Şimdi Ara

En İyi Fiyat / Performans Notebooklar (576. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13.456
Cevap
245
Favori
1.050.487
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
27 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 574575576577578
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: benn07

Monster in görünüş olarak çok düz olduğu, eski laptoplara benzediği söyleniyor, sizce nasıl? Günlük kullanımda ses, ısınma oluyor mu ?

Evet düz ama bu olay kişiden kişiye değişir malumunuz.Günlük kullanımda ısınma olarak hafif bir ısı var fakat oyun oynarken normalden az ısı veriyor buda garip birşey.Şu ana kadar oynadığım tek oyun lol.Ses olarak ta ekstra fanı açınca çıkıyor buda normal :) Ekstra fanın sürekli açık olması ses dışında problem yaratmıyor :)
  • @MGE

14'' olan k45 (i7u-gt740m) versiyonuna da göz atabilirsiniz.

Seçtiğiniz ürünlerden de ; np550p5c s05TR ve lenovo z510 arasında seçim yapabilirsiniz. Y580 de ısınma sorununun biraz fazla olduğu söyleniyor. Lakin ağır oyunlar dışında da ısınmayla pek karşılaşılacağını da sanmam. Y580 de diğer bir seçenek olarak düşünülebilir.

Bu arada hem z510 hem de cx61 serisini yakından incelemenizi öneririm.

@nDastan

Ek olarak lenovo v580 serisine de bakabilirsiniz. Bu arada 128bit 740m barındıran k56cb serisi vardı ama o da stoklarda yok. 1500 bandında ise 128bit ile konfigüre edilmiş ürün bulmak şu an için biraz zor.

@metallurgy

@byrock6

Çift ekran birimi (sli) destekli oyunlarda y510p biraz daha yüksek performans sergiler. Ancak hem soğutma konusunda hem de oyunlarda slinin sorun çıkardığı konusunda bazı olumsuz yorumlar da yok değil. O yüzden ge70 serisi biraz daha tercih edilesi duruyor. Yine de kullanıcı bölümlerinden karşılaştırma yapıp kendiniz de karar verebilirsiniz. Ayrıca zamanınız da varsa yeni nesil bileşenlerle revize edilmiş daha güçlü donanıma sahip yeni seri ürünleri de bekleyebilirsiniz.

http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-List.844.0.html

Ekran kartları incelemeleri ve performans sıralaması.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Etrüsk -- 7 Nisan 2014; 23:43:14 >

• arkadaşlar selam,

mühendisim ve laptop'ı daha çok multimedia ve ofis uygulamaları, internet, matlab (numerik simülasyon), c++ için yoğun kullanacağım. oyun severim fakat güncel oyunlarla hiç alakam yok gibi. eski oyunlar daha çok. lenovo kullanmak istiyorum. o açıdan vatan'daki lenovo g710 modeli bana uygun geldi. siz ne düşünüyorsunuz bu konuda arkadaşlar? yardımlarınızı bekliyorum.

düşündüğüm modelin linki:
    www.vatanbilgisayar.com
    G710 Notebook Core İ7 4702mq 2.2ghz-8gb-500sshd-17.3-2gb -W8 Notebook Bılgısayar fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'da
    http://www.vatanbilgisayar.com/g710-notebook-core-i7-4702mq-22ghz-8gb-500sshd-173-2gb--w8-notebook-bilgisayar.html?srt=PU#genel-bakis

• Merhaba Sipahi hocam

Oyuncuyum. 2500-3000 bandı için sıklıkla ge70 ve q47ms önermişsiniz. Easynote TJ75 (i5430m işlemci hd5650 kartlı) makineden bunlardan birine geçmek için bu fiyatlara değer mi? Performans farkı/Fiyat farkı(TJ'yi 1500e almıştım) hakkında ne söyleyebilirsiniz? Değerse hangisi alınmalı? y510p'yi de düşünmeli miyim? Kart performans sıralamasında gtx765m 50. sırada görünüyor. Sizce de kötü bir pozisyon değil mi?

Zamanım var. Beklememi tavsiye eder misiniz?

