Fenerbahçe ve Galatasaray formaları giydiği için polemiklere neden olan Elvir Baliç, o dönemle ilgili tarihi itiraflarda bulundu.
Nejat Biyediç, seni Bosna'dan bir kasa portakal karşılığında Bursa'ya transfer etti deniliyor? Nasıldı o transfer hikâyesi?
Portokal olayı bir espri tabii. Ben Sarajevo'da oynarken Bursaspor'la maç yapmıştık. O zaman Bursaspor'un hocası Nejat Biyediç, beni beğenip tavsiye etti. Kulübüm Sarajevo, 200 bin mark istedi. Bursaspor da 150 bin mark için pazarlık yaptı. Aslında Bursaspor, savaş olduğu için beni bedavaya bile alabilirdi.
F.Bahçe'ye Bursaspor'dan 9 milyon dolar gibi astronomik bir rakamla transfer olmuştun. Bu sende baskı oluşturmuş muydu?
F.Bahçe'ye transfer olduğumda Türkiye'de adeta yer yerinden oynamıştı. Aylarca Televoleler peşimi bırakmadı. O kadar bunalmıştım ki Bosna'ya kaçmak zorunda kaldım. Bana verilen parayla kaç tane otoyol, kaç tane okul yapılacağı hesaplanıyordu. Genç yaşıma rağmen Allah'a şükür aldığım paranın hakkını verdiğime inanıyorum.
Real Madrid'e transferin nasıl gerçekleşti?
Real Madrid, o sene Anelka'yı alamayınca Toshack beni önerdi. Aslında ben Fenerbahçe'de çok mutluydum. Başkan Aziz Yıldırım da beni vermek istemiyordu. Ben ise kararsızdım. Bana göre Real Madrid'den daha büyük bir kulüp yoktu. Aynı zamanda hem ben hem de Fenerbahçe büyük paralar kazanacaktık. Sonunda başkanla oturup konuştuk. Ona 'Sakın yanlış anlamayın başkanım. Fakat böyle bir fırsatı bir daha bulamayabiliriz. Allah korusun yarın öbür gün sakatlanırsam bir daha Real Madrid'e gidemem.' dedim. Sanki içime doğmuştu sakatlanacağım. Ve korktuğum başıma geldi. En formda olduğum dönem sol ayağımdan sakatlandım.
G.Saray'da oynadığın için pişman oldun mu?
F.Bahçe'den Real Madrid'e giderken her zaman içimde bir gün Fenerbahçe'ye dönme isteğim vardı. Hatta sık sık Başkan Aziz Yıldırım ve kardeşi Ali Yıldırım'la görüşüyordum. Vallecano'da iken tam 6 ay Fenerbahçe'nin bana teklif yapmasını bekledim. Fakat F.Bahçe'den beni arayan olmadı. Vallecano'dan ayrıldıktan sonra bir otelde tesadüfen Haldun Üstünel'le karşılaştım ve bana ayaküstü teklif yaptı. Düşünmek için süre istedim ve Başkan Aziz Yıldırım'a durumu izah ettim. Fakat başkan benim dönmemi çok istemesine rağmen bana karşı çıkan diğer yöneticileri ikna edemeyince G.Saray'a gittim.
'Kefen giyerim Galatasaray formasını giymem' dediğin iddia ediliyor...
Ben kesinlikle böyle bir söz sarf etmedim. Ben kefenin ne anlama geldiğini bile bilmiyordum. Benim Türkçe sözcük dağarcığımda kefen kelimesi yoktu. Gazetede okuyunca kefenin manasını öğrendim. Bu yalan haberi beni sevmeyen bir Fenerbahçeli gazetecinin yaptığını tahmin ediyorum. Zaten F.Bahçe'den G.Saray'a giden her futbolcu bu tür sıkıntıları yaşar.
Galatasaray'dan ayrılırken 150 bin dolarlık alacağını sildiğin doğru mu?
Konya'ya giderken alacağımı sildim. Rakamı tam olarak hatırlamıyorum ama 150 bin dolar civarında bir rakamı sildim.
Sence F.Bahçe ile G.Saray arasındaki fark ne?
Bu soru bana binlerce kez soruldu. Fenerbahçe'de daha popülerdim. G.Saray'da da mutluydum. Hâlâ oradaki arkadaşlarımla görüşüyorum. Fakat G.Saray'dan ayrılışım pek etik olmadı. Bana oynama fırsatı tanınmadı. Yönetim beni Hagi'den habersiz yolladı. Acaba Fenerbahçe'den geldiğim için mi bana böyle yaptılar diye düşündüm. Bana yapılan haksızlığın Hakan Şükür, Arif Erdem, Bülent Korkmaz gibi isimlere yapıldığını görünce içim rahatladı. Ve kendi kendime dedim ki eğer onlara böyle davranılıyorsa bana yapılan gayet doğal. Çünkü ben G.Saray'da sadece 2,5 sene oynadım. Fakat onlar yıllarca G.Saray'a emek verdiler.
Aragones, Fener'e geldiğinde ne düşündün?
Türkiye'yi tanımadığı için zorlanır diye tahmin ettim. Hatta kendi kendime 10 hafta süre verdim Aragones'e. Zaten Aragones için kırılma noktası da 10. haftada 4-1 kazanılan G.Saray derbisiydi. Her zaman yabancı bir teknik adama sabır göstermek gerek. F.Bahçe de Aragones'e sabretti ve doğru bir iş yaptı.
Evet bence var. Real Madrid'de de Brezilyalı futbolcuların buna benzer bir gruplaşmasına şahit olmuştum. Brezilyalılar bunu her yerde yapıyor.
