O %3'ü genelde alamıyor emlakçılar, çünkü ne alıcı, ne de satıcı emlakçıyla herhangi bir evrak imzalamak istemiyor. Durum böyle olunca da, tamamen alıcı ve satıcının inisiyatifine kalıyor komisyon. Genellikle 100 bin TL'lik evin satışında, emlakçıya 1.000 TL gibi bir komisyon düşüyor. Bu parayı da emlakçının kimden alacağı, tamamen aralarındaki sözlü anlaşmaya bağlı.
Bir emlakçının sürekli ödemek zorunda olduğu dükkan kirası, dükkanın masrafları, ziyadesiyle ödedikleri telefon faturaları, interneti, hit oranı yüksek sitelere ücretli üyelik karşılığında verdikleri ilanlar, vazgeçecek bile olsa tüm müşterileri kendi aracıyla götürüp getirmesi, vergi ve dükkanla ilgili düzenlemeler için muhasebeciye sürekli ödenen ücret... Ve tabii ki, insanlarla uğraşma faktörü düşünüldüğünde, ben emlakçıların %2 - %3 ücret almalarını çok da bulmuyorum, hakediyorlar. Bir emlakçının yardımı olmasa, ne tapuya gidebilir alıcıyla satıcı, ne gittiğinde ana baba günü gibi olan tapuda işini hallettirebilir, ne deprem sigortasıydı, bilmem ne vergisiydi onları halledebilirler. Emlakçılar, bütün bu işler bitene kadar adamlara yardımcı oluyor. Bazıları "Adamlar hiçbir şey yapmadan para alıyorlar!" diye düşünüyor. Gördüğünüz gibi baya bir şey yapıyorlar. Meclisteki 450-500 tosun, yata yata aylık 24.000 TL maaş alıyor, kimse onlara bir şey demiyor.
Ha tabi, bazı emlakçılar çok çakal oluyor, onları ayrı tutuyorum.
NOT: Emlakçı değilim.
16 yıldır kiracıyım, iş okul durumu yüzünden 8 defa ev değiştidim, onlarca emlakçı ile karşılaştım ama emlakçının çakal olmayanına daha rastlamadım... Arada iyi olanları ayrı tutuyorum.
Akrabamızın 160.000tl ye sat diye emlakçıya verdiği eve ben aradığımda 220.000tl fiyat çeken adam da emlakçıydı. Burada 16 yıllık tecrübelerimden ve tanıdıklarımın tecrübelerinden örnekleri sıralamaya gerek yok, şimdiye kadar bir kişinin ağzından "Allah şu emlakçıdan razı olsun işimizi gördü yardım etti aldığı para helal olsun..." diyenini duymadım.
İntenetteki emlakla ilgili sitelerde "sahibinden" seçeneğini favorilere ekleyip, ilan gelir gelmez ev sahibini arayıp taciz edip her türlü üçkağıtla o ilanı alıp kendisi kiralayıp üzerinden de alıcının sırtından geçinen adamlar bunlar. Kendi sahibi olduğu evi kiraya verirken yasal olarak komisyon alamayacağından gidip başka emlakçı arkadaşının üzerinden kiralatıp kiracıdan komisyon aldıranı bile var.
Emlakçı değilim, ve emlakçıları da sevmiyorum. Aldıkları paralar da bence %100 helal değil. Ama sistemdeki mecburi ihtiyaçtan beslenen böyle bir güruh malesef var...
İki ev bakıyorum biri 190.000 TL diğeri 200.000 TL emlakçıya ne kadar komisyon vermeliyim ?
quote:
Orijinalden alıntı: nejatb
İki ev bakıyorum biri 190.000 TL diğeri 200.000 TL emlakçıya ne kadar komisyon vermeliyim ?
4720TL
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme