Şimdi Ara

el yapımı multi touchpad (iphone gibi)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
8.957
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Aşağıdaki siteleri gezerseniz ev yapımı multi touchpad hakkında bazı videolar, forumlar bulabilirsiniz. Tek gereken sadece basit bir webcam ve biraz kağıt parçasıyla bir miktar cam veya plastik (veya plexiglass).
    Multi touchpad olayını bilirsiniz... hani şu İphone ile hayatımıza giren teknoloji. İki parmağımızı açtıkça baktığımız resme zoom yapma, veya elimizi şöyle bir çevirdiğimizde resmin de elimizle birlikte dönmesi gibi özellikleri kazandıran icat. Linkleri vereyim:
    >>ücretisz touchlib programı download 3.9MB
    >>farklı yapım teknikleri
    >>düzeneği gösteren örnek resimler
    >>örnek video
    >>forumlar

Videoyu izledim, kendim yapmaya çalıştım ama mantığını anlayamadım. Üzeri kağıt kaplı camda elimizi gezdirirken kamera alttan elimizin gölgesini izliyor ve bu da mouse'umuza koordinat olarak iletiliyor. Böylece mouse istenen konuma hareket ettiriliyor. Birden fazla dokunuşla da multi touch özelliği sağlanmış oluyor. Ancak kafama takılan ve başaramadığım nokta şu, elimizin cama dokunup dokunmadığını kamera nerden anlayacak?

Bir de videoda sadece koli içine yerleştirilmiş bir kamera varken, verdiğim linklerde destekleyici ışık için kızılötesi LED'ler kullanılmış. Ben bir de LED'ler ile denemeyi düşünüyorum. Yalnız bunun için LED'lerin kızılötesi olması şart ve kameranın içindeki kızılötesi filtreyi sökmeniz gerekiyor. Sökme işi oldukça basit. Daha önce sökmüştüm. Merceğin hemen arkasında küçücük kare bir cam göreceksiniz. Nitelikli bir cam olduğunu renkten renge girmesinden anlayabilrsiniz. :) Işık altında pembe - kırmızı arası gidip geliyor. Bu camı söktüğünüzde kameranız renkleri bozulmuş gibi gösterecek. Çoğu zaman siyah beyaza yakın bir görüntü alacaksınız. Ancak bunun kameraya hiç bir zararı yok.

Neyse, uzun uzun anlattım. Benimle birlikte bu projeyi denemek isteyen var mı?

Konuyu açacak en uygun yer burası herhalde. Hobi bölümünde yazacaktım, yok muhabbet kuşu, yok anime yok model araba. :) Mutlaka kategori seçme zorunluluğu olunca buraya yöneldim.

• Çok fazla yer kaplamayacak birşey olsaydı yapmayı düşünebilirdim ama nereye sokacam bunu masamın üzeri yeterince dolu Hoşmuş ama
  • ben bu olayı sevdim haftaya finallerim başlıyor 2 hafta sürecek ondan sonra evdeki webcami feda edebilirim(topu topu 10 liraya almıştım).. ancak olay şudur ki çok fazla çalışma alanı yok(kameranın ve yazılımın algılayabileceği boyuta bağlı olarak..) ancak yine de geliştirilebilir bir sistem..
  • Ben Varım Deneyelim Görelim Ne Oluo

Orjinalden alıntı: mc.kork
    Çok fazla yer kaplamayacak birşey olsaydı yapmayı düşünebilirdim ama nereye sokacam bunu masamın üzeri yeterince dolu

Valla modçu olan sizlersiniz. Ben buralara çok uğramıyordum. Çoğunuzun kasasının bir yüzünde zaten plexi var. Üst kapağın da bir bölümünü plexi yaparsınız olur biter. Kasanın yüksekliği yeterince alan sağlar. Sonra kasa üzerinde parmağınızı gezdirerek çizim yapabilir, el yazısı yazabilir veya eğlenceli uygulamalar çalıştırabilirsiniz. Videodaki kutunun büyüklüğü kameranın görüş alanını genişletmek içindir muhtemelen. Bu büyüklüğü de mevcut kasalarımız fazlasıyla sağlıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi caadas -- 4 Haziran 2009; 23:53:54 >
  • biraz daha farklı birşeyler düşünelim ve bu sistemin altına ekran koymayı ya da projeksiyon cihazını bunun üstüne yansıtmayı başaralım.. böylelikle surface sistemini çok daha farklı metodlarla hayata geçirmiş oluruz..
  • Projeksiyon olayı sanıyorum daha önceden uygulanmış. Biz önce normalini çalıştıralım da. :) Ben hala kameranın teması nasıl algılayacağını çözmeye çalışıyorum. Aklıma en yatan örnek aşağıdaki çizim.
     el yapımı multi touchpad (iphone gibi)