Yeni gelen yabancılar 'Türkiye'de oynamak çok zor' diyor. Sence bu doğru mu?
Bu görüşe katılıyorum. Burada oynamayan bunu anlamaz. İddia ediyorum dünyanın en büyük yıldızı bile gelse Süper Lig'de zorlanır. Kimler geldi geçti de Türkiye'de tutunamadı. Hatta Beckham bile gelse kendini gösteremez. Prekazi, Hagi ve Aurelio'dan başka kim doğru dürüst tutundu Türkiye'de? Çünkü, Türkiye'de yıldız oyuncuların üzerinde inanılmaz bir baskı var. Rakip takımlar sürekli senin üzerine oynuyor.
Hangi takımda jübile yapmak isterdin?
Ben öyle fanatik duyguları bulunan biri değilim. İmkanım olsa Bursasporla jübile yapmak isterdim. En çok Bursaspor'a sempatim var. Çünkü beni Baliç yapan Bursaspor. Daha sonra Fenerbahçe gelir. Fenerbahçe'deki atmosfer çok başkaydı. Nasıl ki İspanya'da Real Madrid, Barcelona'dan daha popülerse; Fenerbahçe'nin de Türkiye'deki yeri bence bambaşka.
Ahmet Uykan / Zaman
Güzel bir yazı.. Teşekürler..
baliçi severdik. fenerbahçeli kimliği ile iş yapacağa benziyor futbol sonrası hayatında.
quote:
Ben öyle fanatik duyguları bulunan biri değilim. İmkanım olsa Bursasporla jübile yapmak isterdim. En çok Bursaspor'a sempatim var. Çünkü beni Baliç yapan Bursaspor. Daha sonra Fenerbahçe gelir. Fenerbahçe'deki atmosfer çok başkaydı. Nasıl ki İspanya'da Real Madrid, Barcelona'dan daha popülerse; Fenerbahçe'nin de Türkiye'deki yeri bence bambaşka.
Fenerbahçenin yerinin bambaşka olduğunu bilmeyen mi var :)
GS şampiyon oldu, nasıl mucize şampiyonluk aldıkları değil, tüm medya nasıl Fenerbahçnin şampiyon olamadığını konuştu, Aziz Yıldırım ın istifasını falan konuştu. :)
Cimbomlular diyip duruyordu ya biz şampiyon olduk , tüm gündem Aziz Yıldırımda
quote:
Orjinalden alıntı: hasanmerto
GS şampiyon oldu, nasıl mucize şampiyonluk aldıkları değil, tüm medya nasıl Fenerbahçnin şampiyon olamadığını konuştu, Aziz Yıldırım ın istifasını falan konuştu. :)
bunun nedenini şöyle izah edeyim .. galatasaray alt yapısından çıkan (mecaz anlamda değil ) çocuklarla şampiyonluğu fenerbahçeden aldı bir kaç sezonda ... fenerbahçe ise çok büyük isimler transfer etmişti .. doğal olarak şampiyonluğun kim ne derse desin en büyük favorisi o dönemlerde fenerbahçeydi .. anelka falan yedek kalıyordu siz düşünün .... dolayısı ile şampiyonluğu kazanan bir galatasaray ve kaybeden bir fenerbahçe oluyordu ..... şuan için ise durum tam tersi ... galatasaray yapılan yatırımlar anlamında fenerbahçeden daha önde ve şampiyonluğun en büyük favorisi durumunda ... eğer fenerbahçe şampiyon olursa bu galatasaray neden şampiyon olamadı sorusunun sorulmasına neden olur .....yani bu sene fener şampiyon olursa herkes mucize şampiyonluk der ...
ayrıca yazıda dikkattimi çeken bölüm fenerbahçe de popülerdim ama galatasarayda mutluydum bölümü .... galatasarayla fenerbahçe nin saha dışı tertiplerini çok iyi anlatan bir cümle olmuş ......
Oooo topik baştan güzel gitmiş ama sonlara doğru zıvanadan çıkmış. En iyisi bulaşmamak.
quote:
Olm arada bir adam gibi yorum yaz lae
'Kefen giyerim Galatasaray formasını giymem' dediğin iddia ediliyor...
Bunu gözümle gördüm kulağımla duydum. Ropörtajı TV'de göstermişlerdi. Hatta Televole bile olabilir o porgram. Haa montaj yaptılarsa bilemem ama sırf o iş için montaj yaparlar mı bence yapmazlar.
quote:
birde gs elvir baliçi o sözünü yedirmek için transfer etmişdir büyük konuşmucan baliç karşında gs var
quote:
Orjinalden alıntı: demircibu
quote:
birde gs elvir baliçi o sözünü yedirmek için transfer etmişdir büyük konuşmucan baliç karşında gs var
emre belezoğluda FENERBAHÇE FORMASI GİYDİ HATIRLATARIM
bana konuda geçen ve tarihi itiraf niteliği taşiycak unsurları sayabilcek olan varmı? adam düzgün bi röportaj vermiş yani otto bariçin sırtına yedği taştan sonra merak etme bişeyim yok aslında demesi tarihi röportaj olurdu da bu değil öyle bişey bence.
haha Bursaspor'da oynamanı isteriz bizlerde ama Unutmuyoruz hiç birşeyi , Bursadan Fenerbahceye gittiğinde Bize attığın ilk golde tribünlere yaptığın hareket hala gözlerimin önünde :S Ne yüzle bu lafları ediyorsun anlamadım :S
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme