Şimdi Ara

Elite Dangerous için VoiceAttack Rehberi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
1
Favori
533
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

VoiceAttack programı ile önceden tanımlanan sesli komutlar ile oyun içerisinde bazı işlemleri tuş(lar)a basmadan yaptırabiliyoruz. Mesela "Open the lights" diyerek oyunda kullandığınız geminin ışıklarını tuşa basmadan açabilirsiniz. Bunun gibi basit ve kompleks komutları oluşturabilir, oyun deneyiminizi geliştirebilirsiniz.

Önemli bir UYARI: Neyin nasıl yapıldığına başlamadan önce uyarmak istediğim iki konu var. Bu koşullar sizin için uygun değilse en baştan hiç uğraşmayın derim.

1) Windows işletim sisteminizin dilini İngilizce yapmak zorundasınız. Microsoft'un konuşma motoru İngilizce olduğu için işletim sisteminizin dili de İngilizce olmak zorunda. Türkçe Windows'ta Speech Recognition (Konuşma Tanıma) özelliği aktifleşmiyor maalesef. Bir de Windows sürümünüz "Single Language" ise dil değişikliğini isteseniz dahi yapamazsınız!

2) Microsoft'un konuşma motoru İngilizce olduğu için vereceğiniz komutlarında İngilizce olması lazım. Mesela "Işıkları aç" dediğimde bunu sanki İngilizce "the ship that she" demişim gibi algılıyor. Dipnot: Sürekli "Işıkları aç" dediğinizce VoiceAttack sizi "the ship that she" diyor gibi algılıyorsa o zaman "the ship that she" komutu ile ışıkları açma eylemini birbirine bağlayabilirsiniz fakat bunu her komut için tek tek, Türkçe desem nasıl algılar deyip düzenlemeniz lazım. Şahsen biraz denedim ama hiç efektif olmadı.

1) Windows 10'u İngilizce Yapmak

1.1)Ayarlar/Gizlilik üzerinden Konuşma ve Mikrofon sekmelerindeki ayarları açmalısınız.

1.2) Ayarlar/Zaman ve Dil üzerinden Dil sekmesine gelmeli ve sayfanın altındaki "Dil ekle" kısmından "İngilizce(ABD)" dilini indirmelisiniz.

1.3) Dili yükledikten sonra "Windows görüntüleme dili" üzerinden İngilizceyi seçmelisiniz. Ayarların aktifleşmesi için oturumunuzu kapatıp açmanız yeterli olacaktır.

1.4) Windows dilimiz İngilizce olduktan sonra aynı sayfaya gelerek yani Settings/Time&Language/Language kısmında sayfasının aşağısında hem Türkçeyi hem de İngilizce dilini göreceğiz. Türkçeye tıkladığımızda ise yukarı ok işareti olan bir düğme olacak ona tıklayarak Türkçe dilini İngilizcenin üzerine çıkarıyoruz. Bunu yapmamızın nedeni ise Windows'u İngilizce kullansak da klavye ve bölge ayarını Türkçe 'ye çevirmek.

2) Konuşma Motorunu İndirmek ve Kurmak

Speech Recognition Engine'i bu linkten indirip kurmanız gerekiyor. Konuşma motoruna ek olarak English(US) kısmından Hazel ve Zira Text-To-Speech Synthesizer seslerini de kurmanızı tavsiye ederim. Eğer İngilizce dışında başka bir dilde konuşmak isterseniz yine aynı sayfadan diğer dillerin konuşma motorlarını indirebilirsiniz. Maalesef ki Türkçe yok.

3) Konuşma Motorunu Eğitmek

Konuşma motorunun sizi daha iyi anlayabilmesi için onu eğitmeniz gerekiyor ki sizin İngilizce şivenizi anlayabilsin ve verdiğiniz komutları daha iyi algılayabilsin. Bunun için ilk önce Denetim Masasına/Control Panel üzerinden Speech Recognition'a tıklıyoruz. Açılan Speech Recognition sayfasından ilk önce "Set up microphone" diyerek mikrofonumuzu kuruyoruz. Mikrofonumuzun sorunsuz çalıştığını gördükten sonra "Train your computer to better understand you" diye eğitme işlemine başlıyoruz. Eğitim sürecince ekrana çıkan İngilizce cümleleri okumanız gerekiyor. Bu eğitimi en az 3-4 kez tekrarlamanız gerekiyor. Söylediklerinizi ilk başlarda zor anlarken sonraki eğitim tekrarlarında daha iyi algıladığını göreceksiniz.

