Şimdi Ara

EN çok uygulamaya sahip linux dağılımı hangisi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.262
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • core2duo 2 gb ramli laptobumda korsan karsı oldugum ve linuxu sevdiğim için linux yükledim. mandrake den beri ara ara yükler bakarım. En son ubuntu yüklemiştim 2008-2009 da. o günden sonra ne var ne yok derken geçenlerde chip in önerisi ile zorin os yükledim. arayüz güzel lakin dvd film izleyeceğim taktım tv actım hop oynatmıyor. hayda :S Evde internetim de yok. Bana ihtiyac duyulacak tüm programları içine koyulmus bir distro lazım ne tavsiye edersiniz?

• Linux Mint'i tavsiye edebilirim. Video ve ses çözücüleri, flash player, java vb. eklentiler kurulu geliyor.
    Linux Mint 16 Mate sürümü kurabilirsiniz.

İndirme Bağlantısı

http://www.linuxmint.com/edition.php?id=145

Kurulum Rehberi

http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=4.0

Türkçe kullanım kılavuzu

http://www.linuxmint.com/documentation/user-guide/turkish_13.0.pdf

İnternet olmadığı için Türkçe dil paketleri indirilemeyecektir. Eğer bu sürüm hoşunuza giderse, İnternet bağlantısı olmadan Türkçe paketlerin kurulumu konusunda yardımcı olabilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 12 Şubat 2014; 10:25:16 >

• linux mint
  • Bana göre debian ya da ubuntu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ubuntu kurdum denedim acıkcası sevmedim. 3. parti gerekli yazılımlar yükle seçeneğini de seçtim lakin hala video player gelmemişti. ubuntunun unity menüsü ilk basta kullanışlı gibi geldi sonradan tüm programları bulamamamdan sevmedim sonra wine ile itunes kurmaya calısırken işletim sistemi mındar oldu.
    Linux mint kurdum. zorun os,elementary,ubuntu,linux mint. bunların kurulumları da aynı. sanki süreklide aynı linuxu kullanıyor gibiydi. Sadece tema değişiyor gibiydi. biraz daha eski zamanlarda acıkcası mandrakeden redhat a geçince baya bir değişik gelirdi.

Zaman içinde steam ile linux oyun sorunu çözülmüştü. Görsellikte son derece kullanışlı. aslında ben mac e efektleri ve kullanımı ile benzeyen bir dağılım arıyorum su an var mı böyle?
  • quote:

Orijinalden alıntı: mahoni_38

ubuntu kurdum denedim acıkcası sevmedim. 3. parti gerekli yazılımlar yükle seçeneğini de seçtim lakin hala video player gelmemişti. ubuntunun unity menüsü ilk basta kullanışlı gibi geldi sonradan tüm programları bulamamamdan sevmedim sonra wine ile itunes kurmaya calısırken işletim sistemi mındar oldu.
    Linux mint kurdum. zorun os,elementary,ubuntu,linux mint. bunların kurulumları da aynı. sanki süreklide aynı linuxu kullanıyor gibiydi. Sadece tema değişiyor gibiydi. biraz daha eski zamanlarda acıkcası mandrakeden redhat a geçince baya bir değişik gelirdi.

Zaman içinde steam ile linux oyun sorunu çözülmüştü. Görsellikte son derece kullanışlı. aslında ben mac e efektleri ve kullanımı ile benzeyen bir dağılım arıyorum su an var mı böyle?

Pear OS 8 var. Eğer istediğiniz efektse bunu "Compiz" programıyla yapabilirsiniz.