Ayrıca yurt dışında bulabileceğim daha iyi makineler varsa önerebilir misiniz?

Teşekkürler..
  • Merhabalar,

900 tl'yi geçmeyecek internet, film ve basit oyunları oynatabilecek lenovo, asus, toshiba, samsung marka tercihim notebook tavsiyelerinizi alabilir miyim? Teşekkürler.
  • @screamhole

İşlemci , ekran, fiyat vs. gibi özellikleri fena sayılmaz. İndirimlerle daha uygun rakamlara da alınabilir ama mevcut ekran birimi(720m), fiyatına göre çok düşük kalıyor. Bu cihazın yerine ; lenovo z710 ya da i5m barındıran acer v3 772g (i5m-gtx760m) serisini düşünebilirsiniz.

www.vatanbilgisayar.com
    Masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar, cep telefonu, televizyon, tablet, fotoğraf makinesi ve binlerce teknoloji ürünü Vatan Bilgisayar' da.
    http://www.vatanbilgisayar.com/v3-772g-notebook-core-i5-4200m-12gb-1tb-173-2gb--w8-notebook-bilgisayar.html

2000-100 seviyesinde alınabilir.

@drmaniac

Güncel olarak kullandığınız cihazı donanım açısından belirttiğiniz ürünlerle karşılaştırmak biraz yanlış olur. İşlemcisi hem eski (1.) nesil i5m hem de ekran birimi ; gtx765m e göre oldukça düşük seviyede kalıyor. Yani performans olarak kayda değer şekilde fark var bu ürünler arasında. Ayrıca 765m in 50. sırada olması kartın vasat olduğunu göstermez. 2500-3500, hatta bazı markaların 4000 bandına yakın ürünlerinde de 765m serisini sıklıkla görebilirsiniz. Performans, tam hd ekran , yeni nesil ve daha güçlü bileşenler vb. bakımdan ise aradaki fiyat farkına değer denilebilir. Lakin biraz daha yüksek performans sergileyen yeni seri ekran birimleriyle revize edilmiş ürünler de gelebilir yakında. Zamanınız varsa biraz bekleyebilirsiniz. Bir de y510 serisini de şu an için önermem. Ek olarak (yurt dışından) ; asus g750, msi gt60/70 , gigabyte p27k, toshiba qosmio x70 gibi gtx770m barındıran ürünlere göz atabilirsiniz.

@Ghost0791

• Arkadaşlar,

İş nedeniyle birkaç gün ya da birkaç hafta yazamayabilirim konuya.
  • Öneriler için teşekkürler.
  • @sipahi

marka olarak lenovo ve ya dell düşünüyordum. önceki bilgisayarım dell olduğu için bu sefer lenovo'yu denemek istiyorum daha çok. z710 modeli hakikaten çok güzel. fiyatı 2000 civarlarında olursa düşünebilirim. fakat şu an vatan'da bulunmuyor. ismi duyulmamış yerlerden de almak istemiyorum açıkçası. g710 ekran kartının düşük olduğunu biliyorum. ama ben kullanıcı olarak oyun arayan biri olmadığım için bu modelin işimi göreceğini düşündüm. işlemci benim için daha önemli kalıyor, özellikle multitask zorladığım için laptop u. bu açılardan baktığımızda f/p olarak g710 un başarılı olduğunu söyleyebilir miyiz ?(en azından benim tipimdeki kullanıcılar için)
  • Oyun ağırlıklı kullanmayacaksanız alabilirsiniz. Yalnız fiyatı biraz yüksek, indirimlerle daha uygun seviyeleri de görecektir. Bu arada z710 da 1900-2000 civarında satılıyordu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sipahi68

Oyun ağırlıklı kullanmayacaksanız alabilirsiniz. Yalnız fiyatı biraz yüksek, indirimlerle daha uygun seviyeleri de görecektir. Bu arada z710 da 1900-2000 civarında satılıyordu.

haftasonu fiyatı 1825 falandı. z710 şu an gözükmüyor. eğer 1900-2000 civarında satılırsa z710 alırım kesinlikle.
  • quote:

Orijinalden alıntı: cianni

Selamlar arkadaşlar, bir ara baya bir takıldığım bölümden uzak kalmışım, haliyle doların artması ve modellerin değişmesi ile sudan çıkmış balığa dönmüşüz :)

Şu an 15.6" boyutlarında 1600-1750TL civarında bir laptop önerisine ihtiyaç var. Ekran kartı en az 740M ayarında olmalı haliyle.