Dip Not: Mikrofon değişikliği yaptığınızda mikrofonun konumu değişeceği ve haliyle sesinizin bilgisayar tarafından duyulup algılanması değişeceği için mikrofonu baştan kurmanız ve en baştan eğitmeniz gerekiyor. Şuan laptopumun dahili mikrofonunu kullanıyorum fakat kulaklık-mikrofon seti aldığımda eğitimi yenilemem gerekiyor.

4) VoiceAttack'ı İndirmek ve Kurmak

VoiceAttack'ın kendi sitesinden deneme sürümünü indirip kullanabilirsiniz. Deneme sürümünde 1 profil ve 20 komut kullanabiliyorsunuz. Kendi sitesinden tam sürümü satın alabilirsiniz fakat kur yüzünden çok pahalı oluyor o yüzden Steam üzerinden 20TL gibi bir fiyata tam sürümü alabilirsiniz. İndirdikten sonra basit bir kurulumu var, rahatça kurabilirsiniz.

5) VoiceAttack'a Profil ve Komut Eklemek

5.1) VoiceAttack üzerinden aşağıdaki resimdeki düğmeye tıklayarak "Create New Profile" diyoruz.

5.2) Açılan profil ekranından ilk önce profilimize bir ad veriyoruz. Ben "ED Türkçe" adını verdim. Daha sonra Profil adının yanındaki "Options" kısmında profilimiz için genel ayarları seçebiliyoruz. Bunlar içerisinden önemli olanları kırmızı kutucuk ile işaretledim. 1 numaralı kısımda oyunun exe'sini yazarak bu profilin sadece bu oyun açıkken çalışmasını sağlıyoruz. 2 numaralı kısımda ise geri bildirim alacağımız sesi seçiyoruz ki daha sonradan ekleyeceğiniz her komut için tek tek seçmemleyim. IVONA sesleri sizde çıkmayabilir bunu daha sonra anlatacağım.

5.3) Profil ekranının sağ üst köşesinden "New Command" ile ilk komutumuzu oluşturuyoruz. Burada bizim ilgilendiğimiz 3 tane faktör var. "When I say" ile bizim söyleyeceğimiz sesli İngilizce komutu yazıyoruz. "Key Press" ile komut algılandığında hangi tuşa basılması gerektiğini belirtiyoruz. "Other" üzerinden ise şayet istiyorsak komutumuzun gerçekleştiğini belirten bir sesli geri bildirim alıyoruz.

5.4) "Open the Lights" dediğimde L tuşuna basmasını ve "Lights are open now" sesli geri bildirimini yapmasını istiyorum, bunun için; When I say kısmına "Open the Lights" yazdım daha sonra "Key Press" e tıkladım ve açılan pencereden "L" tuşuna bastım ve bastığım tuşu algıladıktan OK ile onayladım. Buraya kadar tamam ise komutlar kısmında "Press L key and hold for 0,05 seconds and release" yazısını görmeniz lazım. Daha sonra sesli geri bildirim için Other/Sounds/Say Something with Text-to-Speech'e tıklıyorum.

5.5) Almak istediğim sesli geri bildirimi yazıyorum, bu örnek içinse bu "Lights are open now" sonrasında ise "Voice" kısmından dilerseniz duymak istediğiniz sesi seçebilirsiniz hatta "Preview" ile sesin denemesini yapabilirsiniz. Her şey tamam ise OK ile sayfamı kapatıyorum.

5.6) Sesli komut, basılacak tuş ve geri bildirim tamamsa OK ile komutumu ekliyorum daha sonra Done' a basarak profilimi kaydetmiş oluyorum. Daha sonra profilinizdeki komutları dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.

6) VoiceAttack Üzerinden Verilen Komutu Test Etmek

VoiceAttack'ın başlangıç ekranına döndüğümüzde "open the lights" dedim ve bunu program "Recognized" etiketi ile komutu tanıdığını bana gösterdi. Hatta "Lights are open now" sesli geri bildirimini dahi duydum.

Dip Not 1:Buradaki Confidence 91 ise söylenen komutun 100 üzerinden ne kadar iyi algıladığını bana gösteriyor. Şayet sizin ki düşükse konuşma motorunu biraz da eğitmelisiniz ve ya daha sessiz bir ortamda olmanız gerekiyor olabilir.

Dip Not 2: "Close the Lights" dedim ve bu sesli komut tanımlı olmadığı için "Unrecognized" etiketiyle gözüktü. Dilerseniz bu satıra sağ tıklayarak "Add this as a command" diyerek hızlıca yeni bir komut oluşturabilirsiniz.

