksınız.


    ÖTV'nin tamamen kalkması veya dünya standartlarında halkın geneline hitap eden otomobiller için kalkması lazım. Ferrari, porsche, mercedes vb. almıyorsanız hiç bir araç lüks değil. Milletin dıdısın dıdısı engelli aracın üzerinden otomobil almaya çalışıp, alamayanların da forumlarda kendi ihtiyacı için otomobil alacak gerçekten engelli insan için 'en ucuz baz model yerli araç indirimli olsun, üstü vergiye tabii olsun.' (her insanın ihtiyacı farklıdır, kimine bagaj lazımdır, kimine yüksek araç lazımdır, kimine belli başlı bazı donanımlar lazımdır, her engellinin durumu bir değil.) diyerek ahkam kesmesi gidişatı da hiç ama hiç iyi değil. Vergilerin insanları vergiden kaçınmanın yollarını aramaya itmeyecek boyutta olması lazım. Vergiden kaçınmak yasaldır ama kaçındığınız her vergi toplumun başka bir kesimini size düşman ediyor. (maaşlı insanlar c segment üstünü rüyasında göremezken, şirket sahiplerinin her şeyi vergiden düşüp, sırf yıl sonunda vergi vermemek için özellikle her sene şirket adına lüks araç alması örneği) ÖTV %5 - 10 gibi bir rakam olsa engelli adamın kendisi uğraşmayıp ötv'li araç alacak. Sadece hacim limiti varken ve 2018 öncesi mercedes 1600 cc motor hacimli station wagon c serisi alınabiliyorken sırf engelli park yerlerinde dikkat çekmemek için, fiyat açısından en mantıklı araç olmasına rağmen 'engelliler' tarafından pek tercih edilmeyen bir araçtı.





  • Günümüz koşullarında 330bin Tl’lik limitin yukarı çekilmesi kanaatindeyim. Gerçekten bu fiyatlara araba kalmadı.

    Ancak engelli bireylerin ikinci araçlarındaki mtv indirimine karşıyım. Kullanılmakta olan araç artık ihtiyacı karşılayamaz duruma geldiyse veya başka sebeplerle elbette 5 yıl sonunda yine ötv indirimli olarak yeni araç alınabilir. Ancak yeni araç alındıktan sonra eski araç elden çıkarılmadıysa mtv muafiyetinin kalkması gerektiğini düşünüyorum. (Mtv muafiyetinin kalkmasında tabiki ek süre olabilir. Atıyorum yeni araç alım tarihinden itibaren 3 ay, 6 ay içinde elden çıkarılması gibi süre verilebilir.) Zira aynı anda iki araç sahibi olunmasının zaruri ihtiyaç değil lüks olduğunu düşünüyorum.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.