IR LED'ler 45 derece açıyla yerleştirilmiş. Parmağımızın gölgesi camın üzerine geri yansıyor olmalı. Diğer taraftan da aynısı oluyor ve arada kalan karanlık kısım sayesinde kamera teması algılamış oluyor. En olası çözüm bu gibi. Ancak videoda hiç bir LED kullanılmamış. Kafamı kurcalayan kısım buydu.
    Camın kalınlığı belki de önemlidir. Ben CD kapağıyla denediğimde olmadı. Ama ben LED kullanmamıştım. Tabi programı kalibre etmek de çok önemli.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ortamdaki ışık da yeterli olabilir kağıt beyaz olduğundan kamerada görüntü parlak, parmağını değdirdiğin yere ışık ulaşmadığından orası karanlık kalacaktır.. ancak bunu gece de kullanmak istiyorsak ama ışık görünmesin rahatsız olmayalım diyorsak devreye ir ledler giriyor..
  • Ortam ışığında sonuç alamadım. Parmağımızı sürekli 90 derece dimdik tutamayacağımızdan elimizin gölgesi mutlaka kağıt üzerine düşüyor. Bu da hatalı referansa yol açıyor. Belki de bu yüzden alttan aydınlatmalı metot daha sağlıklı çalışıyordur. Bir de programda kameraya bağlı 4 ayar var.
    Threshold
    Brightness
    Contrast
    Rectify level
    Tüm ayarların optimum seviyesini bulmak zor oluyor.
  • tabi ortam ışığının açısı da önemli gündüz vakti her açıdan ışık geldiğinden parmağın olduğu nokta dışındaki yerlerde aşırı gölge oluşmuyor ancak akşam vakti lambadan gelen ışık sadece bir açıda.. istersen 2-3 masa lambası v.s. varsa farklı açılardan deneyip uygun pozisyonu yakalayabilirsin..

görüntüde hiç gölge oluşmaması gerek gibi birşey sadece parmağını bastırdığın yere ışık ulaşmayacağından orada karartı gözükecek kameradan..
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Beyaz ışık altındayken biraz olsun optimize edebilmeyi başardım. Nispeten daha doğru referanslar alıyorum.

Orjinalden alıntı: caadas

quote:

Orjinalden alıntı: mc.kork
    Çok fazla yer kaplamayacak birşey olsaydı yapmayı düşünebilirdim ama nereye sokacam bunu masamın üzeri yeterince dolu

Valla modçu olan sizlersiniz. Ben buralara çok uğramıyordum. Çoğunuzun kasasının bir yüzünde zaten plexi var. Üst kapağın da bir bölümünü plexi yaparsınız olur biter. Kasanın yüksekliği yeterince alan sağlar. Sonra kasa üzerinde parmağınızı gezdirerek çizim yapabilir, el yazısı yazabilir veya eğlenceli uygulamalar çalıştırabilirsiniz. Videodaki kutunun büyüklüğü kameranın görüş alanını genişletmek içindir muhtemelen. Bu büyüklüğü de mevcut kasalarımız fazlasıyla sağlıyor.

Bu iş için heba edebilecek bir kasa alırsam yapacam söz Kasamı yeni aldım uzun bir süre kesip biçmeyi hiç düşünmüyorum

• quote:

Orjinalden alıntı: caadas
    Beyaz ışık altındayken biraz olsun optimize edebilmeyi başardım. Nispeten daha doğru referanslar alıyorum.

gündüz daha iyi sonuçlar alınacağı ortada.. tabi kendine has uyarlanmış bir aydınlatma her koşulda daha verimli çalışmasını sağlayacak o ayrı mesele..
    bu arada aklıma geldi karanlık bir ortamda kamera önüne cam kağıt v.s. koymadan tv kumandasıyla, sadece ir ışığı görmesini sağlayarak yönlendirmeyi denemek lazım.. biraz "wii"msi ya da "mx air"imsi bişeyler çıkabilir ortaya..
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • yada led bağlanan kaleme benzetilmiş bir şeyde kullanılabilir bunun için. Alttan ışıkı veren bir sistem kutulanarak gömme bir biçimde masaya da monte edilebilir.
    böylece ortam ışığının müdalesi engellenir. Ama kameranın çok iyi bir şey olması gerekiyodur herhalde. Ucuz bir kamerayla iyi ve sağlıklı sonuç çok zor alınır
    Yaptığın işi önce kendin beğenmelisin..
    Air Ride Controller Android App
    necoinside.com
  • Dün iki tane IR LED yaktım. :S Pil fazla kuvvetli geliyormuş. En güzeli ortamdaki doğal ışıkla başarmak ama bu oldukça zor oluyor. Kamera da uyduruk bişey.
    GSKILL 8GB (2x4GB) RipjawsX DDR3 1600MHz CL9 1.5V Dual Kit Ram
    THERMALTAKE LITEPOWER 600W GÜÇ KAYNAĞI
    AEROCOOL SYCLONE II
  • Belli bir görüş açısı var zoom yaparsan bence kutuyu dahada büyültmen gerekir
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.