Gözüken en iyi tercihler Klasik i5 4200 (i5 3317U) + 4-8GB Ram + 740M li konfigürasyonlar gibi duruyor.

Haliyle alınabilirliği yüksek marka ve kasalardan en mantıklı fiyat hangisi ise ona yönelmek istiyorum.

Şu an gözüme çarpan indirime girdiğinde Lenovo Z510 - Sony Vaio SVF15 gözükse de şu yeni Dell aklımı çok fena çeldi; Dell Inspiron 7537

Bir de Asus olarak şu var WP ve avantajix ile 1750TL civarına geliyor;

Asus S551LB-CJ096H
    http://forum.donanimhaber.com/m_88115055/tm.htm
    http://www.kliksa.com/urun/asus-s551lb-intel-core-i5-4200u-1-60-ghz-15-6-6-gb-1-tb-tasinabilir-bilgisiyar-cj096h/901908902

Bu da teknoseyir incelemesi;
    http://www.youtube.com/watch?v=fvKYahO3ntU

Bu dokunmatik asus 3 hücreli pili olmasına rağmen çok iyi iş çıkarmış gibi pil süresi olarak. Bu ürünle ilgili olarak sizlerin tavsiyesi nedir?

Bir de bu bütçede kaliteli Asus ürünü olarak bu konfigürasyonlarda bir ürün olarak hangi seri alınabilir? Buna da yorum yapabilir misiniz acaba?

Ne yaptın hocam hangisinde karar kıldın ? Bende Sony Vaio SVF15 düşünüyorum acaba nasıl

• 1984 kullanıcısına yanıt
    Eski dell i mi yaptirayim o zaman. Onu da artık tamire götürmeye utanıyorum :)

En uyduruk markalar bile yeni özellikli bilgisayar çıkartırken dell niye bu kadar geriden geliyor, Türkiye satışları iyi değil mi ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @Sipahi68 selamlar,

Yeni bir cihaz arayışına girdim, şu an Inspiron 5110 kullanıyorum, i5 işlemcili ve 6gb ramli. Aslında yapacağım tüm işler için yetmesi lazım gibi duruyor ancak çeşitli sorunlar yaşadım ve bıkma noktasına geldim. Cihazı satıp yeni bir cihaz alacağım, bu noktada iki sorum olacak.

1- Elimdeki Inspiron un ikinci el değeri ne kadar olur sizce? İkinci el pazarına pek hakim olmayabilirsiniz, biliyorum. Ancak gene de bir fikir alayım dedim, DH ikinci el bölümünde pek ilan göremedim çünkü. Malum ikinci el sitelerinde de çok farklı fiyatlar var.

2- Asıl soru burada. Yeni cihaz arıyorum dediğim gibi, ve bir takım olmazsa olmazlarım var. Bunlar,

-Kesinlikle FullHD olması
    -Sorunsuz/görece sorunsuz garanti ve teknik servis işleyişine sahip olması
    -Dayanıklı olması. Gerek kasa olarak fiziksel, gerek donanımsal
    -Aydınlatmalı klavye olması
    -Şık bir tasarıma ve düşük ağırlığa sahip olması
    -Zaman içinde SSD takabilmeye uygun olması.