• quote:

ubuntu kurdum denedim acıkcası sevmedim. 3. parti gerekli yazılımlar yükle seçeneğini de seçtim lakin hala video player gelmemişti. ubuntunun unity menüsü ilk basta kullanışlı gibi geldi sonradan tüm programları bulamamamdan sevmedim sonra wine ile itunes kurmaya calısırken işletim sistemi mındar oldu.

hocam bende bu aralar tekrar linux a sardım
    ilk kullanmaya başladığımda bende mandrake, redhat, suse ve gelecek linux ( o zamanlar linux cd leri satan gelecek aş. isminde bir firma vardı ) kullandım. o zamanlar masaustu olarak kde, gnome ve enlightenment vardı.
    sonradan en çok destek ubuntuya olunca onu denedim ve ara arada mint.
    şu son haftalarda mint 16, fedora 20, manjaro, netrunner, solydk, pardus, elementryOS ve pclinuxOS denedim,
    win8 ile beraber kullanacağım için mecburen uefi sorunu olmayan mint ve ubuntu ile yola devam ediyorum
    ubuntu gnome version kurdum ve yazılım yöneticisinden xfce masaüstü kurdum.
    değişik değişik kullanıyorum.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Colmy

quote:

Pear OS 8 var. Eğer istediğiniz efektse bunu "Compiz" programıyla yapabilirsiniz.

Pear os güzelmiş lakin devam etmiyor olması biraz acaba dedirtti. Sizce indirmeli miyim?
    Compiz Fusion hep sevmişimdir. Aslında sevdiğim sey efektten ziyade o sekilde kullanım ki pear os istediğim şeymiş lakin iste devam etmemesi sorun olur mu?

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Colmy

quote:

Pear os güzelmiş lakin devam etmiyor olması biraz acaba dedirtti. Sizce indirmeli miyim?
    Compiz Fusion hep sevmişimdir. Aslında sevdiğim sey efektten ziyade o sekilde kullanım ki pear os istediğim şeymiş lakin iste devam etmemesi sorun olur mu?

Devam etmediğine dair bazı yerlerden okudum. 7. sürümünde ufak tefek hatalar vardı 8. sürüm ile giderildi. Kendine ait bazı yazılımları da vardı. Örneğin Bleachbit gibi ama daha sade bir şeydi. Bence indirin, live usb/CD üzerinden deneyin.

• quote:

Orijinalden alıntı: orsimsek

quote:

ilk kullanmaya başladığımda bende mandrake, redhat, suse ve gelecek linux ( o zamanlar linux cd leri satan gelecek aş. isminde bir firma vardı ) kullandım. o zamanlar masaustu olarak kde, gnome ve enlightenment vardı.
    şu son haftalarda mint 16, fedora 20, manjaro, netrunner, solydk, pardus, elementryOS ve pclinuxOS denedim,
    win8 ile beraber kullanacağım için mecburen uefi sorunu olmayan mint ve ubuntu ile yola devam ediyorum

gelecek aş :D harbiden demi. hey gidi günler.
    ben sahsen uefi ile kullanmyacağıom direk birincil işletim sistemi olacak. mint güzel aslında lakin bu kurduklarınız içnde mint dne daha güzel dediğiniz bir şey varsa denemek isterim. ubuntuyu ben ücretsiz evime kadar 8. sürümünde iken dvd gönderdiği için çok sevmiştim lakin son versiyonu bana kullanışlı gelmedi. mint güzel ama hazır yalama olmusken basla şeyler de kurabiliirim

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: orsimsek

quote:

gelecek aş :D harbiden demi. hey gidi günler.
    ben sahsen uefi ile kullanmyacağıom direk birincil işletim sistemi olacak. mint güzel aslında lakin bu kurduklarınız içnde mint dne daha güzel dediğiniz bir şey varsa denemek isterim. ubuntuyu ben ücretsiz evime kadar 8. sürümünde iken dvd gönderdiği için çok sevmiştim lakin son versiyonu bana kullanışlı gelmedi. mint güzel ama hazır yalama olmusken basla şeyler de kurabiliirim

