Şimdi Ara

endüktans ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
319
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • öz endükleme emk 2i lenz kanununa göre kendini meydana getiren manyetik kuvvet cizgilerinin değişikliğine karşıdır.böylece bobinden geçen akımdaki herhangi bir değişikliğe bobinin KARŞI KOYMA yeteneğine ,bobinin endüktans ı denir .

arkadaşalr yukardaki tanımda büyük harfle yazdığım yer takıldım. aptal gibi ezberlemek istemiyorum ezbercilik aptalca geliyor. anlayabilmem için neden akrşı koydugunu ögrenmem gerek .
    Neden karşı koyuyor ?

kullanılan elementin öz direncinden mi ?
    yoksa elektronlar yer değiştirirken gecen zamandan mı ?

ki bu iki kriter birbirine etki ediyor.

elektronlar öz dirence takılıyor ?

arkadaşalr bana acıkalyabilir msiiniz ? eminim içimizde bunu acıklayabiliecek arkadaşlarımız vardır.

teşekkürler.

• bobin den geçen akım bobin üzerinde enerji depolanmasına neden olur. ( kapasite gibi ) geçen akımı kestiğinde ise bobin depolanan enerjiyi kullanarak üzerinden akım akıtmaya devam eder ( kısa bir süre için ) dolayısı ile alternatif akımın frekansını ne kadar artırırsan bobinin karşı koyması o kadar artacaktır. sonuç olarak üzerinden geçen akımın frekansıyla orantılı olarak bobin, akıma karşı direnç gösterecektir buna da bobinin endüktansı denir.
    bilemem anlatabildim mi...
  • tanım oalrak acıklayıcı ama endüktansı acıkalyan bi tanım . benim sormak istedigim daha farklı .

mesela altın telden yapılan bi bobin aynı miktardaki bakır telden yapılan bobinle aynı özelliği mi gösterir.

yani endüktansın kaynagını soruyorum .

neden enerji depolanmasına neden olur.

neyse amerikayı keşvetmek gibi durum şu saatte kimse ugraşmaz emeginiz için teşekkürler.
  • beni aşar
  • kardeş bobini sargı ve nüve şeklinde iki parçalı ve ayrı düşün yani birbirine yakın ama iç içe değil lenz kanunu dediğiniz olayda sargıya enerji verdiğinde manyetik alan oluşur ancak bunun hemen karşısındaki (gerçekte iç içe biliyorsun) demir nüvede de histeresiz akımlarından dolayı ters yönlü bir manyetik alan oluşur(lenz kanunu budur yani yanılmıyorsam manyetik bir kanundur çoğunun sandığı gibi elektrik değil) ve bu manyetik alan bobin sargıları üzerinde bizim verdiğimiz akımı engelleyecek şekilde bir gerilim (zıt emk) indükler ancak bu gerilim bizim verdiğimizden azdır(nüve iç direncinden dolayı), zaten aynı olsaydı bobin diye bir elemanı kullanamazdık. bu durumda bir bobine dc verirsen ilk anda üretilen zıt emk verilen gerilime yakındır sonra akım artmaya başlar-zıt emk düşer ancak bunların ikisi birbirine bağımlıdır yani iki değişken vardır dolayısıyla akım lineer değil üstel olarak artar bobin üstündeki girilim de aynı şekilde düşer. ideal bir bobinde (sargılar-demir nüve süperiletkenden imal) içinden akım geçerken bobin uçlarını hemen kısa devre etsen içinden sürekli akım geçer(dolu kondansatörün dolu kalması gibi) daha doğrusun tahminimce öyle olur ama bunu çok kez denememe karşın dev bir bobinim ve 0 milisaniyede akımı by pass edecek bir sistemim olmadığından bir sonuca ulaşamadım :)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    7805 Regülatör Devresi
    11 yıl önce açıldı
    1N4001-1N4007
    17 yıl önce açıldı
    Tip33 pkkpkp (dkek) radyatör
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.