Bu istekler doğrultusunda 3000TL bütçe ile aramaya başladım. Cihazı aldıktan sonra yaklaşık 3-4 sene kullanabilmeyi arzuluyorum. Biliyorum bilgisayar piyasasında bu çok da mümkün bir durum değil, ama zaman içinde ge Ek olarak eklemem gerekir ki, mühendislik okuyorum ve laptopta yapacağım işlemler küçük/orta çaplı makina elemanı veya makina çizimleri, yer yer bunların statik/dinamik analizleri gibi şeyler. Yani kullanılacak programlar, AutoCAD, Solidworks, MatLab, Abaqus. Tabi bunlar tam kapasite değil, öğrenim amaçlı kullanılacak. Okul yoğunluğunda oyun oynayabilen biri değilim, oynasam da zaten çok grafik istemeyen mmorpg, moba türü oyunlar ile belki FM gibi oyunlara bakarım.

Araştırırken çok çeşitli markalara ulaştım takdir edersiniz ki, bunlardan Viktor,Monster ve MSI'ı yukarıda saydığım Tasarım, kasa kalitesi ve aydınlatmalı klavye dallarından eledim. Şu an dell kullandığım ve açıkçası çok memnun olmadığım için ona bakmadım bile. Geriye kalanlar Asus N550JV ve Lenovo Y510P oldu.

Asus için CN211D, CN239D ve CN127H var. Açıkçası tasarımı çok şık ve ağırlığı da normal. Klavye aydınlatması da yanlış bilmiyorsam hepsinde mevcut. Saydığım 3 modelin de donanımları yeterli gibi. CN211D sanırım freedos olmasından dolayı gayet uygun diğerlerine göre. Ancak forumda N550JV başlığına baktığımda sorunlar yaşayanları ve garanti ile başı dertte olanları görüyorum. Tabi şu da bir gerçek ki, olumlu olayları kimse yazmazken olumsuz şeyleri herkes direk yazıyor. Ayrıca cihaz SSD müdahalesine açık mı bilmiyorum.

Lenovo ise SLI ekran kartıyla cezbediyor, ancak gerekli değil bana. Driver da SLI gibi bir sistem için çok önemli, Nvidia bu desteği ne ölçüde sunuyor bilgim yok. Bunun dışında gene tasarımı fena değil ama bir asus değil, ışıklandırması da var. Ancak gene forumdaki başlığında, asus a oranla çok çok daha fazla sorun yaşayan görüyorum. Sorunlar gerek wifi gibi donanımla alakalı, gerekse garantinin kötülüğünden dert yanılmış.

Şu durumda kafam karışık anlayacağınız. Gönlüm asustan yana, ama orda da hangi modeli alacağım konusunda kararsızım. Sizden ricam, bu saydıklarım arasından şahsi kanaatinizce bana en uyanını söylemeniz. Bunlar dışında, kriterlerime uyduğunu düşündüğünüz bir başka model daha varsa, onu da öğrenmekten mutlu olurum.

• Merhaba,

-Oyun ağırlıklı kullanmayacaksanız y510p önermem. Malzeme, ips ekran(görüntü) kalitesi vb. konularda n550 serisi, y510p serisine nazaran daha tercih edilesi konumda çünkü. Ayrıca işlemci ve ekran kartı için ayrı ayrı soğutucu kullanılmış ama hangisi daha başarılıdır bu konuda, bilmiyorum. Kullanıcı incelemelerinden daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Kısaca özetlersek ; iki cihaz arasından n550 serisini öneririm. Bu arada n550 ve y510p(8/24gb express cache) serilerinde çift hdd/msata yuvası olmadığı için hdd nin yerine ssd ekleyerek iyileştirme de yapılabilir.

N550 nin bu versiyonu 2600-700 gibi makul rakamları görebiliyor. Belirttiğim seviyelere düşerse; cn211 ve cn127 yerine, cn239 serisini alabilirsiniz.

3000-100 gibi seviyelere inerse ya da diğer mağazalardan uygun fiyatlara bulabilirseniz bu ürünü de düşünebilirsiniz. 128gb ssd, çift soğutucu ve 765m gibi bileşenlerle güçlendirilmiş oyun ağırlıklı bir dizüstü. Msi ge60 yerine alternatif olarak seçenekler arasına ekleyebilirsiniz.