hocam bende değişiklik olsun ve hemde farklı dağıtımlar görme açısından bir çok sürüm denedim.
    ama sonunda hep mint e döndüm ve şu an mint mate x64 kullanıyorum
    birazda sizin hangi masaüstü yöneticisini sevdiğinizlede alakalı
    mesela KDE seviyorsanız Kubuntu, netrunner ( 2013 kde sürümleri arasında testlerde en iyi performansa sahip görünüyor link:http://mylinuxexplore.blogspot.com.tr/2013/12/best-kde-distro-of-2013-comparison-of.html) ve solydK.
    fedora sade ve stabil bir dağıtım, manjaro arch tabanlı ve gerçekten iyi bir türkçe forum sayfası var, elementryOS biraz görsellik olarak macOSX' i andırıyor, pardus yerli işletim sistemimiz ve oda iyi bir desteğe sahip
    dediğim gibi hocam hangi masaüstü yöneticisini tercih ettiğinizde önemli
    dediğim gibi benim tercihim mint mate edition x64 oldu, sebebide ubuntu tabanlı ve gördüğüm kadarı ile en fazla dökümana, desteğe sahip dağıtım. cinnamon ve xfce arayüzlerinide kurdum, istediğim masaüstü yöneticisi ile açarak kullanıyorum.

• mahoni_38 kullanıcısına yanıt
    Ubuntu 12.04'te tüm programlara tek yerden ulaşmak için (Windows başlat menüsü özelliği) "ClassicMenu Indicator" programını yükleyebilirsiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ehodja

Ubuntu 12.04'te tüm programlara tek yerden ulaşmak için (Windows başlat menüsü özelliği) "ClassicMenu Indicator" programını yükleyebilirsiniz.

işte bu iyiymiş :) Teşekkür ederim.
  • Kurulumu acemi kullanıcılar için zor olabilir ama Arch diyorum. İstediğin programlar genelde resmi depolarda var yoksa da büyük ihtimalle AUR'da vardır. Ayrıca Pacman son derece hızlı ve kaliteli bir paket yöneticidir. Ayrıca kendini Linux konusunda geliştirmiş de olursun.

• Sorun aslında programları depo dan yüklemek değil.
    1- internete yok
    2- ihtiyac olmadan ihtiyacın olduğunu bilmiyor insan
    3- Bilmediğini bulamıyorum insan. Bulmak için bile biraz bilmek gerekiyor. yani uygulama yöneticisi olsa bile gimp diye editor var diye bilmezsen photoshop kurmak için yol ararken google bizi wine ye yönlendiriyor ve böylece aslında gerçekte çok daha basit bir çözüm varken zora girebiliyor işler. tabi sanslı isek bi kullanıcı gimp kur geçer derse sıyırma sansımız var.

Yani aslında sorum su:l X marka dağılım kurduk diyelim. Linuxa dair bilgileri nerden ediniyorsunuz?
    Android linux tabanlı olmasına rağmen. yeni programlar keşfedebiliyor. bunu da android programı tanıtan Türkçe siteler mevcut.
    nasıl ki Htc nin androidi ile samsungun androidi aslında aynı görünmğüyor aynı seyleri içermiyorsa fedora ile ubuntu da benzer lakin androidi tek podada kolayca eritip kullanabilirken linux için işler o kadar kolay değil. bu meksika acmazı kılıklı zorluktan siz nasıl sıyrıldınız. Arayarakbulmak yerine okuyarak bir dergi gibi (linuxa dair) bilgiyi nasıl buluyorsunuz?

• mahoni_38 kullanıcısına yanıt
    Yine Google bu konuda oldukça yardımcı ancak arama yaptığımız kelimeleri de ona göre değiştirmek gerekebiliyor. Örneğin, işletim sistemi ne kadar güzel ve kullanışlı olursa olsun her kullanıcı eninde sonunda yapabildiği işe bakar. İşletim sistemi, bir kullanıcının bilgisayarından beklentileri ile bilgisayarın kendisi arasında bir elçidir. Bu durumda amacınıza uygun yazılımların birer alternatifinin ya da kurulum çözümlerinin olduğundan emin olmadan platform değiştirmemek gerekli.

Bu araştırmak için de;

osalt.com (Open Source Alternative/açık kaynak alternatifi)
    SourgeForce.net
    whylinuxisbetter.com gibi siteleri incelemek,

Google'da (ya da tercih ettiğiniz arama motorunda) arama yaparken "alternative", "how to", "XXX (Sürümadı) guide or tricks", "things to do after an installation of XXXX" gibi aramalar yapmak gerekli.

Uygulamalar sorununu çözdükten (yani yeni geçeceğiniz platformda herşeyi sıkıntısız yapabileceğinizden emin olduktan) sonra işletim sistemi ve masaüstü ortamınızı kullanım alışkanlıklarınızı araştırıp bunların geçeceğiniz platformda olup olmadıkların emin olabilirsiniz. Örneğin uzun yıllar sonra geri döndüğüm Ubuntu'da sudan çıkmış balığa döndüm. Ancak 3 haftayı geçtikten sonra bazı şeyleri oturtabiliyorum. Şimdi temiz bir kurulum yaptıktan sonra ilk yaptığım şey Firefox'un ayarlarına girip adres çubuğunda tek tıklama ile tüm satırı seçmeyi ve geri tuşuyla bir önceki sayfaya dönmeyi etkinleştirmek. Çünkü Windows sürümünde bu şekilde geliyor ve çok alıştım. Bir başka örnek de; -ben hiç kullanmadığım için ilk duyduğumda şaşırmıştım- Unity arayüzünde kısayol oluşturmak Windows'taki kadar kolay değilmiş. Her sürükleyip bıraktığımız şeyin bir kısayolu olmuyor. Windows, exe kavramını iyi oturtmuş ve exe olan herşeyin bir takım hakları var, kısayollar da bunlardan birisi. Linux ortamında ise böyle değil. Herhangi bir paket uygulanabilir bir doya haline dönüşebiliyor ancak paketin kendisinin kısayolunu alamıyorsunuz. Halbuki bir exe dosyası kurulduktan sonra başka exeler oluşabiliyor ve onların kısayolunu kolayca alabiliyorsunuz.

Bu arada geçen sene itibariyle 60000'den fazla uygulama ile en çok uygulamaya sahip olan sürüm Ubuntu. En yüksek sürücü desteğine sahip olan sürüm de Ubuntu. İkinci sırada ise 40000 civarı uygulaması ve sürücü desteği ile -Ubuntu'nun da kaynak sağlayıcısı olan- Debian geliyor. Ubuntu'nun "herkes için işletim sistemi" mantığını düşününce aslında günümüz araçlarından çok geri, Debian'ın ise "güvenlik ve tasarım amaçlı olarak sabit platfrom" felsefesi güttüğünü düşünürsek 40000 uygulama ile gayet iyi olduğunu söyleyebiliriz. Umarız Ubuntu, Android'in yayılma felsefesinden dersler çıkarır ve daha çok, daha yeni uygulamalar, daha fazla grafik arayüzlü kullanım şekilleri ile güncellenmeye devam eder.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DeLiCe_DoLuCa -- 1 Mart 2014; 10:58:01 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Ustad-kun

Kurulumu acemi kullanıcılar için zor olabilir ama Arch diyorum. İstediğin programlar genelde resmi depolarda var yoksa da büyük ihtimalle AUR'da vardır. Ayrıca Pacman son derece hızlı ve kaliteli bir paket yöneticidir. Ayrıca kendini Linux konusunda geliştirmiş de olursun.

Kurulumu acemi kullanıcılar için kolay hale getiren Arch tabanlı bir dağıtım var. Adı Manjaro. Arch Linux kurmakta zorluk çekenler bunu da deneyebilir.
  • 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.