Şimdi Ara

Ekran Kartlarının Fan Hızı Ayarlanabilirmi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
363
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar sabit hızda çalışan fana sahip ekran kartları masaüstünde kafa ütüleyebiliyor. Bu tarz ekrankartlarının fan hızını değişken olarak ayarlamanın yolu varmıdır? Ekran kartının sıcaklıgına göre gerektiğinde hızlanabilsin istiyorum. Programla fln mümkünü?

O olmazsa fan hızı sabit olarak kalsa bile düşürülüyormu? Mesela idle-load sıcaklıkları 50-70 olan kartın fan hızını düşürerek 70-90 şeklinde çalştırabilirmiyiz? Sessizlik önemli de biraz.

• Kartta sıcaklığı ölçen bir sensör mevcut ise bu dediğiniz olur. Ancak sensör bulunmayan kartlarda fan hızını sıcaklığa göre ayarlayabilmei pek imkanı yoktur. Kartınızın fan hızını rivatuner ve atitool gibi programlarla ayarlayabilirsiniz.
  • Kart bu. Fandan iki kablo çıkıyor. Bu tip olanların fan hızı sabit. Sensörü varmı şimdi bunun.

• aynı konuyu bende 4850 toxic için merak ediyorum.. sabit 1800 rpm dönüyo.. masaüstü için yüksek bence.. hoş çok abartı rahatsız etmio ama masaüstünde atıyorum 1200 rpm, oyunlara girince 1800 rpm döndürebilsek daha güzel güzel olur :) tam bilmiyorum ati tool veya riva tuner da yapılyomu.. en son desteklemiyodu.. çıkmıştır belki böyle bişey.. çıktıysa ve bilen varsa bi anlatım yoksa kısaca ne güzel olur
  • Everest gibi bir programla kartın sıcaklığını görebiliyorsan sensör vardır.
    Ancak senin sorunun sensör değil, fanın kontrol edilebilen bir fan değil 3-4 pinli fanlar kontrol edilebilir.

Bunun için de yöntemler mevcut (Dirençsel devrelerle voltajı düşürmek)
    Ancak ısıya bağlı olarak değişken yapman zor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: rueta

aynı konuyu bende 4850 toxic için merak ediyorum.. sabit 1800 rpm dönüyo.. masaüstü için yüksek bence.. hoş çok abartı rahatsız etmio ama masaüstünde atıyorum 1200 rpm, oyunlara girince 1800 rpm döndürebilsek daha güzel güzel olur :) tam bilmiyorum ati tool veya riva tuner da yapılyomu.. en son desteklemiyodu.. çıkmıştır belki böyle bişey.. çıktıysa ve bilen varsa bi anlatım yoksa kısaca ne güzel olur

Senin sorunun daha kolay(dır sanırım)
    Çünkü fanının hızını görebiliyorsun, yani kontrol edilebilen bir fan.
    Güncel programlarla denedin mi?
    4850 için forumda kullanan ve yardımcı olacak olan mutlaka çıkacaktır.

• @suphion

rivatuner 2,11 versiyonu ile denedim ama değişmedi fan hızım.. yada ben yapamadım
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Fandaki pin sayıları ne anlama geliyor.

2pinliyse sabit hızda dönüyor ve hızını anakarta bildirmiyor.
    3 pinliyse hızını anakarta bildiriyor ama sabit hızda.
    4pinliyse hızı değişken.

Böylemi oluyor.
  • 2 pinli ise herhangi bir hız bilgisi gitmiyor, sadece 12V ve toprak gidiyor.
    Sabit hızla dönüyor ancak 12V gerilimi bir direnç devresi ile düşürülerek fan hızı azaltılabilir.
    Ancak bu işlem zahmetlidir ve otomatik olarak yapılmaz, ayrıca dönüş hızını okuyamazsınız.

3 pinli ise yukardaki 2 güç pininin yanında 3. bir hız algılama pini vardır.
    Bu pin sayesinde fanın hızı algılanır.
    Bu pin hızı düşürmez sadece hızı okur ancak okunan hıza göre 12V pinine uygulanan gerilim anakart (ya da fan kontrolcüler) sayesinde düşürülerek fan hızı düşürülebilir tekrar okunur, gerekirse Voltaj tekrar yükseltilip düşürülerek istenen fan hızı elde edilir.

4 pinli fanlar ise PWM fanlardır, kontrol mekanizmaları farklıdır ancak 3 pinli fanlar gibi hızları okunup kontrol edilebilirler. Yukardaki 3 pin dışında bir de PWM pini vardır. Çalışma mantığı şöyledir, istenen hız yakalanana kadar çok kısa sürelerle fana güç verilir ve kesilir, bu iş otomatik olarak ve milisaniyeler seviyesinde yapılır.
    Örneğin hızı 1000RPM olan fana 8ms elektrik verip 2ms vermezsen bu fan %80 zamanda çalışır ancak bu işlem çok hızlı olduğundan fan aslında durmaz sabit 800RPM ile çalışır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi suphion -- 24 Eylül 2008; 16:21:38 >

• çok teşekkürler.

3 pinlilerde fan hızını değişken yapamıyoruz o zaman galiba. programlarla fln damı olmuyor.

toxic olanınki 3 kablolu. Bunu almalıyım o zaman hızını düşürebilmem için. 50 ytl ucuza diger sapphire 4850yi alacaktım aslında ama onun 2pinli oldugundan sesli çalışcak. o yüzden vazgeçtim. aslında aldıgım eyrde hızı ayarlananlardan olsa onlardan alıcam direk.
  • bende de asus en8800gt 1 gb. var. Hiç bir program ısıyı yada fan hızını göstermiyor. Aynı sebepten mi acaba?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.