- Kullandığınız bilgisayar ise; 2. nesil i5m işlemci ve giriş seviyesi bir ekran kartı barındırıyor. Garantisi de bitmiştir muhtemelen. Bu da fiyatı etkileyen unsurlardan birisi olduğu için biraz daha düşük rakamlara gidecektir. Herhangi bir arızası da yoksa ; 700-850 civarında ederi var denilebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Etrüsk -- 11 Nisan 2014; 0:10:47 >

• Arkadaşlar herkese merhaba ve kolay gelsin..

Bende bu ayın sonunda Mayıs ayı başlarında bir laptop almayı planlıyorum ve bu konuda yardımlarınızı bekliyorum..
    Öncelikle laptop ile neler yapacağım hakkında bilgiler vereyim..

Bütçe olarak 1500 - 2000 arası düşünüyorum ama 2000 e yakın olmasından ziyade 1500 altı olsa bile çok makbul olur :))

_ İnternet
    _ Film ( genelde laptoptan izlemektense HDMI üzerinden TV ye yansıtıp izlemeyi düşünüyorum.. yada Miracast bağlantısı olan bir notebook olursa kablosuz olarak bile yansıtabilirim..)
    _ Office Programları (aynı anda çoklu çalışmalar)
    _ Oyun pek oynamayı düşünmüyorum.. En fazla oynayacağım muhtemelen Football Manager filan olur.. yada internetten browser oyunları.. Oyun için aklımda ayrıca almayı düşündüğüm PS4 var açıkçası :))
    _ Oyun masa üstü bir bilgisayarda olsa geniş ekranda olsa oynamayı düşünebilirsim ama laptoplar bana oyun için pek uygun gelmiyor nedense..
    _ Kullanım olarak beni 5 - 6 sene götürsün istiyorum..

Markalar konusunda çok fazla bilgim yok.. açıkçası piyasayı son 5 yıldır neredeyse hiç takip etmedim ve çok yabancı kaldım.. Daha önce kullandığım makine Toshiba Satellite A300-15A idi.. görüldüğü üzere bayağı geçmiş bir makine :)) Toshiba bana her zaman sıcak gelmiş olsada şuan Asus biraz daha sıcak geliyor nedense :))

Şimdi benim sorularım.. İ3 İ5 ve İ7 den hangisi benim isteklerime daha uygun olur.. İ3 zayıf mı kalır İ7 çok mu güçlü kalır? yada işlemciler GHz bazında ne kadar önemli..
    İşlemci 3. nesil yada 4. nesil olması ne kadar önemlidir ? Ya da U serisi veya M serisi ne kadar önemli ?
    Ekran kartının paylaşımsız olması gerçekten gerekli mi ? Eğer gerekli ise GT720M veya GT740M çok mu fark eder benim için ?
    Harddisk kin 750 GB veya 1 TB olmasının çok fark edeceğini sanmıyorum..
    Ama SATA SSD konularında çok bilgim yok..
    Ram 6GB yada 8GB ne kadar fark eder ?

Bu konularda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.. Her ne kadar daha zamanım olsada çok kararsızımdır.. :)) Süre ancak yeter bana.. :))

Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim..

@1984

• Sipahi hocam merhaba kafam çok karışık yardım isteyeceğim. Laptop düşünüyorum en çok oynayacağım oyunlar fifa14 fm14 call of duty vs tarzı oyunlar herhangi bir program kullanmıyorum laptopta. Ekran kartı olarak gt750 m altında bir model pek düşünmüyorum. Bir ara samsung np550 gibi bir model vardı i7 ve gt650 m olan 1950 civarı fiyatları vardı ucuzlasın diye beklerken dolardan dolayı fırladı şu an bu model piyasada yok. İşlemci olarak i54200 m bana kesin olarak yeter mi illa i7 4700 m kovalamam gereksiz olur mu şu an elimde casper p8700 core duo var hala saydığım oyunları rahat oynatıyor ama kasada ve ısınmada çok sıkıntılı. Bütçe olarak 2500 liraya kadar çıkarım ama kendimi kaptırıp gereksiz fazla özellkli bir pc almak istemiyorum. Dell ve acerde ekran kartı iyi olan modeller var ama ben 3 5 yıl kullanıyım diye bakarken kalitesiz kasalarda o ömrü yakalayamayabilirim o yüzden kasada iyi olsun derken elde pek bir model kalmıyor gt740 lı lenovoları falan pek düşünmüyorum. Bana kasa ses kalitesi sorunsuzluk olarak en az i5 4200 m işlemcilli kartı en az gt750 m bandında olan bir önerin olur mu ve doların düşmesini beklemek lazım mı yeni modeller gelecek mi fiyatlar düşer mi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi grkcm -- 13 Nisan 2014; 15:03:35 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >

• @matttias

- Günlük kullanım, basit uygulamlar/programlar ve düşük sistem gereksinimli oyunlar için giriş seviyesi ya da orta sınıf cihazlar yeterli olacaktır. Yalnız uzun soluklu kullanmayı da düşündüğünüzü belirtmişsiniz. Bunun için de bileşenlerin güçlü olmasında yarar var. İ3m, i5m / i7u işlemci ve yanı sıra; amd 8750m, gt740m(64bit) gibi harici ekran birimi barındıran ürünler, orta düzey kullanım için gereken sistemi karşılayacaktır. Ayrıca işlemci performansı/seçimi sadece ghz ile baz alınarak yapılmaz. Bir ya da birkaç sayfa önceki yorumlarda bununla ilgili birkaç cümle ile açıklama yapmıştım, ordan bakarsınız. 3. ve 4. nesil işlemciler arasında da pek fark yok, sadece enerji tüketimi ve şarj kullanımı konusunda 4. nesilin biraz daha iyi olduğu söyleniyor. İlk sayfada da inceleme linkleri mevcut. Ekran kartının da paylaşımsız olmasını hem performans hem de ileriye dönük olarak düşünebilirsiniz. Paylaşımsız olanlarda bellek yetersiz kaldığı zaman sistem belleğinden (ram) kullanır. 720m ve 740m grafik birimlerinin de 64bit versiyonu kullanıldığı için güçlü olanı (740m) tercih etmeniz uzun vadede lehinize olur.

http://bimeks.com.tr/urun/138066/sony-vaio-svf1521lstb-ceu-w8-.aspx

İşlemcisi i3m seviyesinde. Ekran birimi bu fiyat bandındaki kartlara nazaran biraz daha yüksek.

http://www.kliksa.com/urun/toshiba-satellite-m50-a-11j-intel-core-i5-4200u-1-60-ghz-15-6-8-gb-1-tb-tasinabilir-bilgisayar/901915540

Toshiba l50 (i5m - gt740m) serisine de göz atabilirsiniz.

@grkcm

www.vatanbilgisayar.com
    Masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar, cep telefonu, televizyon, tablet, fotoğraf makinesi ve binlerce teknoloji ürünü Vatan Bilgisayar' da.
    http://www.vatanbilgisayar.com/v3-772g-notebook-core-i5-4200m-12gb-1tb-173-2gb--w8-notebook-bilgisayar.html

2000 seviyesinde alınabilir.

Bu arada önerdiğim ürünleri kullanıcı bölümlerinden araştırın. Kur da sürekli düşüp çıktığı için net bir şey söylemek şu an için zor. Fakat yeni nesil bileşenlerle revize edilmiş yeni seri ürünler de gelebilir belki. Biraz beklemekte yarar olacağı söylenebilir.

• Sipahi hocam MSI CX61 2OD-231XTR önerir misin
    1700 tl

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cx61 serisi f/p açısından alternatif olabilicek bir cihaz. Fakat kalite konusunda pek başarılı olduğu söylenemez. Kullanıcı incelemelerine göz atıp öyle karar vermenizi öneririm.

http://bimeks.com.tr/urun/138066/sony-vaio-svf1521lstb-ceu-w8-.aspx

Yoğun işlemci gerektiren programlarla uğraşmıyorsanız yukarıdaki ürünleri de düşünebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Etrüsk -- 14 Nisan 2014; 0:58:06 >

• 
Sayfa: önceki 574575576577578
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.