7) Oyun Üzerinde Verilen Komutu Test Etmek

VoiceAttack açıkken ve oyun oluşturduğunuz profil seçiliyken oyuna girin ve geminizi istasyondan çıkarın önce L tuşuna basın. Işıklar için oyunda kayıtlı olan tuşun L olup olmadığını test edin, şayet değilse ayarlardan L tuşu yapın. Tuşa basarak ışıkların açılıp kapandığını gördükten sonra sesli komut ile bunu deneyin. Her şey sorunsuzsa "Open the Lights" dediğinizde ışıklar açılıp kapanacaktır. Daha gerçekçi yapmak için "Close the Lights" komutunu yine aynı L tuşuna ekleyebilirsiniz.

• Manuel Kelime Eklemek

Diyelim ki nasıl söylerseniz söyleyin program bir türlü sizi doğru anlamıyor. Misal "Stop Engines" diyorsunuz ısrarla "spoke in june" gibi alakasız şeyler algılıyor. Böyle durumlarda elle kelime ekleyebilirsiniz.

1) Denetim Masasından Speech Recognition'a giriyoruz ve Start Speech Recognition diyoruz.

2) Speech Recognition açıldığında ekranın orta üst kısmında küçük bir wigdet belirecek burada sizi dinleyip dinlememesini açıp kapatabilirsiniz.

3) Bu widget'e sağ tıklayarak "Open the Speech Dictionary" diyerek sözlüğü açıyoruz.

4) Kelime eklemeden önce Speech Recognition'ı Off konumuna alıyoruz.

5) "Add a new word" tıklıyoruz ve "Word or Expression" kısmına "Stop Engines" yazıyoruz ve Next diyoruz.

6) Açılan sayfadan ""Record a pronunciation upon Finish" ı tikliyoruz ve Finish diyoruz.

7) Bu sayfada ise sesimizi kaydedeceğiz ama önce Speech Recognition'ı On konumuna getirmemiz gerekiyor.

8) Record'a bastıktan sonra düzgün bir sesle "Stop Engines" diyoruz ve Listen ile kaydımızı dinliyoruz. Kaydımız düzgünse Finish diyerek kelimemizi eklemiş oluyoruz.

9) Türkçe komut vermek isterseniz, Türkçe komutları da bu şekilde kaydedebilirsiniz ama efektif olmuyor, tercih sizin.

ÖNERİLER

• VoiceAttack ile komut kurulumu için bu videoyu izleyebilirsiniz.
    • Geri bildirim sesinize isim vererek her komutu bu isim ile başlatabilirsiniz, Iphone'lardaki "Hey Siri" gibi. Bunu için 5.2'deki Profilinizin ayarlar ekranında "Override listening if my spoken command begins with" kısmına misal Siri yazalım. Komutlarınızın başında Siri olduğu sürece komutlarınız gerçekleştirilecektir. Siri open the lights, Siri stop engines vb.
    • Birden fazla sesli komutun aynı işlevi yapmasını istiyorsanız her komutu tek tek eklemek yerine "When I Say" bu şekilde ekleme yapabilirsiniz: "[Stop;Stop Engines;Full Stop]" gibi.
    • HCS paketlerini satın alarak sanki bir yapay zeka ile konuşuyormuşsunuz gibi hazırlanan özel komut/ses paketlerini kullanabilirsiniz.
    • HCS'ye alternatif olan ücretsiz paketleri internette araştırıp bulabilirsiniz mesela ANUBIS ve KICS gibi. Bu paketlerin içindeki komutlardaki tuşların konfigürasyonu ile sizin oyununuzunki aynı olmayabilir. Böyle bir durumda ya oyun üzerinden ya da komutlar üzerinden elle ayarlama yapmanız gerekebilir.
    • Microsoft'un geri bildirim sesleri çok robotik, bunu yerine ses paketlerini satın alabilir yada internetten indirebilirsiniz. İçinde Türkçe 'de olan IVONA Voice'u tavsiyeye edebilirim. Her ne kadar ücretlide olsa biraz araştırdığınızda korsan halini bulabilirsiniz. Komutunuz her ne kadar İngilizce 'de olsa geri bildirimi IVONA Filiz ile Türkçe duyabilirsiniz.
    • Ne tarz komutlar ekleyebilirim derseniz; bir HCS paketi olan ASTRA'nın komut listesini kendinize referans alabilirsiniz.
    • Bu videodaki talimatları referans alarak EDDI aracı ile VoiceAttack'ı koordineli bir şekilde kullanabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi necrospiritus -- 24 Aralık 2020; 11:43:23 >

• Malum bizde bir konuda emek varsa o konuya pek girilmiyor. Ben de oyun bölümüne uzun zaman sonra ilk kez girdim.

Çok güzel bir yazı ve rehber olmuş.

Emeğinize sağlık. Bir ED oyuncusu olarak çok işime yarar bu sistem.

• Ellerine sağlık <3

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Escape from Tarkov [ANA KONU]
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.